przystawka - 12862 przepisów (strona:305/858)

Terrina z łososiem 182

Niedługo Sylwester, a jak pożegnanie końca roku to na stole pojawiają się u nas przystawki, najlepiej takie mini finger food , czyli na jeden kęs. Mogą to być vol-au-vent , tartinki, koreczki, mini kanapeczki , roladki i wszelkie inne różności. Polecam również mini kanapeczki z chleba pumpernikiel z łososiem. A terrina na bazie ricotty, śmietanki 30% z siekanym szczypiorkiem, siekanym gravlaxem(...)ułożona na pumperniklu będzie idealna na Sylwestra. Terrina z łososiem na pumperniklu będzie pyszną sylwestrową przystawką. Składniki: plastry gravlaxu z łososia 250 g sera ricotta 100 ml śmietanki 30% garść posiekanego szczypiorku trochę świeżego koperku do dekoracji 2 kromki chleba pumpernikel 1 łyżka soku z cytryny 1,5 łyżki żelatyny 50 ml wody pieprz z solą w młynku Kamis

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gala wręczenia Kryształowych Tasaków – Poznań 157

był bardzo wysoki i znacznie podniósł się od ubiegłego roku. Uroczystą galę prowadził znany prezenter telewizyjny Tomasz Kammel. Zaserwowane menu doskonale komponowało się z uroczystym charakterem wieczoru. W charakterze przystawki wystąpiły zwycięskie wędliny. Na część artystyczną składały się występy poznańskiej  Rewii „Viva” , które trochę trąciły chałturą i nijak pasowały do tego co reklamuje się na stronie rewii. Należy podkreślić

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pasztet z cukinii 344

liście laurowe (opcjonalnie) sól morska świeżo mielony pieprz Cukinie i marchewki myjemy, odcinamy końce, obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o grubych lub średnich oczkach (jeśli macie malakser z przystawką do tarcia warzyw, zrobicie to błyskawicznie). Lekko solimy i odstawiamy na 15-20 minut. Po tym czasie warzywa odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy do nich posiekane w małą kostkę cebule

Poezja smaku
Makaronowe muszle z grillowanymi warzywami 197

znajdzie. Jest to potrawa, która nigdy mi się nie nudzi i za każdym razem zajadamy się nią z mężem ze ogromnym smakiem. Jest to także ciekawa propozycja na przystawkę, gdy przyjmujemy gości na obiedzie.Danie wegetariańskie, z trzema rodzajami sera, które moim zdaniem ma w sobie coś z kuchni śródziemnomorskiej. Poprzez mocne zgrillowanie, warzywa stają się wręcz słodkie, a w kombinacji

W mojej holenderskiej kuchni
Makaron domowy 258

kilka miesięcy temu stałam się szcześliwą posiadaczką mojego ukochanego robota kuchennego, wiedziałam, że prędzej czy później przygotuję z jego pomocą domowy makaron. Do pełni szczęscia brakowało mi jednak odpowiedniej przystawki (takiej nowoczesnej wersji maszynki mojego dziadka), która rozwałkowałaby makaron na cienkie placki, a także wycinała z nich makaron np na spaghetti. Na szczęście mój wspaniały, domyślny mąż sprezentował

W mojej holenderskiej kuchni
LIEBSTER BLOG AWARD 163

testować nowości. Co polecił/a byś na uroczysty obiad?Indyjską zupę pomidorowo - marchewkową z soczewicą, cytrynową pierś z kurczaka z tagliatelle i ptysie - łabędzie, a do tego kilka różnych przystawek. Moje pytania do nominowanych blogerów:  Od jak dawna gotujesz? Czekolada, chilli czy cytryna? Co do Ciebie najbardziej pasuje? Ulubiony program kulinarny? Najlepsze danie na poprawę humoru? Jaką potrawę obiadową

Kulinarny Pamiętnik
Tatar z Łososia na Styl Japoński 239

Jestem zachwycona smakiem tej przystawki. Każdy składnik z talerza składa się niesamowity smak całego dania. Warto poświęcić chwilkę na przygotowanie tego tatara. Możecie przygotować sobie go w domu bez żadnej okazji, ale równie świetnie sprawdzi się na przyjęciu. Klika słów o Suempol. Suempol to firma, która poprosiła mnie o opinię na temat ich nowego produktu jakim jest tatar z łososia

Blondynka Gotuje
Podpłomyki z dojrzewającym serem z Wiżajn i pietruszkowym pesto 323

Wiżajn to idealny kompan w kuchennych podbojach. Dziś ulepiłam podpłomyki, do których dosypałam ziarno siemienia lnianego, a ze świeżej pietruszki ukręciłam pesto o przepięknym zielonym kolorze. Podobną przystawkę przygotowałam na warsztatach kulinarnych z dzieciakami, które poprowadziłam w czerwcu w Olsztynie (przepisy wg Anny Starmach).  Dziś jednak przepis odmieniony, według moich upodobań. Jem oczami - mam nadzieję, że wy również

Sajkofanka smaku
Caponata 224

Słynna sycylijska potrawa z bakłażanów, którą można podawać zarówno na ciepło jako dodatek do mięsa, albo na zimno jako przystawkę. Istnieje wiele metod jej przygotowania, ale są one do siebie bardzo podobne. Ja korzystałam z przepisu Jamiego Oliwiera z książki "Włoska Wyprawa Jamiego".Składniki:1 bakłażan2-3 duże pomidory1 czerwona cebulakaparyoreganoząbek czosnkułyżka kaparówgarść zielonych oliwek bez pestek2 łyżki octu

wyzwania kuchenne
Sałatka Caprese 238

Jedna z najprostszych sałatek. Szybka i smaczna Caprese ze świeżych pomidorów, mozarelli i bazylii to klasyczna włoska antipasti - przystawka.Składniki;1 mozarella3 pomidoryświeża bazyliaoliwa z oliwekkrem

wyzwania kuchenne
Roladki z szynki parmeńskiej 401

Błyskawiczne roladki z szynki parmeńskiej i sera pleśniowego z sosem miodowo-balsamicznym są idealne jako szybka przekąska lub przystawka przed daniem głównym.Składniki:szynka parmeńskaser z niebieską pleśniąsuszone pomidoryroszponka lub rukolana sos: 2 łyżki oliwy z oliwek           1 łyżka octu balsamicznego           1 łyżeczka miodu

wyzwania kuchenne
"Zdrowie ze smakiem" 165

okładką..Na początku jest wstęp od autorów i wydawcy...a potem dział z zasadami zdrowego żywienia.. Przepisy są podzielone na 6 działów: mięsa sałatki zupy makarony, kasze,ryż przystawki desery Do każdego przepisu oprócz zdjęć [ wykonanych przez P.Jakuba Kaźmierczyk w oryginalnych aranżacjach zabytkowego Art Hotelu] dołączone są informacje o czasie przygotowania potrawy, stopniu trudności i ilości kalorii danej potrawy

Moje domowe kucharzenie
Focaccia 204

ulubionymi dodatkami. Ciasto wychodzi miękkie i puszyste. Można wykonać również wersję dodając na wierzch ciasta oliwki, koktajlowe lub suszone pomidory itp. W takiej formie idealna jako przystawka, pieczywo na piknik czy grilla. Z podanych porcji wychodzi duża blacha pysznego pieczywa. Serdecznie zachęcam do upieczenia domowej focacci. Post Focaccia pojawił się poraz pierwszy w Marta

Marta Gotuje