Kieliszek domowej nalewki orzechowej po obfitym obiedzie to ideale zwieńczenie posiłku. Nalewka ta to panaceum na problemy z trawieniem i przemianą materii. Do przygotowania nalewki potrzebujemy
Tajemnice SmakuOwoce czarnej porzeczki to bogate źródło witaminy C. Nalewka z czarnej porzeczki, oprócz walorów smakowych, tak jak większość nalewek posiada właściwości lecznicze. Działa korzystnie na zaburzenia
Tajemnice SmakuTarninę na sok lub na nalewkę najlepiej zbierać po pierwszych przymrozkach, owoce wówczas tracą charakterystyczną cierpkość i stają się bardziej słodsze. Trudno jednak wychwycić ten właściwy
Tajemnice SmakuW ostatnim czasie termin pesto odnosi się do wielu różnych przepisów, jednak przygotowywanych z podobnych zestawów składników i tą samą metodą. Klasyczne pesto jest zazwyczaj wytwarzane
Tajemnice SmakuChłodnik z botwinki to najlepsza zupa na upały. Do tej pory przygotowywałam chłodnik tradycyjnie, czyli obgotowywałam botwinkę w wodzie lub bulionie, studziłam dodawałam pozostałe warzywa, kefir
Tajemnice SmakuCo to jest chutney? Chutney to przygotowany na bazie owoców i/lub warzyw, pikantny, słodki albo wytrawny sos pochodzący z Indii. Chutney swoją konsystencją najbardziej przypomina
Tajemnice SmakuKiszenie cytryn to wyjątkowo proste zadanie. Nacinamy owoce, faszerujemy solą, upychamy ciasno w słoiku i zalewamy sokiem z cytryny. Czekamy 3 tygodnie i mamy wyjątkowy dodatek
Tajemnice SmakuUwielbiam kiszonki, szczególnie te z dodatkiem buraków. Czerwony burak, oprócz smaku nadaje kiszonym warzywom piękny kolor. Kalarepę kroimy w słupki, dzięki temu będzie chrupiąca i wyrazista
Tajemnice Smaku5 / 5 ( 3 votes ) Kotlet mielony w sosie pieczeniowo-koperkowym, danie do słoika Kotlet w sosie pieczeniowo-koperkowym, jest jednym z ulubionych dań na wyjazdy, mojego
Ogrodnik w podróżyKiszona brukselka. Nasi czytelnicy wiedzą, że kisimy różne warzywa, nie tylko ogórki i kapustę. Polecam inne nasze przepisy na kiszone warzywa: kiszona marchew , kiszone rzodkiewki , buraki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSos pomidorowy z passaty – do makaronu, do gołąbków, do lazanii, nawet do pizzy, do pulpetów. Popularna coraz bardziej u nas passata pomidorowa, która łatwo znaleźć
Dorota SmakujeSos hoisin do sajgonek, ale też do mięsa , makaronu , ryżu smażonego – generalnie do dań kuchni chińskiej. To sos na bazie śliwek, dokładniej powideł śliwkowych z
Dorota SmakujeSkładniki: 8 pomarańczy 1 litr spirytusu 1 litr wody mineralnej 500 g cukru 6 goździków Sposób wykonania: Obieramy pomarańcze z wierzchniej części skórki (część pomarańczowa), którą
Qchnia po prostuMięso w słoikach to nie lada przysmak. Aromatyczne, rozpływające się w ustach z pyszną galaretką. Podczas przygotowania mięsa do słoików ważne jest by dodać sporo tłustego
Pieprzyć z FantazjąZdrowsza wersja czekoladowego kremu w wersji lekko wytrawnej. Pikanterii dodaje mu pieprz cayenne, imbir zaś rozgrzewa. Wspaniały dodatek do ciast, deserów a także pieczywa. Składniki 1
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty