Meksyk kojarzy mi się,ze słońcem, kolorami, radością...moja zupa jest bardzo rozgrzewająca, kolorowa i zapewniam, że uśmiech pojawi się na Waszych twarzach. SKŁADNIKI: 600-700 dag. mielonej wołowiny 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku Bulion Puszka kukurydzy Puszka czerwonej fasoli 1-2 marchewki Papryczka chilli Papryka czerwona lub żółta 2 łyżki majeranku 1 łyżka ziół prowansalskich Papryka(...)Papryka słodka Koncentrat pomidorowy Troszkę oliwy PRZYGOTOWANIE: Do garnka z grubym dnem wlewamy oliwę. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę oraz posiekany czosnek.Po chwili dodajemy drobno pokrojoną chilli, chwilkę podsmażamy. Dodajemy mięso-staramy się,żeby się nie powstały grudy mięsa-dlatego delikatnie podlewam wodą lub bulionem.Kiedy mięso się podsmaży, dodajmy marchew pokrojoną w kostką. Całość zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu
Kopystką po garachzielonych oliwek, 3 garści listków świeżej bazylii, 1 ząbek czosnku, sok z ½ cytryny, 100 ml oleju rzepakowego, 1 łyżka pestek dyni, 2 łyżeczki ziaren słonecznika, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, sól do smaku, 2 łyżki sezamu czarnego, ziarenka kapary. Przygotowanie: Pesto: listki bazylii, czosnek, oliwki, pestki dyni, słonecznik razem miksujemy, dolewamy olej, sok z cytryny, doprawiamy solą(...)ponownie miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Polędwiczkę kroimy na plasterki o grubości 0,5 cm, doprawiamy solą i pieprzem. Plasterki układamy na foli spożywczej, przykrywamy i delikatnie palcami ugniatamy mięso. Na środek każdego plasterka nakładamy serek, dodajemy po jednym ziarenku kapary i formułujemy malutkie kuleczki. Folię natłuszczamy olejem i układamy na niej kuleczki, które w nią zwijamy
Moniki Smakołykipotrawy i jesteśmy rozgrzani :) Zachęcam do wypróbowania mojej wersji wegetariańskiej. puree: 1 kg ziemniaków 2 łyżki śmietany łyżeczka masła łyżka posiekasnej natki pietruszki spora szczypta pieprzu 0/5 łyżeczki ostrej mielonej papryki nadzienie: duża cukinia mała puszka czerwonej fasoli mała puszka kukurydzy mała szalotka łyżka oleju rzepakowego szklanka przecieru pomidorowego 1/4 łyżeczki cayenne spora szczypta pieprzu i soli łyżka posiekanej(...)przyprawami i ziołami. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Nadzienie przelewamy do żaroodpornej formy. Ziemniaki ubijamy tłuczkiem wraz z masłem, śmietaną […] Artykuł Zapiekanka pasterska z cukinią i fasolą (bez mięsa) pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogdyni, obranej i pokrojonej w 1 cm paski2 płaskie łyżeczki curry1 łyżka miodu6 łyżek oleju1 łyżeczka octu balsamicznego500-600 g polędwiczki wieprzowejsól morskaszczypta słodkiej papryki w proszku2 łyżki mielonego pieprzu czarnego2 łyżki oliwyDressing miodowo-cytrynowy:4 łyżki oliwy1 łyżka sosu sojowego1 łyżka soku z cytryny1½ łyżki miodu1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskęszczypta soli i pieprzuPrzygotowanie:W dużej misce(...)papryką i pieprzem, po czym skrop oliwą.Rozgrzej na dużej patelni 2 łyżki oleju i włóż polędwiczkę. Podsmaż z każdej strony po 2-3 minuty (nie za długo) aby mięso przestało być surowe w środku, jednak nie stało się twarde. Następnie przełóż je na talerz i odstaw aby „odpoczęło” przez 10 minut.W międzyczasie włóż wszystkie składniki na dressing do słoiczka
karmelowyększe, woda 1 litr, łopatka bez kości 1 kg, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cebula 1 sztuka, papryka czerwona 1 sztuki/większe, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, kostka rosołowa 2 sztuki, kucharek 1 łyżka łopatkę pokrojoną w kostkę podsmażyć na oleju rzepakowym na rumiano, dodać pokrojoną cebulę, paprykę, wsypać papryki w proszku, 1 kostkę(...)minut pokrojoną kapustę w garnku zagotować z wodą, kapustę dodaję porcjami, gdyż pod wpływem gotowania kapusta się kurczy i więcej do garnka jej się zmieści do kapusty przelać usmażone mięso, wymieszać, dodać kucharka i 1 kostkę rosołową, wszystko gotować z 30-40 minut na średnim ogniu kapusta najlepiej smakuje po kilku godzinach jak smaki się przegryzą, można podać do pieczywa
