chyba w Hiszpanii, stamtąd znam je ja), jak i w Ameryce Południowej. Są bardzo popularne w Argentynie i Chile, gdzie istnieje wiele ich odmian. Mogą być podawane jako przekąska, przystawka lub danie główne. Wyglądem często przypominają nasze pierogi, ale występują także w innych kształtach. Natomiast farsz i ciasto raczej odbiegają od tego, co znamy. Wypełnienie pierożków mogą stanowić same warzywa
Ratunku obiadpostanowiłyśmy się spotkać i wspólnie pogotować. Zainspirowane MasterChefem i faktem iż niedawno odkryłam w domu tagine postanowiłyśmy przygotować tagin drobiowy. Z miłości Asi do kuchni meksykańskiej powstał pomysł na przystawkę, czyli guacamole. Wypadało, aby deser był europejski i tak padło na deser a'la tiramisu. Dziś przedstawiam przepis na danie główne: tagine z kurczaka z warzywami. Szukając przepisu zajrzałam
Miksturowniknawet obfotografować, bo tak szybko znikało z półmisków, że musiałam wywalczyć dla siebie jakiś dobry kąsek;) Pyszny domowy rosołek, domowe i wykwintne dania główne, a do tego pięknie ozdobione przystawki (z których oczywiście musiałam wyjeść połowę dekoracji, bo były wykonane z owoców, a ja żadnego na talerzu nie zostawię!). Niestety nie udało mi się zdobyć ani odrobiny "czegoś" z boczkiem
Kraina Tysiąca Smakówkoleżanki i zastanawiam się nad jej zakupem przy najbliższym przypływie gotówki.Ale od początku. Książka podzielona jest na cztery rozdziały:- "Dobry początek" - w którym znalazły się różnego rodzaju przystawki.- "Na głębokim talerzu" - zupy.- "Drugie, czyli danie główne" - jak sama nazwa wskazuje ;)- "Mój słodki świat" - a mój ulubiony rozdział ;)U Ewy Wachowicz rewolucji nie ma, ale są generalnie proste i przystępne
Kraina Tysiąca SmakówMałe kanapeczki z okrasą z makreli to fajna przystawka na imprezę :) Dawno, dawno temu, można powiedzieć, że w zamierzchłych czasach, odbył się finał konkursu BlogerChef. Wśród towarzyszących mu atrakcji znalazły się również warsztaty z Adamem Chrząstowskim, w których miałam przyjemność uczestniczyć. Nie byłam, co prawda w grupie, która przygotowała pyszną okrasę z pstrąga, ale na szczęście szwagier zrobił zdjęcia wszystkich
Kraina Tysiąca Smakówserii sosy do grilla, to tak naprawdę tzatziki są sosem idealnym do wszystkiego. Sprawdzą się świetnie np. jako dip do surowych warzyw, które w ten sposób można podać jako przystawkę na imprezie. Ale przede wszystkim jest to sos mega zdrowy i bardzo dietetyczny! I o tym warto pamiętać. Najprostsze tzatziki to: jogurt grecki, ogórek, czosnek i sól. Są oczywiście gotowe
Kraina Tysiąca Smakówniej ugotować. Przepisy poprzedza wstęp o hodowli, podstawowych formach podania tych warzyw, jak i najważniejszych informacjach, które udało się zebrać na ich temat. Przepisy dzielą się na 5 rozdziałów: przystawki i małe dania sałatki i zupy potrawy wegetariańskie mięso, ryby i dodatki wypieki pikantne i słodkie Nie ma natomiast podziału na rodzaje warzyw, przepisy są dość wymieszane: raz bakłażan
