Dawno nie było na blogu przepisu na sałatkę... Najwyższa pora naprawić ten błąd, bo wiosna coraz bliżej, więc pora powoli myśleć o daniach mniej kalorycznych. Tym bardziej, że w ciągu zimy przybyło tu i ówdzie parę centymetrów w obwodzie :-).Dzisiejsza sałatka będzie trochę inna, bo jej głównym składnikiem będzie kasza
Kulinarne przygody GatityWczoraj były walentynkowe magdalenki, a dzisiaj kolejny walentynkowy przepis z rodzaju last minute ! Szybkie muffiny bez komplikacji czy zbędnych procedur kuchennych: wszystkie składniki mieszamy, przekładamy do papilotek i pieczemy. Dosłownie w 40 minut mamy aromatyczne, wilgotne i przepyszne babeczki na słodki walentynkowy prezent lub poczęstunek. Marchewkowe muffiny w walentynkowej odsłonie Składniki: 1 jabłko pokrojone w kosteczkę 2 szklanki
Kulinarne przygody Gatityroku Karnawał nas rozpieszcza ! Do Tłustego czwartku jeszcze 10 dni, pora więc przetestować kolejny pączkowy przepis. Były już na blogu tradycyjne małe pączki drożdżowe. Tym razem będą to pączki przygotowane na bazie białego sera. Pączki robi się bardzo szybko, ciasto nie wymaga wyrastania, bo nie zawiera drożdży. Usmażone pączki są puchate w środku i bardzo delikatne. Pączki serowe
Kulinarne przygody GatityFaworki... tego smakołyku, obok pączków nie może zabraknąć na polskim karnawałowym stole ! Przepis pochodzi ze starej książki "Kuchnia polska", z której bardzo często korzystam przy tradycyjnych polskich daniach. A lubię ją tym bardziej, że ma ona swoją historię. Została upolowana na corocznym Festynie Trybuny Ludu, odbywającym się
Kulinarne przygody Gatityjadamy zupy, w takim razie pora na konkretną zupę z mięsną wkładką. Szczerze powiedziawszy do tej pory nie jadłam jeszcze nigdy zupy z kukurydzą i dlatego ten przepis mnie zaintrygował... Inspiracja ChilliBite.pl. Zimowa zupa kukurydziana z boczkiem Składniki:200 g wędzonego boczku w grubszych plastrach2 łyżki oleju200 g cebuli200 g marchwi700 g ziemniaków2 puszki kukurydzy1
Kulinarne przygody Gatityjako uzupełnienie szwedzkiego stołu, obok na przykład jajek faszerowanych pastą łososiową. Jej przygotowanie jest bardzo proste, a efekt, jak widać na zdjęciach, również miły dla oka. Przepis pochodzi z książki "Pascal kontra Okrasa" wydanej przez Lidla, urozmaiciłam go tylko odrobinę świeżym koperkiem dodanym do łososia. Roladki z francuskiego ciasta z łososiem
Kulinarne przygody GatityPostanowiłam odkurzyć przepisy z kaszami. Była już niedawno na blogu warzywna sałatka z pęczakiem. Dzisiaj będzie sałatka z bulgurem. I teraz pytanie na które nie do końca znalazłam odpowiedź: czy bulgur to rzeczywiście kasza ? Jest produkowany z ugotowanych,wysuszonych a później pozbawionych otrębów i zarodków ziaren pszenicy durum, ma wysoką zawartość błonnika, niski indeks glikemiczny i mało kalorii
Kulinarne przygody GatityDzisiaj na blogu szybka pasta z białego sera z dodatkiem koncentratu pomidorowego. Przepis ten dostałam od mojej przyjaciółki wiele lat temu. Za pierwszym razem kiedy spróbowałam tej pasty nie potrafiłam odgadnąć tak do końca jej składników... W błąd wprowadziła mnie nieco jego nazwa: bryndza. Bryndza zawsze kojarzyła mi się z zupełnie innymi smakami. Ale nazwa nazwą, a serek zagościł
Kulinarne przygody Gatityznajdziemy także bocadillo de tortilla, czyli podłużną bułkę przekrojoną na pół i wypełnioną tortillą z odrobiną sosu alioli... Ach, rozmarzyłam się :-). A przepis na lekki sos alioli znajdziecie tutaj. Tortilla española de patatas, czyli omlet ziemniaczany Składniki: 500 g ziemniaków 1 duża cebula 5 dużych jajek sól pieprz szczypta wędzonej
Kulinarne przygody GatityPrzepis na sernik czarno-biały pochodzi z książki Doroty Świątkowskiej "Moje wypieki". W oryginale autorka użyła ciasteczek Oreo, niestety nie udało mi się ich kupić, więc sernik zrobiłam na bazie czekoladowych ciasteczek i kakao. To klasyczny, nie za słodki delikatny sernik, upieczony w kąpieli wodnej. Szybki i prosty do przygotowania, po prostu wszystkie składnik trzeba dokładnie zmiksować. Sernik czarno - biały
Kulinarne przygody Gatityblogu kolejny przepis na domową wędlinę. Tym razem będzie to prosty sposób na polędwicę. Wypatrzyłam go u Danusi. Danusia robiła szynkę, a ja postanowiłam zrobić polędwicę, bo akurat kupiłam ładny kawałek schabu. Mięsa nie nastrzykiwałam, tylko po prostu włożyłam do zalewy. Następnym razem zmniejszę trochę ilość zalewy, bo polędwica wyszła
Kulinarne przygody GatityDzisiaj przepis na szybki sos do makaronu, czyli na obiad w 15 minut. Zainspirowała mnie moja "stara" koleżanka Kasia (znamy się do wieków, aż strach policzyć ile to już lat minęło, więc mogę tak napisać ;-)). Sos przygotujemy w czasie kiedy będzie się nam gotował makaron. Ja, jeśli jestem bardzo głodna, to wodę na makaron gotuję w czajniku, skraca
Kulinarne przygody Gatitycyklu Wypiekanie na śniadanie w tym tygodniu Małgosia wspólnie z Pauliną wybrały dla nas bardzo aromatyczny przepis na pszenno-orkiszowe bułeczki. W moim wydaniu są to bułeczki z dodatkiem orkiszowej mąki razowej. A ten aromatyczny efekt daje obtoczenie ich w świeżo startym parmezanie i suszonym oregano. Pachną obłędnie ! Bułeczki pszenno-orkiszowe
Kulinarne przygody GatityKolejny przepis na szybki sos do makaronu, (obok ostatnio dodanego sosu szpinakowego), czyli to co pracujące panie domu lubią najbardziej ! Do sosu wykorzystałam ser gorgonzola, ale oczywiście może to być każdy inny ser pleśniowy, wszystko zależy od Waszego smaku, czy też od zrobionego na szybko przeglądu lodówki. I jeszcze jedna rzecz, którą podpatrzyłam u Jamiego Olivera
Kulinarne przygody GatityKuchnia fusion... co to jest ? Z czym to się je ? Ilu kucharzy, tyle różnorakich propozycji. Teoria mówi, że jest to łączenie ze sobą tradycyjnych przepisów z różnych stron świata, tak aby stworzyć nową kulinarną wariację na ich temat. Sztuka trudna albo prosta, wszystko zależy od punktu widzenia i indywidualnego spojrzenia na potrawę
Kulinarne przygody Gatity