sztuk) 500g mięsa mielonego z indyka 1 czerstwa bułka (u mnie grahamka) mleko do namoczenia bułki 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku łyżka masła 1 jajko sól i pieprz Bułkę zalać mlekiem, odstawić do namoczenia. Cebulkę i czosnek posiekać. Następnie zrumienić i lekko poddusić na łyżce masła. Do większej miski włożyć mielone mięso, namoczoną bułkę, jajko oraz podsmażoną
Kuchnia Elliemięsa trochę oleju sól,pieprz bułka tarta (do obtaczania kotlecików) olej do smażenia WYKONANIE Makaron gotujemy,odcedzamy i studzimy,chyba że mamy makaron z poprzedniego dnia ;).Ugotowany makaron siekamy w rozdrabniaczu na mniejsze kawałeczki.Cebulę i czosnek kroimy na drobne kawałki,szynkę w drobną kosteczkę.Następnie wrzucamy do garnka dodajemy troszkę oleju i podsmażamy chwilkę,później dodajemy mięso mielone
Mała w garnku mieszazaplanowałam pikantną faszerowaną paprykę :) Składniki 4 papryki średniej wielkości (preferuję czerwone, ale mogą być w dowolnym kolorze) 1 mała papryczka chili drobno posiekana 500 g mielonego mięsa (wołowe, wołowo-wieprzowe lub z indyka) 1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę 1 całe jajo 2-3 łyżki stołowe bułki tartej olej do podsmażenia cebuli 1 litr(...)wyjąć ze środka białe części wraz z nasionami. Ogonki pozostawić, posłużą nam do zamknięcia papryki po napełnieniu farszem. Drobno posiekaną cebulę lekko zrumienić na patelni i dodać do mięsa mielonego. Przyprawić mięso solą i pieprzem i dokładnie wymieszać z cebulą. Dodać jako, bułkę tartą i jak najdrobniej posiekane chili i jeszcze raz wyrobić Napełnić papryki farszem, ugniatając
Kulinaria - potrawy z różnych stron światatymianek, oregano olej, masło do smażenia Wykonanie: Szynkę wieprzową ew. łopatkę zmielić - używam tylko takiego mięsa. Jakoś nie mam zaufania do gotowego mielonego mięsa. W trakcie mielenia mięsa dodać wyciśniętą bułkę i przesmażoną cebulę. Przełożyć do miski, dodać całe jajko, kwaśną śmietanę i do smaku przyprawy - sól, pieprz, majeranek i maggi. Całość dobrze
Kulinarny karnet Christopheragołąbki a nie chce mi się ich zawijać w liście kapusty ;) Danie uwielbiane przez moją rodzinkę i pewnie przez każdego z Was :) Składniki: * 1 kg mięsa mielonego wieprzowego * 1 ugotowana paczka ryżu * 2 jajka(...)łyżki bułki tartej+ do panierki * sól, pieprz, ulubione przyprawy * 1 młoda kapusta * 4-5 łyżek przecieru pomidorowego * 2-3 łyżki ketchupu Wykonanie: Do miski włożyć mięso mielone, ryż ugotowany w lekko osolonej wodzie, przestudzony, jajka, bułkę tartą, sól, pieprz i ulubione przyprawy i wymieszać dobrze mięso. Uformować klopsy mielone, panierować w bułce tartej i usmażyć
Zrób to smacznieBakłażany, zapiekane z mięsem mielonym pod chrupiącą kołderką z parmezanu i kolendry. Danie dla dwojga, idealne. Składniki : 1 duży bakłażan 250 g zmielonego mięsa, wieprzowego 1 cebulka szalotka 3 ząbki czosnku 1 łodyga selera naciowego 1/2 czerwonej papryki garść świeżej kolendry 50 ml gęstego przecieru pomidorowego oliwa sól pieprz Dodatkowo : 3 łyżki bułki tartej 20 g sera(...)minut. W tym czasie przygotować farsz oraz panierkę. Na rozgrzaną patelnię wlać łyżkę oliwy, dodać drobno posiekaną cebulkę, łodygę selera oraz czosnek. Gdy cebulka się ładnie zeszkli dodać mięso mielone. Do podpieczonego mięsa dołożyć pokrojoną w kostkę paprykę, wszystko zalać przecierem pomidorowym, doprawić solą i pieprzem a na koniec wsypać posiekaną kolendrę. Wszystko dokładnie wymieszać, odstawić. Do miseczki
Zabawa smakiemSkładniki: makaron spaghetti 1/2 opakowania, masło klarowane 2 łyżeczki, mięso mielone 1/2 kg, jajka 1 sztuka, przyprawa do mięsa mielonego 2 łyżki, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, bułka czerstwa 1 sztuka, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 5 sztuk, kostka rosołowa 1 sztuka, szpinak świeży 1 pęczek, śmietana 12% 200 ml, woda 1/2 szklanki, pieprz czarny mielony
W Mojej Kuchni LubięSkładniki na naleśniki mleko, 800ml woda mineralna gaz., 400ml jajka, 2szt mąka pszenna, 500g sól, 1/2 łyżeczki olej do smażenia Składniki na farsz mięso mielone wieprzowe, 500g pieczarki, 700g ser żółty, 150g jajka, 2szt cebula, 1 duża szt sól, pieprz Składniki na panierkę jajka, 2 duże szt mleko, 150ml sól, pierprz olej do smażenia Przygotowanie Naleśniki: jajko roztrzepujemy wraz(...)mleko, na końcu mąkę. Dokładnie mieszamy. Rozgrzaną patelnię smarujemy olejem za pomocą pędzelka. Smażymy naleśniki, studzimy. Farsz: Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na odrobinie oleju, dodajemy mielone mięso. Smażymy 8-10 minut, odstawiamy do wystudzenia. Pieczarki myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce na dużych oczkach lub drobno kroimy. Smażymy około 10 minut, aż odparuje cały płyn. Studzimy
Gotowanie moimi oczamicebulką. Farsz - płucka myjemy ,gotujemy w osolonej wodzie z listkami laurowymi i zielem angielskim do miękkości.Studzimy ,mielimy razem z cebulą i czosnkiem w maszynce do mielenia mięsa.Dodajemy do mielonego mięsa jajko i przyprawy , wymieszać.Nadziewać pierogi.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkijeżyn. To danie z gatunku "comfort food", czyli jedzenie na pocieszenie :) Uwielbiam takie potrawy. Rozgrzewają od środka, gdy za oknem taka plucha jak dziś. Składniki klopsiki 250g mielonego mięsa wołowego 250g mielonego mięsa wieprzowego posiekane pół pęczka natki posiekane pół pęczak szczypiorku 1 jajko 80ml mleka 70g bułki tartej 8 zmielonych ziaren ziela angielskiego 1/2 łyżeczki
W kuchni wieczoremnastępnym razem spożytkuję mięso z indyka . Składniki na małą, krótką keksówkę – u mnie silikonowa, więc nie musiałam smarować jej masłem i obsypywać bułką tartą przed pieczeniem : 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego – w oryginale było mięso z łopatki wieprzowej, ale akurat nie miałam… 1 jajko 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 1 czerwona papryka - średnia 1 łyżka suszonego(...)warzyw – odmierzać w zależności od smaku 2-3 łyżki bułki tartej – odmierzać w zależności od konsystencji masy pasztetowej 3 łyżki oleju grubo zmielony czarny pieprz Do dużej miski przełożyć mięso mielone – można kupić od razu zmielone i zapaczkowane; posłużyć się przemiłą ekspedientką w sklepie mięsnym, która zmieli na miejscu; lub spożytkować własną maszynkę do mielenia. Cebulę obrać i pokroić
Grunt to przepis!głębi szafki maszynkę do mielenia i jej użyłam. Mięso drobiowe można zastąpić wieprzowym. Cebula ma przyjemny słodkawy smak i to najbardziej mnie w tym daniu urzeka. Najlepiej podawać je z ulubionym sosem. Tydzień z hasłem wymyślonym przez Maćka dobiega końca. Mam wielką nadzieję skosztować kiedyś jego przysmaku górników :) Składniki: 4 cebule 300 g mięsa mielonego (dałam drobiowe(...)Cebule włożyć do wrzątku i gotować na małym ogniu przez 5 minut. Wystudzić. Wystudzone cebule ściąć z góry i wydrążyć środek, który należy posiekać i podsmażyć na patelni. Do mięsa dodać posiekaną drobno marchew, jajko i podsmażoną cebulę. Wymieszać, doprawić do smaku. Cebule nadziewać farszem mięsnym. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, na dno włożyć 2 łyżki masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego
zadanie-gotowanieJeśli znudziły Wam się już tradycyjne mielone albo macie ochotę na zrazy, to ten przepis jest dla Was;) Siostra zdradziła mi kiedyś jak można zrobić pyszne zrazy z mięsa mielonego, od tamtej pory robię je bardzo często. Ich największym plusem jest to, że szybko się je robi i są naprawdę bardzo smaczne. Składniki:1/2 kg mięsa mielonego(...)grzyby,łyżeczka mąki,3 łyżki oleju rzepakowego ( użyłam Rapso).Przygotowanie Cebulę obrać, pokroić w piórka, a następnie w paski. Ogórki i boczek również pokroić w paseczki. Do mięsa dodać bułkę tartą, doprawić do smaku solą i pieprzem, wyrobić. Z mięsa formować kotleciki, spłaszczać je i nałożyć po kawałeczku cebuli, plasterku boczku i plasterku ogórka, zakleić tak jak zrazy
Z miłości do słodkościmielonego z karkówki * szklanka soczewicy czerwonej * pół litra bulionu * pół kilograma pieczarek * duża cebula * pomidory w puszce TESCO * passata pomidorowa TESCO * sól , pieprz , mielona papryka czerwona TESCO * 4 łyżki oleju rzepakowego * natka pietruszki Przygotowanie : Na rozgrzany olej wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać 2 łyżeczki mielonej czerwonej papryki i podsmażyć, dodać mięso(...)mielone i dusić aż straci surowość. Pieczarki pokroić w plasterki. Dodać do mięsa. Gdy składniki się podduszą dodajemy szklankę czerwonej soczewicy i dolewamy bulion. Gdy soczewica zmięknie wlewamy pomidory i dusimy. Wlewamy passatę pomidorową - tyle ile lubimy. Dla smaku. Całość przyprawiamy do smaku. Potrawkę podajemy gorącą, posypaną świeżą natką pietruszki
Magiczne Życie MartyRolada z szynki z dodatkiem mielonego mięsa, pesto i pomidorów suszonych to idealne połączenie smaków na uroczysty obiad lub kolację. Składniki: Dla 6 osób: 1 kg chudej szynki wieprzowej 40 dkg szynki mielonej 100g pesto z bazylią 100g suszonych pomidorów sól, pieprz do posypania rozbitego płatu szynki Marynata: 1/4 szklanki oliwy z oliwek Po łyżeczce suszonych ziół(...)końca), tak by powstał nam jeden większy płat. Rozbijamy go na grubość ok 1 cm. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Z jednej smarujemy cienko zielonym pesto. 2. Mięso mielone łączymy z pozostałym pesto i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 3. Mięso rozsmarowujemy na płacie szynki i układamy pokrojone w paseczki suszone pomidory. 4. Mięso zwijamy w roladę
Kuchnia w czekoladzie