przepis - 33114 przepisów (strona:131/2208)

Sałatka ziemniaczana 12783

sałatka to wina mojej ciekawości. Widziałam tyle przepisów, że po prostu musiałam spróbować ;) Połączenie zielonego ogórka z ziemniakami i koperkiem to delikatny powiew wiosennej radości. Trzeba jednak przyznać, że sałatka nie jest wcale tak  lekka, jak te wiosenne. Powiedziałabym raczej, że bardzo sytna. Doskonała do potraw mięsnych :) Podana porcja jest dość mała, wystarczy dla dwóch osób. Składniki: 4 ziemniaki

Czerwona Porzeczka
Omlet z grzybami leśnymi, dynią i mozzarellą / Omelet with mushrooms, pumpkin and mozzarella 184

Dziś łatwy przepis na przepyszne, sezonowe śniadanie. Puszysty omlet z nadzieniem z leśnych grzybów, przyrumienionej dyni i sporej ilości mozzarelli. Zamiast leśnych grzybów można użyć pieczarek, jak i mozzarellę można zamienić na ulubiony, dobrze topiący się ser żółty. To danie zawsze się udaje. Zapraszam:) Scroll down for recipe in English Omlet z grzybami leśnymi, dynią i mozzarellą (1 sztuka) Składniki

karmelowy
Mule w pikantnym sosie pomidorowym z chili / Chilli tomato mussels 230

Dziś kolejny przepis na moje ukochane małże! Uwielbiam je za smak, szybkość przygotowania, jak i za wartości odżywcze i niską kaloryczność Tym razem proponuję je w pikantnym sosie pomidorowym z papryczkami chilli – samo zdrowie. Polecam! Scroll down for recipe in English Mule w pikantnym sosie pomidorowym z chili (2 porcje) Składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju

karmelowy
Leczo z cukinii z mięsem mielonym / Courgette stew with ground meat 324

dużą ilością cukinii i z dodatkiem mięsa mielonego. Uwielbiam tego typu gulasze warzywne, są zdrowe i bardzo sycące. Korzystajcie, dopóki można, ze świeżych i pachnących letnich warzywek. Polecam! Przepis z drobnymi modyfikacjami pochodzi z doskonałego bloga Kwestia smaku Scroll down for recipe in English Leczo z cukinii z mięsem mielonym (4 porcje) Składniki: 500 g mięsa mielonego 2 łyżki oliwy

karmelowy
Galaretka z pigwy (pigwowca) 152

stoi 3 stoiska dalej, przywiezie skrzynkę następnego dnia.  Poszłam więc i kupiłam. Kiedy wyłożyłam owoce do koszyka, pięknie zapachniało w całej kuchni.  Na początek przygotowałam galaretkę z przepisu z ugotuj to .  Natomiast z owoców, które zostały mi z galaretki przygotowałam coś obłędnego, ale o tym już następnym razem.     Składniki: 1 kg owoców pigwowca woda

Sto kolorów kuchni
Jesienna sałatka warzywna 345

Bardzo podobną sałatkę robiłam już jakiś czas temu, przepis znajdziecie tutaj. Sałatka bardzo nam zasmakowała, więc postanowiłam ją zrobić ponownie, ale nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie próbowała pozmieniać :-). Tak więc powstała równie smakowita wariacja na jej temat, tym razem z dodatkiem zblanszowanego kalafiora. Idealna, lekko rozgrzewająca propozycja na jesienne chłody. Możecie ją podawać na zimno

Kulinarne przygody Gatity
Zupa kukurydziana z grzankami 182

cukiniowe. Wczoraj ugotowałam pierwszą w tym sezonie dyniową - wyszła rewelacyjna w smaku za sprawą magicznego składnika, ale o tym za jakiś czas.... Dzisiaj jednak chciałabym się z Wami podzielić przepisem na zupę kukurydzianą, którą można przygotować praktycznie przez cały rok, używając mrożonych ziaren kukurydzy. Najlepiej smakuje z ziołowymi grzankami... Składniki: 1 opakowanie mrożonej kukurydzy lub ziarenka z 3 ugotowanych kolb2

Czerwień i błękit
Śmietanowiec z brzoskwiniami 326

blogu jest już tak dużo przepisów na ciasta, że czasami sama się zastanawiam czy jestem w stanie upiec jeszcze coś zupełnie innego:) Wychodzi na to, że chyba tak. Tym razem upiekłam ciemny biszkopt i nie miałam żadnego pomysłu na krem. Ale szukając czegoś w szafce znalazłam dwie puszki brzoskwiń i od razu wpadł mi do głowy pomysł na masę śmietanową

Z miłości do słodkości
Roladki pomidorowe z ziołowym serkiem 7590

Dziś przedstawiam roladki z miękkim, wilgotnym ciastem, nadziewane ziołowym serkiem. Takie danie to bardzo fajny pomysł na imprezową przystawkę. Robi się szybko i nie potrzeba żadnych skomplikowanych składników :) Przepis pochodzi ze strony Patricia bakes. Jedynie farsz zrobiłam na własny sposób ;) Ps. Myślę, że zielone też by były fajne ;) Składniki: Ciasto:  3 jajka pół szklanki gorącej wody łyżeczka słodkiej

Czerwona Porzeczka
Bezglutenowe placki jabłkowe 943

pewnie odpowiadać. Ja zjadłam tylko kilka sztuk, ale za to Mateusz je bardzo zachwalał i zjadł pozostałe :-). Czy Wam zasmakują? Musicie spróbować sami :-). Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Pieczone, wytrawne, fasolowe pyszności :) 103

Dzisiaj miałam trochę czasu,aby wypróbować dopiero co wymyślony przepis. W sumie nie wiem jak go nazwać, dlatego w tytule zawarłam samą istotę tego dania ;P Jak zawsze jest szybkie i proste do wykonania, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić.  Składniki: (na 1 porcję) spód: kromka chleba łyżka rozbełtanego jajka 3 łyżki mleka przyprawy: sól, pieprz, czosnek ciasto

Kuchenny Skrawek Nieba
Debiutowy wpis :) 110

mój pierwszy blog.Długo zwlekałam z jego założeniem, ale w końcu zebrałam się w sobie i udało się.Przez ostatni rok co dziennie odwiedzałam różne bogi i wypróbowywałam przeróżne przepisy. Tworzyłam też własne, i skrzętnie zapisywałam w moim zeszyciku. Teraz przyszedł czas, aby otworzyć "Komnatę Tajemnic" i podzielić się tym co mi w głowie szumi :) A oto pyszny pomysł

Kuchenny Skrawek Nieba
Ciasteczkowy Krem Reaktywacja ! 126

całości przez moją siostrę, oczywiście pod moim okiem. Muszę przyznać, że świetnie jej poszło :) ~ Ciasteczkowy krem z ciecierzycy i masła orzechowego z dodatkiem pokruszonych orzechów i kawałków czekolady ~ Przepis na ciasteczkowy krem znajdziecie tutaj

Kuchenny Skrawek Nieba
Publikcja :) 96

się chwalić to się chwalić :) We wtorek jedna gazetka mnie doceniła i opublikowała mój przepis na Mini pizzę na kolację. Co prawda zmienili mi nazwę potrawy, ale im  to wybaczę. Teraz pozostaje mi czekać 2 tygodnie, aż listonosz zapuka do moich drzwi i przyniesie mi kasę

Aga w kuchni
Bułeczki z fetą 140

zamrażarki. Po wyciągnięciu formujemy kulki, wkładając w środek łyżeczkę rozgniecionej fety. Bułeczki smarujemy żółtkiem, posypujemy ziarnami i pieczemy ok 30 min w 180 stopniach. Z przepisu powstaje 10 smacznych bułeczek

Aga w kuchni