przepisy z mięsa mielonego - 1000 przepisów (strona:47/67)

Kurczak w sosie śmietanowo- kaparowym 221

minuty. Dodajemy śmietanę, sporą ilość świeżo mielonego pieprzu, szczyptę soli i całość gotujemy przez 15-20 minut (sos powinien zgęstnieć i przejść smakiem kaparów).  3. Pierś z kurczaka piersi grillujemy na specjalnej patelni lub smażymy na niewielkiej ilości masła klarowanego. Wykładamy na talerz, a gdy mięso "odetchnie" (2-3 minuty), polewamy naszym sosem. Podajemy z młodymi gotowanymi

My Culinary Art
Stek wołowy w sosie jeżynowym 179

przepisem z magazynu GoodFood 5/2015 . Zapraszam do przygotowań! Składniki dla 3 osób: 3 steki z antrykotu wołowego 2 łyżki oliwy 1 łyżka masła 2 łyżki whiskey sól morska świeżo mielony pieprz Składniki na sos: 200 ml bulionu wołowego 2 łyżki octu balsamico 2 łyżki galaretki jeżynowo-jagodowej* 1 ząbek czosnku, zmiażdżony 120 g jeżyn + kilka do ozdoby Składniki(...)smażenia mięsa wlewamy bulion, ocet balsamiczny, dodajemy 2 łyżki galaretki i czosnek. Stawiamy na dużym ogniu i gotujemy, mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Dodajemy jeżyny i dalej mieszamy przez około 4 minuty, aż jeżyny zaczną się rozpadać, a sos zgęstnieje. 4. Na talerze wykładamy puree, kładziemy po 1 steku, posypujemy solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Całość polewamy

My Culinary Art
Schab duszony w młodej kapuście 137

stołowa łyżka octu - 1 płaska łyżeczka mielonego kminku - smalec - sól - pieprz 1. W rondlu na smalcu przesmażamy drobno pokrojoną cebulę, następnie dodajemy poszatkowaną kapustę i startą na tarce marchewkę. Dodajemy sól, pieprz, koper i ocet, podlewamy wodą i dusimy ok. 15 minut na małym ogniu.  2. Mięso myjemy, rozbijamy tłuczkiem, oprószamy solą i pieprzem, obsmażamy na patelni

Apetyczna babeczka
Pulpety w sosie pomidorowym z odrobiną czerwonego wina 154

Składniki 700 g mielonej łopatki 2 cebule 2 puszki pomidorów 4 ząbki czosnku pół słoika suszonych pomidorów jajko 3 łyżki bułki tartej lampka czerwonego pół słodkiego wina sól, pieprz, lubczyk, tymianek, wędzona i słodka papryka kilkanaście kropel sosu sojowego 500 ml bulionu warzywnego  Przygotowanie Mięso wymieszać z zeszkloną cebulą, drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami, jajkiem, przyprawami, bułką tartą

Gaździnka warzy
Jesienny pieczony udziec z indyka 135

wanilia, cynamon i inne pachnące składniki sprawiają, że mięso przyprawia o smakowy zawrót głowy.   Składniki: udo z indyka 1-1,3 kg 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki suszonej skórki pomarańczowej 2x cukier waniliowy 2 jabłka cytryna sól, suszony imbir, czerwona papryka słodka, majeranek, cynamon, gałka muszkatałowa, kminek mielony → ilość wg upodobania, ale składniki wszystkie dla efektu

Pociąg Do Kuchni
Kurczak teściowej... (który żył na wolności) 195

Polsce, w zagródkach naszych babek. To na Sycylii prawdziwa rzadkość. Będziemy robić danie na niedzielę. Uwaga, zostaną użyte ziemniaki- tam ziemniaki się je wyłącznie od święta , kosztują jak mięso, i są rarytasem. Składniki -udka i podudzia z kurczaka, który żył na wolności -suszone pomidory OLE- dlaczego OLE? Dlatego, że ja suszyłam pomidory kilka dobrych lat, na tarasie, na słońcu słonecznej(...)wykopkach u babci na podkarpaciu -przyprawy – sól morska z okolic Trapani -Kuchmistrz od Skworcu- suszone warzywa-marchew, pietruszka,cebula,pasternak,korzeń lubczyku,kurkuma,pieprz -Karahi Chicken Masala – kolendra mielona, czerwone chili,kurkuma,kminek,sól,czosnek,czarnuszka,cynamon,imbir,gałaka muszkatu,gozdziki,pieprz czarny -oregano- te zbierałam sama ze świętej pamięci teściem, suszylam w „miotełkach” a następnie kruszyłam w palcach

Z Kuchni Do Kuchni
placki z cukinią, fasolka szparagowa i...kurczak. nietypowy obiad? 199

orkiszowych mielonych) ~2 łyżki mąki razowej ~1/3 szkl. ciepłej wody ~jajko ~120g cukinii, starej na dużych oczkach tarki (razem ze skórką) ~sól, przyprawy Otręby zalać wodą i odstawić na ok. 10 minut. Dodać pozostałe składniki. Smażyć placki. ~pół piersi z kurczaka (ok. 220g po wycięciu błonek itp. / ok. 160g po ugotowaniu) ~sól, przyprawy. Mięso posypać solą i przyprawami, pokroić

