przetwory - 15331 przepisów (strona:579/1023)

Kapusta czerwona kiszona 117

Czerwona kapusta dostępna jest w sprzedaży praktycznie cały rok. Dzięki temu możemy ją kisić w niewielkich ilościach, wtedy kiedy będziemy mieli na nią ochotę. Wystarczy dorodna

Tajemnice Smaku
Kiszone rzodkiewki z miodem 135

Fermentacja to smak, wartości odżywcze, to żywe kultury bakterii, to samo zdrowie! Żywność fermentowana  jest źródłem naturalnych antybiotyków, które możemy spożywać codziennie, bez recepty. Składniki

Tajemnice Smaku
Kiszone rzodkiewki w wersji azjatyckiej 112

Najzdrowsze kiszonki to te wykonane samodzielnie w domu. Mamy wówczas pewność składu produktu, a podczas kiszenia możemy obserwować, wąchać i próbować warzywa na każdym etapie fermentacji

Tajemnice Smaku
Nalewka z orzechów włoskich z czerwonym winem 117

Kieliszek domowej nalewki orzechowej po obfitym obiedzie to ideale zwieńczenie posiłku. Nalewka ta to panaceum na problemy z trawieniem i przemianą materii. Do przygotowania nalewki potrzebujemy

Tajemnice Smaku
Nalewka z czarnych porzeczek – smorodinówka 108

Owoce czarnej porzeczki to bogate źródło witaminy C. Nalewka z czarnej porzeczki, oprócz walorów smakowych, tak jak większość nalewek posiada właściwości lecznicze. Działa korzystnie na zaburzenia

Tajemnice Smaku
Nalewka z tarniny tarninówka 146

Tarninę na sok lub na nalewkę najlepiej zbierać po pierwszych przymrozkach, owoce wówczas tracą charakterystyczną cierpkość i stają się bardziej słodsze. Trudno jednak wychwycić ten właściwy

Tajemnice Smaku
Pesto z jarmużu i orzechów nerkowca 137

W ostatnim czasie termin pesto odnosi się do wielu różnych przepisów, jednak przygotowywanych z podobnych zestawów składników i tą samą metodą. Klasyczne pesto jest zazwyczaj wytwarzane

Tajemnice Smaku
Botwina kiszona w kefirze 101

Chłodnik z botwinki to najlepsza zupa na upały. Do tej pory przygotowywałam chłodnik tradycyjnie, czyli obgotowywałam botwinkę w wodzie lub bulionie, studziłam dodawałam pozostałe warzywa, kefir

Tajemnice Smaku
Chutney dyniowy z karmelizowanym cukrem 132

Co to jest chutney?   Chutney to przygotowany na bazie owoców i/lub warzyw, pikantny, słodki albo wytrawny sos pochodzący z Indii. Chutney swoją konsystencją najbardziej przypomina

Tajemnice Smaku
Kiszone cytryny z rozmarynem i chili 129

Kiszenie cytryn to wyjątkowo proste zadanie. Nacinamy owoce, faszerujemy solą, upychamy ciasno w słoiku i zalewamy sokiem z cytryny. Czekamy 3 tygodnie i mamy wyjątkowy dodatek

Tajemnice Smaku
Kiszona kalarepa z burakiem 156

Uwielbiam kiszonki, szczególnie te z dodatkiem buraków. Czerwony burak, oprócz smaku nadaje kiszonym warzywom piękny kolor. Kalarepę kroimy w słupki, dzięki temu będzie chrupiąca i wyrazista

Tajemnice Smaku
Kotlet mielony w sosie pieczeniowo-koperkowym, danie do słoika 173

5 / 5 ( 3 votes ) Kotlet mielony w sosie pieczeniowo-koperkowym, danie do słoika Kotlet w sosie pieczeniowo-koperkowym, jest jednym z ulubionych dań na wyjazdy, mojego

Ogrodnik w podróży
Kiszona brukselka 170

Kiszona brukselka. Nasi czytelnicy wiedzą, że kisimy różne warzywa, nie tylko ogórki i kapustę. Polecam inne nasze przepisy na kiszone warzywa: kiszona marchew , kiszone rzodkiewki , buraki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sos pomidorowy z passaty 175

Sos pomidorowy z passaty – do makaronu, do gołąbków, do lazanii, nawet do pizzy, do pulpetów. Popularna coraz bardziej u nas passata pomidorowa, która łatwo znaleźć

Dorota Smakuje
Sos hoisin do sajgonek 150

Sos hoisin do sajgonek, ale też do mięsa , makaronu , ryżu smażonego – generalnie do dań kuchni chińskiej. To sos na bazie śliwek, dokładniej powideł śliwkowych z

Dorota Smakuje