moim blogu tym razem w wersji z śliwkami a dokładnie dżemem śliwkowym. Świetnie sprawdzają się również jako nadzienie powidła śliwkowe. Mam nadzieje, że ktoś skusi się na skorzystanie z przepisu gdyż są bardzo smaczne. Składniki na 25 rogalików 50 g drożdży 550 g mąki 150 g cukru szklanka mleka 1/2 łyżeczki soli 4 jajka słoik dżemu śliwkowego Mleko lekko podgrzewamy
ciastkarnia na kruchym spodzieMargarynę rozpuszczam w rondlu, dodaję mąkę energicznie mieszając, dodaję śmietanę i łyżeczkę curry cały czas mieszając. Doprawiam solą. Gdyby wyszedł nieco za gęsty można użyć odrobiny wody. Smacznego. W przepisie użyłem robota kuchennego zakupionego na Allegro u market_wrocław
Mechanik w kuchniBułki pizza Pomysł na ten przepis urodził się po kilkukrotnym wykonaniu calzone, stromboli, wszystko smaczne, ale forma jest dość duża i do pracy, lub szkoły trudno zapakować.Natomiast tego typu bułki pizza świetnie nadadzą się do transportu ze sobą i są wspaniałym pomysłem na drugie śniadanie, bo chociaż zimne też smakują. To połączenie bułki z pizzą dla fanów, których
zjem to blog kulinarnyDlatego też, u mnie na obiad często jako dodatek do mięsa czy rybki, na talerzu lądują ziemniaczki pod postacią puree, kopytek, czy innych klusek. Ostatnio odkryłam szybki i prosty przepis na zapiekane gnocchi (takie włoskie kopytka) w sosie pomidorowym z ciągnącą się, kremową mozzarellą. Po prostu pycha! Potrzebujemy (na 4 porcje): - 500 g gnocchi (można je naturalnie zastąpić naszymi polskimi
W mojej holenderskiej kuchniZapiekany ryż z jabłkami robię dosyć często. Tym razem zainspirowałam się tym przepisem klik. Jednak zamiast zwykłego ryżu użyłam ryżu do risotto. Od teraz do tego dania innego ryżu nie będę używać. Natomiast polewa na górze z śmietany to już poezja smaku. Po prostu musicie to zrobić. Składniki: 200 g ryż do risotto 700 ml mleka sól szczypta
Ala piecze i gotujeSezon na śliwki trwa dlatego postanowiłam przygotować szybkie ciasto wg przepisu jaki znalazłam u Doroty. Wykorzystałam do tego budyń czekoladowy zamiast śmietankowego, co zarówno dla kontrastu jak i dla smaku było dobrą decyzją. Ciasto jest szybkie, pyszne, idealnie jesienne, polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikNadeszła jesień, a z nią sezon na dynię. Dzisiaj prezentuję przepis na krem z dyni z imbirem i curry - rozgrzewająca zupa na jesienne chłody :)SKŁADNIKI 1 kg dyni 1 cebula2 ziemniaki1 jabłko1 łyżeczka świeżo startego imbiru2 łyżeczki currysól, pieprz4 łyżki łuskanych pestek z dyni3/4l bulionu warzywnegoolej do smażeniaPRZYGOTOWANIE Cebulę siekamy w piórka lub kostkę i szklimy w garnku
Moje Kuchenne Rewelacjeborowików ceglastoporych Polecam też w sezonie grzybowym przygotować kaszotto z pęczaku z grzybami leśnymi, papryką i marchewką, kaszę podałam do duszonej wołowiny. Było to bardzo pyszne połączenie składników. Przepis na Pęczak z grzybami leśnymi, papryką i marchewką: 1 szklanka kaszy pęczak 250 g grzybów leśnych (kurek, podgrzybków) 1 marchewka 750 ml bulionu 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętradycyjnego pesto z bazylii i orzechów piniowych .Jest to wersja dużo tańsza i jak dla mnie smaczniejsza, bo uwielbiam zapach i smak zielonej pietruszki.Danie to jest ekspresowe w przygotowaniu .Przepis pochodzi z książki do której ostatnio bardzo często sięgam - Gino D'Acampo "Buonisssimo"Składniki: 2 ząbki czosnku, posiekane 80 g włoskich orzechów, posiekanych 2 łyżki solonych kaparów, przepłukanych i posiekanych
Gorący kąsekJuż od jakiegoś czasu "chodziła" za moim małżonkiem golonka po bawarsku. Nigdy jeszcze takiej nie przygotowywałam, no ale kiedyś musi być ten pierwszy raz. Sięgnęłam do przepisu Kuronia i oto jest. Pyszna, aromatyczna, bardzo smakowita goloneczka. W końcu raz kiedyś można sobie pozwolić na taką rozkosz. Golonki bywają u nas zazwyczaj raz w roku, na sylwestra, dziś zrobiłam odstępstwo
Smaczne ZdroweJesień , czas grzybków zbierania więc zapraszam do mojego przepisu przygotowania. Składniki: 200 g tagliatelle ze szpinakiem , 200 g kurek, 100 ml śmietanki 30%, 1 mała cebula, 2 ząbki czosnku, ½ małej papryczki chili, 1 łyżeczka soku z limonki, 50 g sera camembert, sól himalajska do smaku, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku, 1 łyżka masła lub 2 oleju
Moniki Smakołykismakowało, ale mąż kręcił nosem i omijał je szerokim łukiem. Tym lepiej, bo więcej zostało dla nas, a zawsze to on jest głównym wyjadaczem moich słodkich wypieków :) Bazowałam na przepisie Doroty. Składniki na biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju 3 łyżki kakao Białka ubić
Delicious Titbitsulec bierzemy się za pieczenie. Mamy zajęcie, które odpędza ponure myśli, a poza tym nie ma to jak nieco słodkości w deszczowy dzień :) W ostatnich dniach wypróbowałyśmy nowy przepis znaleziony w Internecie na pyszny kawowy torcik z bananami. Fajny ciemny biszkopt nasączony kawą, pyszny, delikatny krem z bananami, a całość wykończona czekoladową polewą. Smakowitości! Składniki: Biszkopt: 2/3 szklanki
Kolizje Smakówpanierowanego kotleta. Jednak teraz chętniej odkrywam jej smak w połączeniu z Warzywami. Ostatnim hitem była w panko w pikantnym sosie. Tym razem proponuję Wam wersję znacznie łagodniejsza. Zainspirowałam się przepisem z bloga Moje Walijskie Pichcenie. Składniki na 3 porcje: 570g fileta z ryby (dowolnego, u mnie mintaj) 200g pieczarek 1 cebula 1/2 czerwonej papryki 1 mała zielona papryka 200g śmietany
Fabryka pomysłówgotować przez kilka minut, aż pomidory zmiękną i sos zgęstnieje. Doprawić solą. Wrzucić posiekaną pietruszkę. Dodać ugotowany makaron, całość wymieszać. Przełożyć na talerze i posypać startym serem. Ten przepis bierze udział w akcji
wyzwania kuchenne