Dużo pisania, mało pracy przy obiedzie a smakołyki na talerzu. Passatę pomidorową połączyłam z mięsem a potem z makaronem i danie prawie gotowe, potem tylko boczniaki
Moje Małe Czarowaniesuszonej bazylii odrobina startego sera typu parmeńskiego sól, pieprz dodatkowo do posypania natka pietruszki lub świeża bazylia sposób przygotowania Mięso wołowe drobno siekamy, nie mielimy go ponieważ mielenie, zmienia strukturę mięsa (staje się maziste i ciągliwe, a nie o to w tym przepisie chodzi), następne oprószamy je pieprzem, delikatnie solimy i odstawiamy w chłodne miejsce. Na rozgrzaną dużą
Miód i pieprzrosołu 2 średnie ugotowane marchewki 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku 1 małe jajko 70g parmezanu 2 łyżki oleju do zwilżania dłoni Sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Mięso drobiowe mielimy w maszynce razem z cebulą, czosnkiem i marchewką. Mieszamy, a jeśli trzeba doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Parmezan drobno ścieramy, najlepiej w młynku. Jajko rozbijamy i łączymy
Kuchnia w czekoladzieSkładniki: -450 g mięsa wołowego mielonego -300 g pieczarek -jedna duża cebula -pół papryki czerwonej -pół puszki zielonego groszku -torebka dowolnego sosu grzybowego -łyżka majeranku -łyżeczka granulowanego czosnku -łyżeczka keczupu -sól, pieprz do smaku -olej Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso. Dobrze wysmażone odstawiamy do ciepłego półmiska. Cebulę, paprykę i pieczarki kroimy w kostkę. Podsmażamy kolejno: cebulę
Kulinarne przemysleniajakiej wielkości kupimy bułki będzie się wiązało z faktem jakiej wielkości hamburgery będziemy robić :) Składniki 500 g dobrej jakości mięsa wołowego (u mnie niestety kiedyś zakupione w Lidlu mięso wołowe mielone i zamrożone na czarną godzinę) 2 ząbki czosnku garść natki pietruszki 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżka tabasco 1 łyżka sosu chilli 2 łyżeczki musztardy Dijon 2 łyżki(...)sosu Worcester 4 łyżki prażonej cebulki zblendowanej olej świeżo mielony pieprz, sól Dodatkowo 1 czerwona cebula 2 ogórki kiszone kilka plasterków pomidora kilka plasterków sera cheddar garść rukoli garść roszponki Sos z tego przepisu Składniki na sos łączymy ze sobą i odstawiamy do lodówki by smaki się przegryzły. Mięso odsączamy jeśli oczywiście mieliśmy zamrożone z nadmiaru wody
Piekielna Kuchnia PatiPo czwartkowych azjatyckich warsztatach i pysznościach, jakie tam jadłam postanowiłam również rodzinę nakarmić szybka chińszczyzną. Wykorzystując dostępne w mich szafkach składniki zrobiłam szybki makaron z mięsem
Bernika - moj kulinarny pamietnikCalibri",sans-serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} 600g mięsa wieprzowego, mielonego 400-500g białej kapusty 100 g ryżu 3 litry wody 2 -3 duże cebule 3 średnie marchewki 2 małe pietruszk i kawałek selera 1puszka pomidorów krojonych Dawtona(...)sól do smaku ½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu szczypta pieprzu cayenne cukier do smaku olej do smażenia Wykonanie: Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pietruszkę, seler oraz marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, kapustę poszatkować niezbyt drobno. W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i podsmażyć ją do lekkiego zrumienienia. Dodać mięso, wymieszać, smażyć około 5 minut
W garach u GosiTe paszteciki z pewnością przypadną do gustu wielu z was. Jeżeli macie wątpliwości co do farszu, możecie go zastąpić jakimś innym, bardziej tradycyjnym. Chociaż moim zdaniem
Polska Zupamączystych ziemniaków 100 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka sól 500 g mielonej wieprzowiny 1 cebula 1 jajko 4 ząbki czosnku majeranek pieprz czarny pieprz ziołowy staropolski sól Połowę ziemniaków ugotować i utłuc dokładnie Resztę zetrzeć na drobnej tarce i wycisnąć przez ściereczkę. Wyciśnięty płyn odstawiamy na kilka minut, a potem zlewamy, zostawiając na dnie odstałą(...)skrobię. Dodać skrobię do ziemniaków razem ze startymi ziemniakami. Dodać mąkę i mąkę ziemniaczaną, jajka, dodać do smaku sól i zagnieść miękkie ciasto. Mięso wymieszać z drobno posiekaną cebulką i czosnkiem dodać majeranek, sól i pieprz do smaku. Z ciasta formować placek, nadziewać mięsem i formować owalne kluchy. Gotować partiami w osolonym wrzątku ok. 10 minut. Podajemy okraszone skwarkami
