przetwory - 14998 przepisów (strona:566/1000)

Czeko-dżem z dynią i cayenne 111

Zdrowsza wersja czekoladowego kremu w wersji lekko wytrawnej. Pikanterii dodaje mu pieprz cayenne, imbir zaś rozgrzewa. Wspaniały dodatek do ciast, deserów a także pieczywa. Składniki 1

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Solanka do wędzonki 77

Cześć! No to robota zrobiona! Przed świątecznie z aromatem i po starowiejsku. Od kilku lat mamy w zwyczaju robić swoje wędliny. Solanka: * na 9 litrów wody

Pieprzyć z Fantazją
Sos owocowy błyskawiczny 121

Jeśli masz nadmiar owoców i nie wiesz co z nimi zrobić, proponuję Ci łatwą wersję sosu owocowego. Możesz się nim zajadać bezpośrednio po przygotowaniu lub schłodzić

Szybko Szybkowar
Konfitura z cebuli 100

Świątecznymi przepisami pomęczę Was troszeczkę, ale myślę,że będzie to miłe dla oka i dla kubków smakowych. W kolejce czekają paszteciki z kapustą i grzybami, pierożki

Życie zaczyna się w kuchni
Rolada z boczku i mięsa mielonego 111

Nasz ulubiony kawałek mięsa na chlebek. Można roladę również podać pokrojoną w plasterki z dodatkiem sosu chrzanowego lub czosnkowego. Odciąć skórę z boczku, doprawić solą, pieprzem

Kuchnia Pokoleń
Zakwas z buraków 104

Składniki: Buraki podłużne 1 kg  liść laurowy 2 Ziele angielskie 5 Pieprz w Ziarkach 5 Czosnek 5 dużych ząbków Woda 1 l Sól łyżka Przygotowanie

Kulinarne przygody
Sałatka z ogórków i cukinii w przyprawie gyros do słoików 5238

Lubię przyprawę gyros za jej ciekawy i niepowtarzalny smak. Wykorzystuję ją w kuchni dosyć często, przeważnie do dań z mięsem drobiowym. Tym razem jednak dodałam ją

Danka Pichci
Domowy majonez w kilka chwil 109

Domowy majonez w kilka chwil Obecnie w praktycznie każdym sklepie można kupić majonez. Dawniej nasze babcie robiły go ręcznie. Kiedyś jednak nie zajmowało to kilku minut

Słodkie okruszki
Domowa skórka pomarańczowa 149

Kandyzowana skórka pomarańczowa smażona w cukrze Skórka pomarańczowa do klasyczny dodatek do wielu tradycyjnych wypieków - serników, pączków, mazurków, babek drożdżowych lub keksów. Dzisiaj kandyzowana skórka pomarańczowa

Gotujemy i jemy
Domowa skórka pomarańczowa 136

Kandyzowana skórka pomarańczowa smażona w cukrze Skórka pomarańczowa do klasyczny dodatek do wielu tradycyjnych wypieków - serników, pączków, mazurków, babek drożdżowych lub keksów. Dzisiaj kandyzowana skórka pomarańczowa

Korniszonki