Rewelacyjana sałatka , która sprawdza się jako dodatek do grilla , ale I też do obiadu. Prosta, zdrowa I pyszna. Polecam I zapraszam do wykorzystania przepisu :) Składniki:Parę liści sałaty pekińskiejmała puszka kukurydzyokoło 10 pomidorków koktailowych3-4 ogórki konserwoweszczypiorSos:2 łyżki jogurtu2 łyżki majonezusól, pieprz I cukier , Wykonanie:Sałatę pokroić, pomidory na pół, ogórki w półtalarki, dodajemy kukurydzę I skrojony szczypior.Sos
Smaki Edytynasz syn :) W smaku przypominają trochę dynię, a trochę marchewkę - cudny smak :) Zaopatrzyłam się w większą ilość tego pysznego słodkiego ziemniaka i spróbowaliśmy jeszcze purée, a na pewno kolejne przepisy z batatów jeszcze przede mną :) Składniki:1 kg batatów,skórka otarta z 1cytryny,sok z 1/2 cytryny,1 łyżeczka soli, 4 łyżki oliwy z oliwek,Batatów nie obieramy, tylko szorujemy
Delicious TitbitsJest bardzo wilgotne, pachnące I przede wszystkim przepyszne :) Jedną z zalet tego ciasta jest także to, że wykonanie jego to około 10 min. Polecam I zapraszam do skorzystania z przepisu .Zaczynamy: Składniki:300 gr self raising mąki *2 łyżeczki proszku do pieczenia5 jajek125 gr drobnego cukru250 gr masła125 ml miodu300 gr czereśni-bez pestek*self raising - odpowiada 2 łyżeczkom
Smaki EdytyObiecywałam sobie częściej wstawiać posty, ale jednak zmęczenie dało mi się we znaki. Jednak wróciłam i zamierzam dalej Was raczyć swoimi przepisami. Tym razem postawiłam na sałatkę. Te jem praktycznie pod każdą postacią. Najchętniej jednak zabieram je ze sobą jako lunch, gdyż są łatwe do zapakowania i szybkie do przygotowania. Ta sałatka jest o tyle ciekawa, że wystarczy ugotować jedną
Fabryka pomysłówtruskawek masa truskawkowa 300 g truskawek 1 galaretka truskawkowa 250 ml wody do przygotowania galaretki Galaretkę truskawkową rozpuścić w 250 ml wody i odstawić do wystudzenia. Żelatynę przygotować według przepisu rozpuszczając ją we wodzie lub też mleku. Masło utrzeć z cukrem waniliowym i żółtkiem. Następnie cały czas ubijać i dodawać porcjami ser a następnie rozpuszczoną żelatynę. 2/3 masy przełożyć
Monia miesza i gotujeząbek czosnku, – garść rukoli – 2 łyżki oliwy z oliwek, – 3 papryczki chilli, – 1 łyżeczka octu balsamicznego – sól do smaku Przygotowanie: Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Na patelni bez tłuszczu prażymy łuskany słonecznik, odstawiamy do ostygnięcia. Czosnek obieramy z łusek. Pietruszkę, słonecznik, czosnek, papryczki, ocet balsamiczny i oliwę wkładamy do blendera i miksujemy na jednolitą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięserwowania wszelakich sałatek, past i innych przystawek. Awokado to podstawowy składnik pikantnej meksykańskiej pasty guacamole. Ja postanowiłam awokado wykorzystać do faszerowania Wielkanocnych jajek. Na blogu istnieje sporo przepisów na faszerowane jajka, między innymi polecam: Jajka faszerowane szynką Jajka faszerowane łososiem wędzonym Jajka faszerowane dla dzieci – myszki z sera Jajka faszerowane wędzonym łososiem Jajka faszerowane zielonym kremem Jajka faszerowane farszem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwykorzystywać zapasy, gdyż niedługo nowy sezon owocowy) oraz mrożone jagody, ale można też wykorzystać świeże jabłka starte na tarce o dużych oczkach. Dodatkowo zastosowałam słodką posypkę z orzechów laskowych. Przepisów na ciasta i ciasteczka na kruchym cieście jest na blogu cała masa tutaj. Skubaniec z owocami (kruche ciasto z owocami) wyszedł pyszny, rozpływał się w ustach
