przepis - 33114 przepisów (strona:152/2208)

Risotto z białymi szparagami 193

razem na blogu pojawi się przepis na danie z białymi szparagami. Muszę powiedzieć, że goszczą one rzadziej na naszym stole, niż zielone.Zielone zdecydowanie bardziej nam przypadły do gustu, ach ten piękny kolor, a poza tym nie trzeba ich obierać :-). Ale białe też są pyszne, więc, żeby nie czuły się pokrzywdzone wilgotne i aromatyczne risotto postanowiłam ugotować właśnie z nimi. Ilość

Kulinarne przygody Gatity
Tarta z zielonymi szparagami 202

Była krótka przerwa od szparagów na blogu, więc dziś z czystym sumieniem mogę wrzucić kolejny szparagowy przepis :-). Oto przepyszna tarta z zielonymi szparagami zapiekanymi w masie jajecznej z dodatkiem  fety. Jest rewelacyjna, doskonale smakuje zarówno na ciepło, jaki i na zimno ! Inspiracja Sto kolorów w kuchni.  Tarta z zielonymi szparagami Składniki: Ciasto250

Kulinarne przygody Gatity
Makaron z sosem szparagowym 192

razie odkładamy na bok), chwilę smażymy i zalewamy bulionem. Dusimy  10 minut, pod koniec dodajemy główki szparagów i przyprawiamy. Uduszone warzywa miksujemy. Makaron gotujemy al  dente, według przepisu producenta.Odcedzonym makaron mieszamy z sosem, wykładamy na talerz, posypujemy startym parmezanem

Kulinarne przygody Gatity
Biszkoptowe ciasto z truskawkami 275

Dziś na blogu obiecany  przepis na delikatne i lekkie ciasto biszkoptowe z truskawkami i śmietanowym kremem. Wbrew pozorom ciasto nie jest bardzo ciężkie, bo bita śmietana jest wymieszana z galaretką, więc powstał z niej taki piankowy krem. Nie dodawałam też do ciasta zbyt dużo cukru. Mogę więc powiedzieć z czystym sumieniem, że kawałek ciacha można zjeść

Kulinarne przygody Gatity
Tarta ze szparagami i pomidorami 185

kolejny przepis na szybkie danie obiadowe lub ciepłą przekąskę w ciągu dnia.  Powoli kończy się sezon na szparagi, więc czas je wykorzystać zanim znikną ze straganów !  Dzisiejsza tartę zrobiłam na cieście francuskim, ale możemy do jej przygotowania użyć też ciasta kruchego. Tarta ze szparagami i pomidorami Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego

Kulinarne przygody Gatity
Warsztaty QMP Dobra wołowina z Grzegorzem Łapanowskim 236

Gimenez Castro. Warsztaty odbyły się restauracji Boathouse w Warszawie. Warsztaty QMP Dobra wołowina z Grzegorzem Łapanowskim  Podczas warsztatów zostało nam przedstawione nowe oblicze wołowiny QMP przygotowane według wyśmienitych przepisów  z całego świata. Został nam również rozszyfrowany skrót QMP, co oznacza Quality Meat Program, czyli system certyfikacji mięsa wołowego  stworzony aby wspierać produkcję dobrego mięsa  wołowego. Wołowina

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z pieczonych buraków z fetą 221

Pisałam już poprzednio przy okazji przepisu na  chłodnik z pieczonych buraków, że stałam się wielbicielką pieczonych buraków. Pieczone buraki możemy też wykorzystać do zrobienia pure. Dzisiejszy pomysł na sałatkę, to próba odtworzenia dania, które jedliśmy w czasie wakacji w Turcji. Nie wiem czy składniki są identyczne, ale w każdym razie sałatka jest doskonała

Kulinarne przygody Gatity
Sos chimichurri 153

Dobra wołowina z Grzegorzem Łapanowskim. teraz postanowiłam je przygotować w  domu , jako dodatek do fajitas z wołowiną.Jeśli przygotujesz ten sos, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Sos chimichurri Proporcje na 4 porcjeCzas przygotowania: 5 minut Składniki: 1 pęczek natki pietruszki 1 pęczek

Kulinarne przygody Gatity
Jogurtowy sernik jagodowy na zimno 238

Dziś padło na jagody. Oto niezbyt słodki jogurtowy sernik jagodowy na zimno. Inspiracja  Moje wypieki.Jeśli przygotujesz ten jagodowy sernik, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Jogurtowy sernik jagodowy na zimno Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cmCzas przygotowania: 4 godziny Składniki Masa

Kulinarne przygody Gatity
Szafranowy pilaw z kurczaka 268

piękny, typowo letni i słoneczny. A po drugie bo danie jest lekkie  z  orzeźwiającą nutką cytryny.Jeśli przygotujesz to danie, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Szafranowy pilaw z kurczaka Proporcje na 4 porcjeCzas przygotowania: 45 minutSkładniki Marynata: 200 g naturalnego jogurtu

Kulinarne przygody Gatity
Makaron rigatoni z pesto z Mangolda 152

starty parmezan oliwa z oliwek EV Wykonanie:Orzeszki prażymy na suchej patelni na średnim ogniu przez około 10 minut, następnie siekamy, ale niezbyt drobno.Makaron gotujemy zgodnie z przepisem producenta. Gdy jest gotowy, odcedzamy go zostawiając kilka łyżek wody z gotowania. W misce mieszamy gorący makaron z pesto i 2-3 łyżkami wody z gotowania

Kulinarne przygody Gatity
Najłatwiejsze ciasto z morelami 205

składników ciasta ucieranego jest oczywiście tłuszcz. Ja do ciasta ucieranego używam kostki do pieczenia Kasia, która jest doskonała do ciast. Tak więc dziś na blogu przepis na ciasto morelowe z Kasią. Musimy tylko pamiętać o jednym: wszystkie składniki ciasta muszą być w temperaturze pokojowej, w innym przypadku ciasto może się ściąć. Na pewno

Kulinarne przygody Gatity
Szarlotka z wiśniami 186

Schyłek lata to czas szarlotek. Przepis na tę szarlotkę pojawił się już wcześniej na blogu, ale tak jak pisałam to nasza ulubiona szarlotka, więc piekę ją  w różnych wersjach. Ta dzisiejsza została urozmaicona o drylowane wiśnie. Zawsze mam w spiżarni parę słoików zawekowanych wydrylowanych  wiśni zasypanych dosłownie 2-3 łyżkami cukru. Są idealne do ciasta. Można

Kulinarne przygody Gatity
Pieczone cytrynowe ziemniaki 230

Wracam na bloga po krótkiej urlopowej i remontowej przerwie z prostym, ale bardzo aromatycznym przepisem na ziemniaki.  Doskonałe zarówno na ciepło, jak i na zimno. Mogą być podawane jako dodatek do grillowanych mięs czy ryb, albo jako sałatka na ciepło. Ja swoje zrobiłam na patelni, ale równie dobrze można je przygotować w piekarniku.   Pieczone cytrynowe

Kulinarne przygody Gatity
Normandzki chleb jabłkowy 166

Nadeszła pora  na kolejne wspólne pieczenie, czyli  na wrześniową piekarnię, organizowaną przez Amber z bloga Kuchennymi drzwiami.  Przepis mistrza Jeffreya Hamelmana z biblii chlebowej pod tytułem "Chleb" tym razem wybrała dla nas Kamila z bloga Ogrody Babilonu. Chleb bardzo ciekawy, aromatyczny, chrupiący i zdecydowanie na czasie, bo jego motyw przewodni to jabłka

Kulinarne przygody Gatity