przepis - 33114 przepisów (strona:132/2208)

Bułeczki z fetą 136

zamrażarki. Po wyciągnięciu formujemy kulki, wkładając w środek łyżeczkę rozgniecionej fety. Bułeczki smarujemy żółtkiem, posypujemy ziarnami i pieczemy ok 30 min w 180 stopniach. Z przepisu powstaje 10 smacznych bułeczek

Aga w kuchni
Placki ziemniaczane z sosem grzybowym 171

Długo się zastanawiałam czy wstawić ten przepis na bloga. Może nie wygląda on zbyt apetycznie, ale jak ktoś lubi sosy grzybowe to to połączenie sosu grzybowego z placki ziemniaczanymi jest idealne.Składnikiplacki: 1 kg ziemniaków,1 cebula,1 jajko, 1 łyżka mąki,pieprz,sól.sos:250 g pieczarek,800 g mięsa z szynki wieprzowej,1 garść suszonych grzybów

Aga w kuchni
Białkowa babka 100

zrobieniu faworków zostaje nam dużo białek... i pojawia się problem co z nimi zrobić? Polecam wypróbować przepis na babkę białkową.Składniki:200 g białek (ok. z 5-6 jajek),1 szklanka cukru,1,5 szklanki mąki,150 ml mleka,2 łyżeczki proszku do pieczenia,100 g masła.Przygotowanie:   Miękkie masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy mleko, przesianą mąkę

Aga w kuchni
Czekoladowe jeżyki bez pieczenia 149

Przepis na te ciasteczka bez pieczenia znalazłam na  blogu Smakocie i łakocie. Postanowiłam dodać od siebie jeszcze orzechy włoskie. Ciasteczka wszystkim smakowały, jednak następnym razem gdy będę je robić zaleję wrzątkiem na minutkę płatki owsiane, by były bardziej miękkie. Składniki::1,5 szklanki płatków owsianych,3 łyżki kakao,100 g margaryny,9 łyżek cukru pudru,4 łyżki miodu

Aga w kuchni
Babka marmurkowa 244

Przepis na tą babkę dostałam od koleżanki. Początkowo zdziwiła mnie kolejność przygotowania tej babki. Zawsze pianę z ubitych białek dodawałam na koniec do ciasta, delikatnie mieszając łyżką. Tutaj jest odwrotnie najpierw ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną pianę i dodajemy pozostałe składniki. Musiałam, więc wypróbować taki sposób przygotowania babki i powiem Wam, że to był strzał w dziesiątkę. Babka

Aga w kuchni
Domowy kisiel z sosem 146

truskawek, 1,5 szklanki wody,3 łyżeczki mąki ziemniaczanej,1 łyżka cukru,sos: 100 ml mleka,  2 żółtka,15 g cukru waniliowego, który zrobiłam sama, przepis tutajPRZYGOTOWANIE:    Umyte truskawki wkładamy do rondelka, zalewamy je zimną wodą i gotujemy. Po ok. 20 minutach jak truskawki będą miękkie dodajemy cukier. Odcedzamy truskawki z kompotu i do ciepłego dodajemy

Aga w kuchni
Kurczaczki z jajek 179

Inspiracją dla mnie był przepis na blogu Paleta Smaku - musiałam je zrobić :)Zmieniłam tylko troszkę farsz, a kurczaczki nie dość, że wyglądają sympatycznie to są bardzo smaczne :) Na pewno staną się wielką atrakcją na każdym wielkanocnym stole :)Składniki:3-4 jajka,2 łyżeczki musztardy,1/2 łyżeczki kurkumy,1 łyżeczka wody,szczypta pieprzu,szczypta soli,dziób: marchewkaoczy: czarna oliwka PRZYGOTOWANIE

Aga w kuchni
Malinowy sorbet 139

Pyszny malinowy sorbet ochłodzi każdego z te upalne dni :) Inspiracją  był dla mnie przepis na tym blogu: Co na obiad. Składniki: 100 g malin, 100 g konfitury malinowej Premium Rosa, 15 kostek lodu.Przygotowanie:      Sorbety robi się banalnie prosto, wystarczy zmiksować kostki lodu z owocami. Uważajcie jednak na swoje blendery/ miksery niektóre z nich