Pasja SmakuUwielbiam młode ziemniaki, bo razem z owocami są kwintesencją lata. Takiego mojego prywatnego. Ta sałatka jest świetna zarówno jako przystawka, jak i dodatek do obiadu. Polecam, bo jej przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Jest też bardzo dobrym sposobem na wykorzystanie ziemniaków, które zostały z obiadu. Składniki: 10 ugotowanych młodych ziemniaków 5 rzodkiewek 1/2 pęczka szczypiorku 1/2 pęczka koperku
Pasja Smakuprzestudzonego-aromat waniliowyPrzesianą mąkę, drożdże, sól i ksylitol wymieszać (ze świeżymi wcześnie zrobić rozczyn). Wsypać do dużej misy. Dodać żółtka, jajko, mleko, aromat waniliowy, masło. Wszystko zmiksować mikserem z przystawką(hakiem) do ciasta drożdżowego, można również wyrobić ręcznie. Pod koniec dodać rodzynki, ostatni raz wyrobić. Ciasto przykryć ręcznikiem i pozostawić w cieple do podwojenia objętości.Po tym czasie ciasto wyjąć
Smaczne ZdroweSałatka grecka to bardzo dobra przystawka i przekąska na różnego rodzaju przyjęcia czy też najzwyklejszego grilla. Idealnie pasuje do różnych mięs ale świetnie też sprawdza się jako samodzielne danie. Ja tym razem proponuję Wam sałatkę grecką z makaronem.Składniki : opakowanie sera feta 18-20 dag makaronu spiralki 25 dag pomidorków koktajlowych 1 czerwona cebula 1 ogórek 15-20 czarnych oliwek
Mechanik w kuchniSmaczna, zdrowa, efektownie prezentuje się na stole i uważam że jest znakomitą przystawką na imprezy urodzinowe szczególnie jako dodatek do zimnej płyty.Składniki : opakowanie mrożonego szpinaku ( bez żadnych dodatków ) czosnek ok. 6 dużych ząbków opakowanie łososia wędzonego 150 g serek typu Philadelphia ( np. kanapkowy ) 4 jajka 1 stołowa łyżka masła 1 stołowa łyżka mąki pszennej sól, pieprz do smaku
Mechanik w kuchniPasztet z drobiowych wątróbek przygotowywałam podobnie jak Pâté z drobiowych wątróbek i pasztet z wątróbek z żurawiną. Smaki paszteciku z drobiowych wątróbek można wzbogacać na różne
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępodniebienia, poezja smaków i kontrastów: delikatne szparagi, zdecydowany smak szynki i parmezanu, oraz chrupiące ciasto francuskie z naturalnym sezamem. Przepis zaczerpnęłam z tej strony. Serdecznie polecam jako przystawkę lub gorącą kolacje. Do tego obowiązkowo białe wino, bo zapiekana szynka jest słonawa. Tym przepisem dołączam do akcji na Durszkalu” sezon na szparagi”. Polecam. Szparagi z szynką i parmezanem
Mia Cucina Sofietadodatkowi piwa jest wyjątkowo lekkie, puszyste i nie wciąga tłuszczu, a cukinie na długo pozostają chrupkie. Cukinie smażone w cieście choć proste w wykonaniu mogą być bardzo wyszukana przystawką, świetnym dodatkiem do drugiego dania lub ciepłą kolacją. Potem sobie pomyślałam, że w ten sam sposób można smażyć kawałki bakłażana, kalafiora czy karczochów. Cukinie w cieście są moimi ulubionymi
Mia Cucina SofietaZapraszam na wytrawną babkę, która może być rewelacyjną przystawką, podaną z lampką białego wina, doskonale smakuje solo lub z zieloną salatą i koktajlowymi pomidorkami, świetnie sprawdza się na pikniku za miastem. Jest aromatyczna, wilgotna i łatwa w przygotowaniu. Dodałam sporo świeżego rozmarynu, który nadał babce przyjemnego balsamiczno-leśnego zapachu i lekko orzechowego smaku. Wytrawna babka rozmarynowa Składniki: 300 g mąkipszennej
Mia Cucina Sofieta