przystawka - 12862 przepisów (strona:304/858)

Stripsy Rybne 174

Odrobinę zdrowsza wersja popularnych stripsów. Stripsy rybne idealnie nadają się jako przekąska lub dodatek do obiadu. Możemy je podawać jako odrębną przystawkę lub jako danie obiadowe wraz z ziemniakami i surówkami - w obu wersjach smakują wyśmienicie. Stripsy Rybne - Składniki:3-4 filety z białej ryby (mintaj, morszczuk, dorsz)przyprawa do rybysłodka papryka w proszkupieprzok. 1/2 szklanki mąki

Słodka Strona
Tarteletki szpinakowe z serem 112

rozpływające się w ustach ciasto, pikantny szpinak i aromatyczny ser to połączenie niezwykłe. Takie tarteletki nie wymagają wielkiego talentu czy umiejętności. Mogą jednak być elegancką przystawką (jeśli zrobimy je w małych foremkach) lub sycącym samodzielnym daniem, które podamy na proszony obiad lub kolację.Ciasto:200 g mąki,pół kostki masła,1 białko,sól na czubku noża, szczypta

Codzienna kuchnia niecodzienna
Dynia piżmowa faszerowana mięsem i kaszą jaglaną 186

średniej jarzynowej tarce. Pietruszkę opłukać i posiekać. Wszystko dodać do jogurtu, przyprawić i dobrze wymieszać.Można ją podawać na gorąco jako danie obiadowe lub na zimno, jako przystawkę.Czyż nie wygląda jak kawałek słońca na talerzu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Polecane książki kucharskie: Jamie Oliver – Gotuj sprytnie jak Jamie (recenzja i opinia) 178

zróżnicowaną dietę oraz niskokaloryczność wielu dań. Dania pochodzą z wielu stron świata (kuchnia brytyjska, włoska, francuska, azjatycka i wiele innych). Z tą książką ugotujesz zupy, dania główne, przygotujesz sałatki, przystawki, desery. Zaletą większości z dań jest łatwa dostępność składników nawet w polskich sklepach i niski koszt przygotowania. W tej książce Jamie spisał się pod tym względem na medal (wiele innych

WojnaNaSmaki.pl
Babeczki z kruchego ciasta wypełnione porem i boczkiem 229

Jeśli w czasie Świąt chcecie zaskoczyć gości wykwintną przystawką, jest to przepis dla was. Pyszne babeczki z kruchego ciasta wypełnione aromatycznym boczkiem i porem, a całość w śmietanowo jajecznej masie. Eleganckie i wyjątkowo smaczne! Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera glutenIlość porcji: 12Czas przygotowania: 50 minut ( w tym 25 minut pieczenia)Składniki:Ciasto:260g mąki pszennej125g masła1 żółtkoOk. 40ml

Kolizje Smaków
Spring rolls 162

czym je wypełnimy, zależy tylko od naszej fantazji i upodobań. Mogą to by nasze ulubione warzywa, grzyby, mięso, krewetki itd. Podajemy je z sosem lub dipem. Idealne jako przystawka lub przekąska.  Składniki:papier ryżowy makaron ryżowypierś kurczakasałatapapryka czerwonapapryka żółtaogóreksos sojowysól, pieprzolej sezamowy Przygotowanie:Zaczynamy od przygotowania kurczaka. Pierś kurczaka kroimy w cienkie plasterki, przyprawiamy solą, pieprzem, sosem

Smakowity Blog Kulinarny
Naleśniki a'la Gundel 182

deserów. Błędem byłoby sadzić, że kuchnia węgierska składa się z samej papryki i mięsa. Wprawdzie rzadziej mówi się o madziarskich deserach, jednak są one równie smaczne i pomysłowe jak przystawki i dania główne.Składniki:150g mąki2 jajka1 żółtko1 1/4 szklanki mleka (310ml) 1,5% tłuszczu1 łyżeczka cukru pudruszczypta soli150g mielonych orzechów laskowych1/4 szklanki mleka (60ml)2 łyżki rumu125g cukru2

