Pyszne tradycyjne gołąbki z brytfanny. Składniki: (duża ilość) 800 g mięsa mielonego 5 woreczków ryżu 4 średnie cebule 1 duża główka płaskiej kapusty przyprawy: majeranek, sól, pieprz, domowy kucharek, papryka słodka, papryka ostra 1 łyżka masła bulion ( 1-2 szklanki) Wykonanie: ryż gotujemy na sypko ( 2 minuty krócej niż w przepisie), w wodzie(...)dodatkiem bulionu i łyżką masła. Gotowy ryż płuczemy pod letnią wodą i wsypujemy do dużej miski. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodajemy do ryżu. Mięso mielone również dodajemy do ryżu i doprawiamy wszystko przyprawami według własnych upodobań. Bo tam powinno najbardziej smakować. Ja zawsze staram się ciut przeprawić farsz, ponieważ podczas gotowania gołąbków kapusta
W Moim Magicznym Domupolecam Wam właśnie tą pyszną sałatkę. Przy tworzeniu sałatki inspirowałam się przepisem z bloga smakiempisany.pl, jednak niektóre składniki zmieniłam trochę pod swój gust Składniki: 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego 1/2 główki sałaty lodowej 1 cebula 3 łyżki koncentratu pomidorowego 250 g pieczarek 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 100g żółtego sera 1 pomidor 1 czerwona(...)opakowania nachos przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, chilli olej do smażenia 1 łyżka masła sos: 3 łyżki majonezu 2 łyżki pikantnego ketchupu 1 łyżka musztardy *** Mięso mielone podsmażamy wraz z cebulą na niewielkiej ilości oleju. Gdy się przyrumieni przyprawiamy do smaku i dodajemy koncentrat pomidorowy. Mieszamy i smażymy jeszcze przez kilka minut. Zdejmujemy z patelni, studzimy
Blog z Apetytemsmaku a to jakoś mi nie pasowało. Jakże byłam pozytywnie zaskoczona z wyników mojego gotowania. Koniecznie spróbujcie. Mnie bardzo smakowało. Składniki: 1 mała główka kapusty włoskiej 500 mięsa mielonego z indyka Garść suszonych grzybów ¼ czerwonej papryki ¼ zielonej papryki 1 cebula Łyżka posiekanej natki pietruszki 50 g kaszy jaglanej ( waga przed ugotowaniem ) Sól Pieprz ½ puszki krojonych pomidorów 1 łyżka(...)Kapustę parzymy aby oddzielić liście i aby były elastyczne. Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie przez 20 minut. Odsączamy. Cebulę drobno kroimy i przesmażamy na patelni. Do miski wykładamy mięso mielone, przestudzoną kaszę, drobno pokrojone grzyby, cebulę, posiekane papryki i natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy na jednolitą masę. Farsz układamy na liściach kapusty i zwijamy. Układamy
Smaki Ewytakiej formie smakuje najlepiej. Nie! Spaghetti z dodatkiem warzyw bije je na głowę:). Tym razem dodałam dużo selera naciowego a spaghetti podlałam czerwonym winem. Wyszło pysznie! 500g mięsa mielonego 1 puszka krojonych pomidorów 400ml przecieru pomidorowego 4 łodygi selera naciowego 3 duże marchewki 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 3-4 łyżeczki suszonego oregano 2 czubate łyżki koncentratu(...)tarce (małe oczka), cebulę i seler naciowy kroimy drobno. Smażymy kilka minut na rozgrzanym oleju. 2. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i oregano. Mieszamy. 3. Do całości dodajemy mięso mielone, które mieszamy z warzywami i koncentratem pomidorowym. Przyprawiamy solą i pieprzem. Krótko smażymy, po czym wlewamy wino, które odparowujemy. 4. Dodajemy pomidory i przecier, gotujemy kilka minut
Szefowa kuchniwariacja z kaszą jaglaną, która okazała się strzałem w dziesiątkę. Gołąbki przygotowałam w moim ulubionym warzywno pomidorowym sosie. Gołąbki bez zawijania - dla leniwych Składniki: 500 g mięsa mielonego z łopatki 100 g ryżu 100 g kaszy jaglanej 600 g kapusty białej 1/2 pęczka koperku jajko sól, pieprz do smaku bułka tarta do panierowani olej(...)pieprz do smaku Przygotowanie: Ryż i kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie na sypko. Kapustę białą drobniutko szatkujemy (użyłam malaksera) solimy i odstawiamy na kwadrans Do kapusty dodajemy mięso mielone, ugotowany i przestudzony ryż z kaszą oraz posiekany koperek, wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy całość na jednolitą masę. Z masy formujemy gołąbki wielkości dłoni
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiTroszkę inna odmiana gołąbków. Mięso połączone z ryżem, grzybami i marchewką. Smaczny i sycący obiad. 400 g mięsa mielonego wieprzowego 1 marchew 1 cebula 100 g ryżu 50 g kurek 100 g pieczarek 2 jajka 5 łyżek bułki tartej 10 liści kapusty 150 g koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki pszennej 250 ml wody 1 łyżeczka bazylii Sól Pieprz(...)Liście kapusty sparzyć wrzątkiem i chwilkę pogotować. Z liści skroić grube włókna przy końcach każdego liścia. 5. Mięso mielone dokładnie wymieszać z grzybami, cebulą, marchewką z ryżem, jajkami, bułką tartą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 6. Formować gołąbki i zawinąć w liście kapusty. Obsmażyć na patelni
VioletoweKucharzeniedwudaniowego obiadu, dlatego często przygotowuję zupy z mięsną wkładką. Moja córeczka bardzo lubi klopsiki a taka zupa jest nie tylko smaczna ale też pożywna. Składniki: 250 g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki masła kilka różyczek kalafiora (może być mrożony) duża marchewka korzeń pietruszki kawałek selera cebula kilka łyżek zielonego groszku (może być(...)seler i pietruszkę, poddusić. Zalać taką ilością wody, ile chcemy mieć zupy. Dodać cebulę, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować aż warzywa będą prawie miękkie, dodać groszek i paprykę. Mięso mielone wymieszać z jajkiem i bułką tartą, posolić. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzucać do gotującej się zupy. Na końcu zupę przyprawić i zabielić śmietaną. Posypać natką pietruszki
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSKŁADNIKI: • 300 g makaronu farfalle • 500 g mięsa mielonego wieprzowego np. z łopatki • puszka pokrojonych pomidorów • 1 większy bakłażan lub 2 małe • 1 cebula • 1 pęczek bazylii • 3 ząbki czosnku • mozzarella 1-2 kulki • ser żółty • olej • sól, pieprz biały • zioła prowansalskie PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy al dente, w osolonej wodzie, po ugotowaniu polewamy zimną wodą, żeby się zahartował(...)osuszony), do całości dodać jeszcze odrobinę oliwy, posolić i podsmażyć, bakłażan powinien zmięknąć, ale żeby był lekko chrupiący. Całość przekładamy do większej miski. Na tą samą patelnię wrzucamy mięso mielone, dodajemy łyżkę oleju, a następnie podsmażamy doprawiając solą i pieprzem, po chwili dodajemy łyżkę ziół prowansalskich i pokrojoną bazylię, mieszamy, dodajemy puszkę pomidorów jeszcze chwilę podsmażamy, całość przekładamy
KUCHNIA POLSKAszparagowej 12 pomidorków koktajlowych Esencja Knorr do duszonych warzyw ( lub 1 szkl bulionu) 2 łyżki masła orzechowego kilka łyżek oleju do smażenia Czosnkowe mini klopsiki: 50 dag mięsa mielonego (u mnie z szynki) miąższ z 2 kromek chleba 2-3 ząbki czosnku 2 jajka 3 łyżki mąki + trochę do obtaczania 1 łyżeczka soli pieprz, słodka i ostra(...)warzywa (oprócz pomidorków) i smażyć na małym ogniu często mieszając ok 15-20 minut (aż będą prawie miękkie). 3. Miąższ chleba drobniutko posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do mięsa razem z jajkami, mąką i przyprawami, dokładnie wymieszać. Formować nieduże pulpeciki (wielkości orzecha włoskiego) i obtaczać je od razu w mące (najłatwiej jest formować kulki mokrymi rękami). Obsmażyć na patelni
Kto ugości moich gości?Dwie nieduże cebule kroję w kostkę i podsmażam na patelni, pod koniec smażenia dodaję starte ząbki czosnku. 30 dkg mielonego mięsa wieprzowego albo z indyka smażę wraz z cebulą,solą,pieprzem,bazylią,słodką papryką i oregano. Dodałam również małą białą,pokrojoną w kostkę świeżą paprykę. Bakłażana i cukinię myję, kroję wzdłuż na pół i wydrążam(...)około 40 minut w temp.180 stopni. Danie w sam raz na tę porę roku.... róbcie szybko bo bakłażany są teraz tanie i smaczne ;-) Polecam też CUKINIA FASZEROWANA MIELONYM MIĘSEM I POMIDORAMI
