propozycja na syty obiad. Pierwszy raz jadłam w takim wydaniu i nie ostatni. Polecam wypróbowac przepis bo naprawdę warto.Składniki: dla 4 osób 4 cukinie cebula 60 dag mielonego mięsa 30 dag ryżu 300 ml bulionu 2 pomidory 2 łyżki masła i 2 łyżki mąki ok 2 szkl. mleka gałka muszkatałowa sól i pieprz olej Sposób
Słodkości i nie tylkododatkowe atuty to nieskomplikowana receptura i bardzo szybkie wykonanie - co przykładowo różnicuje go od dojrzewającego przez 10 dni schabu w skarpecie - Przetestujcie:) Klops z warzywami Składniki: 1 kg mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego lub drobiowego) 1- 1,5 szt świeżej papryki (w tym rozdaniu użyłam po połowie czerwonej, żółtej i zielonej) 2 średnie marchewki 1 cebula 2 jajka
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałasię co to jest, próbowałam gdzieś u znajomych, ale jakoś nie przypadło mi do gustu. Okazało się, że są różne rodzaje: z serem, z szynką, z grzybami, z mięsem mielonym... i nie każde mi smakuje. Próbowałam różnych, ale to tortellini z szynką podbiło moje serce i takie właśnie znalazło się w tej sałatce ;) Składniki: pół opakowania tortellini
Czerwona PorzeczkaLegenda głosi,że pierwszy przepis na Chili con carne (hiszp.chili z mięsem)otrzymała hiszpańska zakonnica Maria z Agredy, która w czasie wizji, opuszczała swoje ciało a Jej duch udawał się za Atlantyk, aby krzewić chrześcijaństwo wśród Indian. Pod czas jednej z tych "wypraw" duch Marii-otrzymał przepis na Chili con carne. Obecnie tradycyjna potrawa kuchni Tex-mex-czyli wszystkie chwyty(...)dużej patelni, na oliwie, zeszklić drobno pokrojoną cebulę, posiekany czosnek, dodać papryczki, paprykę w proszku, oregano i kumin. Podsmażać przez minutę, uważając,żeby nie przypalić. Następnie dodajemy mielone mięso-staraj się,żeby mielone nie posklejało się.Podsmaż mięso Następnie dodaj pomidory (jeżeli świeże-to sparz, obierz ze skórki, usuń gniazda i pokrój w kosteczkę)oraz koncentrat
Kopystką po garachłyżeczki mielonego kminku i przyprawy do gyrosa cebula ORAZ : bułka tarta olej do smażenia WYKONANIE : Cebulę kroimy na małą kosteczkę i podsmażamy. Z mięsa usuwamy żyły, kości i błony. Mielimy razem z cebulką. Chleb moczymy w mleku, odciskamy i dodajemy mięso, jajko, przyprawy oraz odrobinę bułki tartej, jeśli masa jest za bardzo kleista. Formujemy duże kotlety i mocno
Pani na deserzwykłej mąki) 2 szklanki mleka 1 łyżka oleju Sól Margaryna lub masło (do smażenia) Na farsz: 0,5 kg ziemniaków 0,25 kg sera półtłustego (opakowanie) Cebula Przyprawy: świeżo mielona sól, pieprz biały Do podania proponujemy: 200g boczek surowy wędzony Cebula Ziemniaki obieramy i umieszczamy w misce z osoloną wodą. Gotujemy do miękkości. Cebule obieramy i siekamy w kosteczkę(...)zbyt rzadkie podsypujemy mąką. Na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu smażymy naleśniki. Nam wyszło 8 naleśników. Ugotowane ziemniaki wraz z podsmażoną cebulką i serem mielimy w maszynce do mięsa. Podczas mielenia doprawiamy solą (niewiele jeśli ziemniaki już były solone) oraz pieprzem. Jeśli nie posiadamy maszynki do mięsa farsz można ugnieść praską do ziemniaków. Usmażone naleśniki smarujemy farszem i zawijamy ruloniki
Kolizje Smakówgrzybów suszonych 1 szklanka mleka lub wody Wykonanie Krok1 . Grzyby moczymy i gotujemy. Kajzerki namaczamy w mleku.Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym Krok 2 Mięso i wyciśniętą bułkę mielimy . Cebulę bardzo drobno siekamy , pietruszkę również Krok 3 , Wszystkie składniki w rzucamy do miski ,dodajemy przyprawy , jajka i bardzo dokładnie mieszamy ( masa musi być kleista) Krok
Eli Gotowaniesobie równych. Polecam! Sajgonki Składniki na około 15 sztuk: 1/3 cebuli czerwonej 1/2 marchewka 1/2 łyżeczki świeżego imbiru 1 ząbek czosnku 200 g drobno zmielonego mięsa (pół na pół mielonej wołowiny np. udźca i szynki wieprzowej ) 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka sosu sojowego ciemnego ½ łyżeczki przyprawy 5 smaków 5 cm kawałek cebulki dymki(...)malutką kosteczkę (około 4 mm). Liście kapusty pekińskiej oraz cebulkę dymkę drobno siekamy. Czosnek i imbir siekamy drobno. Cebulkę, czosnek i imbir podsmażamy na patelni, dodajemy do niej mięso i smażymy przez około 5 minut. Przyprawiamy sosami sojowymi, przyprawą 5 smaków. Dodajemy marchewkę, smażymy przez około 4 minuty. Następnie dodajemy grzyby mun, kapustę i pędy bambusa. Smażymy jeszcze
Mania Gotowanialotkach skrzydełek, podcinamy dookoła skórę. Cała czynność nie jest zbyt skomplikowana ani trudna, wystarczy kilka-kilkanaście minut skupienia.Kiedy skóra będzie już zdjęta, odkrawamy mięso od kości i mielimy je.Zmielone mięso doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, majerankiem. Dokładnie wyrabiamy. Dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę i pokrojoną w kostkę (dowolnej wielkości) ugotowaną marchewkę. Łączymy wszystko dokładnie, lecz delikatnie, żeby
Codzienna kuchnia niecodziennaparze. SKŁADNIKI: 40 dag mięsa wieprzowego z łopatki 2 ząbki czosnku sól do smaku (ok. 1 łyżeczki) pieprz czarny do smaku 2 łyżki majeranku 50 ml wody PRZYGOTOWANIE: Mięso wieprzowe mielimy w maszynce do mięsa na grubszych oczkach. Mięso przekładamy do miski, 2 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do mięsa, dodajemy 2 łyżki majeranku, doprawiamy solą i świeżo
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięszynka, boczek surowy) = 14 słoiczków 500ml Na każdy kilogram mięsa po : 19g soli peklującej ( można również zastąpić ją zwykłą solą kuchenną, niejodowaną ale mięso nie będzie już tak ładnie różowe) , 6g majeranku, 4g świeżo mielonego czarnego pieprzu, 100ml zimnej wody, spory ząbek czosnku- przepuścić przez czosnkownik lub drobno pokroić. Na całą porcję mięsa 1 łyżeczka gorczycy, 6 kulek(...)mielę razem z pieprzem, 2 płaskie łyżeczki cukru pudru Przygotowanie: Z mięsa usuwam wszelkie twarde skóry, chrzęści (wszystko to czego nie chcę w moim słoiczku) 1/3 mięsa tego bardziej tłustego mielę maszynką na szarpaku ( to takie 3 duże oczka na sitku do mielenia) pozostałą część kroję w kostkę mniej więcej 3x3cm. Całość mięsa mieszam z dodatkami, dokładnie
W garach u GosiSezon na grilla trwa, dlatego postanowiłam zrobić inne niż zazwyczaj kotlety mielone, bo mielone z grilla wzbogacone smakiem bałkańskiej pasty, czyli ajwaru. Mięso lekko pikantne, soczyste, mega pyszne. Takie obiady mogłabym jeść codziennie. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikwędzonego bułka tarta do panierki olej do smażenia Wykonanie: *Mięsa mieszamy ze sobą, doprawiamy solą, pieprzem, mieloną papryką i dość obficie majerankiem, dodajemy bułkę tartą, dobrze wyrabiamy. * Cebulę kroimy w półplasterki, resztę warzyw kroimy w słupki. * Bierzemy porcję mięsa ( jak na kotleta mielonego). Spłaszczamy na dłoni. Smarujemy musztardą, kładziemy plaster boczku , na to wykładamy po kilka sztuk(...)każdego warzywa-wykładamy na środek, boki pozostawiamy puste. Po nałożeniu farszu formujemy zraz. Tak postępujemy z całym mięsem. Wszystkie zrazy obtaczamy w bułce tartej, smażymy na mocno rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. *Po usmażeniu zrazy przekładamy do wrzącego bulionu, do którego dodajemy listek, ziele, doprawiamy do smaku solą. W takim wywarze gotujemy na wolnym ogniu 10 minut
Z Majeczką w kuchniSkładniki: 1/2 kg mięso z udek indyka 1 czerstwa bułka 1/2 cebuli 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki posiekanego
czarrna od kuchnihamburgerów w jednym z odcinków „Kuchennych rewolucji”. Poniżej odtworzyłyśmy skład tych przypraw. Wszystkie zmieszałyśmy w moździerzu i dodałyśmy do mięsa. Kotlety wyszły wyśmienite, a hamburgery zniknęły w mgnieniu oka. Ilość porcji: 6 Składniki: Na hamburgera: 500g mielonej wołowiny 1 jajko 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 świeża papryczka chili ½ łyżka kolendry ½ łyżka imbiru w proszku 4 łyżki oleju Odrobina(...)stole ręką, rozcinamy i wysypujemy pestki. Kroimy drobno i dodajemy do przypraw. Ząbek czosnku obieramy i rozgniatamy, również dodajemy do przypraw. Całość jeszcze chwile ucieramy i dorzucamy do mięsa. Cebulę bardzo drobno kroimy i dorzucamy do miski. Dodajemy również jajko. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Formujemy hamburgery i smażymy na natłuszczonej patelni grillowej. W między czasie rozkrajamy bułkę i podpiekamy chwilkę
Kolizje Smaków