Składniki: 4 szklanki obranej, oczyszczonej i startej na drobnych oczkach dyni 100 g (przed ugotowaniem) kaszy jaglanej, ugotowanej wg przepisu na opakowaniu jedna marchewka, starta na drobnych oczkach litr tłustego mleka 3 łyżki miodu pół łyżeczki cynamonu szczypta gałki muszkatołowej szczypta kardamonu Przygotowanie: Dynię i marchewkę gotowałam do miękkości na mleku (około 15-20 minut). Dodałam ugotowaną kaszę jaglaną
Kulinarny PamiętnikPrzepis na te placki wyszukałam w książce Gino D'Acampo "Buonissimo, Najlepsze potrawy z kuchni włoskiej".Polecam tę książkę, można w niej znaleźć łatwe i naprawdę smaczne przepisy.A placuszki no cóż chrupkie, lekkie, po prostu poezja smaku. Składniki: 200g mącznych ziemniaków 2 łyżeczki posiekanych świeżych liści majeranku lub tymianku, plus 1-2 gałązki do przybrania 1 dymka, drobno posiekana
Gorący kąsekjesienią kojarzą mi się mocno warzywne sosy oraz mięso. Robi się chłodniej, więc chyba dlatego mam ochotę na "cięższe" jedzenie. Przepis na ten makaron był efektem przeglądania zapasów z lodówki. Sycące danie dla kilku osób. Składniki /dla 4 osób/: opakowanie makaronu spaghetti kilka lisków bazylii Pulpety: 400 g mięsa mielonego (wołowego/wieprzowego/drobiowego) 1/2 cebuli 1 jajko 3 łyżki bułki
Pasja Smakuszczęście jakoś się udało i zrobiłam tartę. Jest obłędna. Kozi ser i słodycz tarty. Na kolację ze szklanką cydru, albo na obiad. Dla mnie ideał. Przepis na farsz podejrzałam u Donny Hay , a kruche ciasto oczywiście od pana Roux. Składniki: 110 g koziego sera (miękkiego) 3 - 4 figi 3 jajka 180 ml śmietany
Sto kolorów kuchnipory jadłam tylko taką wersję ciasta ze słonecznikiem, jednak niedawno znalazłam na innym blogu całkiem inny przepis. Wiedziałam, że koniecznie muszę go wypróbować. Ciasto okazało się tak smaczne, że dopiero gdy upiekłam je po raz trzeci udało mi się je w końcu sfotografować:)) Wcześniej po prostu nie zdążyłam! Do tego ciasta również użyłam oleju o smaku masła, o którym pisałam
Z miłości do słodkościcurry 1/2 szklanki otrębów pszennych 1 jajo sól pieprz łyżka oliwy z oliwek szczypta majeranku pestki słonecznika do posypania świeże zioła do dekoracji Soczewicę i kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Dynię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, smażymy na niej cebulę i czosnek oraz startą dynię
Mango Papajanawet okruszki ;) Ciasto jest mięciutkie, wilgotne i rozpływa się w ustach. Pyszności! :) Taka szarlotka była mi dobrze znana, jeszcze z czasów nie-blogowych, zapomniałam jednak proporcji, więc wspierałam się przepisem z bloga Sweet Dreams, dodając swoje modyfikacje. Blacha 22x33cm. Składniki: Biszkopt: 5 jajek szczypta soli pół szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru
Czerwona PorzeczkaKrem z kalafiora z kurkami to zupa, która już dawno weszła na stałe do naszego menu. Przepis to mała modyfikacja receptury Gordona Ramsay’a, którą poznałam na Kwestii Smaku i która gości u nas co roku od kilku lat. Zupa jest bardzo delikatna, kremowa, a leśne kurki nadają jej eleganckiego wyglądu i wykwintnego smaku. Świetnie nadaje się zarówno jako
Poezja smakuroladę. Następnie pokroiłam ją w paski. W ten sposób powstały zakręcone ślimaki, które upiekłam w piekarniku. Wyszły bardzo smaczne i puszyste. Z podanego przepisu wyjdzie Wam około 25 dosyć sporych bułeczek. Post Bułeczki drożdżowe z budyniem i rodzynkami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujeciacho. Wysiłek jest naprawdę minimalny. Chociaż do prawdziwej kremówki jej daleko, to warto pokusić się o takie szybkie ciacho do kawy :) Obiecuję, że w przyszłości na blogu pojawi się przepis na oryginalną kremówkę ;) Składniki Ciasto francuskie 2 […] The post Szybka i prosta kremówka appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojemrożonego szpinaku 1 łyżka oleju 1 cebula 100 ml śmietany kremówki świeżo starty parmezan sól, pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, czosnek i cebulę drobno siekamy. 2. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, smażymy do zeszklenia. Dodajemy czosnek i kurczaka, smażymy na małym ogniu
My Culinary ArtWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszne placuszki z serem ricotta i bananami. Idealne na podwieczorek lub śniadanie dla całej rodziny. Posmakują szczególnie dzieciom Przepis znalazłam tutaj . Post Placki z ricottą i bananami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujelodówki. Następnego dnia rano wystarczy wstawić foremki z ciastem do piekarnika i bułeczki na śniadanie gotowe. Polecam Wam ten prosty i smaczny przepis. Post Pyszne bułeczki na śniadanie pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujepodejście. Cudownie cynamonowy posmak, plus posypka orzechowa. Większość bez zniknęła ot tak, kilka wykorzystałam do zrobienia cudownego deseru, który polubili nawet Ci, nie lubiący samych bez. Przepis pochodzi z książki "Słodkie" Elizy Mórawskiej. Składniki: 4 białka 125 g cukru 75 g cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki cynamonu łyżka orzechów (posiekanych, dałam laskowe) Wykonanie: Białka wymieszać
Sto kolorów kuchniPasta alla carbonara to słynne danie kuchni włoskiej. Makaron górnika jest niezwykle popularnym daniem także w Polsce, ale bardzo się różni od wersji rodem z Włoch. Oryginalny przepis zawiera sos z samych żółtek albo całych jaj, oczywiście na boczku, z dodatkiem parmezanu lub pecorino i pieprzu. Najpopularniejsza polska wersja to już sos na bazie śmietany z jajkami a są też
Smaczna Pyza