przy pomocy kogoś z rodzinki , czas ten się skróci ;) Jako dziecko nie lubiłam szpinaku w przedszkolu , ale teraz już wiem , że był po prostu , źle przyprawiony , taki nijaki . Przepis znalazłam w Świecie Kobiety , a , że dzięki współpracy ze wspaniałą firmą http://www.iglotex.pl/ moja zamrażarka została zapełniona między innymi szpinakiem , to nie czekałam długo tylko wzięłam się do roboty ;) Składniki
Słodkości i nie tylkouważam za nieco przereklamowane. Bo co mi po ich niezwykłym wyglądzie, jeżeli nie mogę się nim pochwalić przed biesiadnikami, którym podaję gotowe danie? Bakłażany faszerowane mięsem w stylu arabskim przepis własny na 4 porcje czas przygotowania: 40 min. Składniki: 4 małe bakłażany lub 2 duże przekrojone wzdłuż na pół 500 g mielonej wołowiny 1 cebula 1 ząbek czosnku oliwa
Chilli Czosnek i Oliwawówczas gdy mam na to ochotę lub gdy kończy się ich zapas, czyli jesienią i później jakoś tak na wiosnę. Przygotowuję od razu z podwójnej porcji i taki przepis podaję.Idealne również zimą do herbatki.Składniki:- 2 kg malin (u mnie mrożone)- 2 op.żel-fix 3:1 (na 350g cukru)- 500g ksylitolu (lub cukru)- 80 kropli stewia fluid
Smaczne Zdrowegorącej herbaty z miodem i cytryną polecam gorącą czekoladę. Moją ulubioną z takich gotowych była pomarańczowa La Festa. Niestety od dawna nie mam jej w sprzedaży. Dziś podaję Wam przepis na czekoladę do przyrządzenia w domu. Dla dwóch osób. Z piankami lub bez. Pyszna i słodka, odpowiednio rozgrzewa. Składniki: 500 ml mleka 90 g gorzkiej czekolady 90 g mlecznej czekolady
Pasja Smakuniego trochę boczku, drobiowej wątróbki oraz warzyw. Dzięki temu nabrał fajnego smaku. Bardzo lubię taki pasztet ale domowej roboty ponieważ sklepowy skład mnie odstrasza. Z podanego przepisu wyszły mi 3 średniej wielkości foremki aluminiowe do pieczenia pasztetu. Post Domowy pasztet z żurawiną pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujewww.mgotuje.pl Pyszny łosoś z dodatkiem sosu śliwkowego, salsą z mango i śliwki podany z kaszą kuskus. Bardzo smaczna i elegancka propozycja na obiad. Przepis zaczerpnęłam z strony Kwestii smaku. Polecam każdemu Post Łosoś z sosem śliwkowym pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujełyżek mąki - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki cukru - cynamon, kardamon - 1/3 szkl mleka Składniki wymieszaj w misce i smaż na oleju rzepakowym. dżem z dyni przepis znajdziesz tutaj Racuchy podałam na dżemie z dyni, z pokrojonym mango i płatkami migdałowymi. Polałam miodem! Smacznego
SMYKWKUCHNICiasto zakwaszone metodą 3 stopniową, cykl powinien zamknąć się od 22 - 24 godz. Na 3 foremki. przepis stąd- od Danusi 60 g zakwasu z mąki żytniej razowej 160 g mąki pszennej pełnoziarnistej 160 g wody Składniki mieszamy i pozostawiamy na 6 - 7 godz. Po tym czasie dodajemy 160 g mąki pszennej pełnoziarnistej 160 g wody Mieszamy i pozostawiamy
Proste PotrawyKurczak, pomarańcze i papryka.. trio idealne... przepis pochodzi z książeczki, która była dodatkiem do Good Food Magazine a udostępniła go kiedyś Karolina stronie Galerii potraw. Robię go co jakiś czas, tym razem zmieniłam go lekko m.in o dodatek dyni, w każdym razie zawsze wychodzi idealnie. Proste, szybkie, jednogarnkowe, 30 minutowe danie. Dla mnie idealne. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikpapryka w gęstym pomidorowo-cebulowym sosie. W Polsce za to, leczo robione jest zarówno w formie gulaszu jak i zupy. Każda gospodyni przyrządza je inaczej – w zależności od przepisu do „polskiego leczo” dodaje się często cukinię, kabaczka, bakłażany, boczek czy kiełbasę. U mnie w domu typowymi dodatkami są cukinia, pieczarki i kabanosy. Oczywiście możemy zrezygnować z dodatku
Poezja smakuefekty mojego pierwszego spotkania z jarmużem - czipsy z jarmużu - zadziwiająco chrupiące, leciutkie, o orzechowo-brukselkowym smaku. No i jakie zdrowe! A już niedługo podrzucę Wam przepis na oszukane gołąbki z jarmużem i kaszą jaglaną. Składniki (na małą porcję): 10 dużych liści jarmużu 3 łyżki oleju łyżeczka curry szczypta soli Przygotowanie: Liście dokładnie umyłam i osuszyłam. Usunęłam z liści twarde łodygi
Kulinarny PamiętnikWierzch tarty zwieńczają wiórki czekoladowe wykonane z mieszanki czekolad mlecznej z deserową. Całość nie jest zbyt słodka, lecz dość intensywna w smaku, a jeden kawałek tarty jest mocno sycący.Przepis można wykorzystać w formie o średnicy 28cm. Tarta kawowaSkładniki:ciasto kruche200g mąki pszennej100g masła 50g cukru pudru1 żółtko 2 łyżki kakao2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej1 łyżeczka mąki ziemniaczanej do posypania ciastamasa
Smakołyki Berenikipieczarek1 puszka pomidorów krojonych2 łyżki przecieru pomidorowego2 łyżki startego żółtego sera1 łyżeczka oregano (suszone)1 łyżeczka bazylii (otarta)Sól, pieprz do smakuOlej do smażeniaPrzepis:Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju. W tym czasie przygotowujemy sos:1. Cebulę oraz pieczarki obieramy i kroimy w drobną kostkę. 2. Na patelni rozgrzewamy olej
Emcia Pichciróżnych odmianach, na blogu pojawiła się już kolorowa wersja bez ziemniaków. Czasami z kiełbasą, czasami z parówkami. W takiej wersji lubią je moje dziewczyny. Tak jak pisałam w przepisie, nie dodaję do lecza bulionu ani wody. Warzywa w trakcie duszenia pod przykryciem puszczą sok, więc ziemniaki ugotują się bez problemu. Na końcu dodaję też pomidory aczkolwiek wiem
Kulinarne przygody Gatityjedne z pierwszych muffinek jakie piekłam. Pamiętam jak wtedy emitowali program Nigelli Lawson, kiedy je piekła ja siedziałam na sofie z kartką i skrzętnie notowałam przepis. Te muffiny mają kilka zalet: mój syn je uwielbia, mój syn już sam je piecze i w wykonaniu są bardzo proste i szybkie. Te, które widzicie na zdjęciach upiekł sam osobiście mój czternastoletni
Blondynka Gotuje