wyciśnięty przez praskę 2 ząbki -osłonki białkowe fi 65-100 -sznurek wędzarniczy -zimna woda 100 ml. Do szynki podczas dodawania przypraw -zimna woda 200 ml. Do zmielonej golonki WYKONANIE Mięso po klasyfikacji kroimy: szynkę w kostkę 3-4 cm natomiast golonkę w mniejszą kostkę. Szynkę zmiękczam tłuczkiem ale bez przesady to nie schabowe. Golonkę zostawiamy w postaci kostki. Oba mięska(...)gramaturą. Czas peklowania 48 godz. Po 24 godz. do szynki dodajemy wodę 100 ml. i wszystkie przyprawy zgodnie z gramaturą szynki i golonki. Dokładnie wyrabiamy. Po 48 godz. mielimy golonkę na sitku 4 mm i następnie ponownie na 2,5 mm. Do zmielonej golonki dodajemy 200 mil zimnej wody i wyrabiamy na jednolitą gładką masę. Później łączymy oba mięska. Mieszamy
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.mnie na rodzinny obiad wspaniała dziczyzna . ViolaPassion \ Składniki: 4 osoby 1 kg udźca z sarny bez kości 6 łyżek smalcu gęsiego 50 ml oliwy truflowej sól,pieprz grubo mielone S os: garść najlepiej świeżej jagody z drzewa jałowca może być suszona ale karmelizowana . (wykluczamy wysuszony owoc jałowca ,gdy nie mamy dostępu do takiego produktu możemy zastąpić zwykła jagodą(...)ząbek czosnku przepuszczony przez praskę 1 łyżeczka miodu 20 ml czerwonego wytrawnego wina albo ocet balsamiczny o smaku trufli ja preferuje to drugie dzięki temu podkręcimy smak delikatnej sarny. Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem . Szpagatujemy wiążemy tak jak do wędzenia tu macie przykład dzięki temu zachowamy piękny kształt i marynujemy Marynujemy w oliwie truflowej,soli
Viola cooks with passionsałatkę ;-) Składniki: 40 dkg wędzonego rekina 6 szt.ziemniaków 4-5 szt. kiszonych ogórków 1 szt. małej czerwonej cebuli szczypiorek / koperek łyżka majonezu dwie łyżki jogurtu bałkańskiego sól świeżo mielony czarny pieprz Ziemniaki umyłam i ugotowałam w mundurkach w osolonej wodzie. Gdy wystygły, obrałam ze skórki. Pokroiłam je w kostkę. Nie za drobną, żeby nie zrobiła się w sałatce(...)Również pokroiłam je w kostkę. Odsączyłam na sitku, a właściwie odcisnęłam z nich sok. Gdy tego nie zrobicie - ogórki puszczą go w sałatce. Pora na główny składnik. Wędzony rekin. Mięso pokroiłam na mniejsze części. I dodałam je do sałatki. Obrałam i pokroiłam czerwoną cebulę. Wsypałam pokrojony szczypiorek. Jak najbardziej może to być też świeży koperek. Wszystkie składniki wymieszałam. Dodałam majonez
potrawyregionalnegałązek – 2-3 papryczki peperoncino – 200 ml czerwonego wina – 3-4 łyżki sosu sojowego jasnego – 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego – 1 łyżka mielonego jałowca – 3-4 ząbki czosnku Wykonanie: Wołowinę pokroić w podłużną kostkę (ok. 2×3 cm). Cebulę pokroić w ćwiartki. Boczek pokroić w plastry(...)Wszystko wrzucić do dużej miski lub garnka. Do osobnej miski wlać oliwę. Dodać zmiażdżony czosnek i wino. Wymieszać. Dodać pozostałe przyprawy. Gotową marynatą zalać mięso z resztą składników. Dokładanie wymieszać, by marynata pokryła wszystkie kawałki. Dodać świeże zioła i marynować kilka godzin pod przykryciem. Na patyczki do szaszłyków nabijać kolejno cebulę, mięso, boczek i paprykę. Grillować na niewielkim ogniu (żeby
Pociąg Do Kuchnijestem wegetarianką (semiwegetarianką, co jest pojęciem aktualnym i jak najbardziej naukowym! Patrz: książki P. Gawęckiego) z powodu ideologii, lecz całkowicie innego, niemniej skomplikowanego. Przyjmijmy prostą wersję - nie lubię mięsa i już. Skoro ja szanuję Twoje podejście, pragnęłabym wzajemności. I jeśli masz ochotę na głupie docinki w moim kierunku, nie radzę. W potyczkach słownych jestem całkiem poważnym przeciwnikiem. KASZOTTO MARCHEWKOWE(...)porcje 1 szklanka kaszy gryczanej (niepalonej!) 3 średniej wielkości marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 szklanka białego wina wytrawnego ok. 400-500 ml bulionu warzywnego do smaku: imbir mielony, gałka muszkatołowa, kurkuma, sól, pieprz 2 łyżeczki masła klarowanego do smażenia Marchewkę gotuję w lekko osolonej wodzie, aż do miękkości. Odcedzam, gorące warzywo miksuję na puree. Odstawiam
