Arabskiej kuchni u mnie jeszcze nie było. Shoarma z mięsa wieprzowego smakuje mi bardziej jak z kurczaka, ale obie wersje pojawią się na blogu. Polecam spróbować! Składniki : * około 700g szynki wieprzowej, ładny kawałek bez tłuszczu * 3 łyżki oleju rzepakowego * sól, czarny pieprz mielony(...)czerwona mielona wędzona papryka* curry * szczypta imbiru, cynamony, gałki muszkatołowej * łyżeczka mieszanki przypraw do mięsa wieprzowego * opcjonalnie można dodać kurkumy i przyprawy gyros lub kebab Przygotowanie : Mięso pokroić w cienkie paseczki. Wlać olej i wymieszać Doprawić solą i pieprzem świeżo mielonym. Odstawić na godzinę by mięso skruszało. Wrzucić na dobrze rozgrzaną patelnię i smażyć
Magiczne Życie Martymaki ziemniaczanej mięso z rosołu ( wystarczyła mi jedna duża ćwiartka z kurczaka ) sól, pieprz 1. Sparzona cebulkę kroimy w kostkę i dusimy na patelce. Następnie mielimy razem z mięsem. doprawiamy solą i pieprzem. 2. Ziemniaki formujemy w taki kopczyk i dzielimy na 4. Jedna część (1/4) wyjmujemy, to miejsce puste uzupełniamy mąką ziemniaczaną, wbijamy całe jajko i rękami wyrabiamy gładkie
Gotowanie...to proste !pestki 1 puszka pokrojonych pomidorów bez skórki 4 ziemniaki ok. 200 ml bulionu sól morska oliwa do smażenia posiekana natka pietruszki Marynata do mięsa: 1 łyżeczka mielonego kuminu(...)łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonej papryki 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki czarnego zmielonego pieprzu 1 łyżka świeżego startego imbiru 1-2 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Mięso płuczemy, osuszamy i każdy filet kroimy na 2 części
Kulinarne przygody Gatitypapryki . Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w średnią kostkę. Przyprawić pieprzem i solą, oprószyć mąką. Rozgrzać olej w garnku, włożyć mięso i obsmażyć równomiernie. Kiedy będzie dobrze zarumienione dodać pokrojoną w grubszą kostkę lub w piórka cebulę wraz z pokrojonym na ćwiartki czosnkiem, pokrojoną w plasterki marchewką i posiekaną papryczką chili. Chwilę przesmażyć, dodać słodką mieloną paprykę
Codzienna kuchnia niecodziennaziela angielskiego i z 2 liście laurowe. Zalewamy całość 1 litrem wody. Gotujemy mięso z warzywami w wolnowarze przez całą noc. Nie musimy się martwić, że coś wykipi, czy się przypali, spokojnie możemy wykorzystywać wolnowar również gdy idziemy do pracy. Po wielogodzinnym gotowaniu w wolnoarze mięso samo odchodzi od kości. Gdy zimne nóżki robimy w normalnym garnku to gotujemy(...)różne dodatki (groszek, czy kukurydzę z puszki, jajka ugotowane na twardo, natkę pietruszki), ale ja tym razem przygotowałam nóżki w wersji minimalistycznej, drobno posiekany czosnek, marchewka i mielony pieprz. Mieszamy mięso z nóżek z pokrojonymi marchewkami, doprawiamy pieprzem i czosnkiem i przekładamy do szklanych kokilek i zalewamy bulionem. Wstawiamy kokilki do lodówki na kilka godzin, aby galareta stężała
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębardzo uczulona na ości (kiedyś stanęła mi w gardle) dlatego taka przemielona ryba zdecydowanie do mnie przemawia. Nie muszę stresować się, że napotkam ość tylko delektuję się smakiem delikatnego mięsa w aromatycznej galarecie. Zazwyczaj używam ryb słodkowodnych i nie bardzo tłustych dlatego dodaję nieco słoninki lub boczku do masy rybnej co znacznie poprawia jej walory smakowe. Jakoś ostatnio rybnie się(...)łyżki bułki tartej odrobina słoniny lub boczku sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, koperek żelatyna (ilość odpowiednia do ilości wywaru ) Rybę, boczek albo słoninę,cebulę i czosnek mielimy maszynką do mięsa. Do zmielonej masy dodajemy jajko, namoczoną bułkę tartą, sól, pieprz i koperek (jeżeli lubimy ). Masa powinna mieć konsystencję taką jak na kotlety. W garnku zagotowywujemy wodę razem z zielem
Pieguskowa Kuchniaczym są karmione, coraz rzadziej decyduję się na ich zakup. Za to nasz stary, dobry karp pojawia się u nas coraz częściej. I dobrze :) Tym razem proponuję kotleciki z mielonego karpia z cebulą, czosnkiem, natką pietruszki i sokiem z cytryny. Panierka na kotlecikach to mieszanka pół-na-pół mąki kukurydzianej i bułki tartej. Dzięki temu kotleciki mają ładny(...)cytryny 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 łyżka bułki tartej sól i pieprz do smaku do panierowania 5 łyżek mąki kukurydzianej i 5 łyżek bułki tartej olej do smażenia Mięso z karpia mielimy razem z odciśniętą bułką, pokrojoną na mniejsze kawałki cebulą i czosnkiem. Dodajemy jajko, natkę pietruszki, sok z cytryny, po łyżce mąki kukurydzianej i bułki tartej oraz sól
Trzeci talerzbazylia świeża ser żółty do posypania Do wysokiego pojemnika przekładam składniki na naleśniki i miksuję blenderem. Naleśniki smażę na odrobinie oleju. Pierś z kurczaka, obraną cebula i czosnek mielę maszynką do mięsa. Por kroję i przesmażam na oleju. Dodaję mięso i dalej przesmażam. Doprawiam solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka. Na każdym naleśniku układam dwie łyżki farszu. Formuje sakiewki i spinam
wesoła kuchniakładniki: 6 plastrów schabu 4 cebule 2-3 ząbki czosnku 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego smalec do smażenia majeranek słodka czerwona papryka sól, świeżo mielony pieprz Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć, lekko rozbić tłuczkiem. Każdy kawałek oprószyć solą, pieprzem i papryką. Cebulę obrać, pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać tłuszcz, ubsmażyć mięso z dwóch stron, zdjąć z patelni
magiczna kuchnia Kasipierś z gęsi ze skórą i tłuszczem, sól, pieprz, majeranek, 1/2 ząbka czosnku Bardzo drobno posiekać (nie mielić w maszynce!) mięso razem z tłuszczem i skórą. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem. Ja dodaję odrobinę czosnku do smaku. Podawać z chlebem, ja podałam z chlebem Wasa. Okrasę można włożyć do kamionki, zalać tłuszczem gęsim i trzymać w lodówce nawet do kilku
królestwo garówschłodzenia w lodówce. Dip jest bardzo aromatyczny i pikantny, za sprawą chili w młynku, ma sporo czosnku, dużą ilość siekanego koperku, gęsty i dobrze smakuje z nim mięso np. kotlety mielone, czy też smażona ryba. Dip twarogowo-jogurtowy (pikantny): Składniki: - 200 g naturalnego serka homogenizowanego 0,1% - 200 g jogurtu greckiego -2 łyżki drobno posiekanego koperku - 2 starte
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięodrobinę oleju. Cebule siekamy w pól plasterki, czosnek w cienkie plasterki. Warzywa przesmażamy na tłuszczu do zeszklenia. Dodajemy mięso uprzednio umyte i posiekane w dowolnej wielkości kostkę. Mięso doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, słodką papryką, ziołami prowansalskimi, majerankiem i odrobiną cynamonu. Przesmażamy aż mięsa się zetnie. Podlewamy bulionem (ja użyłam drobiowego) i zmniejszamy ognień. Dusimy pod przykryciem przez
Pyry na Gazząbki czosnku1 mała cebulka2 łyżki siekanej natki pietruszki1/4 szklanki wody1/2 łyżki solipieprzmielona ostra paprykapieprz cayennecząberolejSposób wykonania:1. Cebulkę siekamy, czosnek miażdżymy.2. Oba gatunki mięsa mieszamy, dodajemy czosnek, cebulę, wodę, siekaną natkę pietruszki, sól, pieprz, mieloną paprykę, pieprz cayenne i cząber. Wyrabiamy ciasto. Schładzamy w lodówce.3. Z mięsa formułujemy podłużne kotleciki (można ręce wymoczyć w zimnej wodzie - będzie
Kuchnia domowa Animożna zastapić sosem pomidorowym wg tego przepisu 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki pół łyżeczki mielonego chili, lub pół niewielkiej papryczki chili 4 ząbki czosnku mąka do zagęszczenia olej do smażenia przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, kminek mielony, sól, pieprz Przygotowanie: Mięso czyścimy z błon i nadmiaru tłuszczu, płuczemy, osuszamy na papierowym ręczniku, kroimy w dość grubą
Aromatyczne Podróżeziemniaków ok 400g mąki pszennej (tyle ile zabierze ciasto) 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko słonina do omaszczenia Sposób przygotowania: Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę bądź mielimy w maszynce do mięsa. Przekładamy na blat, łączymy z jajkiem i mąkami. Zagniecione ciasto dzielimy na mniejsze części, a każdą rolujemy na cienki wałek. Jeśli przywiera nam do blatu- podsypujemy mąką. Delikatnie
Kuchnia w czekoladzie