przetwory - 14998 przepisów (strona:563/1000)

Dżem z czarnej porzeczki 71

Tak, to już właściwa pora na dżem z czarnej porzeczki . Krzaczki uginają się od nadmiaru dojrzałych owoców, a liście zaczynają obsychać. Niewątpliwie to oznaka tego, że

Pieguskowa Kuchnia
Kandyzowane rajskie jabłuszka 100

Kandyzowane rajskie jabłuszka chodziły już za mną od bardzo dawna. W zeszłym roku przetestowałam dwa sposoby przetwarzania i tym lepszym chciałabym się z Wami dzisiaj podzielić

Pieguskowa Kuchnia
Domowy ser labneh w czosnku niedźwiedzim, dziecinnie prosty 85

5 / 5 ( 3 votes ) Domowy ser labneh w czosnku niedźwiedzim, dziecinnie prosty Domowy ser labneh, wiem brzmi przerażająco ale jest zupełnie prosty. Już parę lat temu

Ogrodnik w podróży
Czosnek pieczony jak zrobić 109

Czosnek pieczony jak zrobić – dowiecie się tego właśnie z tego przepisu. Zwany tez bywa czarnym czosnkiem, jest niezwykle bogaty w smak, aromatyczny i super łatwy

Dorota Smakuje
Szarlotka z warkoczami 86

Szarlotka na cienkim cieście z dużą ilością jabłek dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Można ją jeść samą lub z bitą śmietaną i

Przepisy Kulinarne
Sałatka z jajecznicą, prosty pomysł na śniadanie 84

4.9 / 5 ( 11 votes ) Sałatka z jajecznicą prosty pomysł na śniadanie Sałatka z jajecznicą , powstała spontanicznie. Cóż jednego dnia był taki kocioł, że mimo iż zabrałam

Ogrodnik w podróży
Mleko kokosowe z wiórków kokosowych 94

Mleko kokosowe z wiórków kokosowych zamiennik mleka krowiego Mleko kokosowe z wiórków kokosowych można zrobić na kilka sposobów. Najłatwiej przygotujecie je w blenderze, doskonale poradzi sobie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kapusta kiszona w dębowej beczce 68

KISZENIE KAPUSTY “Obrawszy główki kapusty ze wszystkich zbytecznych liści, przekrajawszy je w pół i odrzuciwszy głąby, pokrajać pozostałą twarda masę główek jaknajdrobniej heblem. Potem na

Tajemnice Smaku
Zakwas z buraków czerwonych 59

ZAKWAS Z BURAKÓW CZERWONYCH – ZAKWAS BURACZANY – NA BARSZCZ CZERWONY Dobroć barszczu zależy głównie na świeżym kwasie burakowym – Lucyna Ćwierczakiewiczowa , “365 obiadów”

Tajemnice Smaku
Syrop z kwiatów czarnego dzikiego bzu 62

Koniec maja lub początek czerwca to jest ten czas, kiedy zabieram koszyk, nożyczki i idę na spacer w poszukiwaniu kwiatów czarnego dzikiego bzu. Najlepiej daleko od

Tajemnice Smaku
Nalewka z kwiatów czarnego bzu – nalewka z kwiatów hyćki 95

Nalewka z kwiatów czarnego bzu jest aromatyczna, delikatna i bardzo prosta w przygotowaniu. Baldachy ścinamy w pełni kwitnienia roślin, nożyczkami, delikatnie, starając się nie ogołocić z

Tajemnice Smaku
Nalewka z agrestu z imbirem i wanilią 71

Nalewka agrestowa to środek ogólnie wzmacniający. Jeżeli chcemy nalewkę traktować jako środek leczniczy, spożywanie jej musi być oczywiście umiarkowane! Przesada uniemożliwi wykorzystanie właściwości leczniczych nalewki i

Tajemnice Smaku
Nalewka z czerwonych porzeczek 69

Nalewkę z czerwonych porzeczek w tej wersji przygotowujemy z soku wyciśniętego z owoców w sokowirówce lub wyciskarce. Dlatego też nie podaję wagi porzeczek, tylko ilość uzyskanego

Tajemnice Smaku
Nalewka z mirabelek z pestkami 904

Mirabelki to owoce dziko rosnącej śliwy – śliwy wiśniowej, znane również pod nazwą ałycza.  Śliwki te mają żółty, różowawy lub wiśniowy kolor. W smaku słodkawo –

Tajemnice Smaku
Nalewka z brzoskwiń 57

Nalewka z brzoskwiń to trunek wyborny i aromatyczny o pięknym bursztynowym kolorze. Oprócz walorów smakowych posiada również właściwości zdrowotne. W owocach brzoskwiń jest dość dużo łatwo

Tajemnice Smaku