Przepis na te ciasteczka pochodzi ze strony mojeciasto.pl z Akademii Pieczenia.Składniki: 125 g masła, 1 szklanka mąki, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki cukru, 1 jajko, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, 80 g czekoladowej posypki. Przygotowanie: W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier puder, cukier waniliowy i proszek
Aga w kuchnikakao. poncz: 1/2 szklanki ciepłej wody, sok z połowy cytryny, 3 łyżeczki cukru. krem: 250 g serka mascarpone, 300 ml kremówki, 2 łyżki cukru pudru, owoce: kiwi, winogrona, nektarynki. Przepis: Mąkę pszenną przesiewamy z mąką ziemniaczaną i kakao. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka roztrzepujemy widelcem i dodajemy
Aga w kuchnimusi bezpośrednio przylegać do blaszki i nie może być żadnego papieru do pieczenia, bo po przylepieniu ciastka do balszki, jednocześnie odrywa się od maszynki :) Robiąc te ciasteczka zainspirowałam się przepisem Śladami słodkiej babeczki Składniki: 3 szklanki mąki, 250 g masła, 3/4 szklanki cukru pudru, 4 żółtka, 16 g cukru waniliowego, 2 łyżki mielonych migdałów, 3 łyżki oleju, 2 łyżeczki
Aga w kuchnidelikatnie mieszamy mikserem, ale nie za długo. Przelewamy masę do tortownicy. Sernik pieczemy przez godzinę w 160 stopniach. Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku z otwartymi drzwiczkami do całkowitego wystudzenia. Przepis na ten sernik znalazłam na blogu White Plate
Aga w kuchniwodą przez ok. 15 minut- tak by masa była płynna i łatwiejsza w rozsmarowaniu. Ostudzoną masę krówkową wylewamy na herbatniki i rozprowadzamy. Układamy kolejną warstwę herbatników. Gotujemy budyń wg. przepisu na opakowaniu. Ostudzony budyń miksujemy z masłem, jeśli jest mało słodki to możemy dodać cukru. Ja już nie dodawałam, bo masa krówkowa jest dosyć słodka ;) Następnie układamy ostatnią warstwę herbatników
Aga w kuchnisłyszę, że powinnam jeść gotowanego kurczaka i marchewkę, ale ile można? Czemu nikt nie mówi o szpinaku? Postaram się każdej świeżo upieczonej mamie urozmaicić menu i zaproponuję Wam kilka przepisów, oczywiście z ograniczoną ilością przypraw :) Składniki: 400 g świeżego szpinaku, 1 łyżka masła, 200 g makaronu rurka ukośna pełny przemiał Czaniecki, 200 ml kremówki, sól, pieprz. Przygotowanie
Aga w kuchniwkładamy połówkę śliwki - w miejsce pestki wlałam trochę miodu (ok. 1/2 łyżeczki). Zawijamy brzegi ciasta na śliwkę, tak by powstała nam kulka. a śliwka była w środku. Z tego przepisu wychodzi ok. 30 knedli. Gotujemy je partiami w lekko osolonej wodzie, aż wypłyną. Na patelni rozpuszczamy masło i podsypujemy je bułką tartą. Taką zasmażką polewamy knedle
Aga w kuchniprzepisu wychodzi mały słoiczek masła orzechowego. Składniki:200 g orzeszków ziemnych w łupinach1 łyżka miodu1 łyżka oliwy z oliwekSól do smakuPrzepis:Orzeszki wyjmujemy z łupin. Następnie obrane orzeszki umieszczamy na patelni i prażymy (do uzyskania lekkiego zarumienienia). Uprażone orzeszki pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie umieszczamy je w melakserze i miksujemy je do momentu uzyskania pożądanej konsystencji masła. Gdy masło jest
Emcia PichciProste wykonaniu ciasto, które zachwyca kolorem. Bitą śmietanę, którą najczęściej można spotkać w przepisach do tego ciasta zastąpiłam jogurtu naturalnym połączonym z galaretką cytrynową, dzięki temu ciasto jest orzeźwiające. Składniki: Ciasto 450 g mrożonego szpinaku szklanka cukru 4 jajka szklanka oleju 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia MASA 800 g jogurtu naturalnego 3 galaretki cytrynowe żurawina Szpinak rozmrozić
RAROSSAokoło 1 minutę.Do gotowego sosu karmelowego dodać garść orzechów włoskich.Karmelowym sosem z orzechami oblewać upieczone jabłka - tuż przed podaniem. Smacznego ! A jeśli macie ochotę na więcej jabłkowych przepisów, koniecznie zajrzyjcie do pozostałych blogerek, biorących udział w akcji "Lubelski kociołek". Do siebie na blog zapraszają: * Edyta - Pasja Smaku * Ola - The taste of sweet * Wiosenka - Eksplozja Smaku * Martyna
kolorowotorcikowoPojawiła się ostatnio naszych księgarniach polska wersja książki niezwykłej blogerki Katie z What Katie Ate. Niestety książki jeszcze nie mam, ale widziałam kilka przepisów. Wiem już, że książka prędzej czy później pojawi się w moim zbiorze. Na razie powstało pierwsze ciasto, najzwyklejszy ucieraniec z jabłkami. Dodatek cynamonu do ciasta i do posypki jest rewelacyjny. Ciasta powstało na kolejną
Sto kolorów kuchniłyżka oliwy z oliwek sól pieprz 50 gram twardego, żółtego sera- u mnie francuski, Comte garść sałaty- u mnie mix sałat z roszponką 10 czarnych oliwek Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. W tym czasie orzechy siekamy i prażymy na patelni. Ściągamy orzechy, wlewamy na patelnię oliwę z oliwek i dodajemy pokrojoną w paski szynkę parmeńską. Chwilę smażymy, dodajemy
Mango Papajaosób. SMACZNEGO! :) Składniki : filet pstrąga łososiowego por cukinia 3 marchewki pieprz cytrynowy sok z połówki cytryny sól pieprz ziołowy odrobina tymianku masło do smażenia olej do smażenia masło czosnkowe- przepis mamy tutaj ;) zioła prowansalskie Rybę myjemy i nacieramy przyprawami: solą, pieprzem cytrynowym, tymiankiem oraz sokiem z cytryny. Zostawiamy na kilka godzin (a najlepiej na noc). Marchewkę kroimy na mniejsze
Czerwona Porzeczkaskrzypce, gdyż jego spora ilość w połączeniu ze szpinakiem i delikatnym serkiem oraz chili dają niezwykłe doznania smakowe. Wg A. to jedno z najlepszych dań, jakie przygotowałam :) Zmodyfikowałam przepis znaleziony na blogu Marta – gotuje. Składniki na 4-5 porcji: 3 łyżki oleju rzepakowego Opakowanie mrożonego szpinaku (450g) 800 g schabu sól, pieprz 10 ząbków czosnku 1 liść laurowy
Fabryka pomysłówznowu dynia..., a w ogródku czekają jeszcze następne okazy :-). Rodzinka mnie w końcu pogoni z tą dynią... Ale tym razem będzie przepis na słodko. Ciasto, które upiekłam jest dla raczej wielbicieli ciast wilgotnych, ciężkich. Musu z dyni jest tyle samo co mąki, więc ciasto nie należny do tych puchatych. A do tego typowe dla jesieni owoce: gruszka
Kulinarne przygody Gatity