Aga w kuchni
Kolorowe galaretki 143

galaretka agrestowa dr Oetker, 1/2 żelatyna fix do deserów dr Oetker, 200 ml śmietany 12%, 2 łyżki cukru pudru. Przygotowanie:       Galaretki przyrządzamy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Śmietankę miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 50 ml wrzątku i 25 ml zimnej wody. Ponownie mieszamy. Do przezroczystych szklanek wlewamy trochę zielonej galaretki, wkładamy do szklanki

Aga w kuchni
Drożdżówki z rabarbarem 140

Chciałam coś zrobić z rabarbarem, bo tak ładnie rośnie na ogródku, ale nie miałam pomysłu... Zaczęłam przeglądać różne przepisy... wszędzie placki drożdżowe, kruche ciasta... aż w końcu trafiłam na blog Domi w kuchni, gdzie znalazłam twisty z rabarbarem. Drożdżówki wyszły pyszne, rabarbar nadaję im kwaśny smak... no ale taki to już jego urok :)SKŁADNIKI: ciasto: 250 g mąki

Aga w kuchni
Mini drożdżówki z budyniem 130

jajko, żółtko, roztopioną i ostudzoną margarynę, cukier waniliowy, śmietanę, wyrośnięte drożdże oraz szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, przykrywając ściereczką.     Budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, rozpuszczając go w 500 ml mleka. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, formujemy kuleczki z ciasta, robimy palcem w środku dziurkę. Nakładamy łyżeczką budyń na środek drożdżówki. Smarujemy białkiem

Aga w kuchni
Nalewka z czarnego bzu 142

owoców czarnego bzu z dodatkiem liści wiśni, które dodają fajny posmak... owoce czarnego bzu można zastąpić jeżynami, malinami, aronią lub zrobić mieszaną nalewkę, np. malinowo-jeżynową...Polecam także wypróbowanie przepisu na nalewkę malinową, porzeczkową, miętową, aroniową i wiśniową.  Składniki: 1,5 kg owoców czarnego bzu, 120 liści wiśni, 1 kg cukru, 0,75 l spirytusu, 1 l wody

Aga w kuchni
Mrożona kawa z bitą śmietaną 187

wiem jak wy, ale ja uwielbiam mrożoną kawę z dużą ilością bitej śmietany... To jest przepis na taką najprostszą kawę mrożoną, ale bardzo smaczną... można do niej dodać kulki lodów waniliowych, albo kostki lodów (ja akurat nie miałam)...    Często robię sobie taką kawę, gdy na dworze grzeje słoneczko ;)Składniki: 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 2 łyżeczki cukru

Aga w kuchni
Pieczony schab w herbacie z suszoną morelą 148

Ostatnio bardzo fascynują mnie różne przepisy z herbatą... Odważyłam się w końcu sama spróbować, póki co zamarynowałam schab w naparze z herbaty. Upieczony schab okazał się bardzo smaczny i  soczysty.  W smaku nie jest wyczuwalna herbata, choć czuć jakiś nowy składnik :) Wierzch mięsa jest zabarwiony, co daje mu ciemniejszy kolor. Mi bardzo smakowało i zapewniam

Aga w kuchni
Tagliatelle z sosem serowym i zieloną herbatą 220

Uwielbiam makarony z sosami serowymi, dzisiaj postanowiłam trochę urozmaicić to danie, dodając zieloną herbatę i świeżą bazylię... w końcu obiecywałam Wam, że już niebawem pojawi się nowy przepis z wykorzystaniem herbaty :)Składniki: 2 piersi kurczaka, 2 łyżeczki przyprawy do drobiu, 100 g żółtego sera, 100 g sera pleśniowego, 100 g mozzarelli 50 g parmezanu, 400 ml śmietany 12%, 1 torebka

Aga w kuchni