Bardzo lubię bagietki dlatego tym razem postanowiłam zrobić swoje domowe. Wyszły bardzo dobre z chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Takie bagietki pasują do wszystkiego. Z podanego przepisu wychodzą 4 dosyć spore bagietki. Post Domowe bagietki pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeSernik podpatrzony na stronie „Moje wypieki”. Uwielbiam Nutellę, więc połączenie wydało mi się interesujące. Zmieniłam nieco przepis, wykorzystałam tak naprawdę samą koncepcje dodania kremu orzechowego. Sernik wyszedł rewelacyjnie, bardzo delikatny, kremowy, o intensywnym orzechowym smaku. Sernik czarno-biały z Nutellą Składniki: Spód: 400 g ciastek digestive w czekoladzie lub ciastek Oreo 60 g roztopionego masła 1 łyżka Nutelli
Mania Gotowaniakońcu znalazłam przepis na pyszne, duże, czekoladowo-orzechowe, z wierzchu chrupiące, w środku się ciągnące amerykańskie ciasteczka. Pamiętam jak dziś mój przyjazd na Zieloną Wyspę i moje odkrycie jakim były ‚duże’ ciasteczka. Były tak pyszne. Miłość od pierwszego ugryzienia. Jedynie czego się obawiałam, że to moje nimi zauroczenie, spowoduje, że będę tak samo duża jak one. Wyszły genialne. Jak już
Made By Mom And SonPrzepis na ten chleb znalazłam u Mirabbelki. Mirabbelka go piecze bez ziaren, ale ponieważ my lubimy chleby z wkładką, do mojego wypieku dodałam ziarna słonecznika i siemię lniane. Chleb razowy na zakwasie Składniki: Zaczyn 0,5 szkl. zakwasu zrobionego z mąki żytniej i wodyok. 1 szklanki letniej wody 2 szklanki mąki żytniej razowej Ciasto chlebowe 1,5-2 szklanki
Kulinarne przygody GatityLubię nowe wyzwania ! Ciasto buraczkowe... o tym nigdy nie słyszałam. Do tej pory zawsze kojarzyło mi się z daniami wytrawnymi... Przepis znalazłam na blogu Kuchnia w zieleni i postanowiłam zaryzykować ;-). Ciasto jest pyszne, wilgotne, ma piernikowe posmaki. Przypomina trochę ciasto marchewkowe. Bardzo nam zasmakowało. Ciasto buraczkowe Składniki: 225 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku
Kulinarne przygody GatityWiele lat temu Maria Pakulnis w wywiadzie telewizyjnym podawała przepis na śledzika pod buraczkiem. Zagościł on na stałe w naszym rodzinnym menu. Robię go nie tylko z okazji świąt, ale także ns Sylwestra czy na karnawałowy bal. Śledź w buraczkowej pierzynce Składniki: ok 400 g filetów śledziowych a la matjas Lisnera duża cebula pokrojona w kostkę i sparzona wrzątkiem
Kulinarne przygody Gatitypowiedział, że pasztet może być tylko mięsny ? Przepis na ten pasztet bez dodatku mięsa wypatrzyłam na blogu Olgi Smile. Pasztet mięsny piekłam już wiele razy, więc teraz pora na coś innego, bo muszę powiedzieć, że zaintrygował mnie ten jajeczny. Jest doskonały z odrobiną chrzanu. Pasztet z jajek Składniki: 10 jajek ugotowanych na twardo
Kulinarne przygody GatityWypatrzyłam ten przepis na cincinie. W chwilę mamy zrobiony własny majonez, bez zbędnych dodatków ani konserwantów. Majonez od razu robimy w słoiku, nie trzeba go potem nigdzie przekładać i brudzić dodatkowych naczyń. Domowy majonez w ... słoiku Składniki (koniecznie dodawane w tej kolejności): 1 całe jajo prosto z lodówki 230 g oleju prosto z lodówki 2 łyżko soku z cytryny
Kulinarne przygody GatityPrzepis na ten chleb pochodzi z bloga Mirabbelki. Troszkę go zmieniłam, do ziaren słonecznika dodałam siemie lniane i płatki owsiane, a jeden upiekłam bez żadnych ziarenek. Chleb na zakwasie z ziarnami Składniki na zaczyn: 5 łyżek zakwasu 75 g wody 11o g maki pszennej chlebowej Składniki na ciasto chlebowe: 800 g mąki pszennej chlebowej 75 g mąki żytniej
Kulinarne przygody Gatityglazurowanym dołem. Teraz pora na to, aby coś upichcić, na pierwszy ogień chyba pójdzie kurczak w warzywach. A Wy macie jakieś doświadczenia z garnkiem rzymskim ? Podrzucicie jakieś fajne przepisy
Kulinarne przygody GatityWiosna, więc jesteśmy na diecie :-). Wypatrzyłam ten przepis na lekkie pieczywo na blogu eatyourdream. Upiekłam i polecam, jest przepyszne i bardzo łatwe do zrobienia. Razowe chrupkie pieczywo pełnoziarniste Składniki: 1 szklanka mąki razowej żytniej 1 szklanka otrąb pszennych 4 łyżki słonecznika 4 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki sezamu 2 łyżki oleju 2 szklanki wody 1 łyżeczka soli szczypta proszku
Kulinarne przygody GatityJestem wielbicielką hiszapńskiej kuchni. Po tym jak zaczęliśmy robić domowe wędliny, postanowiłam poeksperymetować z chorizo. Przepis znalazłam na hiszpańskim blogu . Domowe chorizo, czyli hiszpańska kiełbasa paprykowa Składniki: Na każdy kilogram wieprzowego mięsa (u mnie łopatka) dajemy: 350 g słoniny 20 g soli (dałam pół na pół z peklosolą) 28 g pimenton de la Vera (wędzona papryka hiszpańska
Kulinarne przygody GatityWraz z pojawieniem się słońca za oknami mamy coraz większą ochotę na odchudzone dania i sałatki. Dziś sałatka Cezar, wprawdzie oryginalny przepis nie zawiera pomarańczy, ale starsze dziecko się uparło... i u nas jest z pomarańczą :-). Sałatka Cezar Składniki: 1/2 sałaty lodowej lub rzymskiej 1 podwójna piers z kurczaka 1/2 czerwonej cebuli 4-5 kromek pieczywa tostowego 1 pomarańcza
Kulinarne przygody GatityBardzo proste ciasto, pieczone bez mąki. Po prostu trzeba wymieszać wszystkie składniki i gotowe. Przepis dostałam parę lat temu od mojej byłej sąsiadki Marysi G. Ciasto sezamowe z otrębami Składniki: 1/4 szklanki rozpuszczonego masła 3/4 szklanki cukru 2 jaja 1 łyżka miodu 3/4 szklanki mleka w proszku 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki esencji
Kulinarne przygody GatityPrzepis na kiełbasę pochodzi z forum Wędliny Domowe, które jest bezgraniczną skarbnicą wiedzy na temat produkcji własnych wędlin. Tym razem wędziliśmy w zaprzyjaźnionej wędzarni :-) Eksperyment wspólnego wędzenia się udał, będziemy to powtarzać !Na moim blogu znajdziecie również inne wędliny wędzone i nie tylko, np. domowa polędwicę wędzoną, wędzoną domową pasztetową,domową podsuszaną kiełbasę żywiecką polędwicę wileńską
Kulinarne przygody Gatity