wygodnie ująć w dłoni. Nazwa odnosi się raczej do kształtu niż nadzienia, gdyż cygara mogą być napełniane zarówno serem i ziołami, serem ziemniakami i natką pietruszki, jak i mielonym mięsem czy szpinakiem. Ciekawostką jest, że nazwa kalem böreği została wymyślona dopiero w 2011 roku przez pewną turecką organizację, aby uniknąć nawiązywania do palenia. Mi jednak określenie "cygara" podoba się
Chilli Czosnek i Oliwaorganizmie. Dodane do porannej owsianki sycą i oczyszczają organizm ze złogów i toksyn. Rodzynki wykorzystałam do : Chelsea buns Śliwki wykorzystałam do : Mufinki ZPolędwica z suszonymi owocami Zrazy z mięsa mielonego w skórkach drobiowych Morele wykorzystałam do: Gulasz wieprzowy Polędwica z suszonymi owocami
Moje domowe kucharzenieCiekawym i kolorowym sposobem na obiad jest papryka faszerowana. Nie wymaga też wiele pracy. Paprykę można nadziać mięsem mielonym z ryżem (tak jak gołąbki), albo dowolnym innym farszem (może nie ryzykowałbym kiszonej kapusty). Poniżej papryka faszerowana ryżem z warzywami. Składniki: opakowanie mrożonych warzyw (ja użyłem mieszanki chińskiej) 1 woreczek ryżu koncentrat pomidorowy olej do smażenia przyprawy: sól, pieprz, cukier
Gotuj z Misiemmuszę koniecznie zużyć i tak powstał świetny przepis na... Makaron w sosie pomidorowo-warzywnym z klopsikami porcja dla 4-5 osób Do klopsików będziemy potrzebować: 400 g mięsa mielonego (u mnie z kurczaka) 1 jajko 4 łyżki bułki tartej + trochę do obtoczenia 1,5 ząbka drobno posiekanego czosnku ok. 150 g koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, kolorowy pieprz
Ratunku obiadprzepisu na opakowaniu i polać sosem. Posypać startym żółtym serem. Ogólnie oceniam danie jako dość lekkie, pewnie z uwagi na tuńczyka, który jest zdecydowanie bardziej delikatny niż mięso mielone. Sos jest niezłym uzupełnieniem dania, tak jak wcześniej napisałam, jest zdecydowanie lepszy niż większość półgotowych produktów. "Pomysł na..." jest dobrą propozycją na szybki obiad, gdy nie mamy wielu składników
Pasja Smakuprzyrządzona z pokrojonych w cząstki składników w gęstym pomidorowym sosie. Może być daniem tylko z warzyw, a może mieć elementy mięsne jak kiełbasa, boczek a nawet klopsiki z mięsa mielonego. Ja leczo jadam jako samoistne danie z dodatkiem chleba czy bułki, szczególnie latem i jesienią, kiedy warzywa są w przystępnej cenie. Tak przyrządzone leczo, ale bez dodatku kiełbasy
Bernika - moj kulinarny pamietnikCiąc na małe części 2,5 cm i widelcem od góry odgniatac jego pazurki :) Całosc gotowac w wodzie osolonej od wypłynięcia 2-3 minuty. Pulpety: ok. 40 dag mięsa mielonego wieprzowego cebula 2-3 łyżki bułki tartej 1 jajko Cebulkę drobno pokroic i wszystkie składniki ze soba połączyc , aby powstała jednolita masa. Doprawic do smaku pieprzem i solą
Słodkości i nie tylkopropozycja na syty obiad. Pierwszy raz jadłam w takim wydaniu i nie ostatni. Polecam wypróbowac przepis bo naprawdę warto.Składniki: dla 4 osób 4 cukinie cebula 60 dag mielonego mięsa 30 dag ryżu 300 ml bulionu 2 pomidory 2 łyżki masła i 2 łyżki mąki ok 2 szkl. mleka gałka muszkatałowa sól i pieprz olej Sposób
Słodkości i nie tylkododatkowe atuty to nieskomplikowana receptura i bardzo szybkie wykonanie - co przykładowo różnicuje go od dojrzewającego przez 10 dni schabu w skarpecie - Przetestujcie:) Klops z warzywami Składniki: 1 kg mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego lub drobiowego) 1- 1,5 szt świeżej papryki (w tym rozdaniu użyłam po połowie czerwonej, żółtej i zielonej) 2 średnie marchewki 1 cebula 2 jajka
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałasię co to jest, próbowałam gdzieś u znajomych, ale jakoś nie przypadło mi do gustu. Okazało się, że są różne rodzaje: z serem, z szynką, z grzybami, z mięsem mielonym... i nie każde mi smakuje. Próbowałam różnych, ale to tortellini z szynką podbiło moje serce i takie właśnie znalazło się w tej sałatce ;) Składniki: pół opakowania tortellini
Czerwona PorzeczkaLegenda głosi,że pierwszy przepis na Chili con carne (hiszp.chili z mięsem)otrzymała hiszpańska zakonnica Maria z Agredy, która w czasie wizji, opuszczała swoje ciało a Jej duch udawał się za Atlantyk, aby krzewić chrześcijaństwo wśród Indian. Pod czas jednej z tych "wypraw" duch Marii-otrzymał przepis na Chili con carne. Obecnie tradycyjna potrawa kuchni Tex-mex-czyli wszystkie chwyty(...)dużej patelni, na oliwie, zeszklić drobno pokrojoną cebulę, posiekany czosnek, dodać papryczki, paprykę w proszku, oregano i kumin. Podsmażać przez minutę, uważając,żeby nie przypalić. Następnie dodajemy mielone mięso-staraj się,żeby mielone nie posklejało się.Podsmaż mięso Następnie dodaj pomidory (jeżeli świeże-to sparz, obierz ze skórki, usuń gniazda i pokrój w kosteczkę)oraz koncentrat
Kopystką po garachłyżeczki mielonego kminku i przyprawy do gyrosa cebula ORAZ : bułka tarta olej do smażenia WYKONANIE : Cebulę kroimy na małą kosteczkę i podsmażamy. Z mięsa usuwamy żyły, kości i błony. Mielimy razem z cebulką. Chleb moczymy w mleku, odciskamy i dodajemy mięso, jajko, przyprawy oraz odrobinę bułki tartej, jeśli masa jest za bardzo kleista. Formujemy duże kotlety i mocno
Pani na deserzwykłej mąki) 2 szklanki mleka 1 łyżka oleju Sól Margaryna lub masło (do smażenia) Na farsz: 0,5 kg ziemniaków 0,25 kg sera półtłustego (opakowanie) Cebula Przyprawy: świeżo mielona sól, pieprz biały Do podania proponujemy: 200g boczek surowy wędzony Cebula Ziemniaki obieramy i umieszczamy w misce z osoloną wodą. Gotujemy do miękkości. Cebule obieramy i siekamy w kosteczkę(...)zbyt rzadkie podsypujemy mąką. Na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu smażymy naleśniki. Nam wyszło 8 naleśników. Ugotowane ziemniaki wraz z podsmażoną cebulką i serem mielimy w maszynce do mięsa. Podczas mielenia doprawiamy solą (niewiele jeśli ziemniaki już były solone) oraz pieprzem. Jeśli nie posiadamy maszynki do mięsa farsz można ugnieść praską do ziemniaków. Usmażone naleśniki smarujemy farszem i zawijamy ruloniki
Kolizje Smakówgrzybów suszonych 1 szklanka mleka lub wody Wykonanie Krok1 . Grzyby moczymy i gotujemy. Kajzerki namaczamy w mleku.Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym Krok 2 Mięso i wyciśniętą bułkę mielimy . Cebulę bardzo drobno siekamy , pietruszkę również Krok 3 , Wszystkie składniki w rzucamy do miski ,dodajemy przyprawy , jajka i bardzo dokładnie mieszamy ( masa musi być kleista) Krok
Eli Gotowaniesobie równych. Polecam! Sajgonki Składniki na około 15 sztuk: 1/3 cebuli czerwonej 1/2 marchewka 1/2 łyżeczki świeżego imbiru 1 ząbek czosnku 200 g drobno zmielonego mięsa (pół na pół mielonej wołowiny np. udźca i szynki wieprzowej ) 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka sosu sojowego ciemnego ½ łyżeczki przyprawy 5 smaków 5 cm kawałek cebulki dymki(...)malutką kosteczkę (około 4 mm). Liście kapusty pekińskiej oraz cebulkę dymkę drobno siekamy. Czosnek i imbir siekamy drobno. Cebulkę, czosnek i imbir podsmażamy na patelni, dodajemy do niej mięso i smażymy przez około 5 minut. Przyprawiamy sosami sojowymi, przyprawą 5 smaków. Dodajemy marchewkę, smażymy przez około 4 minuty. Następnie dodajemy grzyby mun, kapustę i pędy bambusa. Smażymy jeszcze
Mania Gotowania