przetwory - 14998 przepisów (strona:575/1000)

Dżem wiśniowy z całymi owocami, z pektyną 71

Dżem wiśniowy z całymi owocami to obowiązkowa pozycja w mojej spiżarni podczas corocznego zaprawiania wiśni. Pyszne całe owoce wiśni skąpane w galaretce - czegóż chcieć więcej? No

Kocham..lubię..gotuję..
Konfitura wiśniowa 109

Prawdziwa konfitura, gęsta, słodka, robiona babcinym sposobem. Zmniejszyłam tylko troszkę ilość cukru - babcia na 1 kg owoców używała 1 kg cukru. Podczas sezonu wiśniowego oprócz dżemów

Kocham..lubię..gotuję..
Dżem wiśniowy z amaretto 118

Wiśnie i migdały to udane połączenie, nie tylko w deserach, ciastach czy tortach. To też pyszne połączenie, które możemy zamknąć w słoiczku na zimę w formie

Kocham..lubię..gotuję..
Wiśnie w syropie, z amaretto 131

Wiśnie i amaretto to duet doskonały. W tym roku przygotowałam całą serię z amaretto - dżem , konfitury , sok do rozcieńczania wodą oraz prezentowane poniżej wiśnie w syropie

Kocham..lubię..gotuję..
Dżem z czerwonej mirabelki 77

W tym roku nasza młodziutka czerwona mirabelka pierwszy raz wydała owoce. Małe, czerwone - w sumie bardziej bordowe, soczyste i słodziutkie śliweczki. Całe owoce bez pęknięć, jędrne

Kocham..lubię..gotuję..
Cukier miętowy 108

Cukier miętowy, którego przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil. Pomysł wydawać by się mógł dziwny, ale jest szereg jego zastosowań - do dekoracji wypieków, do dekoracji brzegów szklanek

Kocham..lubię..gotuję..
Dżem miętowy z cytryną 112

Dżem miętowy z lekkim dodatkiem cytryny lub jak kto woli galaretka, to moja nowość w tym roku. Nigdy nie robiłam ale znaleziony na stronie Przy garach

Kocham..lubię..gotuję..
Domowy jogurt malinowy 74

Domowy jogurt malinowy o pięknym, delikatnym różowym kolorze i niebywale malinowym smaku wcale nie jest taki trudny do zrobienia jakby się mogło wydawać. Oczywiście można zmiksować

Kocham..lubię..gotuję..
Powidła śliwkowe, najlepiej ze śliwek węgierek 102

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Gotujemy i jemy
Jak suszyć grzyby w piekarniku? 109

Suszenie grzybów to jeden z jesiennych rytuałów. Dawniej grzyby nawlekało się na nitki i wianuszki wieszało na słońcu. Dziś można zdecydowanie skrócić ten proces dzięki specjalnym

Gotujemy i jemy
Oliwa cytrynowa z szałwią 88

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Gotujemy i jemy
Lemon curd - wytrawny krem cytrynowy 71

Składniki 2 jajka 2 cytryny (sok i skórka) 2 łyżki drobnego cukru 70 g masła  W rondelku z grubym dnem rozmieszać jajka trzepaczką. Dodać cukier

Gotujemy i jemy
Jak zrobić idealne ogórki małosolne? Sprawdzony przepis 100

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Gotujemy i jemy
Róża ucierana z cukrem, czyli konfitura różana 120

Konfitura różana Konfitura z róży cukrowej to tradycyjny dodatek do ciast i deserów – idealne nadzienie do pączków z różą, wypełnienie do mazurków, dodatek do sernika wiedeńskiego

Gotujemy i jemy
Marynata octowa 95

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Gotujemy i jemy