przepis - 33114 przepisów (strona:147/2208)

Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa 163

mamy kolejny wypiek z dynią ! Tym razem  pumpkin pie, czyli halloweenowe ciasto, które wcale nie starszy tylko dobrze smakuje ! Przepis pochodzi ze strony Chillibite.pl., z której nieustająco czerpię kolejne kulinarne inspiracje.  Muszę powiedzieć, że smak ciasta mnie pozytywnie zaskoczył... wytrawny spód i słodka delikatna piankowa masa na górze. Ja do ciasta wykorzystałam upieczoną dynię, ale jeśli nie macie

Kulinarne przygody Gatity
Salsa chili na zimę 195

Przepis na salsę wypatrzyłam u Malwiny na blogu Filozofia smaku. W domu lubimy meksykańską kuchnię, ale nie przepadamy za gotowymi kupnymi sosami. A teraz będziemy się mogli delektować cały rok własnoręcznie wyprodukowaną ostrą salsą. Wykorzystam ją do quesadillas z kurczakiem albo do quesadillas z serem.Kto ma ochotę, niech się spieszy, bo jeszcze na targach mamy sezon

Kulinarne przygody Gatity
Konfitura gruszkowo-pomarańczowa 127

drożdżowym kwiatku z gruszkami i pomarańczą, bardzo mi posmakowało nadzienie, które do niego wtedy przygotowałam. Postanowiłam więc zrobić parę słoiczków konfitury gruszkowej, właśnie z dodatkiem pomarańczy. Dzisiejszy przepis dołączam do akcji "Jak gruszki na wierzbie" organizowanej przez Anię z bloga Krzywa kromeczka. Konfitura gruszkowo-pomarańczowa Składniki:2 kg gruszek2 pomarańczesok  z 1/2 cytryny1

Kulinarne przygody Gatity
Domowy ketchup 208

Przy okazji robienia przetworów z pomidorów, sosu z pieczonych pomidorów, ketchupu pomidorowo-śliwkowego, czy sosu pomidorowego do makaronu postanowiłam też zrobić klasyczny ketchup. Przepis znalazłam na przecudnej stronie Lawendowy dom, skąd czerpię różne inspiracje.Domowy ketchup Składniki:4 kg podłużnych pomidorów2 cebule4 ząbki czosnku50 octu winnego1 łyżka soli3 łyżki cukru1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowe bułeczki ze śliwkami 205

Piekłam już ciasto z gruszkami i pomarańczą, dyniowe ślimaczki, drożdżówki z borówkami amerykańskimi, teraz przyszła pora na śliwki ! Na blogu Pieczarka Mysia wypatrzyłam przepis na ślimaczki i postanowiłam się z nimi zmierzyć, do czego i Was serdecznie zachęcam, bo warto ! Drożdżowe bułeczki ze śliwkami Składniki na ok. 17 szt Na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej chlebowej

Kulinarne przygody Gatity
Kim jest polski foodie ? 81

blogerami przeprowadza badanie wśród internautów, dzięki któremu chcemy się dowiedzieć kim jest polski foodie. Co je? Dla kogo gotuje? Jaka jest jego ulubiona kuchnia i gdzie szuka przepisów? Jeśli kochasz jedzenie, wypełnij ankietę podstawowymi informacjami o sobie i swoich preferencjach kulinarnych. W ten sposób pomożesz nam stworzyć profil polskiego foodie! Ankieta znajduje się tutaj: klik

Kulinarne przygody Gatity
Placuszki dyniowe na słodko 180

Dynia w kolejnej odsłonie... Szybkie placuszki na słodko w przecudnym pomarańczowym kolorze. Tak oglądam  różne przepisy dyniowe i doszłam do wniosku, że chyba nie ma potrawy do której dynia by nie pasowała :). Moje placki podałam z cukrem pudrem, ale ponieważ ciasto nie zawiera cukru można też je wykorzystać do wersji wytrawnej. Doskonale również smakują na zimno. Przetestowałam :) Placuszki dyniowe

