smaczny, intensywny w smaku obiad dla całe rodziny. Czas przygotowania: 25 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 4 placki do tortilli (można uzyć gotowych lub zrobić według tego przepisu) 500g mięsa mielonego Puszka czerwonej fasoli Puszka pomidorów w kawałkach 2 cebule (mogą być jasne lub czerwone) 2 ząbki czosnku Papryka Jogurt naturalny Mix sałat Przyprawa do kuchni meksykańskiej Cebule(...)przez praskę wprost na patelnie. Paprykę myjemy pod bieżącą wodą i kroimy w paski, dorzucamy do pozostałych składników. Całość chwilę smażymy, uważając by czosnek się nie przypalił. Dodajemy mięso mielone oraz doprawiamy. My dajemy 3 płaskie łyżeczki przyprawy do kuchni meksykańskiej, jednak każdy musi wyczuć ilość przyprawy optymalnej dla niego. Należy pamiętać, że jedząc cały posiłek smak
Kolizje SmakówPomysł na szybki i smaczny obiad - papryki zapiekane z mięsem mielonym i ryżem. Lubię dania, które "same" przygotowują się w piekarniku, dlatego pieczone papryki bardzo przypadły mi do gustu :) Oczywiście wierzch papryk możecie posypać startym, żółtym serem. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki 1 szklanka wywaru warzywnego 1/4 szklanki surowego ryżu kilka papryk(...)papryki nie przedziurawić. Cebulę obrać, drobno pokroić i przesmażyć na patelni z odrobiną oleju. Pomidora drobno pokroić. Ryż ugotować w 3/4 szklance wrzącej, osolonej wodzie. Ostudzić. Do mielonego mięsa dodać ryż, przesmażoną cebulę, pomidora i przyprawy. Całość wymieszać. Przygotowaną masą nadziewać papryki. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym. Całość zalać wywarem warzywnym. Przygotowane papryki p iec w 195ºC
Ugotowaćwięc jeżeli macie zmniejszą rodzinę to polecam ugotować zupę z połowy porcji. Miseczka pełna treściwej zupy z mięsem mielonym, kapustą i ryżem zaspokoi wasz apetyt na dłuższy czas. Zupa gołąbkowa 500 g mięsa mielonego (szynka, łopatka) 2 cebule pół główki średniej kapusty białej 100 g ryżu 2 średnie marchewki 1 pietruszka pół mniejszego selera 2-3 łyżki(...)pomidorowego ( passaty ) só, pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziołowy, papryka słodka i ostra olej Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju poddusić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać mielone mięso, doprawić solą, pieprzem czarnym i ziołowym. Gdy mięso się wysmaży, a woda odparuje przełożyć je do większego garnka i zalać 3 litrami wody. Dodać liść laurowy
Pieguskowa Kuchniajajko sól pieprz papryka słodka wędzona / opc. ostra gotowy bulion ewentualnie kostka rosołowa Przygotowanie : Papryczki płuczemy w wodzie i wycinamy z nich szypułkę razem z gniazdem nasiennym, odstawiamy. Mięso mielone mieszamy z ugotowanym ryżem oraz jajkiem i doprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką. Wszystko dokładnie mieszamy i przy pomocy łyżeczki nadziewamy papryczki. Robimy to dosyć dokładnie. Gotowe nadziane papryczki(...)niedużym wysokim garnku np. rondlu i zalewamy ciepłym bulionem. Całość stawiamy na piec i zagotowujemy. Później zmniejszamy ogień i dusimy do miękkości papryki (sprawdzamy to wykałaczką). Papryczki faszerowane mięsem mielonym podajemy na ciepło polane sosem pomidorowym. Przepis na sos pomidorowy << Kliknij