Smakowity Blog Kulinarny
Hekele 158

Hekele czyli śląska przystawka przyrządzana ze śledzi, ogórków kiszonych, jajka ugotowanego na twardo, cebuli, przyprawiona pieprzem i musztardą. Podawana najczęściej z pieczywem. Kiedyś było to danie postne. Myślę, że u mnie świetnie się sprawdzi jako imprezowa przekąska.Składniki:3 filety śledziowe w oleju2 jajka ugotowane na twardo2 ogórki kiszone1 mała cebulamusztarda

Smakowity Blog Kulinarny
Risotto z kasztanami 156

tradycyjnej kuchni tych państw.Bogaty smakowo kasztan jadalny od dawna jest znanym i cenionym przysmakiem. Jego intensywny, orzechowo-słodki smak może być stosowany do tworzenia przeróżnych przysmaków od wykwintnych przystawek, przez dania główne po smakowite desery.Składniki:30 kasztanów jadalnych2 x 50 g masła2 drobno posiekane szalotki300 g ryżu do risotto1 kieliszek białego wytrawnego wina800 ml bulionu warzywnego1 pikantna papryczka50

Smakowity Blog Kulinarny
Azjatycka zupa bananowa 213

odważnych połączeń smaków. W naszej zupie połączymy słodycz bananów z  kwasowością cytryny i pikanterią sproszkowanego imbiru. Jest to danie bardzo pożywne, idealne zarówno jako samodzielny posiłek, jak i przystawka podczas uroczystej kolacji. Jedynym minusem jest to, że jeśli zostawimy trochę "na później", walory estetyczne jak i smakowe stanowczo spadną. Dlatego zupkę polecam zjeść od razu po przyrządzeniu. Smacznego

W poszukiwaniu inspiracji
Szparagowe trzy po trzy 140

się bałam, że zdominuje delikatne szparagi, ale okazało się, że zamiast tego nadał tartaletkom pazura i sprawił, że stały się dużo bardziej wyraziste. Całość smakowała nam ogromnie - idealne na przystawkę przed uroczystym obiadem, wieczorną przekąskę na ciepło lub lekki lunch, podane z sałatą. Szparagi nie giną, ale idealnie współgrają z serem, delikatną masą jajeczno-śmietanową (trzeba uważać, żeby

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pasta twarogowa z makrelą 238

łyżki drobno pokrojonego koperku;1 łyżeczka koncentratu pomidorowego;Sól;Pieprz. Sposób przygotowania:Makrelę oczyścić z ości i skóry.Makrelę i twaróg rozgnieść widelcem lub zblendować (blenderem z przystawką/pojemnikiem z nożem do rozdrabniania) na gładką, kremową masę. Dodać majonez, koperek, koncentrat i wymieszać.Pastę doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać.Pastę przechowywać szczelnie zamkniętą w lodówce.SMACZNEGO

Gospodyni Miejska
Pasta jajeczna ze smażoną cebulką 248

posiekać, podsmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Przyprawić solą i słodką papryką. Wystudzić.Pokrojone, wystudzone jajka wymieszać z podsmażoną, wystudzoną cebulką. Dodać majonez i zblendować (blenderem z przystawką/pojemnikiem z nożem do rozdrabniania) na gładką, kremową masę. Pastę doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać.Pastę przechowywać szczelnie zamkniętą w lodówce.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych

Gospodyni Miejska
Paprykowa pasta drobiowa 1153

osuszyć, pokroić w drobną kostkę.Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać.Pokrojone, wystudzone jajko wymieszać z mięsem z rosołu, pokrojoną papryką i cebulą. Dodać majonez i zblendować (blenderem z przystawką/pojemnikiem z nożem do rozdrabniania) na gładką, kremową masę. Dodać pokrojony szczypiorek i wymieszać.Pastę doprawić słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem do smaku. Wymieszać.Pastę przechowywać

Gospodyni Miejska