Warto zrobić kilka słoików czerwonej papryki, bo zimą na kanapkę pasuje jak ulał. Przepis klasyczny od siostry Anastazji. To co, po paprykę do warzywniaka ?.... i robimy! Składniki: papryka - dowolna ilość, można mieszać czerwoną i żółtą Zalewa: 3 i 1/2 szklanki wody 3/4 szklanki octu 10% 1 łyżka soli 3/4 szklanki cukru kryształu pieprz ziarnisty ziele angielskie liście laurowe oliwa
Apetyczna babeczkaPiękny, efektowny tort w paski, a do tego naprawdę przepyszny. Pomysł na wykonanie i cały przepis powstał przy udziale mojego syna, który chciał tort urodzinowy inny niż wszystkie. Po obradach i doborze składników powstała pasiasta Zebra. Upiec 3 ciasta CIEMNE na dużej prostokątnej blaszce, poniżej podaję składniki na 1 ciasto: 3 jaja 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej
Apetyczna babeczkaJeśli macie robot kuchenny, który to poszatkuje w 5 minut, to jest to praca łatwa i bardzo szybka. Z tej porcji warzyw wychodzi 6 litrowych słoików gotowej sałatki. Przepis pochodzi z książki siostry Anastazji, w oryginale zielone pomidory zostały zamienione na żółtą Limę. Składniki: 1 kg czerwonych pomidorów Limo 1 kg żółtych pomidorów Limo 1 kg cebuli
Apetyczna babeczkalepić, tworzyć, formować, dla mnie to prawdziwa zabawa :), tak więc praca przy łabędziach była dla mnie prawdziwą przyjemnością!. Najważniejsza sprawa to zrobić wdzięczne długie szyje i dobre ciasto ptysiowe. Przepis jest na 25-30 sztuk. Ciasto parzone, ptysiowe: 7 dużych jaj 500 ml wody 25 dag maki pszennej 25 dag masła lub dobrej margaryny 1. Margarynę z wodą
Apetyczna babeczkaPasuje idealnie do obiadu jak i do mięsa kanapkowego. Składniki: główka czerwonej kapusty 2 cebule 3 jabłka 500 ml czerwonego wina cukier olej przyprawy: sól, pieprz, cynamon Przepis i porady dotyczące tego dania
w kuchni i w ogrodziedodatkiem dyni, pomyślałam, że mogą być fajne i na jakiś czas zapomniałam. Dzisiaj zachciało mi się takich na obiad ale jak to w życiu bywa, nie mogłam znaleźć przepisu, który był inspiracją. Tak więc wykombinowałam swoją wersję i powiem Wam, że są nie tylko fajne, one są po prostu CUDOWNE, cudo, cudo i jeszcze raz cudo. Tym, którzy uwielbiają
Smaczne ZdroweProsty przepis na szczupaka doprawionego podstawowymi przyprawami, usmażonego na maśle i obłożonego podsmażonymi na maśle świeżymi figami. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniPrzepis na 12 sztuk. Absolutnie obłędny! Zawsze się sprawdza i muffinki idealnie odchodzą od papilotek :) Składniki suche:1 i 1/2 szklanki mąki pszennej2 łyżki kakao1/2 szklanki cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki sodySkładniki mokre:2 jajka L130 g jogurtu greckiego1/2 szklanki olejuNadzienie:12 łyżeczek nutelliPrzepis:Na papier do pieczenia nakładamy po jednej łyżeczce nutelli (w sumie 12) w równych odstępach
Emcia PichciKolejne wspólne pieczenie ciasta na niedzielę..tym razem Marzenka była organizatorką i zaproponowała dwa ciasta do wyboru z kaszy manny..albo wedle uznania ale z kaszą manną..Ja wybrałam przepis Agi na kaszak..i zrobiłam w mniejszej blaszce i poszłam na łatwiznę i zrobiłam wszystko w jednym garnku [ było mniej zmywania], apotem podzieliłam na połowę i do jednej części dodałam
Moje domowe kucharzenieŚniadanie to podstawa udanego dnia, dlatego dzisiaj serwuję łatwy przepis na szybkie i zdrowe śniadanie. Składniki: 4 jajka 50 ml mleka 1,5% 100 g świeżego groszku (może być mrożony) 50 g szynki wędzonej ( można dodać soli i pieprzu do smaku) Przygotowanie: Umyte jajka roztrzepać w misce z mlekiem, na patelni podsmażamy szynkę pokrojona w kosteczkę
Niezły Młynekczekoladowo - czekoladowy, więc spełniłam je. To efekt. W smaku pyszny, dzięki dodaniu serka mascarpone do masy nie wyszedł mega słodki i mdły, tylko smaki się zrównoważyły. Wszystkim bardzo smakował. Przepis na biszkopt pochodzi z Moje Wypieki. Składniki:Biszkopt: 6 jajek 150 g cukru drobnego do wypieków 115 g mąki pszennej 25 g kakao 40 g masła roztopionego i wystudzonego
Blondynka Gotujepatelnię włożyć margarynę, rozpuścić, wsypać słonecznik, zrumienić na tłuszczu, ostudzić. Słonecznik delikatnie wymieszać z masą krówka PONCZ Wodę wymieszać z cukrem. PONADTO Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu, odstawić do lekkiego stężenia. Odlać szklankę galaretki. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, dodając po woli szklankę tężejącej galaretki, ubić. SKŁADANIE CIASTA biszkopt masa słonecznikowa masa krówka nasączone
Kuchnia Danusibudynie rozpuścić w 1,5 szkl soku, pozostały sok zagotować, wlać budynie i chwilę gotować. Śmietanę dobrze schłodzić, galaretkę agrestową rozpuścić w 1 szkl wody. Galaretkę truskawkową przyrządzić według przepisu na opakowaniu. Śmietanę ubić, dodać galaretkę agrestową. Składanie ciasta biszkopt + masa + delicje + pianka agrestowa + tężejąca galaretka truskawkowa
Kuchnia Danusiagrestowa -1 opak czereśnie listki mięty do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Czereśnie opłukać, osączyć. Galaretkę agrestową i jedną truskawkową rozpuścić , każdą oddzielnie w 1 szkl wody. Następną galaretkę truskawkową przygotować według przepisu na opakowaniu, odstawić galaretki do lekkiego stężenia. Dobrze schłodzone mleko skondensowane ubić, podzielić na 2 części. Do pierwszej części mleka dodać galaretkę agrestową, dobrze zmiksować. Drugą część mleka zmiksować
Kuchnia DanusiKolejny przepis z akcji testowania z portalem ŚWIADOME ODŻYWIANIEDziś mam na obiad pyszne pierożki z kapustą i mięsem.Ciasto na pierogi przygotowałam z olejem rzepakowym Rapso, ciasto wyszło mięciutkie, a pierożki rewelacyjne, zapraszam:)Pierogi z kapustą i mięsem SKŁADNIKI:CIASTO1/2 kg mąka2 łyżki olej (RAPSO)1 szt jajko1 szkl woda ciepłasólFARSZ3 sztuki duże cebula1/2 kg mięso ugotowane wieprzowe1
Kuchnia Danusi