W kuchni Karmel-itkiGibowicz – lekarz weterynarii, Pełnomocnik Zarządu ds. SZJ w firmie Sokołów S.A. – opowiedział o wyróżnikach wyrobów z serii Sokołów Naturrino. Tę inspirowaną naturą linię tworzą produkty charakteryzujące się delikatnym smakiem mięsa, podkreślonym wyłącznie naturalnymi przyprawami (bez dodatku konserwantów, glutaminianu sodu i fosforanów). Antoni Gibowicz przedstawił kolejne ogniwa łańcucha produkcyjnego tej linii – począwszy od pozyskania surowca, pochodzącego z polskich hodowli, współpracujących(...)jajka szczypiorek 10 g 2 grzanki z pieczywa pełnoziarnistego 2 plastry szynki pieczonej Naturrino masło 10 g sól, świeżo mielony pieprz Na patelni rozgrzewamy masło, na którym podsmażamy drobno pokrojoną szynkę. Dodajemy jajka, przyprawiamy niewielką ilością soli i świeżo mielonego pieprzu. Składniki cały czas mieszamy. Dodajemy drobno pokrojony szczypiorek. Pieczywo podpiekamy w piekarniku lub na patelni
karmelowymroźne dni, mamy ochotę na rozgrzewające gorące dania, kociołek z soczewicą i kabanosami to świetny pomysł na pożywny szybki obiad, warzywa dostarczają wielu witamin a soczewica doskonale zastępuje mięso, łatwo go przyrządzić a całość zajmuje tylko 30 minut! Do tego dania polecam soczewicę z Lidla gotuje się ją tylko całe 7 minut. Składniki: Na 4 porcje: 1 szklanka(...)cukinia 1 /2 czerwonej papryki ½ żółtej papryki 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 pomidor 2 suszone pomidory z zalewy olejowej 2 łyżki oliwy Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku ½ łyżeczki sosu piri piri lub szczypta ostrej papryki Sposób przygotowania: Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę. Do garnka wlać 2 łyżki oliwy, podsmażyć cebulę
Wanilia i Kardamonprzepis. Składniki: 400 g grubej kaszy jęczmiennej 600 g wątróbki drobiowej 2 średnie cebule 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 1 łyżeczka przyprawy tandori masala 2 łyżki oleju Cienkie oczyszczone jelita wieprzowe 2,5-3 metry Sposób przygotowania: Kaszę ugotować do miękkości na sypko. Ostudzić(...)kaszy. Cebulę obrać, również drobniutko pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać do kaszy i wątróbki. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i gałką. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Do maszynki do mięsa dokręcić końcówkę masarską i nałożyć na nią umyte kiszki ( najlepiej to zrobić napełniając jelita zimną bieżącą wodą z kranu), zawiązać końcówkę i przystąpić do jej napełniania, pamiętając, że kaszanki
Gosia gotujestartej gorczycy białej 1/4 łyżeczki kolendry 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 2 ziarenka ziela angielskiego 3 ziarenka jałowca 3 goździki 2 gwiazdki anyżu 1 ząbek wyciśniętego czosnku 1/3 łyżeczki imbiru mielonego 1/3 łyżeczki rozmarynu suszonego 1/3 łyżeczki kminku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/3 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu /3 łyżeczki majeranku 1/3 łyżeczki bazylii(...)kolendrę i kardamon utrzeć w moździerzu lub użyć młynka bądź blendera. Gałkę muszkatołową i imbir zetrzeć na drobnej tarce. Dodać pozostałe przyprawy, wyciśnięty czosnek oraz smalec i dokładnie wymieszać. Mięso pokroić na plastry ok 1,5-2 cm i zbić na cienkie kotlety. Każdy plaster posmarować marynatą, całość zalać sokiem z pomarańczy i wstawić do lodówki na całą noc. Smażyć
