przystawka - 12862 przepisów (strona:304/858)

Spring rolls 168

czym je wypełnimy, zależy tylko od naszej fantazji i upodobań. Mogą to by nasze ulubione warzywa, grzyby, mięso, krewetki itd. Podajemy je z sosem lub dipem. Idealne jako przystawka lub przekąska.  Składniki:papier ryżowy makaron ryżowypierś kurczakasałatapapryka czerwonapapryka żółtaogóreksos sojowysól, pieprzolej sezamowy Przygotowanie:Zaczynamy od przygotowania kurczaka. Pierś kurczaka kroimy w cienkie plasterki, przyprawiamy solą, pieprzem, sosem

Smakowity Blog Kulinarny
Naleśniki a'la Gundel 187

deserów. Błędem byłoby sadzić, że kuchnia węgierska składa się z samej papryki i mięsa. Wprawdzie rzadziej mówi się o madziarskich deserach, jednak są one równie smaczne i pomysłowe jak przystawki i dania główne.Składniki:150g mąki2 jajka1 żółtko1 1/4 szklanki mleka (310ml) 1,5% tłuszczu1 łyżeczka cukru pudruszczypta soli150g mielonych orzechów laskowych1/4 szklanki mleka (60ml)2 łyżki rumu125g cukru2

Smakowity Blog Kulinarny
Hekele 165

Hekele czyli śląska przystawka przyrządzana ze śledzi, ogórków kiszonych, jajka ugotowanego na twardo, cebuli, przyprawiona pieprzem i musztardą. Podawana najczęściej z pieczywem. Kiedyś było to danie postne. Myślę, że u mnie świetnie się sprawdzi jako imprezowa przekąska.Składniki:3 filety śledziowe w oleju2 jajka ugotowane na twardo2 ogórki kiszone1 mała cebulamusztarda

Smakowity Blog Kulinarny
Risotto z kasztanami 161

tradycyjnej kuchni tych państw.Bogaty smakowo kasztan jadalny od dawna jest znanym i cenionym przysmakiem. Jego intensywny, orzechowo-słodki smak może być stosowany do tworzenia przeróżnych przysmaków od wykwintnych przystawek, przez dania główne po smakowite desery.Składniki:30 kasztanów jadalnych2 x 50 g masła2 drobno posiekane szalotki300 g ryżu do risotto1 kieliszek białego wytrawnego wina800 ml bulionu warzywnego1 pikantna papryczka50

Smakowity Blog Kulinarny
Azjatycka zupa bananowa 216

odważnych połączeń smaków. W naszej zupie połączymy słodycz bananów z  kwasowością cytryny i pikanterią sproszkowanego imbiru. Jest to danie bardzo pożywne, idealne zarówno jako samodzielny posiłek, jak i przystawka podczas uroczystej kolacji. Jedynym minusem jest to, że jeśli zostawimy trochę "na później", walory estetyczne jak i smakowe stanowczo spadną. Dlatego zupkę polecam zjeść od razu po przyrządzeniu. Smacznego

W poszukiwaniu inspiracji
Szparagowe trzy po trzy 145

się bałam, że zdominuje delikatne szparagi, ale okazało się, że zamiast tego nadał tartaletkom pazura i sprawił, że stały się dużo bardziej wyraziste. Całość smakowała nam ogromnie - idealne na przystawkę przed uroczystym obiadem, wieczorną przekąskę na ciepło lub lekki lunch, podane z sałatą. Szparagi nie giną, ale idealnie współgrają z serem, delikatną masą jajeczno-śmietanową (trzeba uważać, żeby

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pasta twarogowa z makrelą 243

łyżki drobno pokrojonego koperku;1 łyżeczka koncentratu pomidorowego;Sól;Pieprz. Sposób przygotowania:Makrelę oczyścić z ości i skóry.Makrelę i twaróg rozgnieść widelcem lub zblendować (blenderem z przystawką/pojemnikiem z nożem do rozdrabniania) na gładką, kremową masę. Dodać majonez, koperek, koncentrat i wymieszać.Pastę doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać.Pastę przechowywać szczelnie zamkniętą w lodówce.SMACZNEGO

Gospodyni Miejska
Pasta jajeczna ze smażoną cebulką 257

posiekać, podsmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Przyprawić solą i słodką papryką. Wystudzić.Pokrojone, wystudzone jajka wymieszać z podsmażoną, wystudzoną cebulką. Dodać majonez i zblendować (blenderem z przystawką/pojemnikiem z nożem do rozdrabniania) na gładką, kremową masę. Pastę doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać.Pastę przechowywać szczelnie zamkniętą w lodówce.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych

Gospodyni Miejska
Paprykowa pasta drobiowa 1157

osuszyć, pokroić w drobną kostkę.Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać.Pokrojone, wystudzone jajko wymieszać z mięsem z rosołu, pokrojoną papryką i cebulą. Dodać majonez i zblendować (blenderem z przystawką/pojemnikiem z nożem do rozdrabniania) na gładką, kremową masę. Dodać pokrojony szczypiorek i wymieszać.Pastę doprawić słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem do smaku. Wymieszać.Pastę przechowywać

Gospodyni Miejska
Śledź marynowany z koprem włoskim na galaretce cydrowej 195

Śledź to chyba najbardziej popularna przystawka, polskie sushi, do przyrządzenia na wiele sposobów. Moja propozycja to połączenie chrupiących warzyw i jabłek, maślanego śledzia i rozpływającej się w ustach galaretki. Ostre śledzie z warzywami rozgrzewają kubki smakowe, a galaretka owocowa przyjemnie łagodzi smak. Przepis nagrodzony w konkursie „POLSKA ze SMAKIEM”, organizowanym przez Kuchnię+ .Składniki

SzczyptaSmaQ
Kuchnia gruzińska 322

Przystawki na gruzińskim stoleKuchnia gruzińska kojarzyła mi się tylko z tłustym mięsem zagryzanym chaczapuri oraz uroczymi pierożkami chinkali. To i tak dużo, bo jeszcze kilka lat temu nawet tyle bym nie wiedziała. Jednak to wyobrażenie okazało się zupełnie niekompletne! Po pobycie w Gruzji już wiem, czemu uważa się kuchnię gruzińską za jedną z najlepszych na świecie.Chciałabym pokazać Wam elementy

Poezja smaku
Focaccia z pomidorkami koktajlowymi i tymiankiem 169

Dziś kolejna potrawa z mojej ulubionej kuchni włoskiej tym razem "Focaccia"Focaccia to rodzaj drożdżowego pieczywa podawana przed obiadem jako przystawka lub jako baza na kanapki. Jest wiele rodzajów tego pieczywa,ale mi najbardziej smakuję wersja z pomidorkami koktajlowymi oraz ziołami, pachnącym rozmarynem, tymiankiem czy oregano oczywiście w towarzystwie soli gruboziarnistej różowej lub morskiej .  Połączona z ulubioną oliwą zaspokoi

Basia w kuchni
Gniazdka z ciasta francuskiego z suszonymi pomidorami i parówką 198

doskonałym rozwiązaniem są gotowe płaty ciasta francuskiego. Osobiście sprawdziłam               i uważam,że doskonale nadają się do wielu wypieków. A zaoszczędzamy sporo czasu. Przystawki z ciasta francuskiego są szybkie i bardzo smaczne. Polecam jedną z nich.SKŁADNIKI:1 opakowanie cista francuskiegodwie parówki2 łyżki pasty  z suszonych pomidorówWYKONANIE:Rozkładamy płat ciasta francuskiego i smarujemy

W kuchennym oknie Ewy
Recenzja książki "Łatwa kuchnia śródziemnomorska" Claudii Roden 190

się np. czym są i jak są wykorzystywane kiszone cytryny, ciasto filo oraz woda pomarańczowa. Książka obejmuje ok. 40 przepisów, które zostały podzielone na cztery działy: zupy i przystawki, ryby i owoce morza, drób i mięso oraz makarony, kasze i warzywa. Znajdziemy tu dania ze wszystkich zakątków basenu Morza Śródziemnego, od aromatycznych dań marokańskich po słoneczne smaki Hiszpanii. Niektóre

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z awokado z odrobiną imbiru 202

dodać do sałaty.Imbir pokroić w małe paski dodać do sałaty. Posypać na wierzchu szczypiorkiem.Przygotować sos mieszając wszystkie składniki w miseczce. Polać po wierzchu. wymieszać.Ozdobić podawać jako przystawkę.SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy

Proponowane wyszukiwania