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępostanowiłam ser wykorzystać do faszerowania Wielkanocnych jajek, pokrojony w drobną kosteczkę, wymieszany z żółtkiem, siekanym szczypiorkiem i odrobiną majonezu jest świetnym składnikiem farszu do jajek. Na blogu istnieje sporo przepisów na faszerowane jajka, między innymi polecam: Jajka faszerowane szynką Jajka faszerowane łososiem wędzonym Jajka faszerowane dla dzieci – myszki z sera Jajka faszerowane wędzonym łososiem Jajka faszerowane zielonym kremem Jajka faszerowane
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTylko główny składnik galarety jest różnorodny, raz jest to gotowany kurczak, innym razem golonka wieprzowa, bywa też szynka gotowana. Tym razem do przygotowania galarety wielkanocnej wykorzystałam polędwicę wieprzową. Polecam przepisy na galarety: Jajka Wielkanocne – Szynka w galarecie Zimne nóżki (Galat) Kurczak w galarecie z papryką (galat) Kurczak w galarecie (galat) Szynka w galarecie Ja przygotowałam moją galaretę wielkanocną na sklarowanym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękażdą okazję- grilla, przyjęcie, jako przekąska ...Jest przepyszna I zadziwi Was smakiem ...Zaczynamy : Składniki:1 op ulubionego tortelloni1 słodka paprykasałata rocketsos koperkowy-znajdziecie tutaj Szykujemy sos koperkowyGotujemy tortelloni wedlug przepisu .Kroimy paprykę. I sałatka gotowa :) Tortelloni dajemy do miseczek, dodajemy paprykę I sałatę rocket, polewamy sosem koperkowym - Smacznego
Smaki Edytymakaronu ryżowego5 jajek5 ogórków konserwowychok 10 paluszków krabowych5-6 łyżek majonezu lub jogurtusól , pieprz1 łyżeczka soku z cytryny1-2 ząbki czosnkukoper- świeży lub suszony Wykonanie:Gotujemy makaron ryżowy- według przepisu podanego na opakowaniu. Kroimy paluszki, ogórki na półtalarki I jajka.Robimy dip- majonez lub jogurt, koper, pieprz, sól, przeciśnięty przez praskę czosnek I sok z cytryny. Mieszamy I dodajemy do sałatki
Smaki EdytyKtóż z nas nie kocha pierogów? :) A przepisów na pierogi , prawdopodobnie tyle , ile gospodyń. Ja Was zapraszam na wyproszone pierogi ( przez córkę ) z ziemniakami. Farsz taki jaki w moim rodzinnym domu :) Pierogi najlepsze na świecie :) Pamiętajmy , że dodatek jajka w pierogach powoduje że są troche twardsze- więc dodawanie jajka jest opcjonalne, zależne co lubimy :)Zaczynamy: Składniki na ok 80 szt6
Smaki Edytyjest niskokaloryczna, posiada wiele witamin , błonnik pokarmowy- zapewnia uczucie sytości i rozkład tkanki tłuszczowej. Zupa jest syta I pyszna. Polecam tez zupę z brokułami - przepis tutaj Polecam . Zaczynamy: Składniki:1 główka kalafiorumała kapusta1 papryka - ja użyłam czerwonej6-8 łodyg selera2-3 marchewki1 puszka pomidorówsok z połówki cytrynyszczypiornatka pietruszki1-2 łyżeczek kminku1/4-1/2 łyżeczki cayennepodudzia
Smaki EdytyWalentynki za nami. Na okoliczność tego romantycznego/komercyjnego/uroczego/plastikowego/słodkiego/ogłupiającego (nie potrzebne skreślić) "święta" w necie zaroiło się od walentynkowych przepisów. Wśród nich prym wiodą krewetki prężące się apetycznie niemal we wszystkich odsłonach - poczynając od masła z czosnkiem i pietruszką na czekoladowej polewie kończąc. Równie imponująco i intrygująco prezentują się ostrygi, małże i królewski skorupiak - homar
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała