Powiew świeżości wśród typowych przepisów na pieczywo Z drobnymi modyfikacjami zaczerpnęłam go od patusi z bloga Smak mojej kuchni. Między innymi to co zmodyfikowałam, to zamiana ziół świeżych (nie miałam) na suszone - prowansalskie, bazylia, oregano, estragon, przyprawa grecka itp. (każdej po 1/2 do 1 łyżeczki). Składniki na 2 okrągłe (no, prawie...) bochenki: 300ml krojonych pomidorów z puszki - krojonych żeby(...)minut. Studzić na metalowej kratce. Diagnoza: Przesmaczny chlebek!!! Aż żal cokolwiek na niego kłaść, jest tak rewelacyjny sam w sobie. Cześć i chwała patusi za podzielenie się przepisem!!! Piekę go regularnie i zawsze znika w okamgnieniu
Grunt to przepis!Klasyka wśród ciast! Będąc w temacie jabłek prażonych (przepis na ślimaczki drożdżowe z jabłkami TU) i z zamysłem dalszego czyszczenia spiżarni przed kolejnym sezonem na jabłka (przepis na jabłka prażone z wanilią TU), postanowiłam zrobić szarlotkę. Jest to jedno z pierwszych ciast jakie w ogóle zaczęłam w zyciu piec. Uwielbiam szarlotkę, zwłaszcza jeszcze ciepłą, tuż po wyjęciu
Grunt to przepis!Dzisiaj kolejne nasze zestawienie wegańskich przepisów, gdzie główną rolę grają zupy. Zupy, które pomogą nam przetrwać jesień - rozgrzeją i nasycą. Zapraszamy do zapoznania się z 7 pomysłami na szybkie i łatwe wegańskie zupy. 1. Barszcz z pieczonych buraków Na pierwszy ogień polecamy przepis na wegański barszcz z pieczonych buraków z nutką chrzanu. Sycącą i niezwykle smaczną zupkę, a przy(...)bardzo prostą w wykonaniu. Owy barszczyk będziecie wyjadać z niezwykłą szybkością na ciepło i na zimno :) Przepis: Barszcz z pieczonych buraków 2. Fakes - grecka zupa z soczewicy Fakes to grecka zupa z soczewicy, która zapewni pożywny i syty obiad. Najlepszy w tym przepisie jest fakt, że przyrządzenie jej zajmie Wam dokładnie kilka minut. Lista składników również nie jest
Bananowe Polegalaretka truskawkowa kilka dużych dojrzałych świeżych truskawek biszkopty lub cienki biszkopt Sposób wykonania : Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody, odstawić , aby ostygła. Galaretkę truskawkową rozpuścić według przepisu na opakowaniu. W lecie można dodać 1 łyżeczkę żelatyny, aby mieć pewność, że galaretka nam dobrze zastygnie na naszym serniku. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. następnie
Przepisy i porady kulinarneSmacznego ! var adr = 'http%3A%2F%2Fkrzyskuchnia.blogspot.com%2F'; var tit = 'Przepisy%20i%20porady%20kulinarne'; var note = 'Zosta%C5%84%20mistrzem%20w%20swojej%20kuchni'; var url = 'http://elefanta.pl/member/bookmarkNewPage.action?url=' + adr + '&title=' + tit + '&bookmarkVO.notes=' + note; function openElefanta() { window.open(url,'_blank
Przepisy i porady kulinarnebyła miękka i nam się nie spaliła. Po upieczeniu studzimy i robimy z ciemnej czekolady wzorki na kawałkach ciasta,będzie wtedy ono wyglądało jak prawdziwe sęki. Ten przepis dostałem ponad 20 lat temu od mojej Pani nauczycielki technologi żywienia. Dziś chciałem się podzielić nim z wami. Piekłem już go wiele razy i zawsze wszystkim smakuje. Smacznego ! PAMIĘTAJ ! - Formy
Przepisy i porady kulinarnejuż przestygnie wykrawamy ją z foremki i zdejmujemy papaier ( doskonale nam odchodzi od ciasta nie musimy go niczym smarować! ). Dekorujemy cukrem pudrem lub polewą czekoladową. Jest to bardzo dobry przepis nasza babka jest miękka,puszysta i krucha!! Wiele razy już ją piekłem i zawsze się udaje. Można też upiec ją w foremce karbowanej np. na Wielkanoc. Wtedy karbowaną foremkę smarujemy
Przepisy i porady kulinarnepapierem a ciastem zostawiamy kilka centymetrów luzu,aby ciasto gdy zacznie nam rosnąć miało gdzie się wypełnić. Do naszego maku możemy oczywiście dodać inne bakalie wg. naszego gustu. Przepis na ciasto drożdżowe znajdziesz tutaj : http://krzyskuchnia.blogspot.com/2013/11/przepis-na-ciasto-drozdzowe.html Rada : Aby nam nasze makowce nie pękały podczas pieczenia nasze ciasto drożdżowe nie może być ani za twarde,ani też za wolne
Przepisy i porady kulinarnekuchennym ręczniku,aby odciekł nadmiar tłuszczu. Po całkowitym ostudzeniu i osączeniu z nadmiaru tłuszczu posypujemy cukrem pudrem. Następnie układamy na kloszu lub płaskim talerzu w piramidkę. Jest to przepis z mojej bardzo starej książki , ale jest bardzo dobry. Polecam go wszystkim smakoszom faworków. Można też z niego zrobić róże karnawałowe
Przepisy i porady kulinarnepieczemy około 20-30 minut. Gdy nasze ciasto jest już upieczone wykrawamy je z formy i odkładamy do przestygnięcia. Biszkopt jest puszysty i delikatny. Polecam ten przepis
Przepisy i porady kulinarnebiszkopciki, które po upieczeniu możemy przekładać np. marmoladą lub kremem. Jest to dość drogie ciasto ponieważ zabiera dużo jajek, ale jest bardzo dobre i słodkie. Polecam ten wypróbowany przepis. Życzę Smacznego
Przepisy i porady kulinarnefoliowej tubki i specjalnej końcówki do nadziewania pączków. Na końcu posypujemy cukrem pudrem, lukrujemy pomadą lub oblewamy polewą czekoladową. Można też posypać je kandyzowaną skórką pomarańczową. Jest to sprawdzony przepis. Polecam go, pączki te są pyszne !! :-) Nie ma to jak domowe pączki, smażone na świeżym tłuszczu, są zdrowe. Po prostu wiemy co jemy. Tutaj znajdziesz film wideo jak je wykonać
Przepisy i porady kulinarne