Kulinarne przygody Gatity
Domowy makaron 198

Moje dziewczyny uwielbiają makaron w każdej postaci ! Tym razem postanowiłam je nakarmić własnoręcznie zrobionym makaronem. Przepis wypatrzyłam na blogu Chillibite.pl. Doskonałym udogodnieniem przy produkcji domowego makaronu jest maszynka. Mam taką najprostszą, kupiona za parę groszy, ale i ona doskonale zdaje egzamin. Jedyny minus to taki, że posiada tylko 2 grubości do ciecia makaronu. Makaron wyszedł przepyszny. Użyłam

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto dyniowo-pomarańczowe z suszonymi owocami 150

Dzisiaj kolejny przepis na słodką dynię ! Muszę powiedzieć, że jestem zaskoczona kulinarną użytecznością dyni. Można z niej zrobić wszystko, i na słodko i na wytrawnie. Dziś będzie szybkie ciacho, a inspirację do jego wykonania zaczerpnęłam z bloga W krainie smaku. Ponieważ do przygotowania ciasta nie dodaje się cukru, tylko suszone owoce, po upieczeniu należy ciasto

Kulinarne przygody Gatity
Muffiny gruszkowe z czekoladą 155

Korzystając z ostatnich chwil gruszkowego sezonu postanowiłam upiec muffinki. Inspirowałam się przepisem na muffinki z gruszką z Moich wypieków, ale troszkę go zmieniłam. Gruszkowe muffinki robi się bardzo szybko, są wilgotne w środku, a połączenie świeżego imbiru, gruszki i gorzkiej czekolady bardzo smakowite. Muffiny gruszkowe z czekoladą Składniki na 14 sztuk: 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki

Kulinarne przygody Gatity
Przyprawa do dań z kapustą 193

wszystkie dania, które ją zawierają potrzebują pomocników  w postaci ziół i przypraw. Będą one wspomagać nasze trawienie, a przy okazji dodawać różnych aromatów i smaków. Dziś odkopałam przepis, który podawała kiedyś Poser u siebie na Planet kitchen. Przyprawa ta będzie jak znalazł do dań z kapustą, która jesienią i zimą bardzo często gości na naszych stołach. Przyprawa

Kulinarne przygody Gatity
Tarta z pieczonymi pomidorami 154

Dzisiaj kolejny przepis z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego. Została mi resztka pieczonych pomidorów, nie miałam pomysłu co z nimi zrobić... Wpadło mi w oko ciasto i postanowiłam upiec szybką i pyszną przekąskę. Oto smakowita tarta, bardzo łatwa do zrobienia, nawet dla niewprawnego kucharza ! Tarta z pieczonymi pomidorami Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego kilkanaście połówek pieczonych pomidorów

Kulinarne przygody Gatity
Bułeczki pszenno-żytnie na zakwasie 169

gryczanej i żytniej, w związku z tym miąższ moich bułek jest troszkę ciemniejszy. Z bułkami jest zdecydowanie więcej pracy niż z chlebem, ale uważam, że mimo wszystko, warto było !Przepis zamieszczam na listopadowej liście Na zakwasie i na drożdżach. Bułeczki pszenno-żytnie na zakwasie Składniki:75 g aktywnego zakwasu pszennego515 ml wody350 g mąki chlebowej200 g mąki żytniej chlebowej150

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowe ślimaczki dyniowe z pomarańczą 194

troszkę urozmaicić. Użyłam suszonych brzoskwiń, ale jeśli ich nie macie możecie dodać inne owoce suszone, wszystkie będą tu doskonale pasować.Przepis zamieszczam na listopadowej liście Na zakwasie i na drożdżach. Drożdżowe ślimaczki dyniowe z pomarańczą Składniki: Ciasto 3 szklanki mąki 15 g drożdży 3/4 szklanki pieczonej dyni 2 łyżki

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowy wieniec cynamonowy (Estoński kringel) 169

przepięknie się prezentuje. Posmakuje też wszystkim, którzy nie lubią przesłodzonych ciast. Rewelacyjny z konfiturą gruszkową z nutką wanilii lub gruszkowo-pomarańczową. Przepis pochodzi z bloga Życie smakiem się toczy.Dołączam go do listopadowej listy Na zakwasie i na drożdżach.Drożdżowy wieniec cynamonowy (Estoński kringel) Składniki: Ciasto15 g świeżych drożdży125

Kulinarne przygody Gatity