Pomysł na smaczny i pożywny obiad, czyli pulpety z ziemniakami i wiosenną sałatką. Składniki na pulpety (około 8 sztuk): - 0,4 kg mięsa mielonego - 2 jajka - ser zółty - curry - sól - pieprz - rozmaryn - szczypiorek - natka pietruszki Przygotowanie : Pokroić ser żółty w kostkę. Mięso rozrobić z jajkami. Następnie dodać ser, posiekany szczypiorek i pietruszkę. Doprawić przyprawą curry, solą
Kuchenne innowacjekoperek sól, pieprz odrobina słodkiej papryki Na sos: bulion warzywny ziele angielskie liść laurowy przecier pomidorowy łyżka mąki 2 łyżki śmietany 12% sól pieprz odrobina cukru koperek Wykonanie:Mięso z indyka mielimy razem z cebulą, przekładamy do miski. Wbijamy jajko. Dodajemy 2 łyżki bułki tartej oraz 2 łyżki wody. Przyprawiamy solą,pieprzem,papryką. Dodajemy posiekany koperek. Wyrabiamy dokładnie, aby masa
Walijskie Pichcenietylko gotowane, a na talerzu występują z dużą ilością masła. Od dziś jestem ogromną fanką tej właśnie wersji, a dodatkowo posypuję je szczypiorkiem i pietruszką. :) farsz: 400g mielonego mięsa wołowego 5 dużych łyżek stałego tłuszczu zwierzęcego (u mnie wytopionego z gęsiny) 4 łyżki majeranku 2 ząbki czosnku 1 płaska łyżka soli świeżo mielony czarny pieprz ciasto(...)Ugniatamy ciasto około 20 minut, by było gładkie i lśniące, a następnie odkładamy na blat, przykrywamy miską i pozostawiamy na pół godziny, by odpoczęło. W tym czasie przygotowujemy farsz. Mięso przekładamy do miski, dodajemy tłuszcz. Wsypujemy przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek roztarty z solą. Wyrabiamy masę kilka minut łyżką i odstawiamy na kwadrans. Ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą
Kuchenna Kontrrewolucyaktórzy szpinaku nie znają , albo nie lubią mam dzisiaj propozycję na kotlety mielone ze szpinakiem. Szpinak nie tylko bardzo fajnie smakuje w kotletach to jeszcze pięknie wyglądają jego zielone kawałki w mięsie :) Aż chce sie jeśc :) Polecam.Składniki dla 4-6 osób: 50 dag mięsa mielonego wieprzowego kajzerka ząbek czosnku cebula 10 dag mrożonego szpinaku łyżeczka masła(...)jajko 3/4 szkl. tartej bułki olej sól , pieprz Kajzerkę moczymy w zimnej wodzie , odciskamy.Cebulkę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Liście szpinaku podsmażamy przez chwilkę na maśle.Mięso mieszamy z cebulką , czosnkiem , szpinakiem, otrębami , jajkiem i przyprawami do smaku.Z masy formujemy kotlety , obtaczamy w bułce tartej i smażymy
Słodkości i nie tylkoSKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 łyżka lubczyku 1 łyżka czosnku 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 1 łyżeczka papryki wędzonej 1 łyżka oleju rzepakowego kopytka ---> przepis znajdziesz tutaj duża garść szpinaku 1/3 marchewki PRZYGOTOWANIE: Mięso należy wymieszać z przyprawami. Do misy multicookera wlewamy olej. Nastawiamy program FRY MEAT i czas 30 minut. Przekładamy rozdrobnione
ClauditteMissCookinggamą wypełnienia od nadzienia mięsnego, przez warzywne, aż do słodkich bułek deserowych. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki gorącej wody szczypta soli Farsz: 500 g mielonego mięsa wieprzowego 250 g krewetek 2 łyżki tartego świeżego imbiru pęczek szczypiorku, drobno posiekany 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego świeżo(...)mielony pieprz Sos do maczania: 1/4 szklanki sosu sojowego 1,5 łyżki octu ryżowego 1/2 łyżki tartego imbiru 1 łyżeczka sezamu Przygotowanie: Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut. Farsz: Zamrożone krewetki należy wcześniej rozmrozić i oczyścić. Tak przygotowane
Smakowity Blog Kulinarnybazylii 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki tymianku Składniki na sos: 3 gałązki pęczka koperku 1/4 szklanki śmietanki 30% 1 łyżeczka mąki szczypta soli szczypta majeranku Mięso mielimy w malakserze i dodajemy resztę składników Formujemy niewielkie pulpeciki Przekładamy do garnka i zalewamy wodą w ilości, która przykryje mięso Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem
Szczęśliwa kuchniamięso - nieskończona ilość wariacji z dodatkami! Znajdźcie swoją ulubioną! Składniki na 4 średnie burgery: mięso mielone z indyka, 500g ⩽ odsączone suszone pomidory z ziołami OLE - 1 słoiczek 305ml pęczek świeżej natki pietruszki 2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki sól i świeżo mielony pieprz do smaku Pasta pietruszkowo-pomidorowa z chilli: 1 słoik suszonych pomidorów OLE z pieprzem(...)chilli duży pęczek świeżej natki pietruszki 2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki sól i świeżo mielony pieprz do smaku Sos cytrusowy na białym winie - idealny do wekowania i długiego lodówkowania! uwaga! czas przygotowania ok. 1h 2-3 duże dojrzałe pomarańcze 1 dojrzały grejpfrut 3 laski cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru lub ok. 3 cm świeżo
Spektrum SmakuPomysł zaczerpnięty z bloga Kardamonovy . Świetne w smaku kotlety, lekko podkręcone przez nas kwaśnym jabłkiem. Miód malina <3 Składniki 400 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 marchew 1 łyżeczka pasty imbirowej 1 kwaśne jabłko 50 ml bulionu warzywnego 1 jajko bułka tarta olej do smażenia sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false(...)false MicrosoftInternetExplorer4 Marchew ścieramy na drobnych oczkach, tak by powstały wiórki. Jabłko ścieramy na dużych oczkach. Do mięsa dodajemy marchew, jabłko, pastę imbirową, jajko i bułkę tartą (do zagęszczenia masy). Całość dokładnie wyrabiamy z niewielką ilością bulionu warzywnego, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z masy formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. /* Style Definitions
R'n'G KitchenSzybki i smaczny obiad dla zapracowanych. Do kotletów mielonych dodałam konfiturę z cebuli a panierkę zrobiłam z chrupkiego żytniego pieczywa. Składniki 1 słoik sosu meksykańskiego firmy Jamar 200 g mięsa mielonego 1 łyżeczka konfitury z cebuli firmy Proeco Polska … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatySpakowaliśmy do kapuścianych liści mięso, ziemniaki, kiszoną kapustę i w ten sposób w jednym liściu mamy cały obiad. Składniki: -główka włoskiej kapusty -ok. 80 dkg mielonego mięsa -ok. 1/2 kg kiszonej kapusty -6 średnich ziemniaków -10 dkg wędzonego boczku -cebula -ząbek czosnku -sól, pieprz, słodka papryka -przyprawa do bigosu -przyprawa barbecue -olej -marchewka Kapustę gotujemy
Maminek kulinarnyogóle! ;)). Pomysł na szybki, w miarę tani obiad, który znika z półmiska szybciej niż jesteśmy w stanie wymówić jego nazwę. Uwielbiam! BURGERY Z MUSZTARDOWĄ NUTĄ Składniki: - 1 kilogram mięsa mielonego (0,5 kilogram z łopatki wieprzowej i 0,5 kilograma wołowiny) - 4 łyżki musztardy sarepskiej (lub rosyjskiej) - sól - pieprz Przygotowanie: Do mięsa dodajemy musztardę, sól oraz pieprz
Życie zamknięte w smakublogu największym powodzenie, to właśnie rzeczy prostych szukacie najchętniej. Zatem zapraszam na pyszne mieloniaki! W ogóle pomysł na te kotlety powstał przy lazanii. Poprosiłem Anię żeby kupiła trochę mielonego mięsa na lazanię właśnie. Mój błąd polegał na tym, że nie sprecyzowałem ilości. A Ania, jak to Ania, wróciła do domu z kilogramem. Jak na dwie osoby trochę
Marder&Marder ManufactureDelikatne w smaku pulpety, to zawsze dobra propozycja na obiad. Potrawa, która smakuje zarówno dużym jak i małym. Skład: 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki, 1 jajko, łyżka majeranku, szczypta pieprzu, szczypta soli. Wszystko mieszamy razem w misce, a dla poprawienia konsystencji dosypujemy bułki tartej. Jak mamy przygotowane mięso, to przed ugotowaniem na niespodziankę możemy
chleba naszegosałatą i plastrem pomidora ;) Idealnie będzie też smakować z jakąś bułką pełnoziarnistą, to już zależy od naszej inwencji ;) Składniki (5 dużych kotletów): 500g mięsa mielonego z indyka 2 łyżeczki ostrej musztardy 1 jajko sól, pieprz, oregano, czerwona papryka Sposób przygotowania: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy blachę wykładamy papierem do pieczenia z mięsa formujemy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość