Jajka na miękko to nie tylko delikatna propozycja na śniadanie . Przetestowałam kilka wersji jajek na pół miękko podawanych na zimno ( jako przystawkę ) z pikantnymi dodatkami. Tak podane jajka są nawet smaczniejsze od tych na twardo z takim samym dodatkiem. Dziś proponuję zestaw jajko- majonez i pikantne wiórki łososiowe ( z mintaja). Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnipiknik. zdjęcia ze strony kobietamag.pl Przygotowałam na portalu durszlak.pl akcję w której zbierzemy wszystkie piknikowe przepisy. Nie tylko jedzeniowe ale i napoje mile będą widziane. Desery, sałatki, przystawki - na co tylko macie ochotę możecie dodawać do tej akcji. Już dzisiaj Was serdecznie zapraszam. Akcja potrwa przez cały maj, ale na pewno zgromadzone przepisy wykorzystamy podczas urlopów czy wakacji! zdjęcie
Magiczne Życie Martymaja. Wyniki ogłoszę 6 czerwca na FB.Nagrody :02.05.2014 09.05.2014 16.05.2014 23.05.2014 30.05.2014 Warunki wzięcia udziału w rozdaniu : 1) Na maila marta25urb@wp.pl wyślij zdjęcie + przepis na dowolne danie, przystawkę, przekąskę, deser bądź napój. Nie ma ograniczeń, wyślij przepis na swoje ulubione danie! W temacie maila napisz KONKURS/ROZDANIE , w treści oczywiście przepis, zdjęcie oraz zgodę na publikację w galerii FB bloga
Magiczne Życie MartyCześć :)Niedawno miałam okazję spróbować awokado... kiedyś dawno temu, jak miałam bodajże 6 czy 7 lat jadłam awokado, które było przystawką na przyjęciu weselnym. Niestety nie pamiętałam jego smaku i cóż, wiele straciłam :).Kto jadł awokado ten wie - dojrzałe awokado o konsystencji serka, czy też masła i o smaku orzechów mmm. Pycha!Z kolei kilka dni temu miałam okazję spróbować
Pora coś zjeśćktórego jak pewnie wiecie znów się zgłosiłam. Pierwszym zadaniem konkursowym było przygotowanie dań z użyciem produktów sponsora czyli firmy Ole. Ja się oczywiście uparłam na przygotowanie deseru, a nie przystawki. Długo przeglądałam produkty zastanawiając się, co idealnie się sprawdzi jako element deseru... Skoro czekolada dobrze smakuje z solą i chili, to czemu miałaby gorzej smakować z dodatkiem oliwek, które też
Pora coś zjeśćPrzepisy na przekąski. Przepisy na imprezę. Przekąski na zimno i na ciepło. Koreczki na imprezę. Szybkie przekąski. Przystawki. Drinki. Koktajle. Szparagi w cieście francuskim z sezamemZawijana tortilla z sałatą, twarożkiemStrips KFC , czyli piersi w chrupiącej panierce Bruschetta z pomidorami i bazyliąPrzekąski na imprezę : Grzanki czosnkoweDomowe nuggetsy z kurczaka Tortilla z wędzonym kurczakiem i suszonymi pomidorami Przekąski na imprezę: Wędzony łosoś
Kulinarne PrzebojeTapioka. Do tej pory tajemnicza i nieznana mi pozycja w kulinarnym asortymencie.Jednak już ją poznałam. W smaku niedawno, na spotkaniu z blogerką Kasią(W Krainie Smaku
W kuchni Karmel-itkipieprzem. Jajka przepiórcze gotuję na twardo, obieram ze skorupek. Buraki odcedzam z powstałego soku, mieszam je z częścią majonezu (całość będzie zbyt wiele). Dodaję całe jajka, mieszam. Podaję jako przystawkę lub na kolację. **************************** Teraz wersja ekspresowa: 1/2 słoika buraczków wiórków 2-3 łyżki gotowego majonezu 8 jajek przepiórczych Jajka gotujemy, obieramy. Majonez łączymy z buraczkami, mieszamy z jajkami, podajemy
W kuchni Karmel-itkisiekam, a ziemniaki kroję w cząstki. Wrzucam do miski, dodaję musztardę francuską, oliwę z oliwek, nieco pieprzę i mieszam wszystko razem. Na końcu dodaję rozdrobnioną makrelę. Świetnie pasuje jako przystawka, na lunch czy też na kolację. Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkidokładnie mieszam ze sobą. Wykładam do foremek wyłożonych wędliną, wygładzam wierzch i wstawiam do piekarnika. Koszyczki piekę 15-20 minut, aż pięknie zbrązowieją. Świetnie się sprawdzą jako ciepła przystawka, przekąska czy jako ciepła kolacja. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkisamo.Jednak, jeśli ktoś nie przepada za szafranem bądź posmakiem alkoholu w daniu, lepiej niech nie kosztuje.Tak przyrządzone krewetki pasują z ryżem na ciepło podane bądź na zimno, jako przystawka czy kolacyjny dodatek do pieczywa.Sprawdzi się również w każdych okolicznościach. KREWETKI Z CYDREM I SZAFRANEM. dla 2 osób 250 ml cydru opakowanie mrożonych krewetek pęczek natki pietruszki 1/2 łyżeczki szafranu pieprz
W kuchni Karmel-itkiakcesoriami do kuchni. Wasze zainteresowanie na Facebooku wyraźnie świadczy o tym, że jesteście wielbicielami drewna i ekologicznych przedmiotów, co cieszy mnie niezmiernie.Zadanie konkursowe polega na stworzeniu całkowicie od podstaw przystawki, dania głównego bądź deseru, inspirowanego kuchnią ludową, gdzie użyjecie produktów regionalnych, ekologicznych i wysokiej jakości. Dodatkowo każdy musi uzasadnić, za co lubi ludową kuchnię, zdradzić czym się zainspirował
W kuchni Karmel-itkiObładowana wielkimi siatami z zakupami, krąży po mieście. Wszystko już ma, no prawie. Jeden element brakuje, ale ten najważniejszy, by te smakowe puzzle ułożyć i stworzyć
W kuchni Karmel-itkiSałatka do pracy, jako przystawka, do grilla, kolację I nie tylko. Pyszna I sycąca. Prosta w wykonaniu , polecam :) Zaczynamy: Składniki:puszka tuńczyka w sosie własnym2-3 ogórki małosolne- lub kiszonemała puszka kukurydzy100-150 gr makaronu świderki1-2 łyżki sera startego mozzarellasól, pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie:Gotuje makaron według instrukcji na opakowaniu- odstawiamy do ostudzenia.Do miski
Smaki Edyty