przepis - 33114 przepisów (strona:131/2208)

Domowy kisiel z sosem 183

truskawek, 1,5 szklanki wody,3 łyżeczki mąki ziemniaczanej,1 łyżka cukru,sos: 100 ml mleka,  2 żółtka,15 g cukru waniliowego, który zrobiłam sama, przepis tutajPRZYGOTOWANIE:    Umyte truskawki wkładamy do rondelka, zalewamy je zimną wodą i gotujemy. Po ok. 20 minutach jak truskawki będą miękkie dodajemy cukier. Odcedzamy truskawki z kompotu i do ciepłego dodajemy

Aga w kuchni
Kurczaczki z jajek 214

Inspiracją dla mnie był przepis na blogu Paleta Smaku - musiałam je zrobić :)Zmieniłam tylko troszkę farsz, a kurczaczki nie dość, że wyglądają sympatycznie to są bardzo smaczne :) Na pewno staną się wielką atrakcją na każdym wielkanocnym stole :)Składniki:3-4 jajka,2 łyżeczki musztardy,1/2 łyżeczki kurkumy,1 łyżeczka wody,szczypta pieprzu,szczypta soli,dziób: marchewkaoczy: czarna oliwka PRZYGOTOWANIE

Aga w kuchni
Malinowy sorbet 172

Pyszny malinowy sorbet ochłodzi każdego z te upalne dni :) Inspiracją  był dla mnie przepis na tym blogu: Co na obiad. Składniki: 100 g malin, 100 g konfitury malinowej Premium Rosa, 15 kostek lodu.Przygotowanie:      Sorbety robi się banalnie prosto, wystarczy zmiksować kostki lodu z owocami. Uważajcie jednak na swoje blendery/ miksery niektóre z nich

Aga w kuchni
Kolorowe galaretki 178

galaretka agrestowa dr Oetker, 1/2 żelatyna fix do deserów dr Oetker, 200 ml śmietany 12%, 2 łyżki cukru pudru. Przygotowanie:       Galaretki przyrządzamy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Śmietankę miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 50 ml wrzątku i 25 ml zimnej wody. Ponownie mieszamy. Do przezroczystych szklanek wlewamy trochę zielonej galaretki, wkładamy do szklanki

Aga w kuchni
Drożdżówki z rabarbarem 172

Chciałam coś zrobić z rabarbarem, bo tak ładnie rośnie na ogródku, ale nie miałam pomysłu... Zaczęłam przeglądać różne przepisy... wszędzie placki drożdżowe, kruche ciasta... aż w końcu trafiłam na blog Domi w kuchni, gdzie znalazłam twisty z rabarbarem. Drożdżówki wyszły pyszne, rabarbar nadaję im kwaśny smak... no ale taki to już jego urok :)SKŁADNIKI: ciasto: 250 g mąki

Aga w kuchni
Mini drożdżówki z budyniem 166

jajko, żółtko, roztopioną i ostudzoną margarynę, cukier waniliowy, śmietanę, wyrośnięte drożdże oraz szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, przykrywając ściereczką.     Budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, rozpuszczając go w 500 ml mleka. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, formujemy kuleczki z ciasta, robimy palcem w środku dziurkę. Nakładamy łyżeczką budyń na środek drożdżówki. Smarujemy białkiem

Aga w kuchni
Nalewka z czarnego bzu 177

owoców czarnego bzu z dodatkiem liści wiśni, które dodają fajny posmak... owoce czarnego bzu można zastąpić jeżynami, malinami, aronią lub zrobić mieszaną nalewkę, np. malinowo-jeżynową...Polecam także wypróbowanie przepisu na nalewkę malinową, porzeczkową, miętową, aroniową i wiśniową.  Składniki: 1,5 kg owoców czarnego bzu, 120 liści wiśni, 1 kg cukru, 0,75 l spirytusu, 1 l wody

Aga w kuchni
Mrożona kawa z bitą śmietaną 227

wiem jak wy, ale ja uwielbiam mrożoną kawę z dużą ilością bitej śmietany... To jest przepis na taką najprostszą kawę mrożoną, ale bardzo smaczną... można do niej dodać kulki lodów waniliowych, albo kostki lodów (ja akurat nie miałam)...    Często robię sobie taką kawę, gdy na dworze grzeje słoneczko ;)Składniki: 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 2 łyżeczki cukru

Aga w kuchni
Pieczony schab w herbacie z suszoną morelą 182

Ostatnio bardzo fascynują mnie różne przepisy z herbatą... Odważyłam się w końcu sama spróbować, póki co zamarynowałam schab w naparze z herbaty. Upieczony schab okazał się bardzo smaczny i  soczysty.  W smaku nie jest wyczuwalna herbata, choć czuć jakiś nowy składnik :) Wierzch mięsa jest zabarwiony, co daje mu ciemniejszy kolor. Mi bardzo smakowało i zapewniam

Aga w kuchni
Tagliatelle z sosem serowym i zieloną herbatą 260

Uwielbiam makarony z sosami serowymi, dzisiaj postanowiłam trochę urozmaicić to danie, dodając zieloną herbatę i świeżą bazylię... w końcu obiecywałam Wam, że już niebawem pojawi się nowy przepis z wykorzystaniem herbaty :)Składniki: 2 piersi kurczaka, 2 łyżeczki przyprawy do drobiu, 100 g żółtego sera, 100 g sera pleśniowego, 100 g mozzarelli 50 g parmezanu, 400 ml śmietany 12%, 1 torebka

Aga w kuchni
Tort z jagodami 176

Kiedy spróbowałam ten torcik w gościach, wiedziałam że muszę koniecznie zdobyć ten przepis :) Zajęło mi to miesiąc... ale udało się:D Niby zwykły torcik z bitą śmietaną, jagodami... ale ten mega puszysty biszkopt z cytrynowym nasączeniem robi wrażenie:D Jest to mój ulubiony tort i wszystkim zdecydowanie go polecam :)Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki ziemniaczanej,   3 łyżki mąki

Aga w kuchni
Nalewka malinowa 159

wiem jak wy, ale ja uwielbiam takie domowe naleweczki ;)Składniki: 1 kg  malin, 1 l spirytusu, 1 l wody, 500g cukru.  Polecam także wypróbowanie przepisu na nalewkę porzeczkową, miętową, aroniową, wiśniową i z czarnego bzu. Przygotowanie:    Maliny dokładnie myjemy, wkładamy do słoika i zalewamy spirytusem. Słoiki szczelnie zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na okres

Aga w kuchni
Truskawkowiec 202

Przepis na to wspaniałe ciasto znalazłam na stronie Mojeciasto.pl. Na początku bałam się, że ciasto jest trudne w wykonaniu i na pewno nie wyjdzie mi takie ładne... ale udało się :) Biszkopt piecze się tylko 10 minut i jest bardzo puszysty i smaczny. Daję temu ciasto 10/10 punktów za wygląd i za smak. Na pewno jeszcze je przygotuję!Składniki: biszkopt

Aga w kuchni
Skrzydełka słodko- pikantne 180

Ostatnio wspominałam Wam o tych skrzydełkach, a dzisiaj przepis...SKŁADNIKI: 12 skrzydełek, 4 łyżki słodko-pikantnego sosu chilli, 3 łyżeczki słodkiej papryki, 3 łyżeczki bazylii, 1/2 łyżeczki chilli, 1 łyżeczka sosu sojowego.  Przygotowanie:      Skrzydełka dokładnie myjemy, wyciągamy pozostałe piórka. Przygotowujemy marynatę z słodko- pikantnego sosu chilli, słodkiej papryki, bazylii, chilli oraz sosu sojowego. Smarujemy marynatą

Aga w kuchni
Nalewka miętowa 1158

całą zimę co pić :) Uwielbiam takie miętowe herbatki :)Składniki: liście z ok. 20 łodyg mięty, 1 litr spirytusu, 1,5 litra wody, 600 g cukru. Polecam także wypróbowanie przepisu na nalewkę porzeczkową, malinową, aroniową, wiśniową i z czarnego bzu.  Przygotowanie:     Mięta w ogródku już jest dosyć wysoka, więc przyszedł czas na zrobienie nalewki miętowej :) Liście mięty

Aga w kuchni

Proponowane wyszukiwania