Dzisiaj przepis na szybki sos do makaronu, czyli na obiad w 15 minut. Zainspirowała mnie moja "stara" koleżanka Kasia (znamy się do wieków, aż strach policzyć ile to już lat minęło, więc mogę tak napisać ;-)). Sos przygotujemy w czasie kiedy będzie się nam gotował makaron. Ja, jeśli jestem bardzo głodna, to wodę na makaron gotuję w czajniku, skraca
Kulinarne przygody Gatitycyklu Wypiekanie na śniadanie w tym tygodniu Małgosia wspólnie z Pauliną wybrały dla nas bardzo aromatyczny przepis na pszenno-orkiszowe bułeczki. W moim wydaniu są to bułeczki z dodatkiem orkiszowej mąki razowej. A ten aromatyczny efekt daje obtoczenie ich w świeżo startym parmezanie i suszonym oregano. Pachną obłędnie ! Bułeczki pszenno-orkiszowe
Kulinarne przygody GatityKolejny przepis na szybki sos do makaronu, (obok ostatnio dodanego sosu szpinakowego), czyli to co pracujące panie domu lubią najbardziej ! Do sosu wykorzystałam ser gorgonzola, ale oczywiście może to być każdy inny ser pleśniowy, wszystko zależy od Waszego smaku, czy też od zrobionego na szybko przeglądu lodówki. I jeszcze jedna rzecz, którą podpatrzyłam u Jamiego Olivera
Kulinarne przygody GatityKuchnia fusion... co to jest ? Z czym to się je ? Ilu kucharzy, tyle różnorakich propozycji. Teoria mówi, że jest to łączenie ze sobą tradycyjnych przepisów z różnych stron świata, tak aby stworzyć nową kulinarną wariację na ich temat. Sztuka trudna albo prosta, wszystko zależy od punktu widzenia i indywidualnego spojrzenia na potrawę
Kulinarne przygody Gatitybudyń waniliowy bez cukru 400 ml mleka 4 łyżki cukru 2 łyżki masła parę łyżek mieszanki kandyzowanego ananasa, melona i maracui 1 jajko Wykonanie: Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu, z tym, że dodajemy mniej mleka. W mleku rozpuszczamy też od razu cukier. Gdy budyń lekko przestygnie dodajemy do niego masło i dokładnie
Kulinarne przygody Gatityodrobiną pokrojonego sera brie. Do tej pory makaron podawałam ze smażoną cukinię z dodatkiem czosnku i oliwy, ale tym razem z okazji premiery nowego makaronu Malmy postanowiłam ten przepis trochę urozmaicić. Z efektu jestem bardzo zadowolona. Rodzinka też, więc wejdzie on na stałe do naszego domowego menu. Spaghetti z pesto, cukinią i suszonymi pomidorami Składniki: 1/2 opakowania makaronu spaghetti Malma
Kulinarne przygody Gatityrazową zastąpiłam mąką orkiszową 2000, a do ciasta dodałam jeszcze 2 łyżki ciemnego słodu żytniego. Dzięki temu chleb nabrał pięknego ciemnego koloru i wyjątkowego smaku i zapachu. Przepis ten jest bardzo prosty, a chleb zawsze się udaje. Pamiętajmy tylko, żeby do chleba dodawać aktywny zakwas, to znaczy taki, który był dokarmiony 12 godzin wcześniej. To bardzo istotny
Kulinarne przygody Gatitycyklu Wypiekanie na śniadanie pieczemy prowansalski przysmak, czyli płaski chlebek z farszem z cebuli, anchois i oliwek. Tym razem takie cudo wybrała dla nas Małgosia, a przepis pochodzi z "Księgi smaków Prowansji" Diane Holuigue. Szczerze powiedziawszy przeraziła mnie trochę ta ilość cebuli, ale skoro tak każą to trzeba wykonać i nie marudzić :-). Cebula dusiła się bardzo długo
Kulinarne przygody GatityOstatnio w sklepach obrodziły piękne cukinie i to w bardzo dobrych cenach. Grzechem by było nie skorzystać ! W takim razie dziś na blogu prosty przepis na zapiekaną cukinię wypełnioną po brzegi mielonym mięsem. Miąższ cukinii jest w sumie miękki i łatwo się go drąży zwykłą łyżeczką z ostrzejszym zakończeniem. Ja natomiast wykorzystuję do tego taką specjalną okrągłą łyżeczkę, która
Kulinarne przygody Gatitytygodniu w cyklu Wypiekanie na śniadanie Małgosia ze Smaków Alzacji podrzuciła nam pomysł na tygrysi chleb, a przepis został zaczerpnięty od Berniki z Mojego kulinarnego pamiętnika. Chleb pięknie wyrósł, następnym razem upiekę dwa mniejsze, bo wyszedł mi ogromny bochen. W środku jest bardzo delikatny i puszysty, a skórka jest chrupiąca. Na dodatek cudownie pachnie dzięki olejowi
Kulinarne przygody GatityDziś kolejna odchudzona propozycja, tym razem będzie to przepis na lekką pastę rybną przygotowaną na bazie chudego białego sera. Taka pasta to idealna propozycja na dietetyczne śniadanie lub szybką i zdrową przekąskę w ciągu dnia. Pastę przygotujemy w dosłownie 2 minuty. Pasta rybna w wersji light Składniki: 1 wędzona makrela o wadze 250 g 400 g białego chudego sera
Kulinarne przygody Gatitypastę do faszerowania jajek, na bazie paluszków krabowych. Wielkanocne jajka możemy tez urozmaicić innymi farszami, na przykład pastą z tuńczykiem lub pastą łososiową,. Na blogu znajdziecie też przepis na jajka faszerowane pastą łososiową. Wielkanocne menu nie może być przecież nudne ! Jajka faszerowane pastą krabową Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo 125 g paluszków krabowych 2 łyżki majonezu
Kulinarne przygody GatityWielkanoc..., więc nie może być inaczej, dziś znowu jajko w roli głównej ! Oto szybki przepis na jajka w troszkę innej odsłonie niż do tej pory. Dla urozmaicenia i dodania wielkanocnego akcentu do sosu chrzanowego dodałam odrobinę kurkumy, dzięki czemu sos uzyskał piękny "kurczaczkowy" żółty kolor.Jajka w żółtym
Kulinarne przygody Gatityjuż pisałam poprzednio na blogu, w naszym domu uwielbiamy makaron ! No, może tylko małżonek troszkę się wyłamuje... Oczywiście większość przepisów się powtarza, ale raz na jakiś czas lubię urozmaicić makaronowe menu i wymyślić coś nowego. Tak też zrobiłam teraz, przy okazji degustowania nowego makaronu Malma. Robiłam już wcześniej pupleciki w sosie z pieczonych pomidorów, teraz przyszła więc pora
Kulinarne przygody GatityWiem, że po Wielkanocy pewnie już nie możecie patrzeć na jajka, ale zawieruszył mi się tu jeszcze jeden bardzo prosty i fajny przepis. Gości w naszym domu już od ponad 25 lat, "zgapiony" gdzieś od jakichś znajomych. Składnik farszu zaskakują do tego stopnia, że gdy pytam kogoś kto je te jajka po raz pierwszy z czego jest zrobiony, nikt
Kulinarne przygody Gatity