przepisy z mięsa mielonego - 1000 przepisów (strona:23/67)

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną 146

przygotować cukinię w zdrowszej wersji. Do faszerowania użyłam kaszy jaglanej, marchewki, cebuli i piersi z kurczaka. Danie warte wypróbowania :) Jeżeli jesteście smakoszami mięsa to spróbujcie przygotować cukinie z mięsem mielonym (przepis tutaj ).  Składniki na porcję dla 2-3 osób: 3 średniej wielkości cukinie 1 duża pierś z kurczaka 100 g kaszy jaglanej (1 woreczek) 1 marchewka 1 cebula(...)starty żółty ser sól, pieprz zioła do drobiu olej Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Całość polać 1 łyżką oleju i wszystko ze sobą wymieszać. Cukinię umyć, przekroić na pół i wydrążyć miąższ. Należy robić to delikatnie (np. za pomocą łyżeczki), aby nie przedziurawić cukinii. Uwaga: wydrążony miąższ nie będzie potrzebny do tego dania

Ugotować
Tortillo Burrito Mexico po mojemu :D 131

Składniki na tortille: 4 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki wody ( najlepiej butelkowej lub przegotowanej) 1 łyżeczka soli Składniki na burrito: 500 g szynki wieprzowej (mielonej) 1 opakowanie oliwek 250 g kilka ogórków kiszonych 2 duże cebule 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasolki czerwonej 1/2 kostki masła 500 g pieczarek 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki zielonej(...)Możemy także użyć grilla elektrycznego. Ja wybrałam formę zawijania jak na krokiety. Przygotowanie farszu: Na rozgrzaną patelnie z dodatkiem oliwy wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka i mięso mielone.  Na drugiej patelni dodajemy posiekane pieczarki i papryki. Smażymy aż warzywa wypuszczą wodę i odcedzamy. Odsączone warzywa dokładamy do patelni gdzie mamy mięsko

ClauditteMissCooking
Klopsiki w sosie koperkowym z kaszą gryczaną 176

dzieciństwa to klopsiki w sosiku. Tradycja robienia i jedzenia trwa do dzisiaj :) zarówno w sosie koperkowym jak i pomidorowym. Dzisiaj wersja z sosem koperkowym. Pycha :)Składniki- 40 dag mięsa mielonego wieprzowego ( z łopatki )- 1 średnia cebula- 1 jajko- 1 bułka sucha ( kajzerka)- 3 łyzki bułki tartej- pęczek koperku- pieprz, sól- litr bulionu drobiowego- ziele angielskie , liśc laurowy, pieprz(...)łyżka mąki pszennej- 1 łyzka masłaDo miski wkładamy zmielone mięso, namoczoną kajzerkę (odciśniętą z wody) Wbijamy całe jajko , dodajemy drobno pokrojoną  cebulkę i sypiemy 3 łyżki bułki tartej. Wyrabiamy na jednolitą masę i przyprawiamy pieprzem i solą do smaku.Z powstałej masy tworzymy kuleczki , obtaczamy w mącę i podsmażamy na rozgrzanym oleju i przekładamy do odzielnego naczynia.Aby powstał pyszny kremowy

Słodkości i nie tylko
Burger z polskiej wołowiny 192

Przepis powstał przy współpracy z portalem beefmania.org Składniki (na 3 burgery):200 g wołowego mięsa mielonego (tatar)1 łyżeczka musztardy dijon1/2 cebuliOliwa z oliwek do smażeniaDodatki:3 bułki pełnoziarniste kajzerki3 łyżki listków roszponki1 pomidor gruszkowy3 plastry sera topionego1 ogórek kiszonySos:1 łyżka ketchupu1 łyżka majonezuPrzepis: Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i dodajemy ją do mięsa razem

Emcia Pichci
Mięsno – warzywny Francuz 165

mnóstwo pomysłów!Ps. mi farszu trochę zostało, więc radzę zrobić mniej albo zjeść go potem do chleba.   Składniki na 10 sztuk: Opakowanie ciasta francuskiego (375g) 20 dag mięsa mielonego 1 mała papryka Mała puszka kukurydzy 15-18 dag pieczarek 1 cebula 0,5 łyżki ostrej papryki w proszku 2 łyżki sosu sojowego Olej Sól Pieprz Przygotowanie: Pieczarki(...)pokroić drobno, paprykę i cebulę w kostkę. Na odrobinie oleju usmażyć mięso. Gdy zrobi się „szare” dodać do niego pieczarki i cebulę. Smażyć do odparowania wody. Posolić i popieprzyć do smaku. Przed końcem smażenia dodać paprykę. Odstawić do ostygnięcia. Dodać do mięsa kukurydzę i starty ser żółty. Całość wymieszać. Ciasto francuskie podzielić na 10 części. Nakładać farsz na środek ciasta