potrawyregionalneużyjmy domowego bulionu lub rosołu, a do pulpetów chudego samodzielnie zmielonego mięsa. Danie najlepiej smakuje z kaszą gryczaną lub ziemniaczkami puree. SKŁADNIKI / 4-6 porcji PULPETY 500 g mięsa mielonego / cielęcego z udźca lub wieprzowego z szynki 1 cebula starta na tarce 1 jajko 1 mała czerstwa bułka kajzerka 1 pełna łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka świeżo zmielonego(...)minut. PULPETY: Bułkę kruszymy do małej miski, zalewamy ok. 1/3 szklanki mleka lub wody. Odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Po 5 minutach mieszamy. Do większej miski wkładamy mięso mielone, tartą cebulę, jajko oraz przyprawy. Dodajemy namoczoną bułkę ( lekko odciśniętą). Wszystko bardzo dokładnie wyrabiamy dłońmi. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w mące i obsmażamy na oleju, aż się
cool and mintyzależności od wielkości docelowych gołąbków)0,5 kg mięsa mielonego (u mnie drobiowe)100 g białego ryżu1 średnią cebulkęprzyprawy: sól, cukier, czarny mielony pieprz, majeranekolej do smażeniaDo sosu:2 średnie marchewki2 cebule500 g pomidorowej passaty200 g dobrej jakości przecieru pomidorowego (najlepiej domowego)przyprawy: sól, cukier, czarny mielony pieprz, słodką paprykę, zioła prowansalskieolej do smażeniaDodatkowo:świeże zioła(...)niż w instrukcji na opakowaniu. W tym czasie cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce oleju do zrumienienia. Ugotowany ryż odcedzamy i studzimy. Łączymy z cebulką i mięsem mielonym. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz oraz majeranek i dokładnie wyrabiamy - najlepiej dłońmi.Z kapusty delikatnie oddzielamy wierzchnie liście, które dokładnie płuczemy. (W razie konieczności dwa zewnętrzne odrzucamy.) W dużym
Ratunku obiadszybki obiad jak i na imprezową przekąskę. Składniki: Ciasto: 100g mąki pszennej 100g mąki gryczanej 2 jajka 2 szklanki mleka sól 1 łyżka oliwy Farsz: 350g wieprzowego mięsa mielonego 250g pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 pomidory 200ml pikantnego soku pomidorowego 6 łyżek ketchupu 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonej bazylii 3 łyżeczki słodkiej papryki(...)doprawić solą i usmażyć naleśniki na rozgrzanej patelni. 2. Farsz Pieczarki pokroić w kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekać, a następnie wszystko usmażyć na oliwie. Dodać mielone mięso, pokrojone w kostkę pomidory i smażyć do momentu aż mięso będzie dobre. Wlać sok pomidorowy, ketchup, dodać zioła, papryki, doprawić solą, pieprzem, dokładnie wymieszać i gotować do momentu
Szalona Kuchnia Ewelinydyni za jednym razem. Tak też powstały lekkie pulpeciki w sosie z kurkami i dynią. I przyznam, że to połączenie skradło moje podniebienie :) Składniki (4 porcje) -500 g mielonego mięsa drobiowego -1 jajko -4-5 łyżek bułki tartej -1 łyżka ziół prowansalskich -400 g dyni (po obraniu) -400 g kurek -1 cebula -1 ząbek czosnku(...)małe kawałki lub zetrzeć na tarce. Oba składniki dodać do cebuli i czosnku, przesmażyć 2-3 minuty ciągle mieszając. Wlać bulion, dodać listek laurowy i ziele angielskie. Zagotować. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać jajko, zioła prowansalskie, bułkę tartą, doprawić solą i pieprzem. W razie potrzeby dodać trochę więcej bułki tartej. Z masy mięsnej formować pulpeciki. Wrzucać na gotujący
Zielona KuchniaFaszerowana cukinia – przepis Lekkie a zarazem pożywne danie – faszerowana cukinia pieczona z mięsem mielonym wołowym i warzywami. Propozycja obiadu bądź kolacji – uroczystej lub na co dzień ! :) Przede wszystkim cukinie są bardzo łatwe w przygotowaniu! Potrzebne będą (porcja dla 3-4 osób): -4 średnie cukinie; -0,5kg mielonego mięsa wołowego; -6 dużych pomidorów lub 2 przeciery pomidorowe
MintTaste