Kilka tygodni temu byliśmy w restauracji, do obiadu otrzymaliśmy marynowane buraczki , które okazały się wyśmienitym dodatkiem do naszych posiłków. Tak nam zasmakowały, że postanowiliśmy zrobić własne
niecodziennikparyOcet z granatu przywiozłam do Polski z wycieczki po Turcji. Zdaniem naszego przewodnika w doskonały sposób miał on zastępować gotowe dressingi do sałatek. Rzeczywiście tak było
niecodziennikparyBez ćwikły z chrzanem nie ma u nas w domu świąt Wielkanocnych i Bożego Narodzenia, to stały dodatek do warzywnej sałatki oraz do mięs i wędlin
niecodziennikparySmalec z jabłkiem i cebulą szczególnie smakuje z chlebem pełnoziarnistym lub żytnim na zakwasie. Wbrew pozorom dodatek jabłek i cebuli nie czyni go słodkim, są one
niecodziennikparyW postaci dżemu truskawkowego zamknęliśmy w słoiczku pierwsze oznaki lata. Soczyste, słodkie i pachnące truskawki zostaną z nami na dłużej. Poszukiwanie owoców wartych zachowania zajęło nam
niecodziennikparyWiśnie kandyzowane są wspaniałym dodatkiem do ciast, można nimi zarówno wzbogacić smak, jak i wygląd słodkich wypieków. Przygotowanie ich wymaga odrobiny cierpliwości, która potrzebna jest podczas
niecodziennikparyOstatnio przerabiamy dość duże ilości owoców i każdy dzień jest słodki, dlatego naszła nas ochota na coś całkowicie odmiennego. Od razu pomyśleliśmy o prawdziwym domowym smalcu
niecodziennikparyKażdego roku mamy dużo ogórków do wykorzystania, ich znaczną część kisimy i zostawiamy zamknięte w słoikach na nadchodzące miesiące. Pracy jest sporo, ale kiszone ogórki są
niecodziennikparyWybraliśmy się na papierówki i przy okazji zebraliśmy dużą miseczkę jeżyn. Szybko postanowiliśmy, że obu owoców użyjemy do zrobienia dżemu jabłkowo-jeżynowego . Podobnie jak w przypadku
niecodziennikparyNa naszej półce z zapasami na zimę zagościła papryka marynowana , która zostanie otwarta do zimowego obiadu lub jako dodatek warzywny do śniadania. Przygotowując paprykę w occie
niecodziennikparyPodczas przyjmowania gości, dobrze jest postawić na stole marynowane pieczarki , które są doskonałym uzupełnieniem serwowanych wędlin i serów. Można z nich zrobić również wiele ciekawych zimnych
niecodziennikparyDżem śliwkowy – domowy, najprostszy, a więc najsmaczniejszy. Dobre śliwki, nieco cukru, a przede wszystkim długie gotowanie na małym ogniu sprawiają, że dżem śliwkowy bez konserwantów
niecodziennikparyOd kilku tygodni zbieram się do napisania tego przepisu ale zawsze jest coś pilniejszego. Zakwas żytni przygotowuję już od dawna. Niektórym, może wydawać się, że proces
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyCzerwona kapusta na ciepło to smaczny dodatek do drugiego dania. Dziś zapraszam po przepis z wędzonym boczkiem - ten zapach,który się w
Niespełnione zdolności kulinarne5 / 5 ( 17 votes ) Placki ziemniaczane po Moskiewsku Placki ziemniaczane po Moskiewsku, to potrawa niebanalna. Same placki nie są tradycyjne i zwierają kilka niekonwencjonalnych dodatków, które
Ogrodnik w podróży