Chłopaku , jeśli chcesz zrobić dobre wrażenie na swojej kobiecie. Spędzić romantyczny wieczór. No tak, kolacja przy świecach, ale jest mały problem........ nie potrafisz gotować. Spokojnie, nie
Blondynka GotujeMiałam ochotę na galaretkę. Ale taką niezwykłą. I wymyśliłam deser piankowy z budyniem waniliowym. Nic trudnego. Jedynie czas oczekiwania na zjedzenie ćwiczy cierpliwość :) Robiłam go
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comJedna wersja to wspaniałe połączenie natki pietruszki z pomarańczą i cytryną. Druga wersja to połączenie natki pietruszki z chilli i koperkiem. Ryba w przygotowaniu
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comPrzygotowałam dla Was karnawałowe dania, inspirowane smakami całego świata, łącznie 56 pomysłów. Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Bruschetta
Moja smaczna kuchniaMam dla was dziś drożdżową przekąskę w zeszłym roku były to mini hamburgery klik a w tym roku są to paluszki, paluchy drożdżowe z różnymi posypkami
Basia w kuchniOd wczoraj pracuję nad moim menu sylwestrowym, mam za dużo pomysłów i nie umiem sobie poradzić :PPomyślałam, że może chociaż Wam ułatwię poszukiwania na blogu.Poniżej
Czerwona PorzeczkaNastał czwartek! przybył z taką histerią o ubieranie się, że dwie dorosłe osoby nie dawały sobie z Synciem rady. W końcu jakoś poszło, zostałam chwilowo sama
Dzieje kuchennej WiewióryDziadek Adam to smakosz, lubi dobrze zjeść. Nie jest jakoś specjalnie wybredny, ale byle czego to raczej nie ruszy. Dziadek Adam ma już swoje
Codzienna kuchnia niecodziennaMak, cynamon, pomarańcze smak świąt Bożego Narodzenia. Jest wiele tradycyjnych dań, ale ja co roku staram się zrobić coś nowego. Połączyłam smaki, które bardzo mi przypominają
Basia w kuchniDziękujemy za miłe słowa i cieszymy się, że blog się podoba. Serdecznie pozdrawiamy ;-) Kasia i Paweł
W kuchni KatieNajwyższa pora rozpocząć przygotowania zapasów przed zimą. Spośród przeróżnych dżemów, powideł, wek, kiszonek dla mnie najcenniejszym jest sok z malin, który od lat przygotowuje moja Kochana
Taste Of My Day...u mnie z mięsem i kaszą gryczaną. Idealne pierogi , to idelane ciasto. Ciasto, które się rozpływa w ustach. A ciasto takie zarabiane jest wrzątkiem! Dokładnie. Sama
Z Kuchni Do KuchniCukinia zapiekana z pomidorową passatą Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Farfalle z brukselką, natką pietruszki i czosnkiem Frittata z cukinią i oregano
Moja smaczna kuchniaPo raz kolejny firma Ballarini oddała w moje dobre ręce patelnię, tym razem głęboką patelnię indukcyjną z linii POSITANO. Przyjęłam propozycję testu z przyjemnością, gdyż pierwsza
karmelowyŚwiąteczny czas to moment do rozważań, żegnania sporów, a jednocześnie do robienia podsumowań.Z racji tej, że to blog kulinarny, a okres świąteczny już powoli odchodzi
W kuchni Karmel-itkiSKŁADNIKI: 300 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 125 g cukru 185 ml maślanki 2 łyżki startej skórki cytrynowej 1 łyżka soku z
Blondynka GotujeSzukałam idealnego przepisu na babkę piaskową. Nie przepadam za suchymi ciastami, które trzeba popijać dużą ilością herbaty, czy kawy. Przeglądałam stary zeszyt z przepisami mojej Mamy i tak natrafiłam na list od babci do Mamy a w nim przepis na tą babkę. Pomyślałam, że muszę wypróbować i jest super. Babka jest delikatna, puszysta i wilgotna. Po prostu jest pyszna. Jedynie(...)function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('6de461dbc8bc72cb50bfdc04706e63ed').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); Incoming search terms: babka piaskowa babka babka piaskowa mokra babka piaskowa mokra przepis mikser kulinarny babka piaskowa porady dotyczące pieczenia babek przepis na babkę piaskową z proszkiem do pieczenia przepis na mokrą babkę piaskową puszysta babka piaskowa Jak zrobic babke na proszku do pieczenia
dom-agi.plkonkursów. Książka powstała bo było bardzo duże zapotrzebowanie na tego typu poradnik, jak wspomniał we wstępie sam Jamie. Wynikało to z wpisów na facebooku, instagramie itp. ludzie szukali ciekawych przepisów, które nie zrujnują ich portfela. Jamie doradza jak kupować mądrze, jakiej jakości produkty najlepiej wybierać i co zrobić, żeby nie marnować jedzenia. Oszczędzanie wcale nie oznacza, że musimy zrezygnować(...)zdrowego. Na samym początku Jamie pokazuje nam zawartość swojej lodówki, zamrażarki i spiżarki. Tym sposobem dowiemy się w co najlepiej się zaopatrzyć i jakie produkty najczęściej zostają używane w przepisach. Ważne jest też dobre wyposażenie kuchenne, taką listę także tutaj znajdziemy. Książka podzielona jest na sześć działów, postaram się krótko opisać każdy z nich. Normal 0 21 false false
noteskulinarnyfigaKuchnia lwowska" Andrzeja Fiedoruka to książka bardzo nietypowa. Kucharska, ale niekucharska... Znajdziecie w niej przepisy "żywcem" spisane z zeszytów pewnej lwowskiej rodziny. Najstarsze notatki pochodzą z 1914 roku, a ostatnie z 1938 (przy czym dwa zeszyty nie zostały opisane datami). Jak więc możecie się spodziewać, język jest niezwykły.Choć przepisów jest tutaj wiele, część z nich należy traktować jedynie poglądowo(...)Można na nie zerknąć jak w babcine notatki:) A że babcia większą część przepisu ma w głowie, do tego lubi sobie "sypnąć na oko", a co tam sobie miała ochotę to zapisała... A receptury znajdziemy tu najróżniejsze... duża część pisana już z większą precyzją i dokładną ilością składników. Znajdzie się zupa ze szparagów, wino z porzeczek, móżdżek po polsku, hreczuszki
Kraina Tysiąca Smakówpierwszy przepis z cyklu JEDZENIE Z GIER. Motywem przewodnim będzie dziś kultowy RPG w dwóch odsłonach: Fallout 3 oraz Fallout: New Vegas. Wybraliśmy danie, które pamiętać winien każdy gracz, który zwracał uwagę na zielonkawe, prostokątne pudełka z jedzeniem na podniszczonych półkach w postapokaliptycznych domostwach – mianowicie jest to BLAMCO MAC & CHEESE! Ze względu na ograniczony ekwipunek bohatera przemierzającego pustkowia, zrobiliśmy
Nerds Kitchenmotywację i eliminować to co zniechęca do podjęcia działań. Ja na przykład nie przepadam za robieniem zakupów, dlatego staram się to sobie maksymalnie ułatwić, ale po kolei. 1. Odpowiedni przepis i motywacja Wybierz danie, które wiesz, że Ci zasmakuje. Jednym z lepszych sposób jest przypomnienie sobie ulubionego danie z dzieciństwa i telefon do mamy lub babci z prośbą o przepis(...)Jeśli wybierzesz tę opcję, zadbaj, żeby zapisać dokładnie składniki i sposób przygotowania. Naciskaj na precyzję i nie zadowalaj się odpowiedzią, żebyś gotowała lub dodawał coś na oko. Potem przeczytaj przepis i zastanów się czy wiesz, co dokładnie po kolei zrobić. Jeśli nie, dopytaj autorkę/autora. Daj się zaczarować książkom kucharskim . Obecnie dostępnych jest wiele pięknie ilustrowanych książek kucharskich. Weź jedną
W kuchni wieczoremwiem jak Wy, ale ja często mam tak, że zobaczę u kogoś jakiś przepis i niecierpliwię się, żeby go wypróbować. Tak było i w tym przypadku, gdy zobaczyłam przepis na strucla z serem i truskawkami na blogu everydayflavours od razu wiedziałam, że szybko wykorzystam ten przepis. Wyobrażałam sobie jak pachnie dom podczas pieczenia tej strucli i nie zawiodłam się. Ostatnio(...)była spowodowana natłokiem pracy, z czego z jednej strony się cieszę, a z drugiej brakowało mi takiej chwili wytchnienia i dziś wreszcie odetchnęłam pełną piersią. Zmiany jakiej dokonałam w przepisie, to zamiast masła dodałam olej, już tak przyzwyczaiłam się do jego stosowania w wypiekach drożdżowych, że nie używam masła i dodałam brzoskwinie i truskawki. Wyszła obłędna, a dzieci zajadały się
dom-agi.plDzisiaj przepis na ptysie w kształcie serc, idealne na zbliżające się Walentynki. Małe pyszności wypełnione bitą śmietaną… Jeżeli posmakowały Wam moje eklerki z kremem orzechowym , to te słodkie serduszka również przypadną Wam do gustu Składniki: Ciasto parzone: 4 jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka 125 g masła mała szczypta soli Nadzienie: 500 g śmietany kremówki 30% 2 łyżki
Oryginalny smakCzyli jak przełamać nieśmiałość do ciasta drożdżowego Od przepisu Ewy na drożdżowe grzebienie z marmoladą, z bloga z cukrem pudrem, zaczęłam w ogóle mój romans z ciastem drożdżowym. Długo nie dotykałam się do tego typu ciast, mając w pamięci narzekania Rodzicielki, że drożdżowe znowu jej nie wyszło... bo za suche... bo nierówno upieczone... bo się rozwala... bo twarde(...)kamień... No to co ja będę tu wychodzić przed szereg, myślałam. Ale raz postanowiłam zaeksperymentować. Właśnie po tym jak natknęłam się na przepis Ewy i jej iście łopatologiczną, obrazkową recepturę :) Musiałam spróbować. No i warto było! Od tego czasu grzebienie weszły do mojego cukierniczego jadłospisu i piekę je regularnie. Dzięki nim przełamałam moją nieśmiałość w stosunku do drożdżowego
Grunt to przepis!