W Mojej Kuchni Lubięstraw, sos sojowy, sos rybny). Zapraszam do gotowania! Składniki: 400 ml bulionu drobiowego* 400 ml mleka kokosowego 4 cm galangalu 2 łodygi trawy cytrynowej 5 listków kaffiru 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1 żółta papryczka chilli 2 piersi z kurczaka 1 łyżka cukru palmowego** 1 szalotka 3 duże boczniaki 1/2 szklanki grzybów straw*** 4 łyżki sosu rybnego(...)pokrojona w krążki szczypiorek, drobno posiekany ryż jaśminowy (opcjonalnie, ja wolę bez ;)) tajska pasta chilli (opcjonalnie) CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Trawę cytrynową zgniatamy tłuczkiem do mięsa, galangal kroimy w plastry, szalotkę kroimy na pół, żółtą papryczkę w paski, kurczaka w kostkę a boczniaki w paseczki. 2. Do garnka wlewamy bulion i mleko kokosowe, dodajemy trawę cytrynową
Tajskie smakirodzynki 1/2 szklanki sos sojowy bezglutenowy 1 łyżka mąka ziemniaczana 2 łyżki sok jabłkowy 1 szklanka sól, pieprz, papryka olej do smażeniaPrzygotowanie: do smaku Mięso pokroić w kostkę o boku około 1,5 cm. Skropić sosem sojowym, dodać łyżkę mąki ziemniaczanej, wymieszać i odstawić na 15 minut. Smażyć na rozgrzanym oleju. Po odparowaniu wody dodać obrane, pokrojone(...)Podsmażyć do lekkiego przyrumienienia. Przełożyć do garnka, dodać pokrojonego ananasa, mango / brzoskwinie, wypłukane rodzynki. Dolać sok jabłkowy, uzupełnić wodą aby przykryć składniki i gotować kilka minut. Posolić, dodać mielony pieprz, paprykę. Jesli ktoś lubi, smak można podkreślić dodając imbir - wyciśnięty świeży, lub w proszku. Łyżkę mąki ziemniaczanej rozprowadzić w kilku łyżkach zimnej wody, wlać do gorącego sosu
głodny alergikoctu ryżowego 2 jajka (roztrzepane) 2 łyżeczki cukru 1-2 papryczki chilli (z pestkami lub bez, może być więcej – w zależności od tego jaką ostrość chcemy uzyskać) świeżo mielony pieprz szczypiorek cebuli dymki WYKONANIE Bulion: w wodzie zagotować indyka. Następnie wyłowić szumowiny (pływające szare ścięte białko). Wszystkie składniki wraz z przyprawami wrzucić do wody. Gotować na małym ogniu(...)solą i pieprzem. Wieprzowinę kroimy w cienkie paseczki. Przekładamy ją do miski i dodajemy 1 łyżkę sosu sojowego i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Całość dokładnie mieszamy by mąka obtoczyła mięso. Grzyby mun moczymy we wrzątku aż będą miękkie i kroimy w cienkie paski. Nie wylewamy wody z moczenia grzybów. Bulion podgrzewamy do zagotowania. Dodajemy mięso, posiekane chilli, sos sojowy, ocet
OstryKęspuszka ulubionego piwa 2 łyżki brązowego cukru 1 1/2 łyżeczki soli 1 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki cebuli granulowanej 1/8 łyżeczki mielonego chili 2 łyżki masła, w temperaturze pokojowej 3 łyżki oliwy z oliwek 1 cytryna, pokrojona w plasterki Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 220 ° C. Przygotuj odpowiedniej(...)cukier, sól, pieprz, paprykę, czosnek, cebulę i chili. W drugiej miseczce umieść masło i dokładnie wmieszaj około 1/3 miksu przyprawowego z pierwszej miseczki. Teraz delikatnie oddziel skórę kurczaka od mięsa na piersiach i udkach i rozsmaruj tam cienką warstwą przygotowane masło z przyprawami. Następnie wsuń tam plastry cytryny (tak by były w jednej warstwie). Ostrożnie umieść kurczaka na puszce
karmelowywyciśnięty przez praskę 2 ząbki -osłonki białkowe fi 65-100 -sznurek wędzarniczy -zimna woda 100 ml. Do szynki podczas dodawania przypraw -zimna woda 200 ml. Do zmielonej golonki WYKONANIE Mięso po klasyfikacji kroimy: szynkę w kostkę 3-4 cm natomiast golonkę w mniejszą kostkę. Szynkę zmiękczam tłuczkiem ale bez przesady to nie schabowe. Golonkę zostawiamy w postaci kostki. Oba mięska(...)gramaturą. Czas peklowania 48 godz. Po 24 godz. do szynki dodajemy wodę 100 ml. i wszystkie przyprawy zgodnie z gramaturą szynki i golonki. Dokładnie wyrabiamy. Po 48 godz. mielimy golonkę na sitku 4 mm i następnie ponownie na 2,5 mm. Do zmielonej golonki dodajemy 200 mil zimnej wody i wyrabiamy na jednolitą gładką masę. Później łączymy oba mięska. Mieszamy
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.mnie na rodzinny obiad wspaniała dziczyzna . ViolaPassion \ Składniki: 4 osoby 1 kg udźca z sarny bez kości 6 łyżek smalcu gęsiego 50 ml oliwy truflowej sól,pieprz grubo mielone S os: garść najlepiej świeżej jagody z drzewa jałowca może być suszona ale karmelizowana . (wykluczamy wysuszony owoc jałowca ,gdy nie mamy dostępu do takiego produktu możemy zastąpić zwykła jagodą(...)ząbek czosnku przepuszczony przez praskę 1 łyżeczka miodu 20 ml czerwonego wytrawnego wina albo ocet balsamiczny o smaku trufli ja preferuje to drugie dzięki temu podkręcimy smak delikatnej sarny. Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem . Szpagatujemy wiążemy tak jak do wędzenia tu macie przykład dzięki temu zachowamy piękny kształt i marynujemy Marynujemy w oliwie truflowej,soli
Viola cooks with passionsałatkę ;-) Składniki: 40 dkg wędzonego rekina 6 szt.ziemniaków 4-5 szt. kiszonych ogórków 1 szt. małej czerwonej cebuli szczypiorek / koperek łyżka majonezu dwie łyżki jogurtu bałkańskiego sól świeżo mielony czarny pieprz Ziemniaki umyłam i ugotowałam w mundurkach w osolonej wodzie. Gdy wystygły, obrałam ze skórki. Pokroiłam je w kostkę. Nie za drobną, żeby nie zrobiła się w sałatce(...)Również pokroiłam je w kostkę. Odsączyłam na sitku, a właściwie odcisnęłam z nich sok. Gdy tego nie zrobicie - ogórki puszczą go w sałatce. Pora na główny składnik. Wędzony rekin. Mięso pokroiłam na mniejsze części. I dodałam je do sałatki. Obrałam i pokroiłam czerwoną cebulę. Wsypałam pokrojony szczypiorek. Jak najbardziej może to być też świeży koperek. Wszystkie składniki wymieszałam. Dodałam majonez
potrawyregionalnegałązek – 2-3 papryczki peperoncino – 200 ml czerwonego wina – 3-4 łyżki sosu sojowego jasnego – 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego – 1 łyżka mielonego jałowca – 3-4 ząbki czosnku Wykonanie: Wołowinę pokroić w podłużną kostkę (ok. 2×3 cm). Cebulę pokroić w ćwiartki. Boczek pokroić w plastry(...)Wszystko wrzucić do dużej miski lub garnka. Do osobnej miski wlać oliwę. Dodać zmiażdżony czosnek i wino. Wymieszać. Dodać pozostałe przyprawy. Gotową marynatą zalać mięso z resztą składników. Dokładanie wymieszać, by marynata pokryła wszystkie kawałki. Dodać świeże zioła i marynować kilka godzin pod przykryciem. Na patyczki do szaszłyków nabijać kolejno cebulę, mięso, boczek i paprykę. Grillować na niewielkim ogniu (żeby
Pociąg Do Kuchnijestem wegetarianką (semiwegetarianką, co jest pojęciem aktualnym i jak najbardziej naukowym! Patrz: książki P. Gawęckiego) z powodu ideologii, lecz całkowicie innego, niemniej skomplikowanego. Przyjmijmy prostą wersję - nie lubię mięsa i już. Skoro ja szanuję Twoje podejście, pragnęłabym wzajemności. I jeśli masz ochotę na głupie docinki w moim kierunku, nie radzę. W potyczkach słownych jestem całkiem poważnym przeciwnikiem. KASZOTTO MARCHEWKOWE(...)porcje 1 szklanka kaszy gryczanej (niepalonej!) 3 średniej wielkości marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 szklanka białego wina wytrawnego ok. 400-500 ml bulionu warzywnego do smaku: imbir mielony, gałka muszkatołowa, kurkuma, sól, pieprz 2 łyżeczki masła klarowanego do smażenia Marchewkę gotuję w lekko osolonej wodzie, aż do miękkości. Odcedzam, gorące warzywo miksuję na puree. Odstawiam
W kuchni Karmel-itkiGibowicz – lekarz weterynarii, Pełnomocnik Zarządu ds. SZJ w firmie Sokołów S.A. – opowiedział o wyróżnikach wyrobów z serii Sokołów Naturrino. Tę inspirowaną naturą linię tworzą produkty charakteryzujące się delikatnym smakiem mięsa, podkreślonym wyłącznie naturalnymi przyprawami (bez dodatku konserwantów, glutaminianu sodu i fosforanów). Antoni Gibowicz przedstawił kolejne ogniwa łańcucha produkcyjnego tej linii – począwszy od pozyskania surowca, pochodzącego z polskich hodowli, współpracujących(...)jajka szczypiorek 10 g 2 grzanki z pieczywa pełnoziarnistego 2 plastry szynki pieczonej Naturrino masło 10 g sól, świeżo mielony pieprz Na patelni rozgrzewamy masło, na którym podsmażamy drobno pokrojoną szynkę. Dodajemy jajka, przyprawiamy niewielką ilością soli i świeżo mielonego pieprzu. Składniki cały czas mieszamy. Dodajemy drobno pokrojony szczypiorek. Pieczywo podpiekamy w piekarniku lub na patelni
karmelowy