przepisy z mięsa mielonego - 1000 przepisów (strona:55/67)

SAŁATKA Z AWOKADO I OGÓRKA (keto, LCHF, optymalna, paleo, bez glutenu i laktozy) 382

chroni wzrok. Składniki: 150 g ogórka świeżego 120 g awokado 1 ząbek czosnku 10 g posiekanej natki pietruszki lub koperku 50 g czerwonej cebuli sól himalajska pieprz czarny świeżo mielony 10 g oliwy z oliwek 10 g oleju MCT lub większa ilość oliwy 5 g soku z cytryny 5 g octu jabłkowego opcjonalnie orzechy, migdały , słonecznik itp. Ogórka obrać(...)oraz octem jabłkowym. Polecam posypać orzechami, ziarnami słonecznika, pestek dyni itp. Można do niej dodać także jajka, chipsy bekonowe lub kurczaka. Podawać jako samodzielny posiłek lub dodatek do mięs, ryb itp. Smacznego! — BTW całości bez dodatków: 368 g, 445 kcal, B 4,6 g, T 39 g, W 19 g. W 100 g: 121 kcal

Ola la LCHF
Chicken Tikka Masala 170

Jedno z dań kuchni indyjskiej przygotowane przez mojego tatę z okazji jego imienin :) Wywołało prawdziwe szaleństwo doznań smakowych. Rewelacja. Składniki na Chicken Tikka Masala (5 - 6

Karola gotuje
Grillowany kurczak z karmelizowanymi śliwkami i kaszą bulgur 271

około 2 szklanki ugotowanej kaszy bulgur. Kurczak: Kurczaka pokroiłam na kilka mniejszych filecików o podobnej grubości ok 1 cm. Do małej miseczki wrzuciłam posiekane listki świeżego rozmarynu, mieloną słodką paprykę i wlałam oliwę. Wymieszałam. Każdy filecik kurczaka opruszyłam solą i pieprzem, następnie zanurzyłam w oliwie z rozmarynem i papryką i odłożyłam na talerz. Śliwki: Śliwki umyłam, usunęłam pestki(...)smażyłam przez około minutę, wlałam alkohol i chwilę odparowałam. Śliwki przemieszałam i polałam mieszanka octu balsamicznego z syropem klonowym i podgrzewałam chwilę, aby zredukowac płyn. W tym czasie mięso zsunełam na brzeg patelni. Kurczaka wyłożyłam na kaszę bulgur, wyłożyłam na niego śliwki, a obok ułożyłam słupki ogórka opruszonego solą. Było Pysznie! SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) /*post zawiera lokowanie produktu - patelnia grillowa

Blondynka Gotuje
Ryż cytrynowy – na dodatek nie tylko do ryby 308

obiadu wcale nie muszą być nudne! Tak przygotowany ryż sprawdzi się zarówno do ryb i krewetek, ale będzie też świetnie pasował do orientalnego curry, warzyw z patelni i jasnych mięs. Spróbujcie! Ryż gotujemy na sypko – podstawowy sposób gotowania ryżu wymaga użycia 2 części wody na 1 część ryżu, ale ryż będzie wtedy kleisty. Żeby ryż ugotować na sypko weźcie(...)łyżki drobniutko posiekanej natki pietruszki 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki wody 1 pełna łyżeczka skórki startej z cytryny 1 płaska łyżeczka mielonej kurkumy 1 niepełna łyżeczka płatków chili ½ łyżeczki mielonego białego lub kolorowego pieprzu ½ łyżeczki soli

Karo in the Kitchen
Kremowa zupa z pieczarek 147

W XVI wieku we Francji rozpoczęto uprawę pieczarek. Szybko podbiły francuskie podniebienia, ale mogli sobie na nie pozwolić tylko zamożni. Obecnie pieczarki uprawia się praktycznie wszędzie

My Chcemy Jeść
A'la risotto z zielonej soczewicy z pieczarkami i winem 284

Lubie zieloną soczewice więc postanowiłam zrobić coś do obiadu co będzie również dobre na zimno i będzie pasowało jako dodatek zamiast ziemniaków praktycznie do wszystkiego do

Piekielna Kuchnia Pati
Pasztet wegetariański z pieczarek (ok. 135 kcal / 100g) 213

długiej nieobecności pierwszy świąteczny przepis :) pasztet bez mięsa, w sam raz na Wigilię, a i mojemu tacie zasmakował :) Składniki:700 g oczyszczonych pieczarek1 cebula (95 g)1 marchewka (115 g)2 małe ząbki czosnku (8 g)2 jajka (oddzielnie białka i żółtka)50 g bułki tartej (na wszelki wypadek przygotowujemy 100 g)przyprawy:sól, pieprz (według uznania) (ja dałam płaską(...)laurowymi i zielem angielskim. 2. Na oleju smażymy pokrojoną w pióra cebulę, posiekany czosnek i startą marchewkę.3. Pieczarki odsączamy z wody, dodajemy usmażone warzywa, sól, pieprz wszystko razem mielimy przy pomocy blendera.4. Do masy dodajemy żółtka, przyprawy, 50 g bułki tartej, mieszamy5. Białka ubijamy, mieszamy z masą, ew. w razie potrzeby dodajemy jeszcze bułki tartej, żeby ciasto nie było

Malowane smakiem
Cheeser – serowy kotlet z piersi kurczaka 475

wszystko już było " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Moi chłopcy , sceptycznie patrzyli ,jak mozolnie , obklejam , kawałki mięsa serem, niczym ściany tapetą i obtaczam w jajku , a wszystko ,stara się jak może, spaść z powrotem na talerz " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class(...)height: 1em;" /> Składniki na 4 osoby : 4 połówki piersi z kurczaka czubata szklanka, tartego żółtego sera , np. gouda szklanka bułki tartej sól , biały pieprz do smaku granulowany czosnek szczypta mielonej gałki muszkatołowej ( też do smaku ) olej do smażenia 2 jajka Piersi z kurczaka delikatnie rozklepujemy , tylko trochę , tak ,żeby pozostały dość grube ( 0,5 cm ) . Doprawiamy solą , białym pieprzem

Ogrodnik w podróży
Kebab w chlebku pita 200

cukru 1 łyżeczka soli 50 g drożdży 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/2 szklanki oleju ryżowego Farsz: 500 g piersi z kurczaka sól pieprz przyprawa do kurczaka  papryka ostra mielona 4-5 łyżek oleju ryżowego 1 czerwona papryka 1 cebula biała 1 cebulka czerwona groszek konserwowy marchew konserwowa sałata lodowa Sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego(...)chlebki na 5-7 min. Upieczone wyjmuję i przekładam na deseczkę. Opłukaną i osuszoną pierś z kurczaka kroję w paski, przekładam do salaterki. Przyprawy mieszam z olejem, zalewam paski mięsa, mieszam i odstawiam by się nieco zamarynowało. Paprykę kroję w kostkę, cebulę biała i czerwoną kroję w piórka,dodaję osączone z zalewy : groszek i marchew i wszystko mieszam ze sobą

Bea(u)ty kitchen
Gryczotto z pieczarkami i szczypiorem 154

Kasza gryczana trafiła do Polski w XII wieku. Szybko zdobyła popularność i często bywała nie tylko na stołach szlachty, ale także w ubogich domach

My Chcemy Jeść
Domowy paprykarz z dorszem 223

Oryginalny paprykarz szczeciński powstał w 1965 roku i był wynikiem pomysłu na wykorzystanie odpadów po wykrojeniu kostki z zamrożonych bloków rybnych. Recepturę oparto na afrykańskiej potrawie

My Chcemy Jeść
Krewetki na dwa sposoby. Najlepsze! Warsztaty grillowe z Kamisem #grillujzkamisem 155

Cześć. Dziś chciałabym się podzielić z Wami przepisami na najlepsze marynaty do mięsa i krewetek. Pierwsza – glazura kawowa nada się idealnie do mięsa (steków!) i krewetek. Druga – pomarańczowa, niezwykle aromatyczna – świetnie zagra z krewetkami. W dalszej części wpisu przeczytacie o warsztatach, w których miałam przyjemność brać udział. Były to warsztaty grillowe z Kamisem . Zabrakło na nim kiełbasy(...)glazurze kawowej Składniki: 16 – 20 surowych krewetek 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1/2 szklanki wrzącej wody 4 łyżki brązowego cukru 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka cynamonu mielonego Kamis 1 łyżeczka papryki słodkiej Kamis 1 łyżeczka soli morskiej w młynku Kamis 1 łyżeczka pieprzu czarnego ziarnistego w młynku Kamis Wykonanie: Kawę zalej wrzątkiem, dodaj cukier, oliwę, cynamon

Moja pasja smaku
Fasolka po bretońsku 145

Treściwa i rozgrzewająca fasolka po bretońsku to klasyczna kuchnia polska. Któż z nas nie zna smaku tego jednogarnkowego tradycyjnego dania... W jego skład wchodzi biała fasola

wyzwania kuchenne
PIECZONE PIEROGI ORKISZOWE Z SOCZEWICĄ 142

brakuje nam czasu na ich wykonanie. Jednak wielka tęsknota za ich smakiem zaowocowała przepysznym obiadem w postaci pierogów właśnie.  Kiedy byłam wszystkożercą, moimi ulubionym nadzieniem do pierogów było ... mięso. Roślinną alternatywą dla takiego farszu jest soczewica. Muszę przyznać, że pierogi mięsne nie umywają się smakowo do wegańskich z soczewicą. Pierogi te postanowiłam upiec, bowiem brak wprawy w ich lepieniu(...)skiełkowanych ziaren orkiszu, 100 ml wody, 1/2 łyżeczki soli. farsz: 2,5 szklanki ugotowanej soczewicy (zielonej lub brązowej), 2 cebule, 4-5 ząbków czosnku, 1 łyżeczka kminku mielonego, 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka soli himalajskiej, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, 1/4 łyżeczki cząbru. Wykonanie: Soczewicę moczymy na noc, rano odcedzamy, przepłukujemy i zalewamy wodą

Jeść, by żyć w zdrowiu
Obiadowy omlet z kurczakiem 194

Smacznymi omletami zajadali się już mieszkańcy starożytnego Rzymu. Jednak dopiero Francuzi stworzyli omlety takie, jakie znamy dziś. Na polskie stoły trafiły dzięki Marysieńce Sobieskiej, która przywiozła

My Chcemy Jeść

Proponowane wyszukiwania