przepis - 33114 przepisów (strona:137/2208)

Szarlotka na kruchym cieście 174

przepis na szarlotkę na kruchym cieście, wykonaną z pamięci, w ekstremalnych dla mnie niemal warunkach, bez prawie miar i wag, bez sprzętu elektrycznego i robotów i bez piekarnika. Była pieczona w piecu, czyli „pod kuchnią” na wsi u mojej babci. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 4 żółtka 1 margaryna szczypta soli ½ szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Z Kuchni Do Kuchni
Makaron z cukinią ,pomidorem i ziarnami 166

wypróbować makaron, który szybko się gotuje, jest miekki i dobrze przyswajalny dla tego typu osób. Miałam mało czasu. Wykorzystałam sos pomidorowy robiony przez siebie, zabutelkowany. Salsę robiłam wg sprawdzonego przepisu, który znam już na pamięć , a który towarzyszył mi co sezon na slonecznej Sycylii T U T AJ go znajdziecie klik ! Będą nam potrzebne -makaron AS BABUNI świderki -cukinia baby

Z Kuchni Do Kuchni
Chleb z ziarnami - łatwy 175

Kolejny przepis na chleb z ziarnami Prosty i nieskomplikowany. Składniki 1kg maki- pół na pół żytnia z pszenną 4 łyżeczki cukru płaskie)4 łyżeczki soli (płaskie) 2 szklanki mieszanki prażonych ziarenek- Słoneczne Pola i Euforia od Ziarenkowo 1 litr wody pół szklanki oleju 7 dag świeżych drozdżyproporcje na 3 średnie keksówki Suche składniki wsypać do miski i wymieszać

Z Kuchni Do Kuchni
Dżem śliwkowy 184

świeżego chleba z masłem. Chleb jest domowej roboty, z ziarnami . Chleb własnoręcznie pieczony + własnoręcznie robiony dżem...to wspomnienie dzieciństwa a i pewność, że zjemy to , z czego przygotujemy ! Przepis na ten właśnie chleb znajdziecie  CHLEB TUTAJ KLIK Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Włoskie kotleciki mielone w towarzystwie ziaren 194

mięska mielonego. Ale głównym problemem w mielonych zawsze był fakt, że dziecko sobie chomikowało mięsko na kilka godzin na policzku, bo mięso było żylaste lub trudne do pogryzienia. Podglądnęłam przepis u mojej włoskiej znajomej Francesca, która ma dwójkę dzieci, tych z rodzaju naszego Tadka Niejadka. Mielone są podobne do naszych, ale skład mają inny. Nie są smażone- jak te moje

Z Kuchni Do Kuchni
SKWORCU- pyszna współpraca 142

jednym nie robić bałaganu i nie mieszać Orientu z Europą. Każdy produkt poznacie osobno, w skrócie, jego właściwości odżywcze, postaram się opisać smak i podzielić się przepisami na zastosowanie tego wszystkiego w każdej kuchni... Tym wpisem, chciałam podzielić się z Wami radością poznania Firmy Rzetelnej, Aromatycznej i Bardzo Smacznej, u której wysoka Kultura Osobista i Pasja jest na najwyższym Poziomie

Z Kuchni Do Kuchni
Pyszne śniadanie ze Skworcu 121

zdrowe,kolorowe. Osoby cierpiące na dokuczliwe zaparcia- w tym moja córeczka- będą zachwycone! Skladniki mango kandyzowane Skworcu wiśnie suszone premium Skworcu batonik fit ziaren pełny, który możecie zrobić sami! PRZEPIS TUTAJ jogurt brzoskwiniowy lub każdy inny czarne winogrona troszkę płatków kukurydzianych – fajnie chrupią! Rozgnieć batonik widelcem...lub po prostu dodaj swoje ulubione muesli. Dołóż platków kukurydzianych, kandyzowanego mango i suszonych

Z Kuchni Do Kuchni
Chleb na zakwasie 179

mąki z pełnego przemialu, np. Basia ziarna słonecznika, u mnie na oko pełna szklanka 1 łyżka soli 200 g zakwasu pszennego. Ja skorzystałam z tego przepisu gdyż jest sprawdzony ZAKWAS TUTAJ ok. 500 g wody Oba rodzaje mąki wymieszać razem ze słonecznikiem i solą. Dodać mąkę z pełnego przemiału.  Następnie dodać zakwas oraz wodę. Ilość wody jest podana

Z Kuchni Do Kuchni
Wegetariańskie śniadanko do pracy 121

Pasztet idealnie rozsmarowuje się po chlebie, jest bardzo wydajny! Można z niego zrobić śniadanie dla kilku osób. Ja zrobiłam śniadanie na wynos! Użyłam chleba robionego w domu z tego przepisu  CHLEB TUTAJ Posmarowałam kromeczki pasztetem, dodałam oliwki, pomidora ...zamknęłam do pojemnika ...i wyszłam z domu.  Po otwarciu pojemniczka kanapki były w nienaruszonym stanie, a pasztet nie doprowadził

Z Kuchni Do Kuchni
Zaziarenkowany sernik z lodami 162

gości. W mojej propozycji użyłam znakomitych pozycji, które idelanie ze sobą współgrają, pasuja do siebie i się wzajemnie ...nie gryzą...ale są bardzo chrupiące! Najpierw zrobiłam sernik, z tego przepisu  SERNIK TUTAJ  – prosty jak drut , warto go zrobic i wykorzystać na różne sposoby, gdyż wystarczy mały kawałek- sernik jest dość syty, wiejski powiedziałabym, pełnotłusty! Jak szaleć to szaleć

Z Kuchni Do Kuchni
Papryka faszerowana Toskanią – test brytfanny od Florina 212

osiągnie pożądaną temperaturę wrzucamy pokrojona w piórka cebulę i kawałeczki czosnku, im więcej tym lepiej.Dusimy mieszając.  Przykrywamy. Do gotującej się wody wrzucamy kasze gryczana i gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Możemy wrzucić wszystkie kasze jednocześnie. Gdy cebula z czosnkiem się zeszklą , wrzucamy mięso mielone i dusimy, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy około 3 łyżek oleju z suszonych

Z Kuchni Do Kuchni
Makaron z wędzonym łososiem na cydrze 193

MALMA czasem rzuci pomysłem po południu, to człowiekowi smaka zrobi i bez burczenia w brzuchu się nie obejdzie. Rzuciłam okiem na przepis ze strony TUTAJ I miałam taką ochotę na łososia wędzonego z makaronem, że nic tylko widziałam tego łososia i kropka.A ja kocham wędzonego łososia- on czasami działa na mnie jak taki psychiczny detox

Z Kuchni Do Kuchni
Minestrone 178

makaronem, ryżem, grzankami lub jako przecierka warzywna. Nazwa pochodzi od włoskiego słowa minestra (zupa). Najbardziej popularna i najczęściej spożywana potrawa w wielu rejonach Włoch. Nie ma ścisłego przepisu na minestrone. Skład zupy bazuje na warzywach sezonowych i różni się w poszczególnych regionach Italii. Jest prosta jak drut w wykonaniu. We Włoszech robiona zazwyczaj z mrożonek-mieszaniny nawet

Z Kuchni Do Kuchni
Lasagne al forno 174

oraz jajem na twardo. W Rzymie serwowane na zielono- ze szpinakiem... Można spotkać słodkie wersje. Najpierw przygotowujemy ragu- czyli sos mięsny. Składniki- podam tyle, ile ja użyłam w moim przepisie mięso mielone wieprzowo wołowe .Jeśli wieprzowe to z szynki bez kości. U mnie 1300 g. Sos pomidorowy 1 litr puszka pomidorów w zalewie 400 g cebula- 3 szt. średnie marchewka

Z Kuchni Do Kuchni
Rogaliki drożdżowe 246

Znam kilka przepisów na rogaliki i nie wiem, które są najlepsze: kruche, topione, francuskie czy drożdżowe. Te proponowane dzisiaj przeze mnie - rogaliki drożdżowe - są pyszne i najlepiej przygotować od razu dwie porcje. Z jednej porcji otrzymałam 35 rogalików. Zamiast marmolady można je nadziać nutellą, masą twarogową lub makową. Składniki: 35 g świeżych drożdży 80 g margaryny 200 ml mleka

Salonik smaków