Tapenada to pasta z oliwek, kaparów i oliwy z oliwek. Dodatkowo wzbogaciłam jej smak czosnkiem i filecikami anchois, ponieważ w takiej wersji najbardziej mi smakuje. Przygotowanie
Oryginalny smakJajka zięcia to potrawa kuchni tajskiej. Są to ugotowane, a następnie usmażone w głębokim tłuszczu jajka z sosem tamaryndowym. Dlaczego „jajka zięcia”? Teorii na
Oryginalny smakSuszone morele po brzegi nadziane farszem z orzeszków ziemnych i daktyli z nutką cynamonu. Ciekawa i zdrowa propozycja na przekąskę Składniki:200 g suszonych moreli (miękkich
Oryginalny smakPyszne paszteciki z ciasta francuskiego w orientalnym klimacie, czyli z kurczakiem, ryżem, kremowym serkiem, kolendrą oraz odrobiną chilli i imbiru. Podane z dipem jogurtowym z kolendrą
Oryginalny smakpodejrzewam, że zaważyło na tym 0,5%. Za to czerwone doskonale wpasowało się w mój gust i świetnie uzupełniało podane dania. Miało idealną temperaturę podania i piękną barwę.Na przystawkę szefowie kuchni wybrali „pieczony rostbef z macerowanymi zimowymi warzywami i jajkiem sous-vide”. Danie smakowało tak dobrze, jak wyglądało. Brawo za pomysł wykorzystania pietruszki, marchewki i selera, w sposób prosty
Pasja Smakupiec w temp. 180 stop.30 minut.Ostudzić ciasto.Nadzienie-wszystkie wyżej wymienione składniki wymieszać.Ciasto przekroić na 2 podłużne placki i przełożyć masą serową. Ozdobić marchewką i kiełkami.Rada. Oryginalna przystawka lub przekąska np.do pracy
Kulinarny karnet Christopherajeszcze większym bagietka.W takich właśnie kulinarnych nagłych wypadkach poniższy przepis sprawdzi się idealnie.Drożdżowe bułeczki z ziarnami nadają się równie dobrze na słodkie śniadanie jak i na wytrawną przystawkę wieczorem.W zależności od upodobań można je podawać z dżemem owocowym lub masłem czosnkowym i słonymi przekąskami.Składniki:2 szklanki mąki50 g drożdży1 czubata łyżeczka soli1 łyżeczka cukru1 szklanka ciepłej wody2 łyżeczki
CiastkozercyChrupiące drożdżowe bułeczki nadziewane kapustą i grzybami są świetną przekąską do pogryzania przy rozmowie lub smaczną przystawką do dania głównego. To propozycja dla wszystkich, którzy tak jak ja uwielbiają świąteczne smaki i chcieliby je jeszcze przez chwilę zatrzymać.Podane proporcje, w zależności od wielkości szklanki, którą wyciśniecie bułeczki starczą na dwie lub trzy blachy ciastek..Składniki:2 szklanki mąki50
Ciastkozercyoliwki i świeże, chrupiące pieczywo. Alternatywną odsłoną tych słonecznych klimatów mogą być wytrawne babeczki. Składniki bez trudu znajdziecie w każdym sklepie, jeśli macie więc ochotę zaskoczyć swoich gości nową przystawką/przekąską babeczki z cukinią nadadzą się w sam raz.Składniki:1 szklanka mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniasólpieprztymianek2 jajka0,5 szklanki oliwy z oliwek0,5 małej cukini100 g sera feta1
Ciastkozercyproponuję sałatkę adżapsandali na bazie bakłażana, pomidorów i ziół. Sałatka jest banalnie prosta w przygotowaniu, a przy tym bardzo smaczna i ciekawa. Najlepsza na ciepło, doskonała zarówno jako samodzielna przystawka, jak również jako dodatek do innych dań. Do sałatki użyłem: 1 bakłażana (około 500 gram), 500 gram pomidorów koktajlowych, 3 średnich cebul, 30 listków świeżej bazylii, pęczka natki świeżej kolendry
Wyprawy kulinarnemożna też dostać chleb z solą - np. w Lidlu kupowaliśmy bardzo smaczny chleb z Sycylii z dodatkiem oliwek. Bruschetty i crostiniTe nieduże kanapeczki z różnymi dodatkami stanowią najpopularniejszą przystawkę w lokalnych restauracjach i osteriach. Są świetnie także jako niedroga przekąska z lampką wina w przerwie zwiedzania. Najpopularniejsza jest klasyczna bruschetta al pomodoro (z pomidorem), ale ja gorąco Was zachęcam
Chilli Czosnek i OliwaIdealny pomysł na lekką przystawkę :) Przepis na łososia znalazłam na stronie Kuchnia Azjatycka . Składniki (dla 3-4 osób): 3 dzwonki z łososia Marynata: 2 łodygi trawy cytrynowej 4 łyżeczki soli 4 łyżeczki cukru brązowego 3 cm imbiru 4 liście limonki kaffir skórka z 1 limonki 1 czerwona papryczka chilli 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu garść liści kolendry Dressing: 3 łyżki
Tajskie smakiNaleśniki świetnie sprawdzają się w wytrawnych przekąskach pod postacią roladek. Proponuję przygotować pyszną przekąskę przygotowaną z naleśników, wędzonego łososia i serka kanapkowego z dodatkiem siekanego koperku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPogoda nas ostatnio nie rozpieszcza, jest szaro, buro i zimno. Dlatego proponuję dziś sycącą i rozgrzewającą zupę z kurczakiem, dynią i zdrowym jarmużem. Jest bardzo łatwa
karmelowypozytywne) zaskoczenie zarówno dla mnie i moich najbliższych. Cebula podczas obróbki traci swój ostry smak. Jest mięciutka, słodka i wspaniale współgra z nadzieniem. Fajnie sprawdzi się jako ciepła przystawka. Na pewno zaskoczy i zachwyci wszystkich :) Składniki: 4 duże cebule puszka tuńczyka w oleju 2 jajka czarne oliwki ser żółty, ok 15 dag oregano i tymianek suszone pomidory oliwa, sól
Taste Of My Day