przepis - 33114 przepisów (strona:133/2208)

Tort z jagodami 130

Kiedy spróbowałam ten torcik w gościach, wiedziałam że muszę koniecznie zdobyć ten przepis :) Zajęło mi to miesiąc... ale udało się:D Niby zwykły torcik z bitą śmietaną, jagodami... ale ten mega puszysty biszkopt z cytrynowym nasączeniem robi wrażenie:D Jest to mój ulubiony tort i wszystkim zdecydowanie go polecam :)Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki ziemniaczanej,   3 łyżki mąki

Aga w kuchni
Nalewka malinowa 119

wiem jak wy, ale ja uwielbiam takie domowe naleweczki ;)Składniki: 1 kg  malin, 1 l spirytusu, 1 l wody, 500g cukru.  Polecam także wypróbowanie przepisu na nalewkę porzeczkową, miętową, aroniową, wiśniową i z czarnego bzu. Przygotowanie:    Maliny dokładnie myjemy, wkładamy do słoika i zalewamy spirytusem. Słoiki szczelnie zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na okres

Aga w kuchni
Truskawkowiec 156

Przepis na to wspaniałe ciasto znalazłam na stronie Mojeciasto.pl. Na początku bałam się, że ciasto jest trudne w wykonaniu i na pewno nie wyjdzie mi takie ładne... ale udało się :) Biszkopt piecze się tylko 10 minut i jest bardzo puszysty i smaczny. Daję temu ciasto 10/10 punktów za wygląd i za smak. Na pewno jeszcze je przygotuję!Składniki: biszkopt

Aga w kuchni
Skrzydełka słodko- pikantne 138

Ostatnio wspominałam Wam o tych skrzydełkach, a dzisiaj przepis...SKŁADNIKI: 12 skrzydełek, 4 łyżki słodko-pikantnego sosu chilli, 3 łyżeczki słodkiej papryki, 3 łyżeczki bazylii, 1/2 łyżeczki chilli, 1 łyżeczka sosu sojowego.  Przygotowanie:      Skrzydełka dokładnie myjemy, wyciągamy pozostałe piórka. Przygotowujemy marynatę z słodko- pikantnego sosu chilli, słodkiej papryki, bazylii, chilli oraz sosu sojowego. Smarujemy marynatą

Aga w kuchni
Nalewka miętowa 1116

całą zimę co pić :) Uwielbiam takie miętowe herbatki :)Składniki: liście z ok. 20 łodyg mięty, 1 litr spirytusu, 1,5 litra wody, 600 g cukru. Polecam także wypróbowanie przepisu na nalewkę porzeczkową, malinową, aroniową, wiśniową i z czarnego bzu.  Przygotowanie:     Mięta w ogródku już jest dosyć wysoka, więc przyszedł czas na zrobienie nalewki miętowej :) Liście mięty

Aga w kuchni
Konfitura wiśniowa 107

Jest to przepis na najprostszą, najszybszą i najlepszą konfiturę wiśniową...SKŁADNIKI: 1 kg wiśni, 1 opakowanie cukru żelującego 2:1 Dr. Oetkera, 0,5 kg cukru. Przygotowanie:      Wiśnie dokładnie myjemy i drylujemy, sprawdzając czy drylownica nas nie oszukuje (moja trochę oszukiwała i co którąś wisienkę miałam pestkę:)). Następnie wiśnie zasypujemy cukrem żelującym i gotujemy

Aga w kuchni
Kotlety w orzechowej panierce 142

panierkę orzechową :) Jest bardzo dobra, jednak orzechy dość szybko się przypalają, więc nie można zbyt długo smażyć kotleta z jednej strony... Podajemy z młodymi ziemniaczkami z koperkiem i surówką. Przepis na taką surówkę znajdziecie tutaj.Składniki: 2 piersi z kurczaka, 4 garście orzechów włoskich bez skorupek, 3 łyżeczki przyprawy do drobiu, 1 jajko. Przygotowanie:     Piersi kurczaka myjemy

Aga w kuchni
Dżem z czarnej porzeczki 140

Przepis na ten dżem dostałam od mojego przyszłego teścia:) Dokładne ilości składników ciężko jest mi podać, bo tu jest zasada 1 garść porzeczek- 1 czubata łyżka cukru.Składniki: zasada jest taka: na garść porzeczek - 1 czubata łyżka cukru. Przygotowanie:    Dokładnie umyte porzeczki i ubrane z łodyg, mielimy w maszynce do mięsa. Na zmianę wkładamy garść porzeczek

Aga w kuchni
Zapiekanka z mięsem mielonym 295

Przepis na tą pyszną zapiekankę znalazłam w książce "Pyszne zapiekanki". Zmniejszyłam jednak ilość składników podanych do zrobienia tej zapiekanki i dodałam od siebie pieczarki :) Zapiekanka wyszła bardzo smaczna :)Składniki: 600 g mięsa mielonego, 250 g pieczarek, 300 g ziemniaków, 2 małe pomidory, 2 cebule, 1 bułka, 1 jajko, sól morska, pieprz czarny, szczypiorek, do obtoczenia kotletów: bułka tarta

Aga w kuchni
Nalewka wiśniowa 265

roku można się pomęczyć i trochę pobrudzić :) Niektórzy do nalewki dodają liście wiśnie (ja np. dodaję do nalewki z czarnego bzu), nalewka ma jeszcze bardziej charakterystyczny smak.Polecam także wypróbowanie przepisu na nalewkę malinową, porzeczkową, miętową, aroniową i z czarnego bzu. Składniki: 2 kg wiśni, 1 kg cukru, 0,5 l spirytusu, 0,5 l wódki. Przygotowanie:     Wiśnie

Aga w kuchni
Szkoła Gotowanie 155

ryż i potrawy z mąki; oraz słodkie potrawy i desery. W każdej części znajdziemy poradnik, składający się z podstawowych rad oraz pojęć. Ponadto w kategorii znajdziemy wiele wspaniałych przepisów na najprostsze dania.Z tą książką gotowanie musi się udać każdemu :) Każdy na pewno wyczaruje coś pysznego

Aga w kuchni
Sakiewki z kurkami 133

Pomysł na pyszny i efektowny obiad, składający się z sakiewek nafaszerowanych kurkami, ryżu w trzech kolorach oraz sałatki z rukolą. Przepis na sałatkę znajdziecie tutaj.  Składniki: 6 plastrów schabu, 150 g kurek, 2 łyżki masła, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1/2 szklanki bulionu, ryż 3 kolory, pieprz kolorowy, sól morska prowansalska. Przygotowanie:     Schab rozbijamy na cienkie

Aga w kuchni
Drożdżówki serca z chałwą 158

Przepis na te drożdżówki znalazłam na blogu Just My Delicious  Do nadzienia nie dodawałam już cukru, bo chałwa wydała mi się wystarczająco słodka :) Mam nadzieję, że poniższe zdjęcia pomogą Wam w przygotowaniu idealnych drożdżówek w kształcie serca :)   Składniki: 2,5 szklanki mąki, 15 g drożdży, 1 łyżka cukru waniliowego, 300 ml mleka, 1 jajko, kilka kropel olejku arakowego

Aga w kuchni
Babka z gwiazdką 127

Składniki:   Choć wyszedł mi zakalec to postanowiłam pokazać Wam to ciasto, bo może kogoś zainspiruje ten przepis na wykonanie babki z taką oto gwiazdką :) ciemne ciasto 3 szklanki mąki, 3/4 szklanki płynnego miodu, 1 łyżeczka sody, 5 żółtek, 3 łyżki przyprawa do piernika Kamis, 100 g margaryny, 1 szklanka cukru pudru. ciasto jasne 4 jajka, 3 szklanki mąki

Aga w kuchni