przepisy z mięsa mielonego - 1000 przepisów (strona:20/67)

Pappardelle z ragu z baraniny 203

owieczki pasą się samodzielnie, swobodnie i bezstresowo na polach i łąkach ;) Dlatego też d ziś postanowiłam przygotować ragu z baraniny wg włoskiej kuchni Nigelli. Ten pomidorowy sos z mielonym mięsem baranim okazał się być po prostu fantastyczny, aromatyczny i lekko słodki w smaku. Jednym słowem pychotka i gorąco ją wszystkim polecam!  Składniki : duży ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonej(...)mięty 1 łyżeczka suszonego oregano 0,25 łyżeczki płatków chili 1 cebula 250g mielonej baraniny puszka krojonych pomidorów (400g) 2 łyżeczki żurawiny 1 łyżeczka sosu Worcestershire szczypta soli, czarny pieprz 150g makaronu pappardelle parmezan Przygotowanie : Na dużej patelni lub w rondlu z grubym dnem rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodać miętę, oregano i płatki

Codzienne Gotowanie
Domowy pasztet 177

wysypania formy sól, pieprz, słodka papryka zioła prowansalskie Wykonanie: Wątróbkę sparzamy wrzątkiem. Mięso razem z warzywami (marchewka i pietruszką) dotujemy do miękkości. Po ugotowaniu przekręcamy przez maszynkę do mielenia mięsa: mięso, wątróbkę, marchewkę i pietruszkę, cebulę, boczek i paprykę. Dodajemy 2 jajka oraz bułkę tartą. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami. Całość dokładnie wyrabiamy. Można podlać odrobiną wywaru, którą

Olga Piecze i Gotuje
Cukinia nadziewana kuskusem i mielonym z indyka 237

proporcje na oko ( dla twego też zastąpiłam ryż kuskusem bo gotowanie 2 łyżek ryżu przekracza moje granice cierpliwości). Czas: 1 godzina Składniki: 1 mała cukinia 3  łyżki mielonego mięsa z indyka lub kurczaka 3 łyżki suchego kuskusu 1 mała cebula sól do smaku pieprz mielony do smaku maggi w płynie do smaku Jarzynka lub podobna przyprawa

Buniabaje w kuchni
Cannelloni w sosie z ricotty 150

Składniki: 400 g mięsa mielonego wołowego 3 łyżki oleju cebula ząbek czosnku puszka krojonych pomidorów ok. 20 rurek cannelloni 250 g sera ricotta 375 ml mleka 6 łyżek startego sera typu parmezan suszone oregano szczypta mielonej słodkiej i ostrej papryki sól i pieprz Sposób przygotowania: Na dużej patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso. Cebulę i czosnek obieramy

Różne smaki w kuchni
Paluszki Fatimy 168

wody - płaska łyżeczka soli Przygotowanie ciasta: Zagniatamy podane składniki do konsystencji ciasta chlebowego. Przechowujemy pod wilgotną ściereczką, żeby nie wyschło przed uformowaniem Paluszków. Składniki na farsz: - 450 gram mięsa mielonego wieprzowo-wołowego (tradycyjnie - baranina) - 2 cebule - 4 jajka - 2 pęczki zielonej pietruszki - 1/2 pęczka mięty - 1/2 pęczka kolendry - 1 łyżeczka mielonego kminku - 1 łyżeczka ostrej, mielonej papryki - 1 łyżeczka mielonego cynamonu - sól - 100 gram masła - 150 mililitrów oliwy Przygotowanie farszu: Zioła i cebulę szatkujemy. Łączymy z mięsem. Doprawiamy kminkiem, papryką i solą. Odstawiamy na godzinę. Rozpuszczamy na patelni masło i zasmażamy na nim mięso. Po około 10 minutach wbijamy jajka, dodajemy cynamon i mieszamy przez następne 3 minuty.  Ciasto rozwałkowujemy możliwie cienko

Życie zamknięte w smaku
Makaron na obiad zawsze się sprawdzi 159

szybki obiad jest jak znalazł dla ciebie i twojej rodziny. Zrób makaron z sosem pomidorowym z mielonym mięsem. Makaron można przyrządzić na tysiąc smacznych dań. Tradycyjny sos bolognese można podać z oliwkami. Sos boloński to moja deska ratunkowa. Mała porcja mielonego i makaron na obiad to szybka alternatywna dla zabieganej matki wariatki jak ja. Makaron na obiad(...)smaku 1 łyżka oliwy 2 łyżki natki pietruszki, opcjonalnie 3 łyżki parmezanu do posypania 300 g świeżego makaronu fettuccine Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj zmielone mięso i smaż aż przestanie być czerwone. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojoną bazylię i pomidory. Dopraw sos solą i pieprzem, wlej bulion i gotuj przez 25 minut. Ugotuj makaron aldente

codojedzenia
Szaszłyki z mięsa mielonego owinięte boczkiem 374

Mielone na patyku owinięte boczkiem - w sam raz na trwający nadal sezon grillowy:). Jeśli nie mamy grilla, możemy zrobić je w piekarniku, będą równie smaczne.  500g mięsa mielonego 300g wędzonego boczku w plastrach 1 cebula 2 ząbki czosnku   1 jajko 1 kajzerka 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej sól, pieprz(...)drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Kajzerkę moczymy w ciepłej wodzie, kiedy zmięknie odciskamy.  2. Wszystkie składniki i przyprawy zagniatamy razem do powstania gładkiej, lepkiej masy.  3. Mięsem oblepiamy patyczki, owijamy plastrami boczku. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut lub grillujemy

Szefowa kuchni
Duszony ryż z mięsem i marchewką 173

szklanką surowego ryżu można obdzielić trzyosobową rodzinę. Marchewka dodaje słodyczy daniu zaś natka, którą jest posypane wspaniale odświeża kubki smakowe. To ciepłe dnie polecam wszystkim zabieganym. - 35 dag mięsa mielonego ( u mnie z łopatki ) - 2 marchewki - 1 duża cebula - 1 szklanka ryżu - woda ( tyle ile wchłonie ryż ) - 3 łyżki oleju - świeżo mielony pieprz ( 1 łyżeczka ), czerwona słodka(...)mięso - ściąć je jednocześnie rozbijając grudki widelcem. Delikatnie posolić. Dodać surowy ryż, delikatnie go zeszklić pilnując aby każde ziarenko było obtoczone smakiem warzyw i mięsa. Zalać do równości ryżu wodą. Przykryć. Dusić na średnim ogniu do momentu wchłonięcia wody przez ryż. Dodać ok, 100 ml wody, ponownie przykryć. Powtórzyć proces do momentu aż ryż będzie miękki. Doprawić pieprzem, mieloną

kawawszklance
Pomysł na obiad - pulpety z ziemniakami i sałatą 186

Pomysł na smaczny i pożywny obiad, czyli pulpety z ziemniakami i wiosenną sałatką. Składniki na pulpety (około 8 sztuk): - 0,4 kg mięsa mielonego - 2 jajka - ser zółty - curry - sól  - pieprz - rozmaryn - szczypiorek - natka pietruszki Przygotowanie : Pokroić ser żółty w kostkę. Mięso rozrobić z jajkami. Następnie dodać ser, posiekany szczypiorek i pietruszkę. Doprawić przyprawą curry, solą

Kuchenne innowacje
INDYCZE KLOPSIKI W SOSIE POMIDOROWYM 188

koperek sól, pieprz odrobina słodkiej papryki Na sos: bulion warzywny ziele angielskie liść laurowy przecier pomidorowy łyżka mąki 2 łyżki śmietany 12% sól pieprz odrobina cukru koperek Wykonanie:Mięso z indyka mielimy razem z cebulą, przekładamy do miski. Wbijamy jajko. Dodajemy 2 łyżki bułki tartej oraz 2 łyżki wody. Przyprawiamy solą,pieprzem,papryką. Dodajemy posiekany koperek. Wyrabiamy dokładnie, aby masa

Walijskie Pichcenie
Litewskie kołduny na maśle 198

tylko gotowane, a na talerzu występują z dużą ilością masła. Od dziś jestem ogromną fanką tej właśnie wersji, a dodatkowo posypuję je szczypiorkiem i pietruszką. :) farsz: 400g mielonego mięsa wołowego 5 dużych łyżek stałego tłuszczu zwierzęcego (u mnie wytopionego z gęsiny) 4 łyżki majeranku 2 ząbki czosnku 1 płaska łyżka soli świeżo mielony czarny pieprz ciasto(...)Ugniatamy ciasto około 20 minut, by było gładkie i lśniące, a następnie odkładamy na blat, przykrywamy miską i pozostawiamy na pół godziny, by odpoczęło. W tym czasie przygotowujemy farsz. Mięso przekładamy do miski, dodajemy tłuszcz. Wsypujemy przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek roztarty z solą. Wyrabiamy masę kilka minut łyżką i odstawiamy na kwadrans. Ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą

Kuchenna Kontrrewolucya
Kotlety mielone ze szpinakiem 164

którzy szpinaku nie znają , albo nie lubią mam dzisiaj propozycję na kotlety mielone ze szpinakiem. Szpinak nie tylko bardzo fajnie smakuje w kotletach to jeszcze pięknie wyglądają jego zielone kawałki w mięsie :) Aż chce sie jeśc :) Polecam.Składniki dla 4-6 osób: 50 dag mięsa mielonego wieprzowego kajzerka ząbek czosnku cebula 10 dag mrożonego szpinaku łyżeczka masła(...)jajko 3/4 szkl. tartej bułki olej sól , pieprz Kajzerkę moczymy w zimnej wodzie , odciskamy.Cebulkę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Liście szpinaku podsmażamy przez chwilkę na maśle.Mięso mieszamy z cebulką , czosnkiem , szpinakiem, otrębami , jajkiem i przyprawami do smaku.Z masy formujemy kotlety , obtaczamy w bułce tartej i smażymy

Słodkości i nie tylko
LUNCH BOX 166

SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 łyżka lubczyku 1 łyżka czosnku 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 1 łyżeczka papryki wędzonej 1 łyżka oleju rzepakowego kopytka ---> przepis znajdziesz tutaj duża garść szpinaku 1/3 marchewki PRZYGOTOWANIE: Mięso należy wymieszać z przyprawami. Do misy multicookera wlewamy olej. Nastawiamy program FRY MEAT i czas 30 minut. Przekładamy rozdrobnione

ClauditteMissCooking
Chińskie pierożki z wieprzowiną i krewetkami 230

gamą wypełnienia od nadzienia mięsnego, przez warzywne, aż do słodkich bułek deserowych.   Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki gorącej wody szczypta soli Farsz: 500 g mielonego mięsa wieprzowego 250 g krewetek 2 łyżki tartego świeżego imbiru pęczek szczypiorku, drobno posiekany 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego świeżo(...)mielony pieprz Sos do maczania: 1/4 szklanki sosu sojowego 1,5 łyżki octu ryżowego 1/2 łyżki tartego imbiru 1 łyżeczka sezamu Przygotowanie: Ciasto:  Z podanych składników zagniatamy ciasto, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut. Farsz:  Zamrożone krewetki należy wcześniej rozmrozić i oczyścić. Tak przygotowane

Smakowity Blog Kulinarny
Pulpeciki z indyka w sosie śmietanowo-koperkowym 188

bazylii 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki tymianku Składniki na sos: 3 gałązki pęczka koperku 1/4 szklanki śmietanki 30% 1 łyżeczka mąki szczypta soli szczypta majeranku Mięso mielimy w malakserze i dodajemy resztę składników Formujemy niewielkie pulpeciki Przekładamy do garnka i zalewamy wodą w ilości, która przykryje mięso Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem

Szczęśliwa kuchnia