Ola la LCHFwitamina E, potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez, mangan, a ponad to zawiera mało kalorii, więc można jeść ją jako przekąskę. Dojrzałe strąki papryki można ususzyć, a potem zmielić. Mieloną paprykę należy przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach. O charakterystycznym smaku papryki decyduje substancja zwana kapsaicyna, która pobudza gruczoły trawienne i korę nadnerczy, co wpływa(...)zupa jarzynowa, zupa kremowa,zupa fasolowa Sosy: sos pieczeniowy Sałatki: z rybą, drobiem, kiełbasą, makaronem, ryżem i sałatka ziemniaczana Potrawy z jaj: jajecznica, jajko sadzone Ryby: gulasz z ryb Mięso: pieczenie wieprzowe, wołowe i z cielęciny, gulasze wszelkiego typu, podroby, tatar Drób i dziczyzna: drób pieczony i duszony, potrawka, dania z dzikiego drobiu i dziczyzny Warzywa
Pomysłowa kuchniaśrodku. :) Gotowane w bardzo prostym w wykonaniu, ale bogatym w smak sosie. Są delikatne, soczyste, sycące i pyszne (jak mówi rodzina). Polecam. Składniki: 1/2 szklanki grochu 500 g mielonej wołowiny (lub indyka) 1 szklanka ugotowanego ryżu basmati 2 łyżki posiekanego koperku 4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka estragonu 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki kuminu(...)suszonych śliwek oliwa sól i pieprz bułka tarta (opcjonalnie) Wykonanie: Groch ugotować w 2 szklankach wody (około 40 - 60 minut). Odcedzić. W dużej misce połączyć groch, ryż, mięso, zioła, jajko, sól i pieprz. Wymieszać dokładnie. Wilgotnymi dłońmi formować duże kule z 1 śliwką w środku. Jeśli masa jest zbyt luźna - dodać bułki tartej. Na dużej głębokiej patelni rozgrzać oliwę
zadanie-gotowanieSmaczne! Farsz jest wynikiem porad znajomych, przepisów w internecie i mojej miłości do czosnku. Podobno, tak mówi moja koleżanka Ewa, bardzo dobry jest farsz z
Stare GaryPiersi z kurczaka to moje ulubione mięso. Przy odrobinie fantazji można z niego praktycznie chyba każdą mięsną potrawę przygotować. Najczęściej jednak robię z nich panierowane roladki - w formie pojedynczych zrazików lub większych roladek, które składam z dwóch-trzech piersi. Dzisiaj przygotowałam pojedyncze, faszerowane szynką i suszonymi morelami. Bardzo lubię połączenie drobiu i owoców. Szynka dodatkowo podkreśla kontrastowość smaków.Składniki:piersi(...)suszone morele - polecam Kresto,sól, pieprz, majeranek - do smaku,mielone suszone płatki chili - można je zastąpić odrobiną ostrej papryki,jajko, mąka, bułka tarta - do panierowania,olej do smażenia.Piersi opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i zbić tłuczkiem dość cienko. Przyprawić solą, pieprzem, majerankiem i papryką. Wzdłuż dłuższego boku układać na mięsie plastry szynki, an anie morele - jedna obok drugiej. Zwijać
Codzienna kuchnia niecodziennamenu, ale znalazło się tam coś dla wegetarian. I tak – mimo że od zawsze mięsożerna – zostałam wierną fanką kotletów z selera. Do wyboru z potraw nie zawierających w sobie mielonego (spaghetti, kotlety, pulpety) lub kurczaka (pierś w panierce, pierś bez panierki) były jeszcze „naleśniki ze serem” na słodko – za każdym razem umierałam trochę w środku widząc(...)woli odwagi) na uczenie ortografii dziewczyny która wydawała nam jedzenie. Te kotlety na szczęście nie były „ze selera” – ale były świetnym wyborem jeśli nie miało się ochoty na tłuste mięso, nie zawsze świeże naleśniki czy kurczaka po raz kolejny. Są banalnie proste i zaskakująco sycące. Nawet kotu smakowały! Warunek jest jeden – trzeba naprawdę lubić seler – bo te kotlety
Karo in the Kitchenwcześniej niż zrobił to Kolumb. Do dziś dorsz jest istotnym elementem kuchni portugalskiej, w której ponoć można znaleźć 365 sposobów przyrządzenia tej ryby - po jednym na każdy dzień roku. Mięso dorsza jest białe i można przyrządzać je w różnoraki sposób. To głównie tę rybę znajdziemy w angielskiej "fish and chips". W Portugalii i jej byłej kolonii Brazylii dorsz tradycyjnie podawany(...)sosem cytrynowym, który dobrze pasuje do większości ryb oraz z pieczonymi łódeczkami z ziemniaka. Składniki (dla 2 osób): polędwiczki z dorsza (500 g) 1 łyżka masła klarowanego świeżo mielony czarny pieprz sól na sos: 1 czubata łyżki masła klarowanego 2 łyżki mąki pszennej sok z 1/2 cytryny szczypta tymianku sól (ewentualnie) ok. 2/3 szklanki gorącej wody na ziemniaczane łódeczki
W SMAK