przepis - 33114 przepisów (strona:154/2208)

Tydzień w moim telefonie XXXXXIV 102

albo i stety tutaj też mam mnóstwo zajęć i pracę. Dlatego już jutro wybieram się na targ by kupić świeże warzywa i znowu gotować pyszności. Chyba czekacie na nowe przepisy? Dzisiaj przygotowałam dla Was kilka zdjęć z mojego urlopu. Zostawiam je sobie na pamiątkę, bo kolejny dopiero za rok, a Wam życzę wspaniałego tygodnia! * hala targowa w Gdyni * dobra kawa

Magiczne Życie Marty
Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową 237

szklanki skórek pomarańczowej 1/3 szklanki kwaśnego mleka 1/3 szklanki oleju 1/3 szklanki wody gazowanej 2 szklanki marchewki startej na grubych oczkach jarzynowych orzechy do posypania polewa czekoladowa wg tego przepisu Przygotowanie: W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę ze szczyptą soli, sodą, proszkiem do pieczenia, skórką pomarańczową, zmielonymi orzechami. Do drugiej miski wbijamy całe jajko, dodajemy cukier i ubijamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa cebulowa z ziemniakami 226

Dodajemy bulion kurczakowy .Miksujemy zupę dodając powoli śmietanę. Kładziemy na gaz, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Nie żałujmy pieprzu i papryki. :)Zupa po zagotowaniu jest gotowa. Przygotowujemy grzanki- według przepisu z tej strony  .Różnica w dzisiejszych grzankach jest w tym że zamiast tymianku użyłam suszonej pietrzuszki.Do zupy dodajemy grzanek i posypujemy startym serem. Obiad gotowy. Smacznego

Smaki Edyty
Czerwone Curry z dynią i żeberkami 172

kostkę. Gotujemy razem z fasolką 5 minut. Gdy mięso będzie gotowe, dodajemy ugotowaną fasolkę i dynię i gotujemy jeszcze 2 minuty. Podajemy z ryżem jaśminowym. Smacznego! :) Ten przepis bierze udział w akcji: Zapraszam do polubienia mnie na FACEBOOK'U. Będzie mi miło, jeśli pozostawisz komentarz

Tajskie smaki
Ciasto Delicje 126

Przepis na ‚Delicje’ zalegał w domowym zeszycie od dawien dawna. Przyznaję, że robiłam je dość często. Uwielbiam je za smak, łatwość i szybkość wykonania, co nie zawsze współgra w ciastach typu przekładaniec. Uwielbiam za puszysty biszkopt, pyszny krem budyniowy, orzechy, czekoladę, rodzynki, galaretkę i za domową ciemną polewę. Bardzo Wam polecam.    Składniki na biszkopt:   6 jaj 180 g cukru

Made By Mom And Son
Tosty francuskie (Pain Perdu) 179

kromkę zamoczyć w masie jajecznej i ułożyć na patelni. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Serwować jeszcze gorące np. z cukrem pudrem, konfiturą lub świeżymi owocami.   Ten przepis bierze udział w akcji

wyzwania kuchenne
Ciasto dyniowe 221

zrobiłam go wcześniej! Ciasto dzięki dyni ma bardzo ładny kolor, a do tego jest wilgotne i odpowiednio słodkie. Z pewnością idealny wypiek na jesienny czas.  Źródło przepisu: Studnia smaków Składniki: 200 g masła 210 g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego (lub domowego z prawdziwą wanilią) 1/4 przyprawy korzennej 3 jajka 250 g mąki 2 i 1/2 łyżeczki proszku

Pasja Smaku
Muffiny kokosowo-karmeLove ;) 183

Pachnie obłędnie i bardzo fajnie wygląda jako dekoracja, nie mówiąc już o smaku. ;) Babeczki bez polewy są średnio słodkie, ale mocno słodka czekolada sprawia, że smakują idealnie ;) Korzystałam z przepisu z bloga Kuchnia do kwadratu, trochę go zmodyfikowałam. Porcja na 12-14 muffinek. Składniki: 125g masła 3 jajka 3/4 szklanki cukru szklanka wiórek kokosowych 8 łyżek jogurtu naturalnego

Czerwona Porzeczka
Włoskie rustykalne ciasto z jabłkami i orzechami 199

pierścienia. Wierzch posypujemy łyżką brązowego cukru. Pieczemy w 180 stopniach od 45 do 60 minut – w zależności od piekarnika. Ciasto jest gotowe, gdy wetknięty w nie patyczek będzie suchy. Przepis zaczerpnięty z zeszytu “Dolci si fanno così

Mia Cucina Sofieta
Pieczony camembert z miodem i orzechami 302

przekąskę. Upieczony w piekarniku i podany na ciepło z sosem z orzechów i miodu stanowi pyszną kompozycję smakową. Podawany z chrupiącą bagietką. Przepis znalazłam w książce Beaty Śniechowskiej, zwyciężczyni drugiej edycji programu Masterchef. Post Pieczony camembert z miodem i orzechami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Cebulaczki 349

kolację, drugie śniadanie do szkoły lub pracy. W mniejszej wersji świetnie będą pasować jako przekąska na imprezę. Polecam Wam ten prosty, tani i smaczny przepis. Post Cebulaczki pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Smaki Indii: Kurczak Tandoori 176

Dziś postanowiłam przygotować kurczaka tandoori. Zanim przejdę do przepisu, chcę Wam przekazać kilka podstawowych faktów o tej potrawie :) Tandoori - kolorowe i aromatyczne potrawy kuchni indyjskiej przygotowywane w specjalnym glinianym piecu tandoor. Przed włożeniem do pieca mięso marynuje się w jogurcie oraz intestywnych przyprawach.  Tandoori masala - mieszanka przypraw, w której skład wchodzą: kmin, cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon

Tajskie smaki
Pieczona pierś z indyka 265

Zanim zaczęłam eksperymentować z przepisami, przez pierwszy miesiąc po urodzeniu dziecka jadłam głównie 3 dania na zmianę: klopsiki w sosie koperkowym, leniwe i pieczoną pierś z indyka. Może to i monotonne, ale to gwarantowało mi, że i ja i Maluch spaliśmy w nocy i czuliśmy się bardzo dobrze, a do tego wszystkiego ja chudłam. Pieczeń tylko brzmi trudno

Matka Żywicielka
Ciasto Migdałowe Nigelli Lawson - dieta bezmleczna 187

północy. Od razu czuję, że nie jestem sama ;-) A dziś, żeby mamy bezmleczne również poczuły, że nie są same, pokażę Wam Wilgotne Ciasto Jabłkowo - (malinowo) - Migdałowe. W oryginalnym przepisie nie ma malin, ale o tej porze roku, jabłka są już naprawdę słabe - suche, mało smaku (zbiory już od września - JE JE JE!) - stąd te maliny.   Potrzebujesz: 3 jabłka pół

Matka Żywicielka
Kotleciki z mielonego z ryżem + sos grzybowy 305

okazji przygotowywania jakichś faszerowanych warzyw ( papryka, cukinia, gołąbki), gdy zostanie mi nadmiar farszu. Można je jednak zrobić specjalnie i podać z jakimś sosem. Opisywałam je już przy okazji podawania przepisu na Faszerowaną cukinię+ kotleciki z farszu. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni