przepisy z mięsa mielonego - 1000 przepisów (strona:25/67)

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i pomidorami 137

Ziemniaki zapiekane z mięsem, pomidorami i serem. Świetna propozycja na dobry obiad dla całej rodziny! Składniki: 1,5 kg ziemniaków, 800 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego, 3 małe pomidory, puszka pomidorów krojonych, 3 łyżeczki przecieru pomidorowego, 2 duże cebule, 3 ząbki czosnku, łyżka suszonej bazylii, łyżka oregano, szczypta soli i pieprzu ziołowego, łyżka masła, 200 g sera żółtego(...)obrać ze skórki, pokroić w plastry. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Podsmażamy w na dużej patelni albo w garnku, około 3-4 minut. Dodajemy mięso oraz przyprawy. Smażymy przez 5minut, żeby zaczęło nabierać koloru. Następnie dodajemy przecier oraz pomidory w puszce i dusimy przez około 7minut. Ziemniaki obieramy i kroimy w około

Lena Gotuje
Burrito alla studio kulinarne The Plate 169

Plate na burrito z mięsem z indyka, winem, awokado i sosem jogurtowym. Składniki na 4 burritos: 4 szalotki drobno posiekane ząbki czosnku przetarte przez praskę pół kilo mięsa mielonego np. z indyka 100 ml czerwonego wina limonka po łyżeczce kuminu, chili, mielonych ziaren kolendry i pieprzu 2 łyżki papryki wędzonej kilka gałązek świeżego tymianku puszka pomidorów(...)jogurtu greckiego sok z połówki limonki i otarta skórka 1/3 pęczka drobno posiekanej kolendry   Przepis na burrito Na patelni zeszklić szalotkę wraz z czosnkiem. Dodać mięso i podsmażać kilka minut. Po chwili wlewamy czerwone wino i dusimy kolejne kilka minut. Dodajemy kumin, chili, kolendrę, wędzoną paprykę, pieprz świeży tymianek, pomidory i żurawinę. Dusimy pół godziny. Patelnie można przykryć kółkiem

Ugotowane pozamiatane
Warstwowa zapiekanka makaronowa . 183

szybki sposób na pyszne danie , można do niej dodać wszystko co akurat mamy w lodówce :)   Składniki : 1/2 paczki makaronu duże rurki Makarony Polskie 0,5 kg mięsa mielonego z indyka 4 pieczarki 1  duża cebula sól pieprz, szczypta chili 1 łyżka przecieru pomidorowego  Ogródek Dziadunia   1 szklanka bulionu z kurczaka   1 płaska(...)smaku  2 łyżki śmietanki 12 % 1/2 szklanki wody  3 łyżeczki mąki ziemniaczanej   2 szklanki startego sera żółtego  1 awokado Wykonanie : Makaron gotujemy all dente. Mięso podsmażamy na maśle z cebulą pokrojoną w kostkę i pieczarkami pokrojonymi w pół talarki.Dodajemy przecier i 1 szklankę bulionu . Przyprawiamy do smaku solą pieprzem , szczyptą chili i ziołami prowansalskimi.Dusimy

Sama słodycz i szczypta chili
Czebureki 145

Może troche kalorii zawiera, ale z umiarem, wszystko dla ludzi! :) Składniki : 3,5 szk. mąki 1 szk. wody 1/2 łyżeczeki soli 1 łyżkę masła 1 jajko Farsz: 350g mięsa mielonego ser żółty 2 cebule 2 ząbki czosnku 3/4 szk. kefiru, garść pietruszki papryka czerwona pieczarki sól, pieprz  majeranek Przygotowanie: 1. Wodę z solą i masłem gotujemy(...)jajko, resztę mąkę i mieszamy, 3. Zawijamy w folię i odstawiamy na 30min. 4. Między czasie przygotowujemy farsz: cebulke podsmażamy na patelni,  dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie mięso, które doprawiamy, paprykę pokrojoną w kosteczkę i pieczarki wcześniej pokrojone i ugotowane. 5. Kiedy wyrobimy ponownie ciasto, a farsz przestygnie dodajemy  do niego kefir i mieszamy. 6. Dzielimy ciasto

FITBUuK
Papryka faszerowana mięsem 204

razem urozmaiciłam nieco nadzienie, dodałam do farszu rodzynki i cynamon. Uwierzcie, wyszło na prawdę przepysznie. Zapraszam na szybki i prosty obiad. Składniki: 4 czerwone papryki 25 dam mięsa mielonego (u mnie z szynki) 1 cebula 1 woreczek ryżu (ok. 10 dag) duża garść rodzynek 1 jajko 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka(...)łyżka masła 1 litr bulionu Sposób przygotowania: Ryż gotujemy 10 minut w osolonym wrzątku. Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odcedzamy. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle. Do miski wkładamy mięso, ryż, rodzynki i jajko. Dodajemy wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy, jak trzeba doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z papryk ścinamy wierzchy. Od środka posypujemy solą i pieprzem. Napełniamy przygotowany farszem

Pobite gary Barbary
ZAPIEKANKA MIĘSNA Z KALAFIOREM ROMANESKO 164

SKŁADNIKI : 1 kalafior romanesco 300 g mięsa mielonego 1 puszka pomidorów 2 młode marchewki, pokrojone w kostkę  1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki przecieru pomidorowego garść mrożonego groszku 3 łyżki oleju 150 g żółtego sera, tartego tarty parmezan do posypania sól, pieprz, słodka papryka w proszku do smaku 1 kostka rosołowa 4 łyżki oleju(...)PRZYGOTOWANIE : Kalafior gotujemy w osolonej wodzie, lub na prze na miękko, odcedzamy, studzimy. Cebulę i czosnek drobno kroimy, podpiekamy na oleju, następnie dodajemy mięso, pomidory,  przecier, groszek, marchew, kostkę rosołową i dusimy często mieszając.  Sos doprawiamy do smaku, kiedy zgęstnieje, wylewamy na dno foremki do zapiekania, na sos układamy kalafior ( możemy go pokroić na kawałki ) i posypujemy serem

Kulinarne Fantazje Marioli
Pierogi z mięsem mielonym, dynią i nutą mięty 163

folderu reklamowego Biedronki. (4-5 porcji) Ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 1/2 szklanki wody (ciepłej) 1/4 szklanki mleka 2 łyżki oliwy 1 jajko 1/2 łyżeczki soli Farsz: 250g mięsa mielonego (użyłam wieprzowego) 350g dyni (waga po obraniu)  1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki bulionu warzywnego (może być woda) 1 łyżka sezamu 1/2 łyżeczki ostrej papryki(...)stolnicę, wbić jajko, dodać sól, wodę, mleko i całość dobrze wyrobić (ciasto ma być wolne). Odstawić na czas przygotowania nadzienia. Przygotować farsz. Sezam uprażyć na suchej patelni.  Mięso podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i startą (na grubych oczkach tarki) dynię. Smażyć przez około 5 minut. Po tym czasie farsz wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez

Di gotuje
Papryka faszerowana jak zrobić ? 153

Papryka faszerowana  papryka ( u mnie 8 sztuk podłużnej czerwonej i białej)  2 nie zaduże cebule 3 ząbki czosnku  2 łyżki oleju  0,5 kg mięsa mielonego ( u mnie zmielona łopatka wieprzowa) 1 woreczek ryżu ugotowany pieprz świeżo zmielony 2 łyżeczki musztardy ( u mnie gorczyca z miodem) słodka papryka w proszku    Papryki umyłam(...)obrałam i drobno pokroiłam.  Na patelni rozgrzałam olej i usmażyłam na nim cebulę i czosnek na koniec dodałam 1/3 szklanki wody żeby się wszystko razem ładnie poddusiło, dodałam mięso i całość przesmażyłam, dodałam ryż, doprawiałam do smaku powyższymi przyprawami oraz musztardą. I farsz gotowy. Do papryk nałożyłam farsz za pomocą łyżki.  Ułożyłam papryki na sitku do gotowania

Kuchnia na wzgórzu
Spaghetti bolognese 148

się udało. Sekretem była świeża bazylia i świeże oregano. Uwierzcie mi, niby nic, a zmienia smak potrawy o 180 stopni! :)) Pyszności. 'spaghetti bolognese' Składniki (na 4 porcje): - 500g mięsa mielonego wołowego - 2 puszki pomidorów (jedna puszka pomidorów w całości bez skórki, druga puszka - pomidorów bez skórki, pokrojonych) - 1 średniej wielkości cebula - 2-3 ząbki czosnku - 1 łyżeczka cukru(...)ugotowania - starty ser Cebulę obrać i drobno posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek (i posiekaną papryczkę chilli - ilość wg smaku) i podsmażyć. Dodać mięso i smażyć, aż mięso nie będzie surowe i będzie miękkie. Przyprawić solą, pieprzem, paprykami. Zalać pomidorami z puszki i zagotować na średnim ogniu. Zmniejszyć ogień, dodać cukier i doprawić solą

CookYourself
A'la pasztet jęczmienny z wołowymi klopsikami i kukurydzą 143

niedźwiedzi odgrywa tu kluczową rolę. Taki a'la pasztet może stanowić danie obiadowe (do tego jakiś sos i sałatka), czy też dodatek do pieczywa. Składniki: Klopsiki: 500g wołowego mięsa mielonego 2 łyżki ugotowanej kaszy jęczmiennej 5-6 łyżek bułki tartej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 duże jajko 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka oregano(...)chlebowej 1 szkl. mleka 100g śmietany 30% 1 duże jajko 1 łyżka czosnku niedźwiedziego 4 łyżki startego drobno żółtego sera sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Pulpety: Całe mięso wkładamy do miski, dodajemy 2 łyżki ugotowanej i ostudzonej kaszy jęczmiennej i pozostałe składniki. Wyrabiamy dokładnie na jednolitą masę i formujemy pulpeciki. Pozostałą kaszę jęczmienną łączymy ze startymi na grubych

Kolorowy Przepisownik
Lasagne z sosem pomidorowo - kaparowym 179

lasagne bo z kaparami i sosem pomidorowym. Mam nadzieję, że takie połączenie przypadnie Wam do gustu i na dzisiejszy obiad będzie jak znalazł.  Składniki:  250 g mięsa mielonego wołowego 1 łyżka masła  100 g kaparów  1 cebula 3 ząbki czosnki  100 ml wody  200 g pomidorów bez skórki  garść świeżej bazylii(...)mąki pszennej sól Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj  Przygotowanie:  Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy cebulę pokrojoną w drobna kostkę, dodajemy sprasowany czosnek i wszystko podsmażany, następnie dodajemy mięso - wszystko razem obsmażamy. Dodajemy wodę, sos węgierski, paprykę, pomidory i bazylię porwaną na mniejsze części smażymy ok 15-20 minut na małym ogniu aby woda wyparowała. Dodajemy kapary i doprawiamy

Niezły Młynek
Fasola szparagowa po chińsku 235

jednym daniu tak olbrzymia ilość smaków i aromatów możliwa jest tylko w chinach. Coś wspaniałego! Szparagówka sama w sobie słodka, mięso z dodatkiem świeżego imbiru i sosu sojowego - delikatnie słono pikantne. I ten zapach... Do tego już totalne pomieszanie bo kasza kus kus z odrobiną garam masali! Pomieszanie z poplątaniem ale smak - cudowny! Fasola szparagowa po chińsku ok 25 minut(...)łyżki oleju arachidowego lub kukurydzianego - u mnie słonecznikowy * 5 łyżek bulionu z kostki drobiowej lub wody * 1 łyżka drobno posiekanego świeżego imbiru * 1 łyżka masła * 4 łyżki mielonego mięsa wołowego - nie miałam więc drobno pokroiłam ugotowaną kaczkę - smakowało super więc mięso dowolne * 1 łyżka sosu sojowego - dałam ciemnego * 1 łyżka sosu hoisin - nie miałam dałam ząbek czosnku

sierotka maRysia w kuchni
Zapiekanka wszystko co mam 151

które są dostępne w sklepach ze zdrową żywnością oraz wyśmienitych przypraw   Piątnica   dostępnych w http://piatnica.net/ Składniki : 300 g makaronu    Penne Fabijańscy 250 g mięsa mielonego 8 dużych pieczarek 1 puszka fasoli czerwonej 6 pomidorów suszonych w  oliwie 1 duża cebula  1 kulka mozzarelli około szklanki sera żółtego startego około 6 plasterków(...)jajek Wykonanie : Makaron ugotować al dente . Pomidorki pokroić w paseczki lub kostkę. Pieczarki umyć i pokroić w pół talarki. Cebulę pokroić w kostkę. Na dużej patelni rozgrzać oliwę , dodać mięso , pieczarki , cebulę , pomidory  i  przyprawy. Smażyć na małym ogniu  około 10 minut. Do dużej miski przełożyć makaron , dodać przestudzone i usmażone mięso z pieczarkami. Z fasoli odlać

Sama słodycz i szczypta chili
Roladka z kurczaka z pieczarkami i żółtym serem 169

ciepło, na zimno, czyli jak kto lubi. Taka właśnie jest ta rolada z mięsa kurczaka, pieczarek i sera żółtego. Mnie najbardziej smakuje na zimno jako przekąska. Na ostatniej imprezie urodzinowej prezentowała się na talerzu razem z roladkami z kurczaka z farszem szpinakowym i z pomidorów suszonych i fety(...)oliwie, dodać pokrojone pieczarki i poddusić. Przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. • Po przestudzeniu i odlaniu płynu zmielić farsz w maszynce do mielenia mięsa. • Ser żółty zetrzeć na tarce o grubej tarce. • Filet z kurczaka pokroić w plastry, rozbić przez woreczek foliowy i ułożyć na folii spożywczej

To co kocham
Moussaka (Musaka) 186

pomidorowo-mięsny sos. Ja dodaję również ziemniaki, bo taką wersję pamiętam z podróży do Grecji :) Składniki: 2 małe bakłażany 3 ziemniaki (niekoniecznie) oliwa na sos mięsny: 500 g mięsa mielonego (jagnięcina, wieprzowo-wołowe) duża cebula 3-4 pomidory 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku liść laurowy 50 ml czerwonego wina 1/2 łyżeczki cynamonu sól, pieprz suszone oregano(...)Ziemniaki obrać, również pokroić w plastry i ugotować około 5 minut. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać mięso, a gdy się usmażyć dodać pomidory i przecier pomidorowy. Wymieszać. Wlać wino i dodać wszystkie przyprawy. Zmniejszyć ogień i dusić całość przez około 20 minut, aż sos się zredukuje

wyzwania kuchenne