mojej przepastnej kuchni nie znalazłam, ale może Wy znajdziecie, więc tytuł pozostawiam taki jak u Berniki w Jej kulinarnym pamiętniku, to jest tam gdzie wypatrzyłam ten przepis. Mój chleb upiekłam w naczyniu żaroodpornym. Serdecznie polecam, jest rewelacyjny. Gdy nie mamy pod ręką aktywnego zakwasu chleb francuski będzie doskonałą alternatywą. I faktycznie
Kulinarne przygody Gatitydaję radę :-).To mój ulubiony pszenny chleb na zakwasie ! I nie tylko mój, bo wielbicieli tego jednego z najpopularniejszych chlebów Jeffreya Hamelmana jest wielu. Przepis pochodzi z jego książki wydanej ostatnio po polsku "Chleb". Chleb pszenny na zakwasie z Vermont (Vermont Sourdough) Składniki:Zaczyn30 g aktywnego zakwasu pszennego140 ml wody140 g mąki pszennej chlebowejCiastozaczyn
Kulinarne przygody Gatitymielonej skórce pomarańczowej. Teraz przyszła pora na cytryny, zaczynam więc od konfitury cytrynowej. Wprawdzie z jej przygotowaniem jest trochę zachodu, ale mimo tego uważam, że warto ! Przepis podpatrzyłam na blogu Dietetyczne fanaberie. Konfitura cytrynowa z cynamonem Składniki:650 g cytryn600 ml wody500 g cukru1 laska wanilii Wykonanie:Cytryny dokładnie myjemy, a następnie parzymy wrzątkiem. Wkładamy do naczynia i zalewamy
Kulinarne przygody Gatitywszędzie tam gdzie w kuchni potrzebny jest aromat Meksyku. Na blogu pojawił się wpis na chili con carne w wersji light, dla tych co na diecie; i przepis na sałatkę z kurczakiem. Inspirację czerpałam w bloga Planet kitchen. Przyprawa meksykańska do chili con carne Składniki: 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka mielonego
Kulinarne przygody Gatitymoich podróży po pięknej południowej hiszpańskiej prowincji, Andaluzji, ale również chęć skosztowania pomarańczowej konfitury. Małgosia do przepięknych zdjęć z Sewilli dołączyła także przepis na słoneczną konfiturę, którą czym prędzej zrobiłam i ja ! Serdecznie Wam ją polecam, pierwsza porcja już zjedzona, właśnie kupiłam pomarańcze i będzie robiona kolejna.I jeszcze jedno, broń Boże nie wyrzucajcie
Kulinarne przygody GatityGuciem z Kuchni Gucia. Gucio wybrał dla nas ten prosty żytni chleb, o którym pisze, że "ten chlebek jest efektem poszukiwań oryginalnych smaków chlebów żytnich razowych. Historia tego przepisu sięga 1938 roku i chleb ten był uznawany za numer jeden w Rosji." Wcale mnie to nie dziwi, ten chleb to doskonały typowy razowiec: jest ciężki, mocno razowy i pięknie
Kulinarne przygody Gatitytermokurczliwej osłonce. Wędlinę w wersji light, bo jest zrobiona z drobiu i wieprzowej szynki. Tym razem będzie to kiełbasa drobiowo-wieprzowa, na którą przepis wypatrzyłam u Bożenki na blogu Smakowe kubki. U Bożenki zobaczycie całą fotorelację z procesu produkcyjnego. Domowa kiełbasa drobiowo-wieprzowa w wersji light Składniki
Kulinarne przygody GatityDzisiejszym wpisem i przepisem powracam do mojego ukochanego ciasta, czyli drożdżowego. Zapach pieczonego drożdżowego ciasta w domu jest bezcenny ! Bardzo lubię te chwile, kiedy wkładam drożdżowe ciasto do nagrzanego piekarnika, a po chwili po całym domu rozchodzi się jego zapach. Oczywiście wtedy wszyscy domownicy niespodziewanie lądują w kuchni :-). Drożdżowe ciasto to bardzo wdzięczny materiał kulinarny, doskonały
Kulinarne przygody Gatitykostkę.Masę dzielimy na 2 części i wykładamy na przygotowany papier, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 5 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni ( w oryginalnym przepisie podane było 140 stopni, ale ta temperatura była dla mnie za wysoka i beza zaczęła się przypalać) i pieczemy 90 minut. Po upieczeniu bezę studzimy przy delikatnie uchylonych drzwiczkach przez
Kulinarne przygody Gatityjuż nic wspólnego z tym sprzedawanym przed laty ! Ponieważ mój mąż jest wielbicielem paprykarza, spróbowałam odnaleźć smaki sprzed lat... Przeszperałam sieć i u Małej Mi znalazłam przepis. Hmmm, chyba nie do końca udało mi się odwzorować tamten smak, ale i tak przekąska wyszła pyszna. Paprykarz szczeciński Składniki:1 wędzona makrela (około 250 g)50 g ryżu1
Kulinarne przygody GatityOstatnio wzięłam się za przetwarzanie pomarańczy. Przy okazji wpadł mi w oko na blogu Doroty Moje wypieki przepis na ekstrakt pomarańczowy. Robiłam już własną esencję waniliową, nie zawiera ona żadnych chemicznych dodatków, doskonale sprawdza się w ciastach i deserach, więc czemu nie zrobić także pomarańczowej ? I jak zwykle przy okazji jedzenia czy też przetwarzania pomarańczy przypominam
Kulinarne przygody GatityEzoterycznych spotkaniach przy piekarniku zorganizowanych przez Małgosię. Piekłyśmy wspólnie z innymi gotującymi dziewczynami pyszne bułeczki owsiane wybrane z bloga Gotuje bo lubi. Przepis troszeczkę zmieniłam, nie miałam zakwasu pszennego, więc dodałam do ciasta zakwas żytni. Do zaczynu nie dodałam drożdży, tylko podwójną ilość zakwasu. Bułeczki faktycznie są mięciutkie i puszyste
Kulinarne przygody Gatityciastem.Jeśli do tej pory nie próbowaliście jeszcze marchewkowego ciasta, serdecznie zachęcam do upieczenia. Moim zdaniem to jedno z najlepszych ciast !Inspirowałam się przepisem z bloga Kwestia smaku, ale lekko go zmodyfikowałam. Ciasto marchewkowe z polewą Składniki: Ciasto200 g mąki1 łyżeczka sody1/2 łyżeczki proszku do pieczenia2 jajka100 g trzcinowego cukru75
Kulinarne przygody Gatitywkładamy do miski z wątróbkami. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie blendujemy. Następnie masę przekładamy do miseczki i polewamy roztopionym masłem. Wkładamy do lodówki podajemy schłodzone. Przepis ten bierze udział w zabawie kulinarnej "Smakowita Pajda to kulinarne frajda !", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda
Kulinarne przygody Gatitymoim domu wszyscy uwielbiamy szarlotki. Piekę z rożnych przepisów, ale ta, niezmiennie od wielu lat pozostaje tą number one ! Jest o tyle wdzięczna, że można troszkę zmieniać, modyfikować czy też urozmaicać jej składniki. Poza tym bezowa skorupka na górze dodaje jej lekkości i kruchości. Szarlotka zaczyna znikać z formy, gdy tylko lekko przestygnie i da się ją jeść ! Tę dzisiejszą
Kulinarne przygody Gatity