atrakcyjne dla dzieci. Polecam. 2 pojedyncze piersi z kurczaka 1 jajko 4 łyżki mąki 4-5 łyżek bułki tartej 4 łyżki sezamu 1/2 łyżeczki mielonej kolendry sól, pieprz Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na paseczki. Oprószamy je solą oraz pieprzem, a następnie obtaczamy w kolendrze. Odstawiamy w chłodne miejsce na około 30 minut. Przygotowujemy panierkę. Na mały
Smaki Na TalerzuMięso po upieczeniu i rozdzieleniu Sos barbecue Składniki: 1,5 kg karkówki 3 cebule (opcjonalnie) ok. 2 szklanki wody do podlania mięsa podczas pieczenia Marynata do karkówki: 2 płaskie łyżki wędzonej papryki 0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1,5 łyżeczki soli 3 ząbki czosnku 1,5 łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżki oleju +1 łyżka do skropienia(...)mięsa Przepis na sos barbecue znajdziesz w poprzednim poście na moim blog. Do podania mięsa (do wyboru): bułki, lub chleb wiejski na zakwasie dymka lub cebula ogórki kiszone, pikle sałata Przygotowanie: Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Natrzeć karkówkę marynatą, przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika, odstawić do lodówki na 24-48 godzin
Codziennik Kuchennyindyczego to zdecydowanie zdrowsza wersja hamburgerów i dobra propozycja na szybki obiad.Składniki:6 bułek hamburgerowych np. z TEGO przepisu850 g mielonej piersi z indyka5 łyżek startego parmezanułyżka suszonych ziół prowansalskichsól, pieprz2 pomidory2 ogórki konserwowesałatasos barbecueDo mięsa dodać parmezan i zioła prowansalskie, doprawić pieprzem, solą i dokładnie wymieszać. Uformować sześć płaskich okrągłych placków i usmażyć je na patelni
wyzwania kuchennelodówki do schłodzenia, na około 30 minut. Masa serowa: Wszystkie składniki, poza śmietaną kremówką, powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg zemleć w maszynce do mięsa przynajmniej dwukrotnie ( sera z wiaderka nie trzeba już mielić ). Żelatynę umieścić w małym garnuszku i zalać zimną wodą, tylko do jej pokrycia. Odstawić na 10 minut do napęcznienia. Do zmielonego twarogu dodać cukier puder
Opowieści z piekarnikaChociaż jestem zakochana w kuchni azjatyckiej (niektórzy nawet twierdzą, że pewnie mam już skośne oczy od takiego jedzenia
Kuchnia Prezydentowejzdjęciu) 2 pomidory 2 ząbki czosnku 3 łyżki masła klarowanego 4 łyżki oleju 3 łyżki przecieru pomidorowego 2 gałązki świeżego rozmarynu 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka oregano sól świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Mięso pokroiłam w duże kawałki. Czosnek przecisnęłam przez praskę. Igiełki rozmarynu posiekałam. Oregano zmiażdżyłam w moździerzu. Wszystko przełożyłam do miseczki, dodałam zmielony kminek, sól, pieprz
Kuchnia u KrysiPamiętam, kiedy w dzieciństwie mama pierwszy raz przygotowała kotlety z kapusty. Wyglądały jak kotlety mielone, ale stwierdziłam wtedy, że są smaczniejsze od kotletów z mięsa. I podtrzymuję tę opinię :) Proponuję podać je z ryżem lub ziemniakami i ciepłym sosem. Składniki na około 20 niewielkich sztuk: 1 średnia główka białej kapusty 2 cebule 2 łyżki masła 1 sucha bułka
Trzeci talerzostrą paprykę. Gotujemy 10 minut, po czym dodajemy 200 g nachosów. Gotujemy kolejne 10 minut, a następnie blendujemy na gładki krem. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą. 4. Przy pomocy dwóch widelców oddzielamy mięso od skóry i kości. Mięso wrzucamy na rozgrzaną patelnię, smażymy dwie minuty i dodajemy sos cukrowo-sojowy. Smażymy, mieszając, aż sos oblepi mięso. Zdejmujemy
My Culinary Artwędzonej makreli, 1 czerwonej cebuli, 1/2 papryczki chili, pęczka natki koperku, soku z 1/2 cytryny, 4 łyżek gęstego jogurtu naturalnego, czarnego świeżo mielonego pieprzu, 1 bagietki . Przygotowanie dania rozpocząłem od bardzo dokładnego obrania wędzonej makreli. Mięso ryby bardzo dokładnie oddzieliłem od skóry i kręgosłupa, a następnie pozbawiłem wszelkich, nawet najmniejszych ości. Nie jest zajęcie bardzo pracochłonne, gdyż ości(...)Pozbawione ości mięso ryby umieściłem w miseczce i tam przy pomocy widelca rozdrobniłem je do uzyskanie konsystencji pasty. Do ryby dodałem pokrojony bardzo drobno koperek, pokrojoną w bardzo drobną kostkę czerwoną cebulę oraz pokrojoną w bardzo drobną kostkę połowę pozbawionej pestek papryczki chili. Całość skropiłem sokiem z połowy cytryny, przyprawiłem niewielką ilością czarnego świeżo mielonego pieprzu, dodałem
Wyprawy kulinarneSzybkie razowe makarony z warzywami (z mięsem lub bez) to moje ulubione sposoby na pyszny, mało czasochłonny obiad :) Taki jest też ten makaron w towarzystwie aromatycznych suszonych pomidorów rukoli i kurczaka. Tego ostatniego można śmiało pominąć przygotowując wersję wege :) SKŁADNIKI (na 4 porcje - 1 porcja 550 kcal) 400 g razowego makaronu penne 1 podwójna pierś kurczaka(...)greckiego słoiczek suszonych pomidorów (150 g po odsączeniu) 1 łyżka zalewy z pomidorów 2 garście rukoli 2 łyżki tymianku - najlepiej świeżego sól, świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju z zalewy. Doprawiamy solą, pieprzem i posiekanym tymiankiem. Wlewamy jogurt i redukujemy sos na małym
Moje Kuchenne Rewelacjeskładniki : około 2 kg tylnej golonki wieprzowej pieprz mielony sól chili czosnek granulowany cebula piwo jasne około 1/2 l kilka goździków Przygotowanie : Umytą golonkę osuszyłam, skórę pokroiłam w kratkę i natarłam solą, pieprzem, czosnkiem i chili Wbiłam w mięso goździki oraz obłożyłam pokrojoną cebulą, przykryłam folią spożywczą i pozostawiłam na 2-4 godz. w chłodnym, ale nie zbyt
Proste PotrawyRośliny strączkowe są doskonałym zamiennikiem mięsa. Wpadło mi do głowy , że można by spróbować zastąpić fasolką ziarnistą część mięsa w gołąbkach ( nie ukrywam pierwotny zamysł był spowodowany tym ,że mielonego było trochę za mało ).Przygotowałam normalny farsz i dodałam odsączoną z sosu pomidorowego fasolkę. Po wymieszaniu doprawiłam. Gołąbki wyszły fantastyczne - bardzo delikatne. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnimarchewki żółtej sok z 1/2 cytryny Przyprawy : papryka słodka pieprz czarny imbir tymianek kardamon kminek rzymski mielony Filet z piersi myjemy, odsączamy, oczyszczamy i kroimy w paski. Polewamy mięso oliwą z oliwek i przyprawiamy z obu stron papryką słodką, pieprzem czarnym, imbirem i tymiankiem. Wszystkie warzywa myjemy. Marchew fioletową obieramy, ścieramy na tarce
Parowar Facetaświęta i większe okazje. Bardzo smaczne danie na rodzinny, niedzielny obiad :) 1 tuszka królika sól pieprz czarny mielony mąka pszenna 1 por olej rzepakowy do smażenia 1 liść laurowy 4 szklanki bulionu warzywnego 1 szklanka śmietanki kremówki 30% pieprz ziołowy Mięso z królika pokroić na części, natrzeć solą i pieprzem. Odstawić w chłodne miejsce na około godzinę. Królika obtoczyć
https:KKuchniaMniamwarto sięgnąć po coś innego np po taką chrupiącą sałatkę. Samo przygotowanie zajmie nam tyle samo czasu co zrobienie kanapki pod warunkiem,że mamy pod ręką gotowe mięso. Do takiej sałatki doskonale pasują wafle ryżowe i razem będą stanowić naprawdę pożywny i wartościowy posiłek. Ja wybrałam wale ryżowe z czarnuszką od Kupca ale też inne z pewnością się sprawdzą(...)sezam czarny i biały,słonecznik,pestki dyni) sos: 1 czubata łyżka jogurtu naturalnego 1/2 łyżki majonezu 1/2 ząbka czosnku sól świeżo mielony pieprz Do pudełka włożyć sałatę,pokrojone na ćwiartki pomidorki,pokrojonego ogórka i kawałki mięsa. Całość posypać ziarnami. Wymieszać jogurt z majonezem,dodać starty czosnek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Sosem można polać sałatkę
Kolorowa kuchnia Elki