Mechanik w kuchnirozpadły się w trakcie gotowania. Dlatego też ja do moich kartaczy dodaję zawsze mąkę ziemniaczaną. SKŁADNIKI Na kartacze: 1 kg ziemniaków 3 łyżki mąki ziemniaczanej 300 g mięsa mielonego wieprzowego 1 czerstwa bułka 1 jajko 1 cebula 1 łyżka masła sól, świeżo mielony pieprz Na smażoną cebulkę: 2 cebule 3 łyżki masła WYKONANIE Połowę ziemniaków ugotować(...)podsmażoną cebulę i doprawić całość solą i świeżo mielonym pieprzem, po czym zagnieść do połączenia składników. Cebule obrać i pokroić w kostkę lub piórka, po czym usmażyć na maśle (jeżeli masła jest za mało, to można jeszcze dodać). Z ciasta na kartacze formować placki, na każdy nałożyć porcję mięsa mielonego i dobrze zlepić formując kształt kartaczy. Kartacze
Passions hobbies lifearomatyczny sos pomidorowy z mięsem mielonym, a na wierzchu sos beszamelowy i przypieczony ser - chyba nie muszę mówić, że całość jest nieziemsko pyszna? :) Gwarantuję, że jeśli raz przygotujecie to danie, to na pewno na nim nie poprzestaniecie. Ja przepadłam. SKŁADNIKI (ok. 8 porcji) 2 bakłażany oliwa oliwek sól sos mięsno- pomidorowy 500g mielonego mięsa(...)stopni na 13-15 min. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekaną w kostkę cebulkę, oregano, cynamon i gałkę muszkatołową ( po ok. 1/2 łyżeczki). Na patelnię wrzucamy mięso mielone i smażymy do momentu aż odparuje puszczony przez nie sok. Całość zalewamy passatą pomidorową i dusimy ok. 10 min. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. W rondelku rozgrzewamy
DefinicjaSmakupulpecików). Wyszły bardzo smaczne, a dzięki pergaminowi nie były tłuste i łatwo się je obracało podczas smażenia. Dzieci chętniej zjadły na obiad burgery, niż jakieś kotlety mielone. Składniki: mięso mielone – 500 gram ½ suchej bułki ½ szklanki bułki tartej jajko – 1 szt. pieczarki – 5 szt. ½ cebuli olej do smażenia przyprawy: sól, pieprz, tymianek, majeranek Winiary „Pomysł na... Papirus” z ziołami(...)prowansalskimi Drobno pokrojone pieczarki wrzucamy na patelnię teflonową i na małym ogniu odparowujemy z nich wodę. Dolewamy odrobinę oleju, dorzucamy posiekaną cebulę, trochę soli i podsmażamy. Mięso mielone (1:1 wieprzowe i drobiowe) mieszamy z jajkiem, namoczoną i odciśniętą suchą bułką, bułką tartą, pieczarkami z cebulą i przyprawami (ostrożnie z solą, trzeba pamiętać, że pergamin jest z przyprawami). Jeśli
Gotuj z Misiemusaka to pyszna grecka zapiekanka z bakłażanów i mielonego mięsa, pokryta solidną porcją beszamelu. W dużej mierze przypomina włoską lasagne bolognese, tyle że tutaj zamiast makaronu mamy płaty bakłażana, co dla osób ograniczających ilość spożywanych węglowodanów albo będących na diecie bezglutenowej może być zbawienne. W mojej wersji musaki postanowiłem zrobić jeszcze jeden myk, który sprawił, że stała się(...)dość, że smakuje fenomenalnie, to nikt nam nie wmówi, że jest niezdrowy. I jak tu się nie skusić na taką zapiekankę? ;) * SKŁADNIKI na 4 porcje Musaka: 500 g mielonego mięsa z indyka 2 duże bakłażany 1 cebula 3 ząbki czosnku 500 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii szczypta płatków chili olej kokosowy pieprz
Food Squarefarsz z mielonego mięsa, papryki i pomidora. Polecam taką odmianę tradycyjnej pizzy. Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki razowej 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki lubczyku 3 łyżki oleju 20 g świeżych drożdży 0,5 szklanki letniej wody Dodatkowo: 250 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula(...)ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na kształt pizzy. Cebulę, czerwoną paprykę oraz pomidora kroimy w kosteczkę. Wszystko przesmażamy na patelni. Dokładamy mielone mięso. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką czerwoną papryką oraz oregano. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Połową sera obsypujemy spód ciasta. Następnie wykładamy mięsny farsz, pokrojone w półplasterki
VioletoweKucharzenieSkładniki: 500 g mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 1 cebula 1 kajzerka mleko do namoczenia bułki sól, pieprz ewentualnie trochę słodkiej papryki smalec lub olej do smażenia Bułkę moczyć w mleku, aż będzie całkowicie miękka. Cebulę zetrzeć na drobnej tarce lub zmielić w maszynce razem z mięsem. Mięso mielone wymieszać z cebulą, odciśniętą bułką, jajkiem, solą
talerz przyjemnościcebulkę i smażyć aż straci kolor surowizny. Pora umyć, przekroić na pół wzdłuż i pokroić w poprzeczne cienkie paski. Dodać pora do cebuli, smażyć aż zmięknie. Następnie dodać mięso mielone, doprawić bazylią, papryką słodką, chilli, solą i pieprzem. Dodać przecier pomidorowy i wymieszać. Smażyć aż mięso straci kolor surowizny. Dodać umyte, osuszone i pokrojone drobno pieczarki. Smażyć chwilkę, pieczarki
Kuchnia Pokoleńspaghetti bolognese, które smakuje równie dobrze jak to na badzie oryginalnego włoskiego sosu a la ragu. Czas przygotowania to około 45 minut Składniki/4 porcje: – 300 g mięsa mielonego – 1 marchew – 1 puszka krojonych pomidorów w puszce – 2 ząbki czosnku – ok. 300 g makaronu spaghetti – tarty parmezan, olej rzepakowy – sól, pieprz, suszony(...)papryka ostra i słodka – opcjonalnie świeża bazylia Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażamy kilka minut. Dodajemy mięso mielone, które wcześniej doprawiamy solą pieprzem i papryką. Gdy mięso nabierze jasnego koloru, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, startą na małych oczkach marchew oraz pomidory z puszki. Chwilę wszystko
I LOVE LIFEprzygotowany z mięsa mielonego z dodatkiem pomidorów, fasolki szparagowej i czerwonej fasoli. Polecamy wszystkim fanom ognistych, wyrazistych smaków! Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500g mięsa mielonego Puszka czerwonej fasoli Puszka pomidorów w całości 200g zielonej fasolki szparagowej (np. mrożonej) 50g żółtego sera 3 czerwone cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju Makaron Przyprawy(...)Fasolkę szparagową również gotujemy. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Następnie podsmażamy na rozgrzanej patelni. Kiedy cebulka będzie podsmażona to wyciskamy do niej dwa ząbki czosnku. Po chwili dodajemy mięso mielone i smażymy. Do usmażonego mięsa dorzucamy pomidory oraz przyprawę. My dajemy całe opakowanie przyprawy meksykańskiej jednak ostrzegamy, że wówczas potrawa jest dość ostra więc radzimy dorzucać stopniowo
Kolizje Smakówmamy, a mama na pewno nie może się mylić ;) I znalazłam! :) Na stronie Wielkie Żarcie, dokładnie to czego szukałam. Dokładnie taki właśnie smak ;) Polecam! :) Składniki: 500g mięsa mielonego 2-3 łyżki kaszy mannej 2 jajka przyprawa do mięsa mielonego cebula duża butelka lub mały karton przecieru pomidorowy ( wyjaśnienie dalej w tekście)* 2 marchewki(...)obtoczenia pulpetów bulion z 1 kostki rosołowej i wody w ilości takiej by zakryła nam pulpety sól, pieprz bazylia, oregano papryka ostra i słodka czosnek granulowany Mięso doprawiamy przyprawą do mięsa mielonego, czosnkiem granulowanym, pieprzem i papryką słodką. Cebulę siekamy drobniutko i dorzucamy do mięsa. Następnie dodajemy kaszę i jajka. Dokładnie mieszamy wszystko razem i doprawiamy jeśli jest
Czerwona Porzeczka