minuty. Dodajemy śmietanę, sporą ilość świeżo mielonego pieprzu, szczyptę soli i całość gotujemy przez 15-20 minut (sos powinien zgęstnieć i przejść smakiem kaparów). 3. Pierś z kurczaka piersi grillujemy na specjalnej patelni lub smażymy na niewielkiej ilości masła klarowanego. Wykładamy na talerz, a gdy mięso "odetchnie" (2-3 minuty), polewamy naszym sosem. Podajemy z młodymi gotowanymi
My Culinary Artprzepisem z magazynu GoodFood 5/2015 . Zapraszam do przygotowań! Składniki dla 3 osób: 3 steki z antrykotu wołowego 2 łyżki oliwy 1 łyżka masła 2 łyżki whiskey sól morska świeżo mielony pieprz Składniki na sos: 200 ml bulionu wołowego 2 łyżki octu balsamico 2 łyżki galaretki jeżynowo-jagodowej* 1 ząbek czosnku, zmiażdżony 120 g jeżyn + kilka do ozdoby Składniki(...)smażenia mięsa wlewamy bulion, ocet balsamiczny, dodajemy 2 łyżki galaretki i czosnek. Stawiamy na dużym ogniu i gotujemy, mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Dodajemy jeżyny i dalej mieszamy przez około 4 minuty, aż jeżyny zaczną się rozpadać, a sos zgęstnieje. 4. Na talerze wykładamy puree, kładziemy po 1 steku, posypujemy solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Całość polewamy
My Culinary Artstołowa łyżka octu - 1 płaska łyżeczka mielonego kminku - smalec - sól - pieprz 1. W rondlu na smalcu przesmażamy drobno pokrojoną cebulę, następnie dodajemy poszatkowaną kapustę i startą na tarce marchewkę. Dodajemy sól, pieprz, koper i ocet, podlewamy wodą i dusimy ok. 15 minut na małym ogniu. 2. Mięso myjemy, rozbijamy tłuczkiem, oprószamy solą i pieprzem, obsmażamy na patelni
Apetyczna babeczkaSkładniki 700 g mielonej łopatki 2 cebule 2 puszki pomidorów 4 ząbki czosnku pół słoika suszonych pomidorów jajko 3 łyżki bułki tartej lampka czerwonego pół słodkiego wina sól, pieprz, lubczyk, tymianek, wędzona i słodka papryka kilkanaście kropel sosu sojowego 500 ml bulionu warzywnego Przygotowanie Mięso wymieszać z zeszkloną cebulą, drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami, jajkiem, przyprawami, bułką tartą
Gaździnka warzywanilia, cynamon i inne pachnące składniki sprawiają, że mięso przyprawia o smakowy zawrót głowy. Składniki: udo z indyka 1-1,3 kg 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki suszonej skórki pomarańczowej 2x cukier waniliowy 2 jabłka cytryna sól, suszony imbir, czerwona papryka słodka, majeranek, cynamon, gałka muszkatałowa, kminek mielony → ilość wg upodobania, ale składniki wszystkie dla efektu
Pociąg Do KuchniPolsce, w zagródkach naszych babek. To na Sycylii prawdziwa rzadkość. Będziemy robić danie na niedzielę. Uwaga, zostaną użyte ziemniaki- tam ziemniaki się je wyłącznie od święta , kosztują jak mięso, i są rarytasem. Składniki -udka i podudzia z kurczaka, który żył na wolności -suszone pomidory OLE- dlaczego OLE? Dlatego, że ja suszyłam pomidory kilka dobrych lat, na tarasie, na słońcu słonecznej(...)wykopkach u babci na podkarpaciu -przyprawy – sól morska z okolic Trapani -Kuchmistrz od Skworcu- suszone warzywa-marchew, pietruszka,cebula,pasternak,korzeń lubczyku,kurkuma,pieprz -Karahi Chicken Masala – kolendra mielona, czerwone chili,kurkuma,kminek,sól,czosnek,czarnuszka,cynamon,imbir,gałaka muszkatu,gozdziki,pieprz czarny -oregano- te zbierałam sama ze świętej pamięci teściem, suszylam w „miotełkach” a następnie kruszyłam w palcach
Z Kuchni Do Kuchniorkiszowych mielonych) ~2 łyżki mąki razowej ~1/3 szkl. ciepłej wody ~jajko ~120g cukinii, starej na dużych oczkach tarki (razem ze skórką) ~sól, przyprawy Otręby zalać wodą i odstawić na ok. 10 minut. Dodać pozostałe składniki. Smażyć placki. ~pół piersi z kurczaka (ok. 220g po wycięciu błonek itp. / ok. 160g po ugotowaniu) ~sól, przyprawy. Mięso posypać solą i przyprawami, pokroić
