przepisy z mięsa mielonego - 1000 przepisów (strona:46/67)

Śliwkowo-paprykowe pałki z kaszą gryczaną 127

skórkę, a mięso w środku ma delikatnie paprykowy posmak. Szczerze mówiąc - zaskoczyły mnie smakiem :) robiłam podobne w powidłach morelowych, a te są równie pyszne. I z wielką przyjemnością ogryzałam kosteczki :) Składniki: 4 pałki kurczaka 2 łyżki powideł śliwkowych (przepis tutaj ) 1 torebka kaszy gryczanej 1 papryka czerwona 3 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 1 płaska(...)łyżeczka ostrej papryki mielonej 1/2 łyżeczki pieprzu 1 płaska łyżeczka przyprawy do kurczaka 1 płaska łyżeczka kminku 1 płaska łyżeczka szałwii 2 łyżki soli świeża natka pietruszki do dekoracji Sposób przygotowania: Pałki myjemy i zanurzamy w wodzie z solą na minimum 1 godzinę (ja zostawiłam na całą noc). Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cienkie paseczki. Powidła

Kolorowy Przepisownik
Roladki z kurczaka ze szparagami i mozzarellą w parmezanowej panierce 182

mozzarellą. Otoczone chrupiącą, serową panierką, to smaczna propozycja na wiosenny obiad z wykorzystaniem szparagów. 2 filety z kurczaka 250 g szparagów zielonych 250 g sera mozzarella sól pieprz czarny mielony olej rzepakowy do smażenia PANIERKA: 4 łyżki bułki tartej 4 łyżki startego parmezanu 2 jajka Szparagi umyć i odłamać w palcach twarde końce. Szparag sam pęknie w odpowiednim miejscu(...)Wyłowić i włożyć na chwilę do zimnej wody. Filety z kurczaka rozbić na cienkie kotlety. Oprószyć z dwóch stron solą i pieprzem. Ser pokroić w plastry i ułożyć na mięsie. Położyć z brzegu parę sztuk szparagów, delikatnie oprószyć solą i ciasno zrolować mięso w roladkę. Zamoczyć w rozmąconym jajku, a następnie obtoczyć w bułce tartej wymieszanej z parmezanem. Na patelni

https:KKuchniaMniam
Sałata z grzankami i grillowanym mięsem 159

wieczoru ciężko ;) Myślę nad lekką sałatą z grzankami z grillowanym mięsem, do tego jakiś lekki cytrynowy dressing i gotowe. A Wy macie już plany na Walentynkowy wieczór? "Składniki:jedna mała sałata ozdobna4 pomidorkikromki chleba pszennegoprzyprawa do sałatek2 kotlety schabowe pół szklanki płatków owsianych2 łyżki mąki pełnoziarnistejlyżeczka mielonej ostrej paprykipieprz, sólSposób przygotowania:Kotlety myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym

Słodkie Przyjemności
Chińskie pierożki Dim Sum z wołowiną 261

bulionu czy rosołu.Źródło: "Magazyn kulinarny Poradnika Domowego", nr 2/2014, s. 14.  Składniki: Ciasto: 30 dag mąki szklanka gorącej wody 2 łyżki oleju sól Farsz: 25 dag mielonej wołowiny 1 marchewka 4 cm kawałek imbiru 2 łyżki posiekanej kolendry 2 łyżki sosu sojowego jajko łyżka bułki tartej chińska przyprawa 5 smaków pieprz kajeński  olej do smażenia Wykonanie(...)Powoli dolewać wody i wyrabiać ciasto. Na koniec dodać olej i zagniatać ciasto, aż do uzyskania jego plastyczności. Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.Mięso przełożyć do miski, dodać startą na tarce marchew, drobno pokrojony imbir, kolendrę, jajko i bułkę tartą. Doprawić sosem sojowym, pieprzem kajeńskim i przyprawą 5 smaków. Wszystko dobrze wymieszać.Ciasto rozwałkować

