przepis - 33114 przepisów (strona:144/2208)

Chrupkie sezamowe pieczywo razowe 175

Jest to wariacja przepisu na razowe chrupkie pieczywo pełnoziarniste. Postanowiłam poeksperymentować i dodać jeszcze płatki owsiane, dodać więcej sezamu i posypać nim obficie chlebek przed upieczeniem. Zdecydowanie jestem zadowolona z efektu, mój Ślubny też :-) Chrupkie sezamowe pieczywo razowe Składniki: 1 szklanka mąki razowej żytniej 1 szklanka otrębów żytnich3 łyżki płatków owsianych 4 łyżki słonecznika 4 łyżki siemienia lnianego

Kulinarne przygody Gatity
Domowa polędwica wędzona 167

kolejny przepis na pyszną domową wędlinę. Tradycyjnie zaczerpnięty z forum Wędliny domowe.Od kiedy zaczęliśmy robić własne wędliny, sklepowych już nie jadam ! Domowa polędwica wędzona Składniki: 3 kg schabu wieprzowego 180 g peklosoli 1,2 litra wody Wykonanie: Schab kroimy na dwa równe kawałki. Peklosól rozpuszczamy w wodzie (na 1 kg mięsa przeznaczamy 0,4 litra wody) i peklujemy przez

Kulinarne przygody Gatity
Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem 188

Zaczął się sezon na rabarbar ! Pora więc wypróbować nowy przepis na ciacho znaleziony na blogu Pozytywne żywienie. Zmodyfikowałam troszkę składniki i dodałam mąkę pszenną razową. Ciasto jest wspaniałe i proste do przygotowania. Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Składniki:  4 jajka 1/2 szklanki cukru 50 g miękkiego masła 3/4 szklanki jogurtu naturalnego 1 1/2 łyżeczki proszku

Kulinarne przygody Gatity
Ryż z kurczakiem i warzywami 339

Dzisiejszy przepis to klasyczne danie... na winie :-), czyli wrzucamy na patelnię, to co nam się nawinie pod rękę. U mnie to danie zmienia składniki w zależności od tego co akurat mam w lodówce. Ryż z kurczakiem i warzywami Składniki: 2 piersi kurczaka 1 cebula 1 marchewka 5 pieczarek 5 suszonych pomidorków w zalewie olejowej 1 szklanka długoziarnistego ryżu 3 szklanki

Kulinarne przygody Gatity
Muffiny z rabarbarem 152

znowu będzie rabarbar w roli głównej ! Przepis wypatrzyłam na blogu Mała cukierenka. Babeczki są przepyszne, wilgotne, słodko-kwaskowe... Muffiny z rabarbarem Składniki na 12 sztuk: 1 szklanka  mąki pszennej razowej 3/4 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 1/2 szklanki cukru 1 jajko 1/2 szklanki jogurtu natutalnego 1/3 szklanki oleju 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego 2 łyżeczki

Kulinarne przygody Gatity
Chłodnik litewski 154

Chłodnik to ukochana zupa mojego Ślubnego. Od momentu kiedy w sklepach pojawia się botwinka jest ona częstym gościem na naszym letnim stole. Przepis podała mi moja teściowa, w wersji luksusowej botwinkę przygotowujemy na  wywarze z cielęciny, którą potem kroimy i dodajemy do zupy. Chłodnik litewski Składniki: 1 pęczek botwinki 1 zielony ogórek szklarniowy starty na grubej tarce

Kulinarne przygody Gatity
Szparagi z sezamem 170

Aniado wrzuciła ostatnio na swojego bloga Lepszy smak bardzo prosty i pyszny przepis na szparagi. Z tym, że ja szparagi robię na parowniku. Polecam ! Szparagi z sezamem Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów2 łyżki ziaren sezamu2 łyżki masłasok z cytrynysól, pieprz Wykonanie:Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki. Parujemy na parowniku około 15 minut.W międzyczasie sezam prażymy na suchej patelni

Kulinarne przygody Gatity
Małże w białym winie 194

owoce morza z dwóch powodów: ich wspaniałego smaku i szybkości i łatwości z jaką się je przygotowuje.  Oto najprostszy sposób na małże, wypatrzony na hiszpańskiej stronie z przepisami. Jakże proste i jakie pyszne ! A na dodatek małże były świeżutkie, otworzyły się co do jednej :-) Małże w białym winie Składniki: 1 kilogram świeżych małży 1 szklanka białego wytrawnego wina

Kulinarne przygody Gatity
Nominacja do Liebster Award 103

Gdybyś wylądowała/ wylądował na bezludnej wyspie to co byś ze sobą wzięła/ wziął - 3 rzeczy? Męża ;-) 7. Skąd czerpiesz inspiracje? Głównie z blogów kulinarnych 8. Pierwszy Twój przepis na obiad to ...? Schabowy 9. Od jak dawna interesujesz sie gotowaniem/ pieczeniem? Baaaardzo długo... :-) 10. Kto namówił Ciebie na pierwsze danie/ ciasto? Nie pamiętam... 11. Skąd się wzięła nazwa Twojego bloga

Kulinarne przygody Gatity
Jogurtowe placuszki z truskawkami 378

Przepis na te proste i przepyszne placuszki znalazłam na blogu Kwestia smaku. Są w sam raz na słodki podwieczorek lub  śniadanie. Możemy je przygotować dosłownie w  w kilka chwil. Jogurtowe placuszki z truskawkami Składniki: 250 g jogurtu naturalnego 3 jajka 2 łyżki oleju roślinnego 1 1/3  szklanki maki pszennej2 łyżki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku

Kulinarne przygody Gatity
Dżem: rabarbar, truskawka 171

Dżem w takim zestawie: rabarbar-truskawka pierwszy raz z robiłam 2 lata temu, już nawet nie pamiętam skąd wzięłam przepis... To fantastyczne połączenie słodkiej truskawki i kwaskowego rabarbaru. Wpisałam go do niezbędnych domowych przetworów, które robię co roku. Koniecznie spróbujcie :-) Dżem: rabarbar, truskawka Składniki: 1 kg truskawek 1 kg rabarbaru 80 dag cukru Wykonanie:Rabarbar kroimy

Kulinarne przygody Gatity
Kiełbaski na grilla 144

Dziś kolejny przepis zaczerpnięty z fantastycznego bloga Lepszy smak. Sezon grillowy w pełni, pogoda słoneczna, więc grillujmy :-). Kiełbaski możemy podać z grillowanymi warzywami lub  z mixem sałat z pomidorkami i fetą. I koniecznie z sosem tzatziki :-) Kiełbaski na grilla Składniki na 12 sztuk:1,5 kg mielonej wieprzowej karkówki 4 czubate łyżki czerwonej greckiej przyprawy2-3 łyżki

Kulinarne przygody Gatity
Tzatziki z botwinką 132

Śladem jednego z ostatnich wpisów na Filozofii smaku i ja postanowiłam wypróbować inną wersję przepisu na tzatziki, które są naszym ulubionym dodatkiem do letnich dań. Tzatziki z botwinką Składniki: 1/2 pęczka młodej botwinki 1 ser homogenizowany 500 g President 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek EV 2 łyżki posiekanego koperku

Kulinarne przygody Gatity
Truskawkowe serniczki na zimno 228

upalne dni truskawkowy sernik prosto z lodówki to jest to ! Możemy go zrobić w jednej dużej formie lub w mniejszych miseczkach. Przepis podpatrzyłam na blogu Olgi Smile. Truskawkowe serniczki na zimno Składniki: 4 serki homogenizowane, po 200 g każdy, o smaku waniliowym 100 ml cukru pudru2 galaretki truskawkowe1,5 łyżki żelatynytruskawki do przybraniaWykonanie:1 galaretkę

Kulinarne przygody Gatity
Makaron, ser, truskawki 185

białego półtłustego sera 1/2 opakowania dowolnego makaronu Wykonanie: Truskawki wrzucamy do blendera razem z  cukrem. Miskujemy 2-3 minuty.Makaron gotujemy w dużej ilości lekko posolonej wody, zgodnie z przepisem producenta. Odcedzamy, wykładamy na talerz, posypujemy pokruszonym białym serem, polewamy śmietaną i na koniec musem truskawkowym

Kulinarne przygody Gatity