Fabryka pomysłów
Indycze burgersy 156

Naszej kanapce i zapewniam Was, że gdy raz zrobicie sobie burgera w domu, to już nigdy nie będziecie nęceni wizją reklamowej buły. Składniki: Bułka pełnoziarnista lub np. kukurydziana Mięso mielone z indyka Ser żółty Ogórek zielony Pomidor Cebula biała Musztarda, chrzan tarty, majonez Ananas z puszki Sól, pieprz Przygotowanie: Składniki zaproponowane przeze mnie były jak zwykle kwestią przypadku. Obowiązkowym(...)zestawem do burgera domowej roboty, jest dobra buła i dobrej jakości mięso. Reszta to kwestia umowna i decyzja Naszych kubków smakowych. Warzywa kroimy w plasterki, bułę w całości wkładamy do piekarnika, a na rozgrzanej patelni grillowej układamy mięso, z którego robimy wcześniej sporych rozmiarów kulkę i którą rozgniatamy między dłońmi, by uzyskać kotleta. Smażymy 3-5 minut z pierwszej strony

Karczma Honorietty
DOMOWE HAMBURGERY 126

Składniki: 500g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 cebula 1 średni ogórek kiszony 2 łyżki kukurydzy konserwowej sól pieprz ziołowy bazylia oregano bułki z ziarnami sałata masłowa olej rzepakowy 1 cebula czerwona 2 średnie pomidory   SOS KIELECKI HAMBURGEROWY MAJONEZ KIELECKI KETCHUP KIELECKI PIKANTNY   Sposób przygotowania:  Mięso przełożyć do miski. Cebulę obrać i zetrzeć na tarce

Prosto i Smacznie z Anetą
Szybki sos pomidorowy do spaghetti i nie tylko 277

kaszy. Polecam zwłaszcza zapracowanym, naprawdę szybki i prosty, a przy tym smaczny :) To do dzieła ! Sos pomidorowy :  ( Całość przygotowania zajmuje niecałą godzinę) Składniki :  0,5 kg mięsa mielonego ( ja użyłam łopatki wieprzowej) wieprzowego lub innego około 1,5 kg pomidorów 1-2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2-3 ząbki czosnku(...)czerwonej pieprz i sól do smaku trochę ketchupu pikantnego i łagodnego garść świeżych liści bazylii  oliwa lub olej do smażenia Wykonanie : Na rozgrzaną patelnię wlewam oliwę, dodaję zmielone mięso. Smażę na niedużym ogniu kilkanaście minut. Sprawdzam czy jest miękkie. Jeśli tak doprawiam pieprzem i solą.  W czasie kiedy mięso się smaży sparzam pomidory. Obieram je ze skórki

apetytnapieczenie
Nadziewane łódki cukiniowe 128

czerwona 10 dużych pieczarek 40 dkg sera żółtego startego na średnich oczkach 1 pęczek natki pietruszki Sposób przygotowania: Cukinię dokładnie myjemy i osuszamy. Przekrawamy na pół i nadziewamy mielonym mięsem drobiowym. Pieczarki myjemy, kroimy na talarki i smażymy na łyżce oleju razem z posiekaną cebulką i czosnkiem. Pomidora kroimy w plasterki, paprykę w paski. Siekamy pietruszkę. Na uzupełnione mięsem

Kuchnia w czekoladzie
Drobiowe kotleciki bolognese z grilla lub ogniska 154

Wasze życie. To jakby zamknąć smak sosu bolognese w jednym kawałku. Fantastycznie komponują się z sosem czosnkowym . DROBIOWE KOTLECIKI BOLOGNESE Z GRILLA LUB OGNISKA Składniki: - 1 kilogram drobiowego mięsa mielonego - 190 gram koncentratu pomidorowego - 300 gram mozzarelli - 1 czerwona cebula - 1 biała cebula - 2-3 ząbki czosnku - bazylia - oregano - tymianek - pieprz - sól Przygotowanie: Cebule obieramy i drobno kroimy(...)Mozzarelle ścieramy na drobnych oczkach lub rozdrabniamy w blenderze. Tak przygotowane składniki łączymy z mięsem. Dodajemy do całości przeciśnięty przez praskę czosnek, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Formujemy podłużne, w miarę grube kotlety, które następnie zawijamy ściśle w folię aluminiową. Pieczemy nad ogniskiem, grillujemy lub smażymy na patelni. Podajemy z ulubionym sosem, ja polecam czosnkowy. Voila! ;) Smacznego

Życie zamknięte w smaku
Oszukane gołąbki 196

ryż. Jedyna ich wada jest to, że są bardzo delikatne i ciężko się je skleja. Jednak w smaku są równie pyszne jak zwykłe gołąbki:) Składniki:1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,200g ryżu długoziarnistego Halina,1/2 główki kapusty pekińskiej,2 jajka,cebula,2 łyżki mąki pszennej,2 łyżki przecieru pomidorowego,1/2 szklanki śmietany 18%,sól, pieprz.  Przygotowanie(...)Cebulę posiekać i zeszklić na odrobinie oleju. Kapustę drobno poszatkować, wymieszać z ryżem, mięsem i podsmażoną cebulką. Dodać surowe jajka, doprawić. Z masy formować płaskie kotleciki, obsmażyć z obu stron.  Następnie przełożyć do garnka, zalać gorącą wodą tak, by były całe przykryte. Dusić ok. 20 min na małym ogniu.  Po tym czasie gołąbki wyjąć a do powstałego sosu

Z miłości do słodkości
Klopsy w sosie musztardowym 150

Pyszny obiadek dla całej rodzinki. Przygotowanie klopsów – mięso mielone wrzucić do miski, dodać pokrojoną drobno cebulkę, posiekany czosnek, jajko,majeranek, bułkę tartą, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać, sprawdzić smak i doprawić do smaku. Formować małe klopsiki. Do większego garnuszka wlać wywar lub wodę z kostką rosołową. Dodać potartą marchew, musztardę i zagotować. Do gotującego się sosu dodać

Kuchnia Pokoleń
Zapiekanka spaghetti z mozzarellą 196

stwierdziłam, że warto zjeść spaghetti zapieczone w dużej ilości ciągnącego się sera. Spróbujcie :) Składniki: 30 dag makaronu spaghetti 50 dag mięsa ( u mnie z łopatki) + łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego duża cebula szklanka passaty pomidorowej lub puszka pomidorów bez skórki zioła (bazylia, zioła prowansalskie, po 1/2 łyżeczki papryki słodkiej i ostrej) sól, pieprz łyżeczka koncentratu pomidorowego(...)parmezanu  lub ulubionego sera 3 duże kulki mozzarelli Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy. Mięso podsmażamy z przyprawą do mięsa. Cebulkę kroimy w piórka i dodajemy do mięsa. Dolewamy passatę oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku przyprawami. Gotujemy około 10 minut na małym ogniu. Łączymy mięso z makaronem i startym serem. Wykładamy do formy żaroodpornej. Mozzarellę

ChilliJemy
Kluski śląskie na różowo 164

Kluski śląskie na różowo to pomysł na urozmaicenie tradycyjnych dodatków do mięsa. Już jakiś czas temu pokazałam Wam przepis na tradycyjne kluski śląskie . Dzisiaj zachęcam do lekkiej modyfikacji przepisu i dodaniu ugotowanego buraka. Kluski są bardzo smaczne, różowe i lekko buraczane w smaku. Idealnie smakują polane sosem pieczeniowym. Składniki na porcję dla 2-3 osób: 0,5 kg ugotowanych(...)zmielonych ziemniaków 1 średniej wielkości burak mąka ziemniaczana sól do smaku Buraka umyć, odciąć końcówki i ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić i obrać. Przestudzone ziemniaki zmielić w maszynce do mielenia mięsa (na średnich oczkach). Buraka zmiksować za pomocą blendera.* Ziemniaki wymieszać z burakiem. Następnie masę ubić, wyrównać i podzielić na 4 części. Jedną część przełożyć na wierzch masy warzywnej

Ugotować
Kotlety mielone w płatkach jaglanych 170

suszona natka pietruszki, płatki migdałowe, do obtoczenia: płatki jaglane, do smażenia: olej ryżowy. Przygotowanie:    Na małej patelni podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę do zarumienienia. W misce mieszamy mięso mielone, wybijamy jajko, wsypujemy przyprawy, kaszę mannę, płatki jaglane i ostudzoną cebulkę. Mieszamy i formujemy kuleczki. Obtaczamy je w płatkach jaglanych i smażymy na rozgrzanym oleju ryżowym. Na suchej

Aga w kuchni

Proponowane wyszukiwania