chili & sugar
Tymiankowa brzoskwinia do mięs 179

Brzoskwinie do mięs robię w różnej formie. Postanowiłam spróbować wersji ziołowej. Potrzebowałam jakiegoś dodatku do polędwicy duszonej w tymianku i wydawało mi się, że słodycz brzoskwini aromatyzowana tymiankiem doskonale się tu sprawdzi. Jakoś tkwił mi w pamięci smak i zapach miodu tymiankowego. Co prawda nie miałam takiego ale miałam za to świeży tymianek i miód. Czas: 30 minut Składniki(...)młode gałązki tymianku szczypta pieprzu mielonego Brzoskwinię zalać wrzątkiem i natychmiast przełożyć do lodowatej wody. Obrać ze skórki. Przekroić na pół i usunąć pestkę. Zagotować wodę z miodem i tymiankiem- ostudzić. Włożyć połówki brzoskwini  ( jeśli są miękkie )do syropu i zostawić w nim. Wyjąć łyżką cedzakową . Układać obok mięsa posypując drobnymi listkami tymianku i szczyptą pieprzu. * Jeśli

Buniabaje w kuchni
Boczek pieczony 104

łyżeczka kminku mielonego (Prymat) 1/2 łyżeczka rozmarynu (Prymat) 1 łyżeczka papryki słodkiej (Prymat) 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego (Prymat) 1/2 łyżeczki sosu sojowego/maggi szczypta papryki ostrej (Prymat) Sposób przygotowania: Z podanych składników marynaty gotujemy zalewę (w 2l wody). W zimnej zalewie zanurzamy dokładnie umyty boczek i odstawiamy na min. dobę w chłodne miejsce tak, aby mięso było w całości

Kolorowy Przepisownik
Kotlety wolowo-jaglane (Kebabcze) czyli Niedzielne Mielenie doc.31 185

czosnku olej po pół łyżeczki kurkumy, mielonego imbiru, słodkiej papryki, cynamonu 1 duże jajko do podania u mnie mizeria z koperkiem i pieczone buraki z tymiankiem Morele kroimy w kosteczkę. Cebule i czosnek obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce oleju. Morele i cebule dorzucamy razem z kaszą do mięsa. Przyprawiamy, dodajemy jajko, sól i pieprz. Dokładnie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sos przecierowy z cukini, papryki i pomidorów, do mięs i makaronów lekko słodki z nutką ostrości. 410

cukini i cebuli. Nadaje się do mięs, makaronów lub pizzy. Prosty i łatwy w przygotowaniu. Zapraszam do wypróbowania :) 1 duża cukinia 5 cebul 2 kg dojrzałych pomidorów 1 większa papryczka chili 3 papryki czerwone 2 łyżki ziół prowansalskich 1 łyżka suszonej bazylii 3/4 szklanki cukru lub do smaku 2 łyżki pieprzu mielonego 4 ząbki czosnku 3,4 łyżki

Sama słodycz i szczypta chili
Flaczki cielęce w rosole 280

ostrej papryki 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu Kurczaka opłukać w zimnej wodzie. Marchew, seler i pietruszkę obrać i opłukać. Pora dokładnie oczyścić i wypłukać. Do dużego garnka włożyć kurczaka, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Zalać wodą w takiej ilości, aby było jej mniej więcej kilka centymetrów wyżej nad poziom mięsa. Na wolnym ogniu zagotować wszystko

Codzienna kuchnia niecodzienna
Cytrynowo-rozmarynowy kurczak 128

kilku niewyszukanych składników, mięsa i ziół możemy wyczarować całkiem smaczny i wykwintny obiad. Rewelacyjnie będzie wyglądał również na świątecznym stole. Składniki: 1,70 kg sprawionego świeżego  kurczaka Ćwiartka cytryny 1 łyżeczka suszonego rozmarynu Kilka gałązek świeżego rozmarynu 1 główka czosnku ½ sztuki czerwonej cebuli Sól ziołowa do smaku Świeżo mielony czarny pieprz do smaku 3 łyżki oliwy Jak wykonać

Wanilia i Kardamon
Kotleciki z kurczaka z suszonymi pomidorami i słonecznikiem 212

takich jak widać na zdjęciu), ale i sytość. Propozycja doskonała, gdy na obiedzie nagle pojawia się więcej osób, np. dziecko przyprowadzi koleżankę/kolegę ze szkoły, bo jedną porcją mięsa obdzielisz więcej osób ;) Pierwszy raz takie siekane kotleciki jadłam jeszcze w liceum, gdy nocowałam u Przyjaciółki (pozdrawiam, jeśli to czytasz!;)). Jej Mama zrobiła nam takie na obiad następnego dnia. Potem(...)już jak mi się tam udało, bo, jak wspomniałam, możliwości jest bardzo dużo. Tym razem postawiłam na najbardziej lubiane przez nas połączenie, czyli lekko kwaskowe suszone pomidory, słodka papryka mielona i delikatnie chrupiący słonecznik - całość gwarantuje doskonały smak! Polecam te kotleciki, bo to rewelacyjny pomysł na pyszny i niebanalny obiad! Składniki: 1,5 piersi z kurczaka 5 suszonych pomidorów

Kolorowy Przepisownik
Sznycle w kukurydzianej panierce 278

jajka 3 łyżki mąki sól pieprz mielony musztarda ( po 1/4 łyżeczki na sznycel) olej z pestek winogron do smażenia 1 łyżka masła 1/2 szklanki wody 1/2 łyżki maggi w płynie Zmiksować płatki kukurydziane na proszek i wymieszać z mąką. Pierś z kurczaka pokroić na 6-8 małych kawałków i rozklepać tłuczkiem do mięsa przez folię spożywczą by nie porozrywać

Buniabaje w kuchni

Proponowane wyszukiwania