przepis - 33114 przepisów (strona:141/2208)

Sałatka z grillowanym kurczakiem i gruszką 359

doprawienia kurczaka i gruszki zastosowałam zioła prowansalskie i sól, można też wykorzystać papirus Winiary na kurczaka w ziołach prowansalskich.  Zioła nadają kurczakowi charakterystycznego ziołowego smaku. Polecam również inne przepisy z grillowanym kurczakiem: Sałatka z grillowanym kurczakiem (light) Kurczak grillowany w ziołach dalmatyńskich Kurczak grillowany z rozmarynem i pieprzem cayenne Pierś z kurczaka grillowana pikantna Sałatka z kurczakiem i brokułem Pyszna

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Prosta tajska zupa rybna 259

czasie z kwaśnego zamienia się w gorzki. Zupę możemy podać z ryżem jaśminowym lub makaronem ryżowym. Możemy ją również posypać świeżą kolendrą i/lub pokrojoną papryczką chilli. Ten przepis bierze udział w akcjach

Tajskie smaki
Pieczone jabłko z bezą i syropem różanym! 150

Pieczone jabłko z cynamonem, syropem różanym, kardamonem, brązowym cukrem, orzechami, masłem, zwieńczone bezą z płatkami migdałowymi.... przepis TUTAJ

SMYKWKUCHNI
Placuszki z dyni z dorszem w słodkim sosie żurawinowym! 159

domu 23 kilową dynię, praktycznie króluje w każdym posiłku ;-). W końcu trzeba ją jakoś przerobić hihihi, ale to warzywo uwielbiam! Placuszki podałam z dorszem w sosie żurawinowym! Palce lizać! Przepis na placuszki z dyni: - 2 szklanki startej na tarce dyni - 3 jajka - sól morska - pieprz kolorowy - 4 czubate łyżki mąki pszennej - olej rzepakowy do smażenia - 2 łyżki mleka - 1 łyżka

SMYKWKUCHNI
Galaretka z pianką 197

owocami jak również dostosować według smaku galaretki. Składniki: 2 galaretki truskawkowe 200 ml kremówki 1 łyżka cukru pudru truskawki sos do deserów o smaku toffi Przygotowanie:Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu i odłożyć do ostudzenia. Gdy galaretka będzie zimna 2/3 rozlać do pucharków i włożyć do stężenia do lodówki. Pozostałą część galaretki pozostawiamy w ciepłym miejscu żeby nam się

Ala piecze i gotuje
Domowe nachosy 135

Pokazywałam już podobny przepis na blogu, ale dzisiaj pojawią się nachosy z dodatkami.  Nasze zjedliśmy w bardzo miłym towarzystwie i wspominaliśmy minione wakacje.  Z czym je jedliśmy?  Tego dowiecie się w następnym wpisie.     Wykonanie: 4 placki tortilli 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka sezamu 1 łyżeczka pieprzu cayenne   Wykonanie: Tortille kroimy w ósemki.  Piekarnik

Sto kolorów kuchni
Słodka pasta z awokado na grzance z figą! 161

powstał idealny kremowy, słodki i delikatnym tropikalnym smaku krem na grzankę z chleba pełnoziarnistego. Grzanki podałam ze świeżą figą. Ekspresja kolorów, smaków i aromatów! Mąż był zachwycony ;-) ! Polecam! PRZEPIS NA SŁODKĄ PASTĘ Z AWOKADO I MANGO: - 1 szt dojrzałe awokado - 1/2 dużego mango koniecznie dojrzałe - 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego - 1 łyżeczka miodu spadziowego - 4-5 kropel soku z cytryny

SMYKWKUCHNI
Jabłka w cieście francuskim 473

Jabłka i ciasto francuskie to doskonałe połączenie. Niedawno pokazywałam z tymi składnikami przepis na ekspresowe całuski z ciasta francuskiego. Ciasto francuskie i jabłka to produkty, które są u mnie zawsze w domu. Gdy przyjdzie nam ochota na coś słodkiego lub zadzwonią niespodziewani goście do drzwi, to z tych dwóch składników + odrobiny cukru i przyprawy do deserów lub samego cynamonu przygotowuję

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Suszone pomidory w dwóch odsłonach 131

suszone pomidory w zalewie z pestkami dyni (opcja 2) : 2 kg pomidorów garść pestek dyni - najlepiej świeżych i prażonych suszona bazylia, tymianek sól, cukier oliwa Przygotowanie :Podobnie jak w przepisie wyżej, pomidorki myję, osuszam, przecinam na połówki i układam na papierze na blasze, doprawiam solą i cukrem i suszę.Tak się złożyło że miałem właśnie dynię w domu

Mechanik w kuchni
Kleik ryżowy na bulionie azjatyckim 239

rybnym (opcjonalnie) i dokładnie mieszamy. Kleik przekładamy do miseczek, przyprawiamy odrobiną soku z limonki, dekorujemy świeżą kolendrą i krążkami papryczki chilli (ja z wiadomych przyczyn nie mogłam). Smacznego! Ten przepis bierze udział w akcjach

Tajskie smaki
Placek ze śliwkami i polewą cynamonową 291

Placek ze śliwkami i polewą cynamonową to proste ciasto kruche z dużą ilością śliwek i polewą przygotowaną na bazie śmietanki i aromatycznego cynamonu. Do przyrządzenia kruchego spodu wykorzystałam przepis na ciasto z szarlotki, gdyż jest ono lekkie i kruche, idealne do placków z owocami.Ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 24x24cm. Placek ze śliwkami i polewą cynamonowąSkładniki:ciasto kruche130g mąki pszennej65g

Smakołyki Bereniki
szybkie samochody, wolni faceci, szybki deser :) 1561

jakimi są. Bo innych nie ma. Czasem nie wystarcza nam, że mamy płaskie plecy, chcemy mieć jeszcze płaski brzuch. A deserki aż kuszą i zachęcają. Co wtedy? Kombinujemy. Dziś przepis na coś, co jest pyszne, ładnie wygląda i po skonsumowaniu nie ma ochoty na branie przykładu z bulimiczek. Szanowne Państwo! Dziś pomysł na wariację na temat panna cotty. Potrzebujemy: owoce

ladykitchen
Jajka w koszulce! Pasta z awokado! 131

awokado, rukolą, pomidorem i jajkiem "w koszulce". Wszystko co lubię najbardziej. Proste, szybkie, smaczne i pożywne! Pysznie! składniki: - 2 jaja ekologiczne - 1/2 pomidora - 2 łyżki pasty z awokado - przepis poniżej - rukola Pasta z awokado na kanapki: - 1 dojrzałe awokado - 2 łyżki białego sera - 10 pistacji - sól, pieprz, świeża bazylia około 10 listków w/w składniki zmiksuj blenderem na gładką masę! Jajka

SMYKWKUCHNI
Muszelki z Sosem Burrito! 247

sosu po burrito, postanowiłam podać go z makaronem i wyszło pyszne połączenie. Czyli sos do burrito to obiad na kilka osób lub dla dwóch na kilka dni. Źródło przepisu: Kwestia Smaku. Składniki: 1 opakowanie makaronu muszelki Czanieckie Makarony 2 łyżki oliwy z oliwek 500 g mięsa mielonego 1 puszka pomidorów w kawałkach w zalewie pomidorowej 3 łyżki ketchupu

Blondynka Gotuje
Kurki marynowane w delikatnej zalewie octowej 172

zapasy kurek, najczęściej mrożąc je, ale zdarza się też, że marynujemy kurki w delikatnej zalewie octowej. Bo my bardzo lubimy marynowane grzyby: kurki, rydze i borowiki. Podaję mój rodzinny przepis na kurki marynowane.  Tak zamarynowane grzyby, w tym wypadku kurki są bardzo smaczne, mają delikatnie octowy smak, gdyż zalewa jest bardzo delikatna. Tym sposobem przygotowane kurki marynowane  smakują nawet

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię