przetwory - 14998 przepisów (strona:564/1000)

Nalewka z mięty 170

Nalewka z mięty – to nie tylko pyszny trunek. Stosowana jest przy dolegliwościach żołądkowych, bólach brzucha. Pobudza wydzielanie soków trawiennych, usprawnia trawienie – kieliszeczek nalewki świetnie się

Dorota Smakuje
Domowa kiszona kapusta na zimę 108

Domowej nie dorówna żadna kupiona w sklepie lub na bazarze. Producenci, którzy kiszą dziesiątki beczek kapusty, skracają czas kiszenia, dodają gotowy kwas

Wymiar Zdrowia
Kiszone zielone pomidory 105

Podajemy przepis na zielone pomidory. Ale skoro dostaliśmy od siostrzenicy nie tylko zielone, ale i inne ( żółte, czerwieniejące ), to je wykorzystaliśmy.  Składniki: 3 kg zielonych

R'n'G Kitchen
Buraczki z papryką na zimę 149

Składniki: 1,5 kg buraków 75 dag czerwonej papryki 30 dag cebuli Zalewa: 1/2 szklanki octu jabłkowego 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki oleju roślinnego 1/4 szklanki

Qchnia po prostu
Marynowane maślaki 154

Składniki: 700 g oczyszczonych i obranych maślaków (małe sztuki) 1 mała marchewka 1 cebula 500 ml  wody 180 ml octu 10% 2 łyżki cukru 1

Qchnia po prostu
Papryka konserwowa w zalewie miodowej 133

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

W garach u Gosi
Prawdziwki marynowane 111

Tradycyjny przepis na marynowane grzyby. Skorzystaliśmy z podpowiedzi "KuchniaMarioli" i wykorzystaliśmy wywar z gotowania prawdziwków do zalewy octowej.  Składniki: 1 kg prawdziwków 750 ml wody

R'n'G Kitchen
Syrop imbirowo-cytrynowy na odporność 171

Nadeszła moja ukochana pora roku - jesień. A wraz z nią sezon na infekcje. Zresztą od kiedy mała M poszła do przedszkola nie byłoby tygodnia, aby ktoś

My simple kitchen
Grzyby w occie z cebulą 194

Przepis na marynowane podgrzybki już znajdziecie na moim blogu, dziś jednak przychodzę z propozycją na marynowane maślaki i maślaki sitarze z czerwoną cebulą. Wybierajcie te małe

Lena Gotuje
Konfitura z dzikiej róży 119

Owoce dzikiej róży zbieramy w październiku i listopadzie. Owoce są dojrzałe, ale jeszcze nie bardzo miękkie. Robiąc  nalewki, owoce należy zebrać zaraz po przemarznięciu. Można

AZgotuj!
Sałatka marynowana z leśnych grzybów, marchewki i cebuli 160

Sałatka z marynowanych warzyw z grzybami, marchewką i cebulą Sałatki z marynowanych warzyw i grzybów są świetnym pomysłem nie tylko na zimę. Te słodko-kwaśne, chrupkie

Korniszonki
Sałatka marynowana z leśnych grzybów, marchewki i cebuli 188

Sałatka z marynowanych warzyw z grzybami, marchewką i cebulą Sałatki z marynowanych warzyw i grzybów są świetnym pomysłem nie tylko na zimę. Te słodko-kwaśne, chrupkie

Gotujemy i jemy
Grzyby z garam masala 95

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style

R'n'G Kitchen
Grzyby marynowane 118

Lubicie grzyby marynowane? Ja bardzo! Świetnie sprawdzają się jako zakąska, ale również jako element sosów (np. tatarskiego) czy sałatek. Oczywiście można kupić je gotowe, ale warto

Pasja Smaku
Mus dyniowy z imbirem i pomarańczą 136

Aksamitny i kremowy mus dyniowy, nie zbędny w przygotowaniu pysznych deserów, naleśników oraz ciast ale można go po prostu wyjadać łyżeczką ze słoiczka. Przepis ten jak

Życie zaczyna się w kuchni