Pycha ! Ciekawym składnikiem tych dzisiejszych są mielone płatki owsiane. Nie dodawałam ich do tej pory do moich wypieków, ale po doświadczeniach smakowych z tymi muffinami, zdecydowanie jestem za ! Przepis wypatrzony na Everyday cooking, troszkę zmodyfikowany, bo bez orzechów. Muffiny owsiane z borówką amerykańską Składniki na 15 sztuk: 75 g maki pszennej 75 g zmielonych na proszek płatków owsianych
Kulinarne przygody Gatityprzecierów, keczupów, do wszelakich przetworów. Ale zanim zacznę je przetwarzać muszę się nimi nacieszyć tak na szybko, na już ! Nieodzownym punktem mojego letniego kulinarnego programu są pieczone pomidory. Przepis podpatrzony swego czasu na niestety już dziś nieaktywnym blogu Lepszy smak. Nawiasem mówiąc strasznie żałuję, że Ania zaprzestała prowadzenia go... czerpałam od niej wiele inspiracji kulinarnych. Pieczone pomidory Składniki
Kulinarne przygody GatityInspiracją dzisiejszej konfitury jest przepis na dżem wypatrzony na blogu Bea w kuchni. Na marginesie Bea ma mnóstwo wspaniałych pomysłów na przetwory. Wspaniałego aromatu dodaje morelom tymianek cytrynowy. Tymianek cytrynowy to fajne ziółko, które zawsze mam w swoim zielniku, obok oregano, bazylii czy estragonu. Szkoda, że w warunkach domowych nie za bardzo chce rosnąć... Konfitura morelowa z tymiankiem
Kulinarne przygody Gatityzimę to niestety znak, że powoli zbliża się do na jesień... Do tej pory robiłam na zimę zwykły przecier pomidorowy, ale na blogu Moja Toskania wypatrzyłam przepis według, którego robi sos włoska babcia Maria . Postanowiłam go przetestować, bo razem z moimi dziewczynami lubimy makaron z sosem pomidorowym. Sos pomidorowy do makaronu Składniki: 3 kg pomidorów
Kulinarne przygody Gatityteż doskonałą bazą do innych dań, tak wytrawnych jak i słodkich. Z upieczonej dyni możemy również zrobić pure, a następnie je zamrozić.Na blogu jest już przepis na zupę krem z pieczonej dyni. Pieczona dynia Składniki: 2 dynie Hokkaido 2 dynie Futsu Black oliwa z oliwek EV sól kumin chili czosnek Wykonanie w dwóch
Kulinarne przygody GatityWczoraj pisałam o pieczonej dyni, a dziś zgodnie z daną obietnicą podaję pierwszy przepis na wykorzystanie upieczonej dyni. Oczywiście do dzisiejszej zupy możemy wykorzystać dynię gotowaną na parze lub ewentulanie wrzucić surową do wody lub bulionu. Jednak zachęcam do upieczenia dyni, nie wymaga to wiele zachodu, a efekt znakomity ! I różnica w smaku znaczna :-) Zupa krem z pieczonej dyni
Kulinarne przygody Gatitypory nigdy nie miałam okazji spróbować ketchupu pomidorowo-śliwkowego... Postanowiłam więc zaspokoić moją ciekawość. Przepis wpadł mi w oko na blogu Pora coś zjeść, zmieniłam tylko nieco proporcje. Ketchup zrobiłam z proporcji 2:1, czyli 2 kg pomidorów i 1 kg śliwek. Bałam się, że z większą ilością śliwek będzie dla nas za słodki. Wyszedł
Kulinarne przygody Gatitypisałam poprzednio, przy okazji zamieszczenia przepisu na tartę ze szpinakiem i serem pleśniowym, lubię mieć pod ręką gotowe ciasto francuskie. Możemy je wykorzystywać do przygotowania przeróżnych dań słodkich i wytrawnych. Posłuży nam w momentach awaryjnych, gdy niespodziewani goście pojawiają się w drzwiach, lub jako element dania "na winie"... Już tłumaczę o co mi chodzi :-). Czasami zostają
Kulinarne przygody GatityPrzepis na konserwowe papryczki chili wypatrzyłam na blogu Passion fruit rok temu. Weszły na stałe do mojej listy obowiązkowych przetworów. Innym sposobem na przechowanie papryczek chili jest ich zamrożenie. Odcinam wtedy ogonki, wyjmuję pestki i wkładam do plastikowych pudełek. A w zimie są jak znalazł, jako dodatek do rozgrzewającyh dań. Konserwowe papryczki chili Składniki (na 2 słoiki
Kulinarne przygody Gatitykwasu foliowego. Należy jednak pamiętać, że miąższ ma wysoki indeks glikemiczny (75), dlatego dynię należy łączyć z produktami o niskim IG. Na moim blogu pojawiły się już przepisy na pieczoną dynię, na zupę krem z pieczonej dyni i na dyniowe ślimaczki drożdżowe. Mam jeszcze parę dań do przygotowania, na razie kolorowe dynie cieszą moje oko w domu
Kulinarne przygody GatityDzisiaj przepis na szybką sałatkę z dodatkiem dyni, jako, że sezon dyniowy w pełni ! Do sałatki dałam dynię Muscat de Provence, zwana też dynią melonową. Tę odmianę piecze się i zjada ze skórką. Można ją również jeść na surowo, swym smakiem i wyglądem przypomina melona. Mnie zdecydowanie najbardziej smakuje ciepła dynia, taka wyciagnięta wprost z piekarnika, z aromatem kuminu
Kulinarne przygody Gatityetykietkę zobaczyłam, że poza alkoholem jest w nich sama chemia... Zaczęłam więc szukać w Internecie podpowiedzi, jak zrobić taką esencję samemu w domu. Znalazłam i dziś dzielę się tym przepisem z Wami. Tak więc teraz, oprócz cukru waniliowego mam też swoją własnoręcznie zrobioną esencję. Domowa esencja waniliowa Składniki: 200 ml wódki 3 laski wanilii Wykonanie
Kulinarne przygody GatityDzisiejszy przepis na pyszną owocową tartę wynalazłam na blogu Kuchnia Doroty. W oryginale tarta jest ze śliwkami, ale ponieważ mamy sezon na figi, postanowiłam też dodać do niej te słodkie i niezwykle smaczne owoce. Bardzo aromatycznym dodatkiem jest też starta skórka z pomarańczy, którą dodałam zarówno do nadzienia, jaki i do kruchego ciasta. Budyniowa tarta z figami i śliwkami Składniki
Kulinarne przygody Gatitypiekarnika. Ten fakt chyba mówi sam za siebie :) Dziękuję wszystki piekarkom za wspólne wrześniowe pieczenie ! I czekam na kolejne :-). Listę wszystkich blogerek, które piekły z nami znajdziecie poniżej przepisu. Chleb oliwkowy, czyli wrześniowe pieczenie (wg. J. Hamelmana)Składniki na 2 małe chleby:Zaczyn płynny30 g aktywnego zakwasu pszennego150 g mąki pszennej chlebowej 650180 g wodyCiasto chlebowe360 g płynnego
Kulinarne przygody Gatitypięknie jak u Wisły, bo przesadziłam trochę z ilością farszu i warstwy ciasta troszkę mi się rozjechały :-) Wisło, jeszcze raz dziękuję za zachętę ! I będę próbowała ponownie !Przepis zgłaszam do akcji Na zakwasie i na drożdżach prowadzonej na wyżej wymienionym blogu. Drożdżowy kwiat z gruszkami i pomarańczą Składniki na ciasto:10 g świeżych drożdży200 ml ciepłego mleka4 łyżki cukru75
Kulinarne przygody Gatity