przepisy z mięsa mielonego - 1000 przepisów (strona:31/67)

Galantyna z kurczaka z marchewką i zieloną pietruszką 1083

lotkach skrzydełek, podcinamy dookoła skórę. Cała czynność nie jest zbyt skomplikowana ani trudna, wystarczy kilka-kilkanaście minut skupienia.Kiedy skóra będzie już zdjęta, odkrawamy mięso od kości i mielimy je.Zmielone mięso doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, majerankiem. Dokładnie wyrabiamy. Dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę i pokrojoną w kostkę (dowolnej wielkości) ugotowaną marchewkę. Łączymy wszystko dokładnie, lecz delikatnie, żeby

Codzienna kuchnia niecodzienna
Baton wieprzowy gotowany 144

parze. SKŁADNIKI: 40 dag mięsa wieprzowego z łopatki 2 ząbki czosnku sól do smaku (ok. 1 łyżeczki) pieprz czarny do smaku 2 łyżki majeranku 50 ml wody PRZYGOTOWANIE: Mięso wieprzowe mielimy w maszynce do mięsa na grubszych oczkach. Mięso przekładamy do miski, 2 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę  i dodajemy do mięsa, dodajemy 2 łyżki majeranku, doprawiamy solą i świeżo

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mięsiwo w słoiku 9451

szynka, boczek surowy) = 14 słoiczków 500ml Na każdy kilogram mięsa po : 19g soli peklującej ( można również zastąpić ją zwykłą solą kuchenną, niejodowaną ale mięso nie będzie już tak ładnie różowe) , 6g majeranku, 4g świeżo mielonego czarnego pieprzu, 100ml zimnej wody, spory ząbek czosnku- przepuścić przez czosnkownik lub drobno pokroić. Na całą porcję mięsa 1 łyżeczka gorczycy, 6 kulek(...)mielę razem z pieprzem, 2 płaskie łyżeczki cukru pudru Przygotowanie: Z mięsa usuwam wszelkie twarde skóry, chrzęści (wszystko to czego nie chcę w moim słoiczku)   1/3 mięsa tego bardziej tłustego mielę maszynką na szarpaku ( to takie 3 duże oczka na sitku do mielenia) pozostałą część kroję w kostkę mniej więcej 3x3cm. Całość   mięsa mieszam z dodatkami,   dokładnie

W garach u Gosi
Kotlety mielone z ajwarem z grilla 278

Sezon na grilla trwa, dlatego postanowiłam zrobić inne niż zazwyczaj kotlety mielone, bo mielone z grilla wzbogacone smakiem bałkańskiej pasty, czyli ajwaru. Mięso lekko pikantne, soczyste, mega pyszne. Takie obiady mogłabym jeść codziennie.   Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
MIELONE ZRAZY Z WARZYWAMI 118

wędzonego bułka tarta do panierki olej do smażenia Wykonanie: *Mięsa mieszamy ze sobą, doprawiamy solą, pieprzem, mieloną papryką i dość obficie majerankiem, dodajemy bułkę tartą, dobrze wyrabiamy. * Cebulę kroimy w półplasterki, resztę warzyw kroimy w słupki. * Bierzemy porcję mięsa ( jak na kotleta mielonego). Spłaszczamy na dłoni. Smarujemy musztardą, kładziemy plaster boczku , na to wykładamy po kilka sztuk(...)każdego warzywa-wykładamy na środek, boki pozostawiamy puste. Po nałożeniu farszu formujemy zraz. Tak postępujemy z całym mięsem. Wszystkie zrazy obtaczamy w bułce tartej, smażymy na mocno rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.  *Po usmażeniu zrazy przekładamy do wrzącego bulionu, do którego dodajemy listek, ziele, doprawiamy do smaku solą. W takim wywarze gotujemy na wolnym ogniu 10 minut

Z Majeczką w kuchni
Pulpeciki z indyka w sosie koperkowym 167

Składniki: 1/2 kg mięso z udek indyka 1 czerstwa bułka 1/2 cebuli 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki posiekanego

czarrna od kuchni
Hamburgery według przepisu Magdy Gessler 723

hamburgerów w jednym z odcinków „Kuchennych rewolucji”. Poniżej odtworzyłyśmy skład tych przypraw. Wszystkie zmieszałyśmy w moździerzu i dodałyśmy do mięsa. Kotlety wyszły wyśmienite, a hamburgery zniknęły w mgnieniu oka. Ilość porcji: 6 Składniki: Na hamburgera: 500g mielonej wołowiny 1 jajko 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 świeża papryczka chili ½ łyżka kolendry ½ łyżka imbiru w proszku 4 łyżki oleju Odrobina(...)stole ręką, rozcinamy i wysypujemy pestki. Kroimy drobno i dodajemy do przypraw. Ząbek czosnku obieramy i rozgniatamy, również dodajemy do przypraw. Całość jeszcze chwile ucieramy i dorzucamy do mięsa. Cebulę bardzo drobno kroimy i dorzucamy do miski. Dodajemy również jajko. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Formujemy hamburgery i smażymy na natłuszczonej patelni grillowej. W między czasie rozkrajamy bułkę i podpiekamy chwilkę