Pasja Smaku
Polędwica wieprzowa w sosie z kurkami 264

sosem kurkowym. Oryginalny przepis wydobywający z mięsa maksimum smaku i atrakcyjnego wyglądu. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 500g polędwicy wieprzowej 250g kurek (mogą być mrożone ) 150 ml słodkiej śmietany 18% 125 ml bulionu 1 średnia cebula (150g) 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy szczypta soli (patrz uwagi) szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej(...)wszelkim sokiem jaki ewentualnie z niej wyciekł. Przestawiamy patelnię na mały ogień i przykrywamy. Dusimy dosyć powoli przez 10-12 minut (patrz uwagi) w połowie tego czasu odwracając mięso na drugą stronę, po czym polędwicę wyjmujemy z patelni i odkładamy w ciepłe miejsce, koniecznie pod przykryciem, aby nie wyschła. Zwiększamy ogień i redukujemy sos tak, by stał się możliwie gęsty

Kulinarna Pokusa
Gołąbki bez zawijania 242

ominęłam etap, którego nie lubię - to jest gotowania i przygotowywania liści kapusty, szatkując ją i dodając do pozostałych składników. I tak wyszły gołąbki bez zawijania:) Składniki: 500 g mielonej wieprzowiny 500 g kapusty  200 g ryżu 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 jajka 3 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka czerwonej papryki sól świeżo zmielony pieprz liść laurowy(...)czasie wyciśnij ją i odlej wodę.  Ryż ugotuj w osolonej wodzie przez około 10 minut, pokrojoną w kostkę cebulę uduś na patelni. Do miski włóż kapustę, mięso, ryż, połowę uduszonej cebuli, wbij jajka, wsyp kaszę mannę, sól, pieprz, paprykę czerwoną. Całość dokładnie wymieszaj (wyrób ręką:).Z gotowej masy formuj gołąbki, obtaczaj je w mące i smaż

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Polędwica z plamiaka pieczona w szynce szwarcwaldzkiej 222

pomidorowych, śmietanowych). Możemy go również piec, grillować i wędzić. Mięso ryby jest białe, bardzo chude i lekkostrawne. Polędwica z plamiaka pieczona w szynce szwarcwaldzkiej. Składniki: - 2 filety z plamiaka (może być inna ryba z dorszowatych) - 2 opakowania szynki szwarcwaldzkiej - świeże liście szałwii - wędzona sól cypryjska - świeżo mielony pieprz kolorowy - olej rzepakowy Z umytych i osuszonych filetów, pozbawionych skóry wykrajamy

mojewypiekiinietylko
CO ZROBIĆ, ŻEBY DOŻYĆ 100 LAT – 5 sekretów zza granicy 143

dodatkiem kardamonu oraz cieciorka, która jest świetną alternatywą dla mięsa. Hindusi rzadko zapadają na choroby cywilizacyjne, a b adania wskazują, że stoi za tym kurkumina, która h amuje namnażanie się komórek nowotworowych. Kurkumina w czystej postaci nie wchłania się najlepiej, ale połączenie jej z papryką lub mielonym pieprzem zwiększa przyswajanie 10 000 razy. Podsumowując: Jak się okazuje najzdrowiej jadają

Ostra na Słodko
Muszle z łososiem i sosem pieprzowym 220

soli - makaron muszle (ok. 18 sztuk) - przyprawa do ryb - szczypta mielonego czarnego pieprzu - pieprz cytrynowy - plasterki cytryny do dekoracji Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie aż będzie al dente, po czym wyjmujemy z wody i studzimy. Brzuszki oddzielamy od skóry i dokładnie odkrawamy tłuszcz, po czym mięso dzielimy rękoma na mniejsze kawałki. Śmietanę wlewamy do dużego rondla

W poszukiwaniu inspiracji
Penne pełnoziarniste z kurczakiem w sosie śmietanowo - paprykowym 333

kurczaka papryka mielona słodka Skworcu sól świeżo mielony pieprz biały ok. 100 ml śmietanka kremówka czosnek niedźwiedzi Skworcu odrobina masła  Wykonanie: Makaron oczywiście gotujemy w osolonej wodzie. Ćwiartkę z kurczaka obsmażyłam na maśle, po czym podlałam odrobiną wody, przykryłam i dusiłam kilkanaście minut. Kiedy mięso było już miękkie i ładnie odchodziło od kości, obrałam

