przetwory - 14998 przepisów (strona:561/1000)

Buraczki marynowane 72

Kilka tygodni temu byliśmy w restauracji, do obiadu otrzymaliśmy marynowane buraczki , które okazały się wyśmienitym dodatkiem do naszych posiłków. Tak nam zasmakowały, że postanowiliśmy zrobić własne

niecodziennikpary
Ocet z granatu 94

Ocet z granatu przywiozłam do Polski z wycieczki po Turcji. Zdaniem naszego przewodnika w doskonały sposób miał on zastępować gotowe dressingi do sałatek. Rzeczywiście tak było

niecodziennikpary
Ćwikła z chrzanem 89

Bez ćwikły z chrzanem nie ma u nas w domu świąt Wielkanocnych i Bożego Narodzenia, to stały dodatek do warzywnej sałatki oraz do mięs i wędlin

niecodziennikpary
Smalec z jabłkiem i cebulą 76

Smalec z jabłkiem i cebulą szczególnie smakuje z chlebem pełnoziarnistym lub żytnim na zakwasie. Wbrew pozorom dodatek jabłek i cebuli nie czyni go słodkim, są one

niecodziennikpary
Dżem truskawkowy 69

W postaci dżemu truskawkowego zamknęliśmy w słoiczku pierwsze oznaki lata. Soczyste, słodkie i pachnące truskawki zostaną z nami na dłużej. Poszukiwanie owoców wartych zachowania zajęło nam

niecodziennikpary
Wiśnie kandyzowane 73

Wiśnie kandyzowane są wspaniałym dodatkiem do ciast, można nimi zarówno wzbogacić smak, jak i wygląd słodkich wypieków. Przygotowanie ich wymaga odrobiny cierpliwości, która potrzebna jest podczas

niecodziennikpary
Smalec z jabłkiem i mięsem 77

Ostatnio przerabiamy dość duże ilości owoców i każdy dzień jest słodki, dlatego naszła nas ochota na coś całkowicie odmiennego. Od razu pomyśleliśmy o prawdziwym domowym smalcu

niecodziennikpary
Ogórki kiszone 80

Każdego roku mamy dużo ogórków do wykorzystania, ich znaczną część kisimy i zostawiamy zamknięte w słoikach na nadchodzące miesiące. Pracy jest sporo, ale kiszone ogórki są

niecodziennikpary
Dżem jabłkowo-jeżynowy 60

Wybraliśmy się na papierówki i przy okazji zebraliśmy dużą miseczkę jeżyn. Szybko postanowiliśmy, że obu owoców użyjemy do zrobienia dżemu jabłkowo-jeżynowego . Podobnie jak w przypadku

niecodziennikpary
Papryka marynowana 53

Na naszej półce z zapasami na zimę zagościła papryka marynowana , która zostanie otwarta do zimowego obiadu lub jako dodatek warzywny do śniadania. Przygotowując paprykę w occie

niecodziennikpary
Marynowane pieczarki 91

Podczas przyjmowania gości, dobrze jest postawić na stole marynowane pieczarki , które są doskonałym uzupełnieniem serwowanych wędlin i serów. Można z nich zrobić również wiele ciekawych zimnych

niecodziennikpary
Dżem śliwkowy II 91

Dżem śliwkowy – domowy, najprostszy, a więc najsmaczniejszy. Dobre śliwki, nieco cukru, a przede wszystkim długie gotowanie na małym ogniu sprawiają, że dżem śliwkowy bez konserwantów

niecodziennikpary
Zakwas żytni na chleb 194

Od kilku tygodni zbieram się do napisania tego przepisu ale zawsze jest coś pilniejszego. Zakwas żytni przygotowuję już od dawna. Niektórym, może wydawać się, że proces

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
CZERWONA KAPUSTA Z WĘDZONYM BOCZKIEM 101

    Czerwona kapusta na ciepło to smaczny dodatek do drugiego dania.     Dziś zapraszam po przepis z wędzonym boczkiem - ten zapach,który się w

Niespełnione zdolności kulinarne
Placki ziemniaczane po Moskiewsku 91

5 / 5 ( 17 votes ) Placki ziemniaczane po Moskiewsku Placki ziemniaczane po Moskiewsku, to potrawa niebanalna. Same placki nie są tradycyjne i zwierają kilka niekonwencjonalnych dodatków, które

Ogrodnik w podróży