Gotowanie jest łatwemięsa gulaszowego 2 czerwone papryki 300 g pieczarek 1 duża cebula pikantne papryczki chilli 2 łyżki mielonej papryki liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz Na początki mięso obtaczamy w mielonej papryce i doprawiamy solą i pieprzem. A następnie podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. W tym samym czasie w garnku, w którym będziemy robić zupę podsmażamy - na łyżce masła(...)miękkości drobno posiekaną cebulę. Pieczarki kroimy na plasterki i dodajemy do cebuli. Podsmażamy jeszcze 10 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, usmażone wcześniej mięso i zalewamy pomidorami z puszki. Dodajemy bardzo drobno posiekane papryczki chilli. Ilość zależy od indywidualnych preferencji, ja dałem 3 sztuki i zupa naprawdę nieźle trzepała :) Madzia twierdziła, że za ostra dla niej. A ja twierdziłem
Marder&Marder Manufacture3 udka 2 kromki chleba 1 jajko 3 łyżki mąki jaglanej sól pieprz pieprz ziołowy 1 łyżka kaparów 1 mała cebulka garść natki pietruszki sos pieczeniowy
Gotowanie jest łatweolej do przesmażenia kapusty woda do podlewania sól, pieprz do smaku 1. Sparzoną cebulkę kroimy w kostkę i dusimy na patelce. Następnie połowę z niej dodajemy do mięsa i mielimy razem z nim. Doprawiamy solą i pieprzem. 2. Ziemniaki formujemy w taki kopczyk i dzielimy na 4. Jedna część (1/4) wyjmujemy, to miejsce puste uzupełniamy mąką ziemniaczaną, wbijamy całe(...)minut. Na sam koniec duszenia możemy kapustkę lekko zrumienić wtedy będzie miała lepszy smak. Gotowa odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Na jakieś 10 minut. Następnie mieszamy ją z mięsem i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku sola i pieprzem. 4. Z gotowego ciasta odrywamy kawałki, formując placki, na powstałe placki nakładamy farsz. Zalepiamy szczelnie i tak postępujemy aż do wykończenia ciasta
Gotowanie...to proste !Na moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję
Pysznosci Babci Basimleka 2 łyżeczki drożdży instant 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka oliwy 250 g mąki pszennej chlebowej 1/2 łyżeczki soli farsz mięsny na 2 placki: 250g mięsa wołowego mielonego 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 łyżeczka papryki wędzonej ( dałam ostrą) 1 - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki oliwa farsz serowy na 2 placki(...)godzinę lub na tak długo, aż ciasto podwoi swoją objętość. Wstawiłam miskę do piekarnika z włączoną żarówką. Przygotować farsz mięsny. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Dodać cebulę i mięso, smażyć, mieszając i rozdrabniając jak najbardziej mięso, przez ok 5 - 6 minut. Doprawić solą, pieprzem, wędzoną papryką i pietruszką. Pozostawić do wystygnięcie. Farsz serowy: Drobno poszarpać mozarellę, dodać pokruszoną fetę, wymieszać
Stare Garycałe jajko + 1 białko - 60g drożdży świeżych - 50ml oliwy z oliwek lub innego płynnego tłuszczu - 400ml mleka - łyżeczka soli - łyżeczka cukru Składniki na farsz: - 600g mięsa wołowego mielonego (np. udziec, łopatka) - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - papryka czerwona - pół puszki kukurydzy - pół puszki fasoli czerwonej - lampka czerwonego wytrawnego wina - pół szklanki przecieru pomidorowego - tłuszcz do smażenia(...)ciepłe miejsce na około godzinę. Po zrobieniu ciasta możemy się wziąć na farsz. Cebulkę i paprykę drobno pokroić i podsmażyć na maśle klarowanym lub innym tłuszczu. Dodać zmielone mięso, dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz przyprawy. Smażyć chwilę po czym zalać czerwonym winem i dusić przez 20 min. Po odparowaniu alkoholu dolać przecier pomidorowy i dusić jeszcze kilka
Zgrabne Gotowanie