Kolizje Smaków
Najlepsze amerykańskie hamburgery 165

jest rzadkością w tych serwowanych w knajpach, gdzie dominują sałatki i rozmaite sosy odwracające naszą uwagę od smaku „mięsa”. Zdecydowanie polecam !!!   Najlepsze amerykańskie hamburgery Składniki na 4 burgery: ·        400 g dobrej jakości mielonej wołowiny (używam  polędwicy) ·        ½ cebuli drobno posiekanej

Mania Gotowania
Pierogi z mięsem gotowanym 221

Co jakiś czas dopada mnie problem tzw mięsa z rosołu, zwłaszcza gdy poza kurzyną do zupy trafił jakiś niezły kawał wołowiny. Takie pierogi to naprawdę dobry

Stare Gary
Chińszczyzna z mieloną wołowiną 218

Nie macie pomysłu na szybki obiad w azjatyckim niepowtarzalnym stylu to spróbujcie zrobić te szybką wołowinę. Obiecuje wam że nie zajmie wam to więcej czasu niż

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Schab po Madziarsku 275

łyżeczka ostrej wędzonej papryki - 1 łyżeczka soli wędzonej - pieprz czarny mielony - olej 1. Mięso myjemy i kroimy w kostkę, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju. Warzywa kroimy w kostkę lub w paski, zostawiamy duże niedbałe kawałki.  2. Do mięsa dodajemy dwa rodzaje papryki mielonej oraz sól, dokładamy cebulę oraz pieczarki i razem smażymy. Następnie dodajemy paprykę(...)podlewamy wszystko wodą tak aby płyn przykrył warzywa, chwilę razem dusimy i dodajemy fasolkę oraz pomidory. 3. Uzupełniamy wodę, która odparowuje, dodajemy ajvar i pieprz. Gdy mięso jest miękkie nakładamy danie  z ziemniakami ugotowanymi w całości (można w łupinach) lub z pajdą domowego chleba

Apetyczna babeczka
Kotlety mielone grzybowe z biszkoptami 185

Co zrobić gdy zabraknie wam bułki tartej a wy macie wszystko przygotowane na kotlety mielone? I nic co praktycznie mogłoby jązastąpić ani płatków owsianych, otrębów

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Szynka z Ryżem 179

Szynka z Ryżem Wychodzi 5 takich porcji : 100 g mięsa, 80 g ryżu, 100 g warzyw    Przepis:     CZYTAJ DALEJj >>>

Sylwetka Od Kuchni
Hamburgery wg Julii Child z grilla 150

Kolejny przepis Julii wzięty na tapetę to hamburgery. Jej recepturę ograniczam tylko do przygotowani samego mięsa, dodatki to inwencja każdego z was. Jej hamburgery różnią się

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Studzianina, studzienina, studzielina – kuchnia podkarpacka 156

ziaren czarnego pieprzu sól i pieprz mielony do smaku Mięso powinno być opłukane i osuszone. Nóżki trzeba dokładnie oczyścić. Jeśli jest na nich szczecina opalamy ją nad palnikiem gazowym, zeskrobujemy pozostałość nożem i dokładnie myjemy. Mięso i nóżki wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą jakieś 2 cm nad powierzchnię mięsa. Garnek ustawiamy na średnim palniku i zagotowujemy wywar(...)ogień, częściowo garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy mięso około 20 minut. Kontrolujemy, żeby żaden kawałek mięsa na dłużej nie pozostawał ponad powierzchnią wywaru. Po 2,5 – 3 godzinach, kiedy mięso jest prawie miękkie, solimy je (około 2 płaskich łyżek), dodajemy obraną marchewkę i pietruszkę oraz liść laurowy, ziele angielskie, i ziarna pieprzu. Mięso gotujemy dalej około 60 minut. Na kilka

Trzeci talerz
Mięsno-ziemniaczane pulpeciki z sosem gorgonzola 140

Cześć :)Tym razem zapraszam Was na pyszny obiad składający się z małych pulpecików z mięsa i ziemniaków w sosie na bazie sera gorgonzola!Danie jest przepyszne

Pora coś zjeść