Dziś przedstawiam roladki z miękkim, wilgotnym ciastem, nadziewane ziołowym serkiem. Takie danie to bardzo fajny pomysł na imprezową przystawkę. Robi się szybko i nie potrzeba żadnych skomplikowanych składników :) Przepis pochodzi ze strony Patricia bakes. Jedynie farsz zrobiłam na własny sposób ;) Ps. Myślę, że zielone też by były fajne ;) Składniki: Ciasto: 3 jajka pół szklanki gorącej wody łyżeczka słodkiej
Czerwona Porzeczkapewnie odpowiadać. Ja zjadłam tylko kilka sztuk, ale za to Mateusz je bardzo zachwalał i zjadł pozostałe :-). Czy Wam zasmakują? Musicie spróbować sami :-). Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćDzisiaj miałam trochę czasu,aby wypróbować dopiero co wymyślony przepis. W sumie nie wiem jak go nazwać, dlatego w tytule zawarłam samą istotę tego dania ;P Jak zawsze jest szybkie i proste do wykonania, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Składniki: (na 1 porcję) spód: kromka chleba łyżka rozbełtanego jajka 3 łyżki mleka przyprawy: sól, pieprz, czosnek ciasto
Kuchenny Skrawek Niebamój pierwszy blog.Długo zwlekałam z jego założeniem, ale w końcu zebrałam się w sobie i udało się.Przez ostatni rok co dziennie odwiedzałam różne bogi i wypróbowywałam przeróżne przepisy. Tworzyłam też własne, i skrzętnie zapisywałam w moim zeszyciku. Teraz przyszedł czas, aby otworzyć "Komnatę Tajemnic" i podzielić się tym co mi w głowie szumi :) A oto pyszny pomysł
Kuchenny Skrawek Niebacałości przez moją siostrę, oczywiście pod moim okiem. Muszę przyznać, że świetnie jej poszło :) ~ Ciasteczkowy krem z ciecierzycy i masła orzechowego z dodatkiem pokruszonych orzechów i kawałków czekolady ~ Przepis na ciasteczkowy krem znajdziecie tutaj
Kuchenny Skrawek Niebasię chwalić to się chwalić :) We wtorek jedna gazetka mnie doceniła i opublikowała mój przepis na Mini pizzę na kolację. Co prawda zmienili mi nazwę potrawy, ale im to wybaczę. Teraz pozostaje mi czekać 2 tygodnie, aż listonosz zapuka do moich drzwi i przyniesie mi kasę
Aga w kuchnizamrażarki. Po wyciągnięciu formujemy kulki, wkładając w środek łyżeczkę rozgniecionej fety. Bułeczki smarujemy żółtkiem, posypujemy ziarnami i pieczemy ok 30 min w 180 stopniach. Z przepisu powstaje 10 smacznych bułeczek
Aga w kuchniDługo się zastanawiałam czy wstawić ten przepis na bloga. Może nie wygląda on zbyt apetycznie, ale jak ktoś lubi sosy grzybowe to to połączenie sosu grzybowego z placki ziemniaczanymi jest idealne.Składnikiplacki: 1 kg ziemniaków,1 cebula,1 jajko, 1 łyżka mąki,pieprz,sól.sos:250 g pieczarek,800 g mięsa z szynki wieprzowej,1 garść suszonych grzybów
Aga w kuchnizrobieniu faworków zostaje nam dużo białek... i pojawia się problem co z nimi zrobić? Polecam wypróbować przepis na babkę białkową.Składniki:200 g białek (ok. z 5-6 jajek),1 szklanka cukru,1,5 szklanki mąki,150 ml mleka,2 łyżeczki proszku do pieczenia,100 g masła.Przygotowanie: Miękkie masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy mleko, przesianą mąkę
Aga w kuchniPrzepis na te ciasteczka bez pieczenia znalazłam na blogu Smakocie i łakocie. Postanowiłam dodać od siebie jeszcze orzechy włoskie. Ciasteczka wszystkim smakowały, jednak następnym razem gdy będę je robić zaleję wrzątkiem na minutkę płatki owsiane, by były bardziej miękkie. Składniki::1,5 szklanki płatków owsianych,3 łyżki kakao,100 g margaryny,9 łyżek cukru pudru,4 łyżki miodu
Aga w kuchniPrzepis na tą babkę dostałam od koleżanki. Początkowo zdziwiła mnie kolejność przygotowania tej babki. Zawsze pianę z ubitych białek dodawałam na koniec do ciasta, delikatnie mieszając łyżką. Tutaj jest odwrotnie najpierw ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną pianę i dodajemy pozostałe składniki. Musiałam, więc wypróbować taki sposób przygotowania babki i powiem Wam, że to był strzał w dziesiątkę. Babka
Aga w kuchnitruskawek, 1,5 szklanki wody,3 łyżeczki mąki ziemniaczanej,1 łyżka cukru,sos: 100 ml mleka, 2 żółtka,15 g cukru waniliowego, który zrobiłam sama, przepis tutajPRZYGOTOWANIE: Umyte truskawki wkładamy do rondelka, zalewamy je zimną wodą i gotujemy. Po ok. 20 minutach jak truskawki będą miękkie dodajemy cukier. Odcedzamy truskawki z kompotu i do ciepłego dodajemy
Aga w kuchniInspiracją dla mnie był przepis na blogu Paleta Smaku - musiałam je zrobić :)Zmieniłam tylko troszkę farsz, a kurczaczki nie dość, że wyglądają sympatycznie to są bardzo smaczne :) Na pewno staną się wielką atrakcją na każdym wielkanocnym stole :)Składniki:3-4 jajka,2 łyżeczki musztardy,1/2 łyżeczki kurkumy,1 łyżeczka wody,szczypta pieprzu,szczypta soli,dziób: marchewkaoczy: czarna oliwka PRZYGOTOWANIE
Aga w kuchniPyszny malinowy sorbet ochłodzi każdego z te upalne dni :) Inspiracją był dla mnie przepis na tym blogu: Co na obiad. Składniki: 100 g malin, 100 g konfitury malinowej Premium Rosa, 15 kostek lodu.Przygotowanie: Sorbety robi się banalnie prosto, wystarczy zmiksować kostki lodu z owocami. Uważajcie jednak na swoje blendery/ miksery niektóre z nich
Aga w kuchnigalaretka agrestowa dr Oetker, 1/2 żelatyna fix do deserów dr Oetker, 200 ml śmietany 12%, 2 łyżki cukru pudru. Przygotowanie: Galaretki przyrządzamy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Śmietankę miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 50 ml wrzątku i 25 ml zimnej wody. Ponownie mieszamy. Do przezroczystych szklanek wlewamy trochę zielonej galaretki, wkładamy do szklanki
Aga w kuchni