chili & sugarBrzoskwinie do mięs robię w różnej formie. Postanowiłam spróbować wersji ziołowej. Potrzebowałam jakiegoś dodatku do polędwicy duszonej w tymianku i wydawało mi się, że słodycz brzoskwini aromatyzowana tymiankiem doskonale się tu sprawdzi. Jakoś tkwił mi w pamięci smak i zapach miodu tymiankowego. Co prawda nie miałam takiego ale miałam za to świeży tymianek i miód. Czas: 30 minut Składniki(...)młode gałązki tymianku szczypta pieprzu mielonego Brzoskwinię zalać wrzątkiem i natychmiast przełożyć do lodowatej wody. Obrać ze skórki. Przekroić na pół i usunąć pestkę. Zagotować wodę z miodem i tymiankiem- ostudzić. Włożyć połówki brzoskwini ( jeśli są miękkie )do syropu i zostawić w nim. Wyjąć łyżką cedzakową . Układać obok mięsa posypując drobnymi listkami tymianku i szczyptą pieprzu. * Jeśli
Buniabaje w kuchniłyżeczka kminku mielonego (Prymat) 1/2 łyżeczka rozmarynu (Prymat) 1 łyżeczka papryki słodkiej (Prymat) 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego (Prymat) 1/2 łyżeczki sosu sojowego/maggi szczypta papryki ostrej (Prymat) Sposób przygotowania: Z podanych składników marynaty gotujemy zalewę (w 2l wody). W zimnej zalewie zanurzamy dokładnie umyty boczek i odstawiamy na min. dobę w chłodne miejsce tak, aby mięso było w całości
Kolorowy Przepisownikczosnku olej po pół łyżeczki kurkumy, mielonego imbiru, słodkiej papryki, cynamonu 1 duże jajko do podania u mnie mizeria z koperkiem i pieczone buraki z tymiankiem Morele kroimy w kosteczkę. Cebule i czosnek obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce oleju. Morele i cebule dorzucamy razem z kaszą do mięsa. Przyprawiamy, dodajemy jajko, sól i pieprz. Dokładnie
Dzieje kuchennej Wiewiórycukini i cebuli. Nadaje się do mięs, makaronów lub pizzy. Prosty i łatwy w przygotowaniu. Zapraszam do wypróbowania :) 1 duża cukinia 5 cebul 2 kg dojrzałych pomidorów 1 większa papryczka chili 3 papryki czerwone 2 łyżki ziół prowansalskich 1 łyżka suszonej bazylii 3/4 szklanki cukru lub do smaku 2 łyżki pieprzu mielonego 4 ząbki czosnku 3,4 łyżki
Sama słodycz i szczypta chiliostrej papryki 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu Kurczaka opłukać w zimnej wodzie. Marchew, seler i pietruszkę obrać i opłukać. Pora dokładnie oczyścić i wypłukać. Do dużego garnka włożyć kurczaka, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Zalać wodą w takiej ilości, aby było jej mniej więcej kilka centymetrów wyżej nad poziom mięsa. Na wolnym ogniu zagotować wszystko
Codzienna kuchnia niecodziennakilku niewyszukanych składników, mięsa i ziół możemy wyczarować całkiem smaczny i wykwintny obiad. Rewelacyjnie będzie wyglądał również na świątecznym stole. Składniki: 1,70 kg sprawionego świeżego kurczaka Ćwiartka cytryny 1 łyżeczka suszonego rozmarynu Kilka gałązek świeżego rozmarynu 1 główka czosnku ½ sztuki czerwonej cebuli Sól ziołowa do smaku Świeżo mielony czarny pieprz do smaku 3 łyżki oliwy Jak wykonać
Wanilia i Kardamontakich jak widać na zdjęciu), ale i sytość. Propozycja doskonała, gdy na obiedzie nagle pojawia się więcej osób, np. dziecko przyprowadzi koleżankę/kolegę ze szkoły, bo jedną porcją mięsa obdzielisz więcej osób ;) Pierwszy raz takie siekane kotleciki jadłam jeszcze w liceum, gdy nocowałam u Przyjaciółki (pozdrawiam, jeśli to czytasz!;)). Jej Mama zrobiła nam takie na obiad następnego dnia. Potem(...)już jak mi się tam udało, bo, jak wspomniałam, możliwości jest bardzo dużo. Tym razem postawiłam na najbardziej lubiane przez nas połączenie, czyli lekko kwaskowe suszone pomidory, słodka papryka mielona i delikatnie chrupiący słonecznik - całość gwarantuje doskonały smak! Polecam te kotleciki, bo to rewelacyjny pomysł na pyszny i niebanalny obiad! Składniki: 1,5 piersi z kurczaka 5 suszonych pomidorów
Kolorowy Przepisownikjajka 3 łyżki mąki sól pieprz mielony musztarda ( po 1/4 łyżeczki na sznycel) olej z pestek winogron do smażenia 1 łyżka masła 1/2 szklanki wody 1/2 łyżki maggi w płynie Zmiksować płatki kukurydziane na proszek i wymieszać z mąką. Pierś z kurczaka pokroić na 6-8 małych kawałków i rozklepać tłuczkiem do mięsa przez folię spożywczą by nie porozrywać
Buniabaje w kuchni