Blondynka Gotuje
Kleik ryżowy na bulionie azjatyckim 260

łyżki sosu sojowego 2 liście limonki kafir 1/2 łyżeczki mielonej kolendry Dodatki (opcjonalnie): świeża kolendra 1 łyżka sosu rybnego limonka papryczka chilli CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Marchewkę, imbir i czosnek obieramy. Do garnka wkładamy czosnek, imbir, trawę cytrynową (lekko zgniecioną tłuczkiem do mięsa), dymki w całości, marchewki, por, listki mięty i liście limonki. Doprawiamy kolendrą

Tajskie smaki
Długo pieczona karkówka w marynacie z wędzonej papryki z sosem majonezowo-paprykowym 220

Mięciutka, soczysta, delikatna. Nawet mi smakowała (a ja raczej unikam mięs innych, jak białe :) ) Mięso marynujemy, a następnie wkładamy do pieca na 6 godzin :) Długie, powolne pieczenie spowoduje, że mięso nabierze wyjątkowego smaku, aromatu, a przy tym będzie bardzo delikatne. Pieczeń z karkówki możemy zamarynować nawet do 24 godzin wcześniej. Polecam szczególnie na imprezy , gdzie jest sporo gości. Nie narobicie(...)dałam słodką wędzoną paprykę w proszku) 2 łyżki cukru brązowego (demerara sugar) 4 gałązki tymianku 4 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte 4 duże cebule, obrane sól morska i świeżo mielony pieprz oliwa lub olej   Składniki sosu majonezowego: 300g majonezu dobrej jakości 1-2 łyżki pasty chipotle (nigdzie nie mogłam dostać, dałam więc 2 łyżki słodkiej wędzonej papryki

Moja Delicja
Burgery wędzone. Mięsna kanapka 184

ząbki czosnku szczypta pieprz cayenne 1/3 łyżeczki czerwonej papryki w proszku 1/3 łyżeczki mielonego kuminu 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka majeranku 50 ml bulionu warzywnego 1 łyżeczka oleju 1 łyżeczka naturalnego dymu wędzarniczego w płynie o różnych rodzajów mięs 2 długie kromki chleba żytniego ze słonecznikiem, średni pomidor, ogórek, mix sałat, natka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kiełbasa Jałowcowa Mix 259

g/kg -sól 17-19 g/kg – do podgardla -jałowiec mielony 1 g/kg -pieprz ziołowy 1 g/kg -przyprawa jałowcowa 7 g/kg(mieszanka przypraw) -czosnek świeży 8 g/kg -jelita wieprzowe 28-30 -woda 150 mil dodana podczas mieszania razem z przyprawami -woda 50 mil dodana przed nadziewaniem jelit WYKONANIE Kupione mięso tniemy w kostkę 3 na 3 cm szynkę

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Warzywa zapiekane z kurczakiem i karkówką 223

garowstręt i nie chce mi się stać przy kuchni godzinami, a takie dania jednogarnkowe są idealne. Zresztą , zawsze powtarzam, że gotowanie nie musi być ciężką pracą ;) Warzywa i mięso można dobrać według upodobań, bo samo ich upieczenie razem w jednym naczyniu daje fajne efekty smakowe. Ja postawiłam na paprykę, cukinię i marchew. Wyszło pysznie :) Składniki(...)ostra papryczka chili 3-4 gałązki selera naciowego  kilka średnich marchewek 4 średnie ząbki czosnku 1 mała cebula czerwona 1 średnia cukinia sól, pieprz i suszony rozmaryn mielona słodka papryka 3-4 łyżki oleju Paprykę opłukać, osuszyć i wyciąć gniazda nasienne. Cukinię opłukać, pokroić w kilkucentymetrowe kawałki. Cebulę i czosnek obrać. Selera naciowego opłukać i osuszyć. Marchew oskrobać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kurczak w sosie śmietanowo- kaparowym 221

minuty. Dodajemy śmietanę, sporą ilość świeżo mielonego pieprzu, szczyptę soli i całość gotujemy przez 15-20 minut (sos powinien zgęstnieć i przejść smakiem kaparów).  3. Pierś z kurczaka piersi grillujemy na specjalnej patelni lub smażymy na niewielkiej ilości masła klarowanego. Wykładamy na talerz, a gdy mięso "odetchnie" (2-3 minuty), polewamy naszym sosem. Podajemy z młodymi gotowanymi

My Culinary Art

Proponowane wyszukiwania